Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na mjestu stare dvorane Osnovne škole Jabukovac izgrađena je nova dvodijelna sportska dvorana s vanjskim terenom i parkiralištem te novim učioničkim traktom sa šest moderno opremljenih učionica u dvije etaže. Obnovljenu OŠ Jabukovac te novu dvodijelnu sportsku dvoranu s pratećim sadržajima, vrijednosti gotovo 22 milijuna kuna otvorio je ovog četvrtka, 10. listopada 2019. godine gradonačelnik Milan Bandić istaknuvši kako je obrazovanje prioritet te je ove godine u Zagrebu otvoreno 5 školskih sportskih dvorana i 2 nove osnovne škole. Na otvorenju prisutne učenike i nastavnike kao i goste pozdravio je i izaslanik predsjednika Vlade i predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet. Inače, radovi na OŠ Jabukovac koju pohađa 294 učenika u 18 razrednih odjeljenja, obuhvatili su i energetsku obnovu objekta škole – vanjska stolarija, pročelje i krov. Također je napravljena nova oborinska odvodnja, obnovljen je ulazni trijem te je djelomično obnovljena unutrašnjost škole.

GORNJA STUBICA – U posjetu Osnovnoj školi Matije Gupca u Gornjoj Stubici, koja je obuhvaćena programom energetske obnove, u četvrtak, 10. listopada 2019. godine boravio je  potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i  prostornog uređenja Predrag Štromar. Projekt vrijedan 7 milijuna i 128 tisuća kuna obuhvaća toplinsku izolaciju vanjskih zidova te prema negrijanim prostorima na tavanu i potkrovlju, kao i izolaciju krova, zamjenu vanjske stolarije, postavljanje mehaničke ventilacije škole i dvorane te zamjenu rasvjete visokoučinkovitom. Sve s ciljem uštede energije od preko 70 posto te produljenjem životnog vijeka zgrade. Po završetku radova, u gornjostubičkoj Osnovnoj školi očekuje se ušteda toplinske energije od preko 70%, istaknuto je prilikom obilaska. Potpredsjedniku Vlade Štromaru u obilasku su se pridružili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek Jambrek te načelnik općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić.

LEPOGLAVA – Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar boravio je u četvrtak, 10. listopada 2019. godine Gradu Lepoglavi. Tom prilikom održan je kratak sastanak sa članovima gradskog vijeća i predsjednicima mjesnih odbora. Gradonačelnik Marijan Škvarić je predstavio tijek projekata koje sufinancira Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a to su pojačano održavanje nerazvrstane ceste u Žarovnici te energetska obnova zgrade gradske uprave. Riječ je o projektima vrijednim više od 3 milijuna kuna koji će građanima poboljšati uvjete života, rekao je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić. Na Sjeveru Hrvatske puno je uloženo u energetsku učinkovitost, kao i u sanaciju klizišta i tkz. male komunalne projekte, poput ceste u Žarovnici, a sve to radimo za ljude, da bi oni bolje živjeli, istaknuo je potpredsjednik Vlade Štromar.

KRAPINA – Posjetitelji Muzeja krapinskih neandertalaca na Hušnjakovom trenutačno moraju prelaziti samo svjetlosnim signalom zaštićen prijelaz preko željezničke pruge, a uzme li se u obzir da ga godišnje obiđe oko 100.000 posjetitelja, potpisivanje ugovora o izgradnji željezničko-cestovnog prijelaza u četvrtak, 10. listopada 2019. godine za Krapinu je važan iskorak u sigurnosti, rečeno je na press konferenciji. Uz to ovim se projektom rješava problem stanovnika naselja Dolac do kojeg se teško dolazi sadašnjom uskom cestom, rekao je gradonačelnik Zoran Gregurović, zadovoljan što se napokon, nakon 15 godina, može početi s realizacijom. Posao je povjeren hrvatskoj tvrtki čije inovacije nalaze put i na europsko, pa čak i kinesko tržište, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić. Radovi vrijedni 3,4 milijuna kuna počinju za 15 dana, a rok za završetak je 10 mjeseci.

ZAGREB – Na današnji štrajk djelatnika u sustavu odgoja i obrazovanja, kojeg podržavaju i drži opravdanim, konferencija za novinare, održana je u ranim jutarnjim satima ovog četvrtka, 10. listopada 2019. godine u zagrebačkim prostorijama Stranke rada i solidarnosti. Kako kažu u stranci BM 365 još u kolovozu tražili su rješavanje zahtjeva za povećanjem plaća prosvjetnih djelatnika u RH-a te da je bilo sluha i sposobnosti ministrice do ovog sada ne bi došlo. Stoga je predsjednika stranke Milan Bandić uz ispriku roditeljima te podršku učiteljima ponovio zahtjev da se plaće od 1. rujna ove godine povećaju za 6%, od siječnja 2020. godine za još 4 % te u prvoj polovici godine za dodatnih 7%. – Očekujem od predsjednika Vlade da ovaj problem riješi još danas, jer u resornom ministarstvu novaca ima, samo je pitanje prioriteta- naglasio je predsjednika Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić. Grad Zagreb od 1. rujna uvećao je za 17%  plaće za 700 učitelja produženog boravka i sportskih vikend programa koji se financiraju iz gradskog proračuna.

ZAGREB – S ciljem što boljeg povezivanja hrvatskog iseljeništva i Hrvatske, kao i definiranja postojećih odnosa između dijaspora i njihovih zemalja podrijetla i obrnuto u Staroj gradskoj vijećnici započela dvodnevna međunarodna konferencija Dijaspora i domovina. Konferencija analizira trenutne programe i državne politike prema integraciji dijaspore u svakodnevni život Hrvatske, potencijale iseljeničkog turizma, direktna gospodarska ulaganja iseljenika, ulogu dijaspore u diplomatskim odnosima kao i mogućnost povratka iseljenika. – Moramo imati zajedničku vodilju i vrijednosti prema kojima se prepoznajemo kao pripadnici jednog naroda te da se naši iseljenici osjećaju kao pripadnici jednog nedjeljivog nacionalnog hrvatskog bića –  rekao je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Inače, gotovo 260 milijuna ljudi živi izvan zemlje u kojoj su rođeni, a u svoju domovinu godišnje šalju više od 625 milijardi dolara. Među njima je oko 4 milijuna Hrvata koji vraćanjem novčanih sredstava u domovinu ostvaruju udio od oko 2,5 do 3 % BDP-a.

ZAGREB – Grad Zagreb uključio se u veliku humanitarnu akciju Pax et Bonum za djecu Vukovara koju organiziraju Međunarodna udruga Gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. iz Zagreba u suradnji s istoimenom udrugom iz Eisenstadta te Željezanskom biskupijom. Cilj akcije je prikupljanje financijskih sredstava za obnovu i opremanje Dječjih vrtića Vukovar 1 i 2 koje pohađa oko 800 mališana, a humanitarna akcija se sastoji od dva događanja – koncerta u dvorani Vatroslava Lisinskog u nedjelju, 13. listopada u Lisinskom i međunarodnog znanstvenog skupa Europa i kultura siječanja.

ZAGREB –  Do petka, 11. listopada raspisan je javni natječaj za dodjelu 19 gradskih prostora na korištenje udrugama, prikupljanjem pisanih prijava u zatvorenim omotnicama. Prostora u raznim gradskim četvrtima te različitih veličina i namjena ovisno o djelatnosti udruga. Pravo podnošenja pisane prijave za poslovne prostore imaju udruge i druge neprofitne organizacije civilnoga društva koje trebaju biti upisane u Registar udruga Republike Hrvatske ili u drugi odgovarajući registar i imati registrirano sjedište u Gradu Zagrebu najmanje jednu godinu prije dana objave javnog natječaja.

ČAKOVEC – Povodom provedbe projekta „Posadi i ti jedno stablo“ održana je konferencija za novinare u četvrtak, 10. listopada 2019. godine u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Naime, na području Grada Čakovca će se od 24. do 27. listopada održati akcija sadnje stabala u sklopu koje će se na cjelokupnom gradskom području posaditi preko 500 mladica raznih vrsta drveća. Na konferenciji su govorili gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač i direktor Gradskog komunalnog poduzeća „Čakom“ Čakovec Ivica Perhoč.

ZAGREB – Krajem ovog mjeseca, točnije 28. listopada, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski očekuje nas već tradicionalno „Šimunovo u Lisinskom“, veliki koncert Šime Jovanovca. Publika će imati priliku uživati u brojnim hitovima Šime Jovanovca „Treba mi ruka tvoja”, “Šta kog briga kako živim“, “Zajedno smo ostarili“ te “Pjevat’ će Slavonija“ kao i u legendarnim hitovima brojnih glazbenih gostiju iz cijele Hrvatske. „Nastupati na mjestu gdje su nastupali velikani glazbe u meni izaziva mir i zahvalnost što mogu dijeliti pozornicu sa svima koji su posvetili život glazbi“, rekao je Jovanovac. „Šimunovo u Lisinskom“ se, kao i prethodnih godina, odvija pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

KOPRIVNICA – Akcija „Solidarnost na djelu 2019.“ provest će se u četvrtak, 10. listopada 2019. godine, na području Grada Koprivnice u poslijepodnevnim satima od 15,30 do 19,00 sati. Prikupljena sredstva u akciji namijenjena su za kupnju sportske obuće učenicima slabijeg imovinskog stanja s područja Koprivnice i 11 okolnih općina, a mjesna društva Crvenog križa akciju će provoditi ove subote i nedjelje, 12. i 13. listopada. Aktivisti, učenici osnovnih i srednjih škola te volonteri koprivničkog Društva Crvenog križa nosit će prepoznatljive oznake, a za darovani novčani iznos, građanima će se uručiti bonovi zahvalnosti koji su u apoenu od pet kuna dok su bonovi zahvalnosti u iznosu od jedne kune namijenjeni školskoj i vrtićkoj djeci.

BJELOVAR – Prva osnovna škola Bjelovar jedina je članica Mreže udruženih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Škole članice Mreže promotor su UNESCO-ovih vrijednosti i integracije međunarodnih perspektiva u škole, uvode nove metode poučavanja i pristupe učenju, te među ostalim, provode multidisciplinarne projekte. U Prvoj osnovnoj školi Bjelovar već četvrtu godinu provodi se niz projekata i aktivnosti koje promiču ove vrijednosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

ZAPREŠIĆ – U sklopu projekta 65+ zaprešićka Gradska knjižnica Ante Kovačića organizira informatičku radionicu za umirovljenike. Na taj se način potiče i razvija informatička pismenost kod korisnika knjižnice starije životne dobi. Radionica se održava utorkom i četvrtkom od 13,30 sati, a prijava je obvezna putem telefona 3310-290. Mala škola mobitela za umirovljenike održava se petkom od 13,00 sati,  a svaki drugi petak u 17,00 sati rezerviran je za radionicu joge.

loading