Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 10.-11.12.2016

Posted in Vijesti

ZAGREB/VELIKO TRGOVIŠĆE – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u nazočnosti brojnih građana,  povodom obilježavanja 17. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, na njegovom grobu na Mirogoju, počast su ove subote, 10. prosinca 2016. godine, uz članove obitelji odala i brojna državna i stranačka izaslanstva. Bili su to predsjednica RH-a Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade  Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov,  te član saborskog izaslanstva i predsjednik SDP-a Davor Bernardić kao i izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem. – Dr. Franjo Tuđman ostat će zauvijek državnik i povijesna ličnost, jer je bio prvi na čelu pokreta za neovisnu Hrvatsku, prvi kada je RH-a međunarodno priznata i prvi kada je integrirana u svojim granicama te  uz hrvatske branitelje najzaslužniji za suverenu i neovisnu Hrvatsku, istaknuo je  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Vijence u Velikom Trgovišću, rodnom mjestu prvog hrvatskog predsjednika, položila su izaslanstva: HDZ-a predvođeno predsjednikom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom zagorske organizacije HDZ-a Žarkom Tušekom, Krapinsko-zagorske županije i braniteljskih udruga predvođeno županom Željkom Kolarom… U Velikom Trgovišću, u spomen školi, održano je predavanje “Dr. Franjo Tuđman, povjesničar, političar i državnik”. Na predavanju su govorili predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Milan Kovač, saborski zastupnik prof. dr. sc. Miroslav Tuđman…

ZAGREB – Titulu najbolje europske božićne destinacije, u izboru turističkog portala European Best Destinations, ove godine brani Grad Zagreb. U izboru je petnaest destinacija, među kojima i London, Beč te Berlin, a glasati za Zagreb može se do ponedjeljka, 12. prosinca 2016. godine na linku: European Best Destinations.Podsjećamo, 2016. godine Zagreb je proglašen najboljom božićnom destinacijom u Europi, a iza Zagreba ostali su Strasbourg i Aachen na drugome i trećem mjestu, te Colmar, Brussels, Leipzig.

KRAPINA – Završen je natječajni postupak kojim se dodjeljuju učeničke i studentske stipendije Krapinsko-zagorske županije. Sveukupno su u proceduri bila 162 učenička i 157 studentskih zahtjeva. Povjerenstvo za dodjelu stipendija županu Željku Kolaru predložilo je povećanje broja stipendija u odnosu na prvobitni zaključak, što je župan prihvatio te je novim Zaključkom utvrdio da se za tekuću školsku/akademsku godinu umjesto 120, dodjeljuje 138 stipendija. S učenicima i studentima koji su stekli pravo na stipendiju organizirat će se javno potpisivanje ugovora, 17. prosinca 2016. godine u Gimnaziji AGM Zabok.

KOPRIVNICA – Na prijedlog ratnih zapovjednika od naredne će se godine u Koprivnici obilježavati Dan 117. brigade. Slavit će se 4. listopada jer je toga dana osnovano ratno zapovjedništvo brigade, što znači kako je ova ratna postrojba kroz koju je prošlo 3800 branitelja s područja Koprivničko-križevačke županije, tada u punom sastavu počela praktično i djelovati. Na taj će se način, prije svega, odati spomen na sve poginule pripadnike brigada, njih 38, ali i na one koji su ostali živi. 117. brigada pod zapovjedništvom Dragutina Kralja i Ivice Zgrebca bila je među prvima koje su oslobađale ratom zahvaćena područja. Za svoje je uspjehe odlikovana i Redom Nikole Šubića Zrinskog.

ZAGREB – Tradicionalnu humanitarnu akciju “Središće Središću” u kojoj prikupljaju trajne prehrambene proizvode i higijenske potrepštine za susjede u socijalnoj potrebi ove subote, 10. prosinca 2016. godine, organizira Vijeće Mjesnog odbora Središće. Akcija će se održati u prostoru Mjesne samouprave Središće, od 10,00 do 13,00 sati. Podjela paketa bit će u tjednu uoči Božića, prema evidenciji i preporukama te u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Novi Zagreb.

ZAGREB – U sklopu Gala večeri plesa, gdje će se predstaviti brojne plesne skupine iz cijele Hrvatske, na pozornicu CeKaTe-a, ove subote, 10. prosinca 2016. godine, stižu pobjednici TREPS festivala; izvrsne plesne grupe koje će izvesti nagrađene koreografije klasičnog, modernog, urbanog i show plesnog izričaja. Pobjednici TREPS-a koji nastupaju na Gala večeri plesa sudjelovali su na ovogodišnjim Susretima plesnih grupa Cekate-a. Više od 2500 plesača, u dobi od 3 do 30 godina, nastupilo je u plesnim kategorijama: klasični ples, suvremeni ples, kategoriji step, jazz, show te urbani plesni izričaj. Početak je u 19,00 sati.

ZAGREB – Velika live aukcija 50 umjetničkih djela za djecu Centra Vinko Bek bit će održana u nedjelju, 11. prosinca 2016. godine, u novozagrebačkom trgovačkom Centru od 18,00 sati. S ciljem promicanja hrvatske likovne umjetnosti, ali i humanitarnog djelovanja, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika organizira izložbu pedeset unikatnih umjetničkih medaljona velikog formata u ovom trgovačkom centru. Sva sredstva od prodaje medaljona bit će donirana Centru Vinko Bek, za slijepe i slabovidne osobe te usmjerena u promicanje rehabilitacijskih programa, a ponajviše u opremanje kabineta svakodnevnih vještina i kabineta za vježbe vida.

VARAŽDIN – Izložba slika akademskog slikara Tihomira Lončara otvorena je u varaždinskoj galeriji Zlati ajngel. Od prve izložbe 1985. godine, umjetnik je samostalno izlagao više od 30 puta, a u toj kontinuiranoj izlagačkoj aktivnosti značajno je spomenuti veliku monografsku izložbu održanu u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu 1993. godine i izložbu Tri godišnja doba u Umjetničkom paviljonu 1999. godine.

ZAGREB – Utrka Zagrepčanka 512, koja se trči vertikalno po 499 stepenica popularnog poslovnog nebodera Zagrepčanke starta u subotu, 10. prosinca 2016. godine, u 10,00 sati. Čak 400 natjecatelja prijavilo se u kategoriji građani za ovu sve popularniju utrku koju organizira Društvo športske rekreacije Aktivan život povodom obilježavanja “Mjeseca borbe protiv ovisnosti”. U sklopu Zagrepčanke 512, DVD Sesvetski Kraljevec organizira od 13,00 sati humanitarnu utrku vatrogasaca. Njih 150 trčat će do vrha Zagrepčanke s opremom teškom i do 10 kilograma, a prihod od startnina se direktno uplaćuje Hrvatskoj udruzi leukemija i limfomi. Utrka Zagrepčanka 512 koja se održava u trećoj najvišoj poslovnoj zgradi u Hrvatskoj, organizirana je po uzoru na najpoznatiju utrku po stepenicama u Empire State Buildingu u New Yorku.

loading