Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 10.-11.02.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB U okviru manifestacije Fašnik vu Zagrebu, na Trg bana Jelačića ove subote, 10. veljače 2018. godine, tradicionalno je došla fašnička povorka. Sudionike povorke i okupljene građane pozdravio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zahvaljujući KUD-u Prepuštovec, koji dugi niz godina njeguje fašničku tradiciju, od danas će Europska udruga fašničkih gradova u svoje društvo upisati i grad Zagreb, istaknuo je za Radio Kaj gradonačelnik Bandić. Inače, završni program kapitulacije i paljenje Fašnika bit će u utorak, 13. veljače.

PREGRADA – Tradicionalna fašnička povorka u Pregradi u nedjelju 11. veljače 2018. godine. Središte zbivanja Trg Gospe Kunagorske, uz limenu glazbu i Kajtonere, te neograničenu količinu smijeha.

ZAGREB – Pod sloganom „Ljubav se ne trži niti ne kupuje“ Međimurska županija predstavlja u Zagrebu svoju kulturnu baštinu i turističku ponudu od petka 9. do utorka 13. veljače 2017. godine. Manifestacija se održava u Hrvatskoj kući – Materina priča u kojoj se izabranim autohtonim proizvodima želi dočarati bogata kulturnu i prirodnu baština te gastronomsku i turističku ponudu Međimurja. Kako ističe voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije, Rudi Grula, naredni dani izvrsna su prilika da se predstavi bogatstvo Međimurske županije, ali i najave brojne novosti koje se očekuju tijekom 2018. godine. „Riječ je o velikim projektima obnove kulturne baštine Međimurja poput obnove Starog grada Zrinskih te zaštite međimurske popevke koja bi trebala biti krajem godine uvrštena na UNESC-ovu listu Svjetske nematerijalne kulturne baštine“, naglasio je Grula. Ova manifestacija, koja se odvija pod sloganom „Ljubav se ne trži niti ne kupuje“, kako kaže župan Međimurske županije, Matija Posavec, iznimno je važna za Međimurje. „Tradicija, povijest i baština je nešto čime se u Međimurju iznimno ponosima“, rekao je župan Posavec.

ZABOK – Svoju  21. Skupštinu održala je u petak, 9. veljače 2018. godine u Zaboku Zagorska udruga uzgajivača konja čijih 50-ak članova uzgaja oko 200 grla, ponajviše hrvatskih hladnokrvnjaka. Članovi udruge imaju razloga za zadovoljstvo, jer njihova grla osvajaju najviša priznanja na izložbama, a sudjelovanjem na mnogim manifestacijama pridonose popularizaciji uzgoja konja kojih je nekad u Zagorju bilo u svakom dvorištu. Tako je i sa predsjednikom udruge Perom Jadekom koji nastavlja tu tradiciju, a sa svojim konjima postiže vrhunske rezultate na izložbama. Članovima Zagorske udruge uzgajivača konja na sjajnim rezultatima je čestitao i Željko Kolar župan Krapinsko-zagorske županije i najavio daljnju potporu prije svega u edukaciji putem posjeta zemljama od čijih se uzgajivača ima što naučiti. Da dolaze mladi koji žele nastaviti s ponajviše uzgojem sportskih konja, potvrđuju i rezultati 20 licenciranih jahača, među kojima prednjače Maja Piljek i Diana Ričko.

ZAGREB- U povodu treće obljetnice smrti Vjenceslava Miheteca, ove nedjelje, 11. veljače, kod križanja IX. Bukovačkog ogranka i ulice Bukovac, zajedno s nećacima oca Miheteca, ploču s imenom parka oca Vjenceslava Miheteca otkrili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik zagrebačke gradske Skupštine Andrija Mikulić. Park je dobio ime u spomen na dugogodišnjeg župnika remetske župe Uznesenja blažene Djevice Marije i upravitelja svetišta, koji je zaslužan za to da je svetište postalo jedan od bisera Katoličke crkve u Hrvatskoj.

ZAGREB – Premijera predstave TABLE D’HÔTE, nastala u međunarodnoj suradnji umjetnika Hrvatske, Italije i Finske, bit će održana u dvorani Gorgona, zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti ove subote, 10. veljače 2018. godine od 20,00 sati. U režiji Nenada Glavana, predstava predstavlja Europu koja postaje kontinent čiji su stanovnici sve više emocionalno raspršeni manipulacijom lascivnog populizma i u nemogućnosti da definiraju suštinski prostor slobode.

KRAŠIĆ – Općina Krašić obilježit će ovu subotu, 10. veljače 2018. godine Stepinčevo i 20. obljetnicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Svečano misno slavlje je od 10, 30 sati u tamošnjoj Crkvi Presvetog Trojstva , a svečana sjednica Općinskog vijeća je u 12,45 sati.

VRBOVEC – Svečano otvorenje Međunarodnog taekwondo natjecanja „M-2“ i kriterijski turnir za juniorsku selekciju RH održat će se ovu subotu, 10. veljače u II. Osnovnoj školi Vrbovec s početkom u 09,00 sati.

VARAŽDIN – Besplatnom projekcijom animiranog filma „Žabac Regi“ ovu subotu 10. veljače 2018. godine s početkom u 10,00 sati u varaždinskom Kinu Gaj, a uz potporu Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, počinje program projekcija za djecu sa senzornim poteškoćama. Prvu od četiri besplatne projekcije u ovoj godini omogućili su Udruga za ranu intervenciju Varaždinske županije i Filmsko- kreativni studio „VANIMA“, a cjelogodišnji program senzornih projekcija i radionica bit će realiziran sredstvima koje su donirali „Rotary Club Varaždin 1181“, „New Century Lions Club Varaždin Millennium“, „Rotaract Club Varaždin“ i „Interact Club Varaždin 1181“.

ČAKOVEC – „Slikarstvo traži vrijeme“ naziv je velike putujuće izložbe radova zagrebačkog slikara Ive Šebalja, koju čakovečka publika može razgledati u izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec. Riječ je o izložbi kojom se obilježava 105. obljetnica rođenja i 15. obljetnica smrti velikog Ive Šebalja. Organizator i nositelj projekta je udruga Val kulture u suradnji s kulturnim ustanovama iz Slavonskog Broda, Pakraca, Osijeka i Čakovca. Cilj projekta je aktualizirati opus Ive Šebalja i omogućiti publici iz cijele Hrvatske upoznavanje s djelima jednog od najcjenjenijih hrvatskih slikara XX. stoljeća. Postav će biti dostupan za razgled do 27. veljače.

KOPRIVNICA – Roditeljima učenika koprivničke Osnovne škole „Đuro Ester“ predstavljen je projekt „Volimo volontiranje“ koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u suradnji s partnerima. S ciljem kvalitetnijeg informiranja roditelja izrađen je letak o volonterstvu i samom Projektu koji je dijeljen roditeljima, kako bi saznali informacije gdje se i kako zainteresirani mogu javiti za volontiranje. Roditeljskom sastanku prisustvovalo je 80-ero roditelja.

OROSLAVJE – Svjetski dan bolesnika, kojeg je utemeljio Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme obilježava se svake godine 11. veljače. Ovaj dan bit će obilježen i u Krapinsko-zagorskoj županiji, posjetom novouređenom Centru za koordinaciju palijativne skrbi u prostoru Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije u Oroslavju te posudionice ortopedskih pomagala u ponedjeljak 12. veljače 2018. godine. Županija je prošle godine donirala posudionici 35 tisuća kuna.

loading