Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.11.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Sajam poslova u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održava se danas u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb. Cilj je na jednom mjestu okupiti sve dionike na tržištu rada i omogućiti bolju usklađenost ponude i potražnje zapošljavanja. Ovoga puta sudjeluje 90-ak poslodavaca koji će svoje djelatnosti i potrebe za radnom snagom  predstaviti do 17,00 sati. Pokrovitelji  Sajma su Grad Zagreb i Zagrebačka županija, a partner HOK te Udruženje obrtnika grada Zagreba i Obrtnička komora Zagreb.

KRAPINA – Skup o prometnim sustavima s međunarodnim sudjelovanjem „Automatizacija u prometu 2016“. Održava se na Veleučilištu Hrvatsko zagorje Krapina do 12. studenog. Ovaj 36. po redu Skup prikazuje domete i stremljenja na području automatizacije u cestovnom, željezničkom, pomorskom i zračnom prometu, s posebnim naglaskom na utjecaj koji sredstva automatizacije imaju na čovjekov okoliš. Teme ovogodišnjeg skupa su: cestovni promet, pomorski promet, zračni promet, željeznički promet i osobe s invaliditetom u prometu. U okviru skupa, danas se održava okrugli stol na temu „Osobe s invaliditetom u prometu“.

ČAKOVEC – Prije 25 godina život su kao pripadnici Specijalne jedinice policije “Roda“ izgubili međimurski branitelji Željko Pongrac i Branko Kos. Tim su povodom na Pongracovom grobu na čakovečkom Gradskom groblju, odnosno podno spomen- obilježja u Kuršancu, svijeće zapalili predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, HVIDR- e, predstavnici PU Međimurske, zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, zamjenici gradonačelnika Čakovca Mario Medved i Romano Bogdan te članovi obitelji poginulih. Podsjetimo, oba su branitelja poginula 9. studenog 1991. godine u selu Karadžićevo pored Đakova, u akciji sprečavanja proboja neprijateljskih linija.

VARAŽDIN – Zimska služba uskoro će započeti s dežurstvima i na cestama Varaždinske županije. Upravo danas, Županijska uprava za ceste organizira sastanak vezan uz provođenje aktivnosti na zimskom održavanju kategoriziranih cesta na području Varaždinske županije. Sastanku u županijskoj palači u Varaždinu, prisustvovat će među ostalima zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić, ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački, predstavnici grada Varaždina,  te Policijske uprave Varaždinske i Hrvatskih cesta.

ĐURĐEVAC – Traju arheološko-prezentacijski radovi na istočnom bedemu u Utvrdi Stari grad u Đurđevcu. Tim radovima po prvi je puta otvoren istočni bedem, koji je nekada bio prekriven kuglanom i pozornicom, a u sklopu ovih radova bit će uklopljen u kulu i ostatak južnog bedema. Vrijednost radova je 193 tisuće kuna, a Ministarstvo kulture sufinancira radove sa 180 tisuća. Do sada je uz mnoštvo keramike otkriven i zanimljiv nalaz svoda i rešetke za odvod u bedemu. Završetkom radova te konačnom prezentacijom starih bedema i kule, đurđevački Stari grad polako dobiva obrise nekadašnjeg wasserburga, što je svojevremeno bilo presudno za opstanak i povijesni razvoj Đurđevca.

ZAGREB – Međunarodni dan znanstvenih centara i muzeja znanosti, koji se obilježava danas,  zajednički je projekt Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, Međunarodnog savjeta za muzeje, Udruge muzeja znanosti i tehnologije i pet glavnih centara i mreža znanstvenih muzeja u svijetu. Prigodan, besplatan cjelodnevni program pripremljen je u zagrebačkom Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” do 20,00 sati, a posjetitelje očekuju radionice, prezentacije knjiga i predavanja.

ZAPREŠIĆ – Dvodnevni 6. Međunarodni rukometni turnir DSD-CUP Zaprešić, počinje danas  u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić. Cilj ovog projekta, koji podržavaju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kao te vanjskih poslova, je poticanje prekogranične suradnje među mladima zbog korištenja njemačkog jezika u sporazumijevanju. Naime, zaprešićka Srednja škola već osmu godinu, uz redovno obrazovanje, provodi fakultativni program nastave za njemačku jezičnu diplomu Deutsches Sprachdiplom, nakon kojeg se učenicima nudi mogućnost polaganja ispita i dobivanja diplome priznate u cijeloj Europi. Grad Zaprešić svesrdno podržava projekt “Model Zaprešić”, koji za cilj ima promicanje učenja njemačkog jezika kroz obrazovni sustav, od dječjeg vrtića do zaposlenja. Na turniru sudjeluje 6 ekipa iz Austrije, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Ukrajine i Zaprešića, a ovogodišnja posebnost je sudjelovanje „Rukometnog diplomatskog tima“.

loading