Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.11.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu danas slavi 98. obljetnicu djelovanja. Tim povodom održana je svečana sjednica na kojoj su nagrađeni najbolji studenti te je tom prilikom dekan Nenad Turk naglasio važnost ove visokoobrazovne institucije u Hrvatskoj. Tisuće studenata je prošlo ovim hodnicima, a u ovom trenutku imamo 800 studenata koji nastavu pohađaju na hrvatskom i engleskom jeziku, rekao je dekan Turk, naglasivši kako sve više studenata nakon diplome odlazi u zemlje EU. Kako bi odljev stručnih kadrova bio što manji Grad Zagreb osmišljava brojne mjere kojima će mlade obrazovane ljude zadržati u Zagrebu. Tako je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula, kako je u tijeku izgradnja stanova u naselju Podbrežje, a intenzivno se radi i na gospodarstvu kako bi što više mladih pronašlo posao u hrvatskoj metropoli.

MALA SUBOTICA – Uz svečanost Dana međimurskog kajkavskog pjesnika Tomaša Goričanca, u tamošnjoj Osnovnoj školi koja jedina u Hrvatskoj nosi njegovo ime, u petak, 9. studenog 2017. godine je upriličena svečanost otvorenja novoizgrađenog dizala za djecu u kolicima i s većim poteškoćama u kretanju. Naime, škola je uvidjela tu potrebu za nekoliko učenika zbog toga što se predmetna nastava odvija na prvom katu objekta. S obzirom da je vrijednost nabavke i ugradnje dizala bio prevelik financijski teret za školu, Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske je 2015. godine pokrenula humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za tu namjenu. Građani i tvrtke su donirali zajedno oko 70 tisuća kuna, a preostali dio je u svom proračunu osigurala Međimurska županija. Akciju je prilikom današnjeg otvorenja pohvalio i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji ističe da se radi o prvom takvom školskom nadstandardu u Međimurju. Ukupna vrijednost postavljanja dizala iznosila je oko 180 tisuća kuna.

STUBIČKE TOPLICE – Sastanak u organizaciji Županijske uprave za ceste o održavanju cesta na području Krapinsko-zagorske županije za vrijeme trajanja zimskih uvjeta, održan je danas, 10. studenog 2017. godine, u Stubičkim Toplicama. U nadležnosti zagorskog ŽUC-a je 657,23 kilometara županijskih i lokalnih cesta, a u 137 kalendarskih dana u razdoblju od 15. studenog 2017. do 31. ožujka 2018. godine u radovima Zimske službe sudjelovat će 14 kamiona i 8 unimoga te pet utovarivača, rekao je ravnatelj Željko Vincelj.  – Od posipala planirana je potrošnja 2500 tona soli i 2500 kubičnih metara sipine – ističe Vincelj te naglašava kako će se u uvjetima prosječne zime, kakva se i očekuje, za rad Zimske službe izdvojiti oko 4,5 do 5 milijuna kuna. Sastanku je prisustvovao i zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek koji naglašava kako moramo biti zadovoljni radom Zimske službe obzirom na konfiguraciju terena i vremenske uvjete koji se znaju dogoditi. Hrvoje Sokol iz Hrvatskih cesta ističe kako oni vode brigu o 285 kilometara državnih cesta na području Krapinsko-zagorske županije te da su spremni za nadolazeće zimske uvjete, a pripremili su 2350 tona soli i 1066 kubika sipine. Zrinko Hržić, menadžer održavanja i kontrole prometa u tvrtki Egis road operation, zaduženoj za brigu o autocesti Zagreb – Macelj rekao je kako oni brinu o 60 kilometara autoceste na području Krapinsko-zagorske županije te da su već sad spremni za zimske uvjete, a radit će iz baza u Zaboku i Krapini.

ZAGREB – Središnje događanje ovogodišnje humanitarne akcije „Korak u život“ obilježit će klasik baletne umjetnosti, spektakularna predstava „Labuđe jezero“ u nedjelju, 12. studenoga 2017. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Sve ulaznice su već rasprodane, a sav prihod od njihove prodaje namijenjen je za stipendiranje mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Humanitarnu akciju Korak u život pokrenuo je Rotary klub Zagreb Kaptol 2008. godine te otada svake godine stipendira mlade koji nakon završetka srednje škole moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu i udomiteljske obitelji. Sredstva za novu generaciju studenata prikupljaju se i dalje i to pozivom na humanitarni broj telefona 060 9002 te izravnim uplatama na žiro račun akcije.

ČAKOVEC Na web stranici Međimurske županije svi žitelji mogu dati svoj prijedlog programa, projekata, istaknuti probleme koje treba riješiti, dostaviti ideje, rješenja i drugo i na taj način sudjelovati u kreiranju nacrta Proračuna za 2018. godinu. Županija tako želi pridonijeti transparentnosti Proračuna, za što je ponijela titulu jedne od najtransparentnijih Županija u Hrvatskoj, koju im je dodijelio Institut za financije. Naime, Međimurska županija je među prvima koja je krenula s aplikacijom „Otvoreni proračun“ u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija te je na taj način dala na uvid svoje kompletno financijsko poslovanje.

KLANJEC – Književno-glazbeni program, povodom 70. obljetnice života i 50. obljetnice književnog rada Božidara Brezinščaka Bagole, organizirala je  jučer, 9. studenog 2017. godine, na sam piščev rođendan, Gradska knjižnica i čitaonica „Antun Mihanović“ Klanjec, u suradnji s Hrvatskozagorskim književnim društvom, dok je u knjižnici u Humu na Sutli održan znanstveni skup na kojem su o Bagolinom književnom i prevoditeljskom opusu govorili ugledni stručnjaci. Negova djela izložena su  Gradskoj knjižnici Klanjec, na prigodnoj izložbi „Ilustracije i naslovnice Bagolinih knjiga“, gdje je sinoć održana i proslava značajnih obljetnica. O njegovom životu i djelu govorili su pisci i prijatelji, Mirko Ivanjek i Vera Grgac, a program je obogaćen interpretacijom Bagolinih tekstova i uglazbljenim pjesmama na humskom govoru, zaštićenom nematerijalnom kulturnom dobru RH,  koje je izveo Siniša Miklaužić.

KOPRIVNICA – Održan je sastanak projektnog tima za provedbu projekta POZDRAV – Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji. Projektom će se poboljšati uvjeti u županijskom Domu zdravlja i ambulantama koncesionara ulaganjem u opremu i infrastrukturu. Vrijedan je 8,2 milijuna kuna, a EU sufinanciranje je 6,7 milijuna. Uz razgovor o tekućoj problematici u sklopu projekta te pripremi drugog zahtjeva za nadoknadom sredstava, sastanak je bio prigoda za predstavljanje promotivnih materijala izrađenih za potrebe projekta. Također je naglašeno kako su za projekt odobrena sredstva Fonda za sufinanciranje EU projekta na regionalnoj i lokalnoj razini u iznosu od 1,045 milijuna kuna, koja se odnose na vlastito sufinanciranje korisnika i partnera, a uskoro će biti potpisan ugovor o dodjeli sredstava.

ZAGREB – Vitraji na centralnoj kupoli Oktogona u puno su lošijem stanju, nego što se mislilo. Upravo zato radovi na prolazu između Cvjetnog trga i Ilice oduljit će se te će trajati duže od predviđenih 12 mjeseci. Iz gradskog ureda za prostorno uređenje naglašavaju da je u tijeku snimanje svakog segmenta vitraja, nakon čega će se znati kada će radovi biti završeni. Za sada je saniran samo ostakljeni krov iznad središnje kupole, a u završnoj su fazi radovi i na djelu iznad prolaza prema Cvjetnom trgu.

ZABOK – Promocija pete zbirke proze i poezije pod nazivom „Jadranska svitanja“ zabočkog župnika Marijana Culjaka održana je u četvrtak,  9 studnoga 2017. godine u osnovnoj školi K.Š. Gjalskog u Zaboku. Uz zamjenicu gradonačelnika Zaboka Valentinu Đurek i predsjednika gradskoga vijeća Žarka Ivančića, na promociji su bile župnikove učiteljice iz osnovne škole Ivančica Pozaić  i Marija Kondres, te brojni uglednici. O autoru biranim riječima govorili su mons. Ivan Miklenić koji je ponosan što su posljednje zbirke pjesama objavljenje u nakladi Glasa Koncila,  Silvijo Milin župnik i dekan u Svetom Jurju i recenzent knjige dr. Ivica Balagović, ekonomski vijećnik župe i predsjednik ogranka Matice Hrvatske Zabok. Mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru ističe, kako je u “Jadranskim svitanjima” autor zadivljen morem, ali ne zaboravlja svoj kraj, svoj KAJ.

KUMROVEC – Da nema udruge “Zipka”, mi kao njezini članovi ne bi mogli iskusiti sve ove divne trenutke – rečeno je danas, 10. studenog 2017. godine na obilježavanju 15. godišnjice spomenute udruge u Kumrovcu. Etno udruga “Zipka” njeguje svadbene običaje kumrovečkog kraja te sudjeluje na nastupima u drugim županijama i gradovima Hrvatske, ali i u inozemstvu, s ciljem prezentiranja i promoviranja nematerijalne kulturne baštine kumrovečkog kraja i sutlanske doline. Uz okupljene članove, proslavi su prisustvovali i načelnik Kumrovca Robert Šplajt, voditeljica Muzeja „Staro selo“ Kumrovec Tanja Brlek i direktor Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela Milan Kladnički. Sve prisutne članovi “Zipke” su proveli kroz „petnaestogodišnji vremeplov“ te ih upoznali sa bitnim projektima kao što su „Jura zeleni“ i dobro poznata „Zagorska svadba“. Inače, udruga danas ima oko dvadesetak članova.

ZAGREB – Zagrebačka županija poznato je vinorodno područje s nekoliko vinskih cesta među kojima se ističu zelinska, plešivička i samoborska. Stoga je tradicionalno obilježavanje Martinja, blagdana svetog Martina, odnosno krštenja mladog vina, organizirano ovog vikenda, 11. i 12. studenog 2017. u brojnim vinogradima i OPG-ima  uz bogatu gastronomsku ponudu i zabavu. Detaljan program obilježavanja dostupan je na mrežnoj stranici Turističke zajednice Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenog. Ovaj će dan biti obilježen i u Varaždinskoj županiji  i to danas, 10. studenog 2017. godine u županijskoj palači u Varaždinu. U sklopu svečanosti bit će proglašeni najčitatelji školskih knjižnica u školskoj godini 2016./2017, a prigodne nagrade će im uručiti pročelnik županijskog  upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport  Miroslav Huđek.

BRAČAK – Izložba pod nazivom ‘Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda’ u organizaciji Udruge ratnih veterana Domovinskog rata ‘Crne mambe’ i Udruge specijalne jedinice ‘Barun’ bit će otvorena u ponedjeljak, 13. studenog 2017. godine u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Posjetitelji će imati priliku vidjeti slike i skulpture brojnih renomiranih autora kao što je Marijan Zajec Ko-Ze i Damir Medvešek, a moći će se vidjeti i djela branitelja koja su nastala na likovnim kolonijama. Izložba je otvorena do 15. studenog te je uvertira u veliku izložbu koju organizator otvara u dvorcu Veliki Tabor, 23. studenog.

loading