Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.10.2017.

Posted in Vijesti

BRUXELLES – Europski tjedan regija i gradova, koji se u Bruxellesu održava od 9. do 12. listopada 2017. godine, okupio je oko 6.000 sudionika i 600 govornika iz cijele Europe na programu koji sadrži oko 100 radionica, rasprava, izložbi i događanja. Regionalni partneri iz Hrvatske koji sudjeluju u ovogodišnjem Europskom tjednu regija i gradova su Varaždinska županija, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek te Krapinsko-zagorska županija. Izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije predvodi zamjenica župana Jasna Petek koja je za Radio Kaj izjavila, kako je sudjelovanje na ovom najvećem godišnjem okupljanju europskih regija važno, jer se putem radionica i panela stječu korisna iskustva koja se mogu primijeniti i u Zagorju. I Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske – REGEA ima važan segment na ovogodišnjem događanju. Jedan od govornika na panelu je dr. Julije Domac, ravnatelj REGEE, koji će govoriti o iskustvima transnacionalnih mreža, kakva je i FEDARENE, mreža regija i energetskih agencija, pri čemu će europske predstavnike upoznati i s mnogim primjerima dobre prakse realiziranim u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a jedan od važnijih je zasigurno Energetski centar Bračak. Manje je poznato, ali za Hrvatsku vrlo važno, da je dr. Julije Domac već drugi mandat na čelu jedne europske asocijacije – FEDARENE.

Središnja tema Europskog tjedna regija i gradova je kohezijska politika, a jedna od ključnih tema ove će godine biti budućnost kohezijske politike. Naime, zahvaljujući toj politici EU će u razdoblju 2014. – 2020. uložiti otprilike 350 milijardi eura, što je približno trećina proračuna EU,  kako bi smanjila razlike i podržala održiv razvoj u svim svojim regijama. No, uslijed Brexita te mogućeg preusmjeravanja sredstava na druge ključne prioritete (npr. Junckerov plan, sigurnost, migracije itd.), postoji opasnost da se sredstva namijenjena kohezijskoj politici u proračunu EU-a za razdoblje nakon 2020. smanje. Europski tjedan regija i gradova u Bruxellesu prati glavna urednica Radija Kaj Biserka Jakšić.

ZAGREB – Dvanaest ultramaratonaca krenulo je danas, 10.lipnja 2017. godine s Trga siječanjskih žrtava u Kustošiji na 16. Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata. Radi se o zahtjevnom ultramaratonu, koji se trči pet dana na pet dionica Zagreb-Ivanić Grad, Ivanić Grad-Novska, Novska-Slavonski Brod, Slavonski Brod-Osijek i Osijek-Vukovar, dužine 344 km, koji organizira Udruga dragovoljaca HOS-a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Start je označio pokrovitelj, zagrebački gradonačelnik  Milan  Bandić koji je  ponovno istaknuo značaj zagrebačkih branitelja u Domovinskom ratu i obrani Vukovara. Prije toga, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, udruga branitelja i Grada Zagreba položili su  vijence i zapalili svijeću kod Spomen obilježja na Trgu.

VARAŽDIN – Župan Varaždinske županije Radimir Čačić, danas, 10. listopada 2017. godine na konferenciji za novinare prezentirao je svoje Javno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću. Pismo je vezano uz nedovoljnu suradnju  s ministrima iz Varaždinske županije, te opstrukciju projekata važnih za županiju. Župan Čačić je na konferenciji za novinare u županijskoj palači u Varaždinu kojoj su prisustvovali i njegov zamjenik Tomislav Paljak i posebna savjetnica Natalija Martinčević, istaknuo kako se predsjedniku vlade obratio javno s ciljem konačne realizacije povrata sredstava koja vlada RH duguje Varaždinskoj županiji po osnovi učešća u županijskim javno privatnim projektima. Usprkos dogovora s predsjednikom vlade i spremnosti ministra financija da se dospjele obveze države u najkraćem roku ispune, do sad to nije učinjeno. Razlog za odlaganje povrata novca župan Čačić vidi u nedovoljnoj suradnji s potpredsjednikom vlade Predragom Štromarom i ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, koji, kako kaže, svoju opstrukciju povrata sredstava od 30 milijuna kuna pravdaju izmišljenim i formalnim preprekama. Time se, ističe Čačić, povećavaju štete i gubici koji su već naneseni Varaždinskoj županiji.

ZAGREB – Za najam stanova u novom naselju Podbrežje vlada veliki  interes Zagrepčana. Na raspisani natječaj za prvih 200 stanova u tom novom zagrebačkom naselju prijavilo se više od 5 tisuća građana. U prve četiri zgrade, od njih planiranih 11, s ukupno 1.800 stanova, stanari će se useliti na proljeće 2018. godine. Inače, najam stana kretat će se od 140 do 240 eura, a četvorni metar za prodaju je gotovo 1.500 eura. Naselje Podbrežje prema planu imat će i dva vrtića, školu, bazen, atletsku stazu te kulturni centar. U naselju je napravljeno i malo okretište jer će biti uvedena i direktna  autobusna linija s Glavnog kolodvora.

VARAŽDIN – Svoje Javno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću danas, 10. studenog 2017. godine, na konferenciji za novinare prezentirat će župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Pismo je vezano uz nedovoljnu suradnju  s ministrima iz Varaždinske županije, te opstrukciju projekata važnih za županiju, prije svega s područja školstva, kao što je primjerice izgradnja nekoliko školskih objekata u Varaždinskoj županiji.

KRAPINA – Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za 35 projekata financiranih sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a koji se odnose na razvoj znanstvenih istraživačkih centara, opremanje bolnica i domova zdravlja, očuvanje kulturne i prirodne baštine, izgradnju studentskog doma te razvoj sudskog e-registra potpisani su u Vladi RH, a među dobitnicima bespovratnih sredstava je i Grad Krapina kojem su dodijeljena sredstva za Projekt „Crna kraljica“. Ukupan iznos projekta iznosi dva milijuna i 905 tisuća kuna, a EU sredstva iznose dva milijuna i 469 tisuća kuna. Grad Krapina će uz pomoć Arheološkog Muzeja u Zagrebu i Turističke zajednice grada Krapine izraditi projektnu dokumentaciju kako bi se provela revitalizacija kulturnih znamenitosti baštine, odnosno zgrade Palasa s okolišem i pećinom te Parka skulptura Forma prima, generirali novi turistički proizvodi – pješački most, suvenirnica, muzejski postav Crna kraljica, muzejski postav pećine i multimedijska dvorana te ostale usluge te tako doprinijelo održivom razvoju turizma u gradu Krapini.

KRIŽEVCI – Grad Križevci priprema bogat i raznolik program za advent i božnićno-novogodišnje dane objedinjen pod nazivom „Advent u Križevcima 2017.“. Na jutrošnjoj sjednici Kolegija križevačkog gradonačelnika raspravljano je o javnom pozivu kojim Grad traži suorganizatora manifestacije. Pročelnik stambeno-komunalnih djelatnosti Anđelko Nervo predstavio je javni poziv u kojem stoji kako će Grad osigurati prostor, pokretne montažne objekte te će, za potrebe manifestacije, snositi trošak potrošene električne energije i vode. Najveća atrakcija Adventa u Križevcima trebalo bi biti klizalište smješteno na Strossmayerovom trgu, a gradonačelnik Križevaca Mario Rajn ističe kako su kriteriji za odabir najpogodnije prijave kvaliteta i raznolikost predloženog programa. Manifestacija „Advent u Križevcima 2017.“ održavat će se od 5. prosinca ove, do 14. siječnja naredne godine na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, a odluku o javnom pozivu još treba potvrditi i križevačkog Gradsko vijeće.

KOPRIVNICA – Objavljen je javni natječaj za dodjelu studentskih stipendija studentima iz Koprivničko-križevačke županije u aktualnoj akademskoj godini. Dodijelit će se 20 stipendija u iznosu 700 kuna  koji se isplaćuje u 12 mjesečnih rata.  Prednost kod dodjeljivanja stipendija imaju studenti deficitarnih zanimanja,  a u Koprivničko-križevačkoj županiji  to su  medicina, građevinarstvo, matematika, fizika, rehabilitacija, logopedija, strojarstvo, farmacija, elektrotehnika te stomatologija. Detalji natječaja objavljeni su na Internet stranicama Koprivničko-križevačke županije, a natječaj je otvoren do 23. listopada.

ZAGREB – Tribinom „Razvoj socijalnih usluga u zajednici“, Zagrebačka županija obilježila je Međunarodni dan starijih osoba – 1. listopada. Zamjenica župana Nadica Žužak tom je prigodom istaknula kako Zagrebačka županije sufinancira program pomoći u kući za 110 osoba u tri ruralne općine Žumberku, Pisarovini i Pokupskom. Na taj se način poboljšava kvaliteta života starijih osoba u vlastitom domu i odgađa njihov, mogući, smještaj u domove. Pomoć u kući pružaju i gradska društva Crvenoga križa – u Zaprešiću, Samoboru, Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici. Inače, Zagrebačka županija ima i tradiciju udomiteljstva, tako da je po broju udomiteljskih obitelji među prve tri županije u RH. Zadnji podaci govore da je registrirano preko 450 udomiteljskih obitelji, koje skrbe o djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci i mladima te odraslim osobama s invaliditetom, psihički bolesnim osobama te starijim i nemoćnim osobama. U udomiteljskim obiteljima smješteno je preko 650 korisnika.

ČAKOVEC – Povodom Svjetskog dana palijativne skrbi, Dom zdravlja Čakovec u suradnji s drugim dionicima palijativne skrbi u Međimurju, organizira „Tjedan palijative“ pod svjetskim sloganom „Palijativna skrb-nemojmo ostaviti same one koji pate“.  Palijativna skrb usmjerena je na poboljšanje kvalitete života bolesnika koji boluju od neizlječivih bolesti i njegovih obitelji, a cilj „Tjedna palijative“ je informirati i educirati  građane i medicinske djelatnike, kako im pritom pomoći. Dom zdravlja Čakovec organizira niz predavanja i radionica, a današnja koja započinje u 13,00 sati u Domu za starije i nemoćne osobe Čakovec namijenjena je medicinskim sestrama.

loading