Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.-11.11.2018.

Posted in Vijesti

ZABOK – Stipendije, koje će olakšati školovanje za 87 učenika srednjih škola Krapinsko-zagorske županije, uručene su im danas, 10. studenog 2018. godine na prigodnoj svečanosti u Zaboku. Dodijeljeno je 38 stipendija u kategoriji nadarenih, 36 stipendija po socijalnom kriteriju i 13 stipendija za deficitarna zanimanja u iznosu od 400 kuna. Ugovore su stipendistima uručili župan Željko Kolar, zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek te predsjednik županijske Obrtničke komore Davor Pleško. – Smatram da je to jedan lijep prikaz našeg rada i truda kojeg smo uložili u školovanje – otkrio je Blaž Tužić, stipendist iz Zlatara. Zadovoljan da se sve više mladih ljudi prijavljuje za stipendije za deficitarna zanimanja je predsjednik županijske Obrtničke komore Davor Pleško. – Ova zanimanja su tražena, a svi koji završe takvu školu imaju osigurano svoje radno mjesto – istaknuo je Pleško dodajući da su trenutne potrebe obrtništva daleko veće nego prije i puno je slobodnih radnih mjesta. Učenicima i njihovim roditeljima obratio se i župan Kolar apelirajući na mlade stipendiste da se nakon završetka školovanja, u kojem god kraju Hrvatske ili svijeta to bilo, vrate raditi u Zagorje. – Najbolje ulaganje je upravo u mlade jer će se vratiti višestruko u budućnosti – zaključio je župan Kolar.

ZAGREB – U sklopu projekta Hrvatska mitska baština u ranome srednjem vijeku kojeg provode zajedno Matica hrvatska i Knjižnica Vladimira Nazora, organiziran je programski obilazak starog Zagreba – Rana groblja Kaptola i Gradeca pod stručnim voditeljstvom Borisa Mašića. Obilazak je u subotu, 10. studenog od 10,00 do 13,00 sati, a polazak je ispred katedrale.
ZAGREB – Kako bi se ojačala svijest javnosti o nužnosti prevencije i redovitih liječničkih pretraga, u organizaciji Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka, Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate te Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar ove subote, 10. studenog 2018. godine na Trgu bana Josipa Jelačića bit će održana javno-zdravstvena kampanja SVI ZA NJEGA koja se održava u sklopu svjetskog pokreta Movember – Brkati studeni. Svi zainteresirani muškarci tako će od 10,00 do 14,00 sati moći napraviti preliminarni test na rak prostate kao i razgovarati s liječnicima. Uz edukaciju, održat će se i simbolična humanitarna podjela kestena koji simboliziraju kestenjaču/prostatu.

ZAGREB – Međunarodni festival helgionki bit će održan u maloj dvorani Lisinski ove subote, 10. studenog 2018. godine od 19,00 sati. Heligonka je vrsta harmonike koji je dio glazbene kulture i izričaja kojim je obilježena glazba u krajevima alpskog i pod alpskog područja. Nastupaju glazbenici iz Italije, Slovačke, Slovenije i Hrvatske među kojima su čak trojica nositelja naslova europskog i svjetskog prvaka u sviranju heligonke. Festival će biti prigoda da se građani još jednom upoznaju s “heligonkom” koja je dio kulturnog naslijeđa, tradicije i svakodnevice goranskog čovjeka tako da je ovo prigoda obilježavanja Dana Gorskog kotara.

ZAGREB – Posljednja ovogodišnja akcija Udomljavanje je fora bit će održana ove subote, 10. studenog 2018. godine na zagrebačkom Trgu bana Jelačića od 9,00 do 15,00 sati. Akcija nosi naziv ŠAPA GORE ZA VOLONTERE. Rad volontera u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba izuzetno je vrijedan, a subotnjom se akcijom u Dumovec želi privući što veći broj građana koji malo slobodnog vremena, energije i ljubavi žele darovati tamošnjim psima.

ZAGREB –  Kazalište Mala scena svečanom će izvedbom u subotu, 10. studenog 2018. godine obilježiti 15 godina izvođenja predstave Priča o kotaču. Riječ je o predstavi iz 2003. godine koja govori o jednom od najvažnijih ljudskih izuma, koju su režirali Ivica Šimić i Ivana Peroš, a producirala i ispričala Vitomira Lončar. Predstava je odigrana više od 500 puta, a svečana izvedba u povodu 15. obljetnice izvođenja počet će u subotu u 11,30 sati.

ZAGREB – U povodu 54 godine karijere, poznati kantautor i šansonjer Ibrica Jusić održat će koncert naziva Od Shakespearea do sevdaha u nedjelju, 11. studenog 2018. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U sklopu koncerta Jusić će uz svog vjernog psa Bondu otpjevati pjesme koje je izvodio na Dubrovačkim ljetnim igrama, šansone koje je pjevao na dubrovačkim skalinama pa sve do sevdalinki u modernom aranžmanu. Gosti na koncertu bit će Elvis Stanić i Saša Olenjuk. Početak je u 19,30 sati.

ZAGREB – Zagrebačka županija u suradnji s Gradom Zagrebom i KUD-om „Prepuštovec“ i ove godine organizira tradicionalnu manifestaciju „Martin je u Zagrebu“ koja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića traje do 11. studenog 2018. godine. Središnji događaj, Obred krštenja vina, održat će se u subotu od 11,00 sati na pozornici na Trgu bana Jelačića, a vodit će ga Martinjski biskupi uz bogat prateći zabavno kulturni sadržaj. U kućicama koje su smještene na Trgu, Zagrebačka županija predstavit će se sa svoja 23 izlagača. Radno vrijeme kućica je svaki dan od 9,00 do 20,00 sati.

ZAGREB – Izložba “1918. – PRIJELOMNA GODINA U HRVATSKOJ” bit će otvorena  u Hrvatskom povijesnom muzeju ove nedjelje, 11. studenog 2018. godine od 11,00 sati. O izložbi će govoriti ravnateljica Muzeja Matea Brstilo Rešetar i autorica izložbe, viša kustosica Andreja Smetko.

ZAGREB – Tradicionalni 32. polumaraton Ivan Starek, sportsko-zdravstveno događanje bit će održano na zagrebačkom Jarunu u nedjelju, 11. studenog 2018. godine. Utrke su na 5 i 10 kilometara, a polumaraton na 21 kilometar. Očekuje se oko tisuću trkača, koji se još mogu prijaviti u subotu, dan prije same utrke koja je organizirana  povodom Svjetskog dana trčanja i Svjetskog dana šećerne bolesti.  Polumaraton se organizira i u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Veleučilištem Velika Gorica, a pod pokroviteljstvom  gradonačelnika Milana Bandića. Za građane će Jarun od 10,00 do 13,00 sati biti zatvoren za promet.

ZAPREŠIĆ – Festival domoljubnog filma „Gordan Lederer“ u organizaciji GO UHDDR Zaprešić održat će se u subotu, 10. studenog 2018. godine  u Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić od 18,00 sati. U ime Zagrebačke županije festivalu će prisustvovati predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

VARAŽDIN – Još jedna premijera bit će u varaždinskom kazalištu igrana ovog vikenda. Na velikoj sceni u subotu, 10. studenog 2018. godine, na rasporedu je premijerna izvedba Sofoklovog „Filokteta“ u režiji Ozrena Prohića. Filoktet je jedna od sedam sačuvanih tragedija starogrčkog dramatičara Sofokla, a radi se o antičkom tekstu koji je i danas jednako aktualan. U predstavi naslovne uloge tumače Stojan Matavulj, Ljubomir Kerekeš i Karlo Mrkša, a početak subotnje premijere bit će u 19 sati i 30 minuta.

ČAKOVEC – U Muzeju Međimurja Čakovec,  predstavljena je najnovija muzejska tiskovina namijenjena školarcima. Riječ je o radnim listićima uz stalni postav likovnih zbirki za osnovne škole, čije je tiskanje pomogao i grad Čakovec. Mapa s radnim listićima sadrži uvodni tekst o stalnom postavu likovnih zbirki  muzeja  s tlocrtom galerije, te mali rječnik likovnih pojmova i radne listiće za zbirke umjetnika Međimurja i hrvatske umjetnosti 20. i 21. stoljeća. Nastavnici likovne kulture na predstavljanju su dobili besplatni primjerak mape s radnim listićima, a paket od 30 besplatnih primjeraka mape s radnim listićima dobile su OŠ Ivanovec i OŠ Prelog.

loading