Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.10.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na Zagrebačkom velesajmu svečano je otvorena jubilarna 45. Ambienta – međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije. Ambineta se predstavlja kroz tri tematske cjeline: AmbiDOM, AmbiPRO i DESIGN ZONA i to u sedam paviljona na više od 20.000 četvornih metara gdje svoje proizvode predstavlja 332 izlagača iz 32 zemlje. Ambienta je za posjetitelje otvorena do 14. listopada, a uz Grad Zagreb kao suorganizatora pokrovitelji sajma su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta uz partnerstvo Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskih šuma.

ZAGREB – Povodom 400. obljetnice dolaska franjevaca kapucina u Zagreb, na Gornjem Gradu na zgradi Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda otkrivena je spomen ploča početka djelovanja tog crkvenog reda u hrvatskoj metropoli. Ploča je podignuta na mjestu na kojem je bio sagrađen kapucinski samostan s crkvom na čast Bezgrješnom začeću Blažene Djevice Marije čiji je kamen temeljac položen 1618. godine. Spomen ploču zajednički su postavili Hrvatska kapucinska provincija s. Leopolda Mandića i Grad Zagreb.

ZAGREB – Svečanom sjednicom konstituiran je novi saziv Skupštine Obrtničke komore Zagreb dok je za predsjednika izabran dosadašnji čelnik zagrebačke Obrtničke komore, Mirza Šabić. Na 1. konstituirajućoj sjednici predstavljeni su ciljevi Obrtničke komore Zagreb u četverogodišnjem mandatu od 2018. do 2022. godine, a poseban naglasak stavit će se na obrazovanje mladih. „Trebamo nastaviti poticati roditelje i djecu da izabiru srednje strukovne škole kako bi si osigurali da u budućnosti imaju kruh u rukama“ istaknuo je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb. Svečana sjednica povodom konstituiranja novog saziva Skupštine Obrtničke komore Zagreb bila je i povod za dodjelu zahvalnica i priznanja za ostvarenu uspješnu suradnju te izniman doprinos u zaštiti, unapređenju i razvoju obrtništva kako bivšim tako i trenutnim članovima zagrebačke Obrtničke komore.

BRUXELLES – Među mnogobrojnim zbivanjima u Europskom tjednu regija i gradova i raspravama o snažnijoj kohezijskoj politici, sudionici raspravljaju i o gorućim problemima, a jedan od njih zasigurno je odljev mozgova, odnosno radne snage, što mnoge zemlje poput Hrvatske dovodi u depopulaciju. Panel diskusija na tu temu održana je poslijepodne u utorak, 9. listopada 2018. godine, a s hrvatske strane panelist je bio župan Varaždinske županije Radimir Čačić, ovaj put u ulozi predsjednika Odbora za obrazovanje, kulturu i mlade Skupštine europskih regija. Hrvatska je, nakon Rumunjske sa 19,6 posto i Litve na neslavnom trećem mjestu sa odljevom od 14 posto radne snage, rekao je Čačić i naveo na primjeru Varaždinske županije neke od mjera s kojima bi lokalne i regionalne samouprave to mogle zaustaviti. Riječ je o svojevrsnom paradoksu, jer  Varaždinska županija graniči sa zemljama koje uvoze radnu snagu, a istovremeno ima najmanju emigraciju. Jedan od razloga tome je, drži Čačić, što imamo visoku zaposlenost i to po dvoje članova obitelji, zbog čega smo u 96 posto škola uveli jednosmjensku nastavu, a škole smo ostavili i u najmanjim mjestima i što time dokazujemo da smo  društvo jednakih šansi.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija raspisala je Javni natječaj za dodjelu studentskim stipendija studentima s područja županije u ovoj, netom započetoj akademskoj godini. Dodijelit će se 30 stipendija u iznosu od 700 kuna mjesečno, a stipendije se odobravaju za jednu akademsku godinu uz obvezu ispunjenja uvjeta propisanih Odlukom o stipendiranju. Natječaj je otvoren do 25. listopada, a sve potrebno za prijavu objavljeno je na Internet stranici Koprivničko-križevačke županije.

ŠIBENIK – Čakovec je, u kategoriji velikih gradova, najbolji grad u zemlji na području obrazovanja i demografije. Ovo vrijedno priznanje gradonačelniku Čakovca Stjepanu Kovaču, dodijeljeno je u sklopu konferencije Dani regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Šibeniku. Za razliku od sličnih nagrada, ovoj je prethodilo vrlo opsežno istraživanje. Gledali su se financijski pokazatelji, koliko se proračunskih sredstava troši na obrazovanje, koliko se financiraju ili sufinanciraju dodatni projekti vezani uz ovo područje, kakva je potpora projektima vezanim uz djecu i mlade, a promatrale su se i protekle tri proračunske godine. – Ulaganje u obrazovanje izravno je ulaganje u budućnost te je ovo još jedno priznanje obrazovnoj politici koja se godinama provodi u Gradu Čakovcu – naglasio je gradonačelnik Stjepan Kovač.

KRAPINA – Aktivno je bilo danas, 10. listopada 2018. godine na konstituirajućoj sjednici Vijeća učenika Krapinsko-zagorske županije koja je održana u Srednjoj školi u Krapini. Od ukupno 42 predstavnika osnovnih i srednjih škola u županiji, odazvalo se njih 36. Nakon dva kruga izbora predsjednik Vijeća učenika nije izabran jer niti jedan od 4 kandidata nije dobio nadpolovičnu većinu glasova, a novo glasanje biti će održano na idućoj sjednici. – Županijsko Vijeće učenika je projekt koji se zasniva na tome da učenici svojim radom doprinesu boljem i kvalitetnom razvoju demokracije u svojim školama, odnosno na njima je da ističu određene prijedloge, organiziraju neke akcije te pokreću inicijative – rekla voditeljica Službe za društvene djelatnosti iz Ureda državne uprave u Krapinsko-zagorskoj županiji Jadranka Cesarec. Na zasjedanju je bio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Ovo Vijeće je izrazito bitno za županiju jer od njih dobivamo informacije koje možda mi ne primjećujemo – istaknuo je župan Kolar dodajući da se radi o mladim ljudima koji sa svojim idejama mogu obogatiti županijske programe. Inače, Vijeće učenika Krapinsko-zagorske županije okupljat će se najmanje dva puta godišnje.

ZAGREB – U srijedu, 10. listopada 2018. zagrebačke fontane u Ulici Hrvatske Bratske Zajednice, treću godinu za redom u listopadu,  zasjati će ružičastom bojom. Način je to na koji  Udruga P.I.N.K. life – Pogled iz novog kuta, sada već tradicionalno, započinje obilježavanje aktivnosti u mjesecu listopadu, ružičastom mjesecu posvećenom borbi protiv raka dojke. Osvjetljavanje fontana ujedno je i početak javnozdravstvene kampanje „Sačuvajmo zdrave dojke“  te najava istoimenog događanja koje će se sljedeće subote, 13. listopada 2018. održati na Zrinjevcu i Trgu Petra Preradovića.

ZAGREB – Kako bi izgradila infrastrukturu prilagođenu potrebama majki i dojilja, Zagrebačka županija postavila je u svih svojih devet gradova po jednu klupu za dojenje, s dodatkom za previjanje. Ukupna vrijednost novih funkcionalnih klupa je 120 tisuća kuna, a investiciju je u cijelosti financirala Zagrebačka županija. Klupe su predstavljene u sklopu Nacionalnog tjedna dojenja kojim se svake godine prvog tjedna u listopadu promiče dobrobit dojenja tijekom prvih šest mjeseci djetetova života. Nabavu klupa za dojenje proveo je Dom zdravlja Zagrebačke županije čiji je ravnatelj, Većeslav Bergman, istaknuo važnost ovog projekta.

TUHELJSKE TOPLICE – Manifestacija „Chtef“ Zagorski chef, osma po redu, održat će se 18. listopada 2018. godine u Tuheljskim Toplicama. Cilj je promovirati autohtone zagorske proizvode i najbolje od gastronomske ponude Zagorja, a zagorski kuhari ove godine spravljat će jela od svinjske koljenice, zelja, krumpira i grožđa. Na osmom izdanju Chtefa nastupit će sedam kuhara, dok će pobjedu odnijeti kuhar koji će nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog osvojiti stručnu ocjenjivačku komisiju. Pobjednik kulinarskog showa nosi titulu i statuu Zagorskog chefa. Posjetitelji će na manifestaciji moći pratiti ocjenjivanje gotovih jela te ih i kušati, ali će moći i uživati u bogatom popratnom programu.

loading