Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.10.2016.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Kandidat za predsjednika SDP-a, Davor Bernardić, boravi 10. listopada 2016. godine u Varaždinskoj županiji. Programom je obuhvaćen razgovor s članovima SDP-a u Petrijancu, Varaždinu i Ludbregu, te posjet Prenoćištu za beskućnike u Vodnikovoj 6 u Varaždinu.

BRDOVEC –  Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, u povodu obilježavanja Svjetskog dana učitelja, tradicionalno se danas u Brdovcu družio i prigodno nagradio 45-ero učitelja i nastavnika koji su gotovo cijeli radni vijek proveli u školama u Zagrebačkoj županiji prenoseći znanje na mlade generacije. Zahvalu na predanosti u radu uputio je župan Kožić naglasivši, kako su oni mladima i roditelj i oslonac koji uvodi u život. U ime svih učitelja na ovom prigodnom druženju i poklonima zahvalila je učiteljica- defektolog koja je puna četiri desetljeća radila u OŠ Sveta Nedjelja Đurđica Gaberc. Inače, Zagrebačka županija već više od deset godina za obrazovanje mladih i što kvalitetnije uvjete rada u školama izdvaja čak 40% proračunskih sredstava.

ZAGREB – Projekt Zagreb – poduzetan i odgovoran grad, koji je još 2005. godine pokrenuo Grad Zagreb kako bi omogućilo nezaposlenim braniteljima i drugim građanima da sudjeluju u javnim akcijama, jedan je od boljih u Europi. Točnije ovaj projekt ušao je u uži izbor u kategoriji Odgovorno i uključivo poduzetništvo. Hoće li na koncu ovaj projekt biti proglašen najboljim bit će poznato  23. studenoga kada će se održati ceremonija dodjele EEPA nagrade koja se već deset godina, dodjeljuje inicijativama koji potiču poduzetništvo i razvoj malog gospodarstva.

ZAGREB -Do kraja godine 28 zagrebačkih pothodnika bit će pod nadzorom kamera, poručili su iz Gradskog ureda za komunalne poslove i javne površine. U Gradu se istovremeno radilo na elaboratu koji će pokazati stanje svih pothodnika pa bi se onda na temelju njega krenulo u kompletnu sanaciju. A do kraja 2017. godine bit će rekonstruiran i obnovljen pothodnik na Aleji Bologne u Podsusedu, onaj u blizini okretišta Borongaj, dva prolaza na Aveniji Dubrovnik – kraj Sopota i Središća te dva na Držićevoj – Savica i Folnegovićevo naselje. Ukupno će se rekonstruirati šest pothodnika, za koje je Grad u suradnji s Gradskim stambenim komunalnim gospodarstvom odlučio da su najderutniji, a potrošit će se 15 milijuna kuna.

ZAGREB – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, u povodu obilježavanja Svjetskog dana učitelja, tradicionalno će se susresti i prigodno nagraditi učitelje i nastavnike koji su gotovo cijeli radni vijek proveli u školama u Zagrebačkoj županiji prenoseći znanje na mlade generacije. Svečani susret će se danas u dvorani Apolonija u  Brdovcu.

ČAKOVEC – U suradnji s Institutom za turizam, Međimurska županija je pristupila izradi strateškog dokumenta „Masterplan razvoja turizma Međimurske županije do 2020. godine“ koji je trenutno u završnoj fazi. Masterplan je temeljni strateški planski dokument jedinice područne (regionalne) samouprave u kojem se određuju ciljevi i prioriteti turističkog razvoja s ciljem jačanja njenih razvojnih potencijala. No, prije upućivanja prijedloga Masterplana na usvajanje Skupštini Međimurske županije, otvorena je javna rasprava sa zainteresiranom javnošću koja će trajati do 17. listopada. Za potrebe javne rasprave, na web stranicama Međimurske županije, na uvid je dostupna završna radna verzija dokumenta te obrazac za komentare.

KRAPINA – O aktivnostima Odbor za tradicijske i umjetničke obrte Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije u predstojećem razdoblju,bilo je govora na njihovom posljednjem sastanku. U planu je novi vizualni identitet znaka i uvjerenja, koji je dosad dobilo 135 tradicijskih i umjetničkih obrta, kao i izdavanje online kataloga tradicijskih i umjetničkih obrta, organizacija prigodne izložbe, izdavanje monografije i snimanje filma o tradicijskim i umjetničkim obrtima. Također, nakon što se formira nova Vlada, nadležnim ministarstvima uputit će se zahtjevi za rješavanje važnih pitanja koja bi mogla pomoći da se ovi obrti očuvaju i da imaju zasluženi značaj. Tu je i zahtjev za smanjenjem stope PDV-a za obrte koji su nositelji uvjerenja i prava na isticanje znaka tradicijskog i umjetničkog obrta, kao i inicijativa za uvođenjem mogućnosti polaganja majstorskog ispita za zanimanja licitar, proizvođač drvenih igračaka i lončar.

ČAKOVEC – Simpozij pod nazivom „Zašto graditi zeleno?- zakonske smjernice, primjeri dobre prakse, proizvodi i usluge“ održan je prošlog tjedna na Međimurskom Veleučilištu u Čakovcu u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju i suorganizaciji Hrvatske komore arhitekata, Međimurskog Veleučilišta i Grada Čakovca. Ne čudi što je ovakav simpozij održan na našem veleučilištu, jer se upravo ovdje provodi studij Održivog razvoja koji kroz tri smjera Održiva gradnja, termotehničko inženjerstvo i Ekoinženjerstvo, govori dekanica Nevenka Breslauer. Inače, simpoziju je prisustvovalo 50- ak stručnjaka iz područja arhitekture, građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike i ekonomije, koji su svoja znanja iz područja zelene gradnje, pa samim time i održivog razvoja prenijeli studentima, ali i nastavnicima veleučilišta.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica i u ovoj godini bespovratnim potporama pomaže tradicijskim, odnosno umjetničkim obrtima. Odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 100.000 kuna. Potpore su namijenjene poboljšanju uvjeta rada radionice, sufinanciranju troškova početne proizvodnje, izlaganju na specijaliziranim sajmovima, izradi promidžbenog materijala, sufinanciranju troškova ishođenja Uvjerenja o statusu tradicijsko ili umjetničkog obrta te sufinanciranju 50% godišnjih troškova energenata, komunalne naknade za poslovni prostor te poreza na tvrtku. Cilj je ovih bespovratnih potpora, ističu u Gradu Koprivnici, očuvanje kulturnog nasljeđa i briga o očuvanju zanimanja koja s razvitkom industrijske proizvodnje postaju zanemarena ili postupno nestaju.

VARAŽDIN – U cilju poboljšanja usluge i prilagođavanju voznog reda korisnicima, odnosno građanima Varaždina, Grad Varaždin i koncesionar javnog gradskog prijevoza otvorili su telefone na koje građani mogu uputiti svoje primjedbe. Građani to mogu učiniti na besplatan telefon Gradskog reklamacijsko informacijskog centra GRIC 0800 0042 ili na broj koncesionara 0800 1992, poručuju iz gradske uprave.

loading