Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.12.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Državno i gradsko izaslanstvo, predvođeno predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem te zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem u utorak, 10. prosinca položili su vijence i zapalili svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju u povodu 20. obljetnice njegove smrti. Dr. Franjo Tuđman ostavio je neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda, rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković istaknuvši kako je Tuđman svojom mudrošću i znanjem iskoristio prekretnički trenutak na europskom kontinentu kako bi hrvatskom narodu ostvario tisućljetni san slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske. Misno slavlje u povodu 20. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana održano je u Zagrebačkoj katedrali.

VELIKO TRGOVIŠĆE – Povodom 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana vijenac je kraj njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću u utorak, 10. prosinca 2019. godine položila delegacija Krapinsko-zagorske županije, u kojoj su bili župan Željko Kolar i zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek. Vijenac je položio i načelnik Općine Veliko Trgovišće Robert Greblički.

Povodom obilježavanja 20. godišnjice smrti dr. Franje Tuđmana, aktualna predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović popodne 10. prosinca 2019. godine položila je vijence ispred rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika u Velikom Trgovišću.

ZAGREB – Nakon dvodnevne rasprave sa 28 glasa za i 15 protiv gradski zastupnici usvojili su proračun Grada Zagreb za 2020. godinu. Riječ je o najvažnijem političkom dokumentu o kojem ovisi funkcioniranje hrvatske metropole iduće godine, a Grad na raspolaganju ima 12,353 milijarde kuna od čega na prihodovnu stranu proračuna otpada 8,41 milijardi kuna dok se 3,943 milijarde kuna odnosi na proračunske korisnike. Uz proračun, tema koja je izazvala najveću raspravu u Gradskoj skupštini je zaduženje ZET-a kod HBOR-a i komercijalnih banaka za izgradnju žičare Sljeme i garaže na početnoj stanici u Dolju u iznosu od 537 milijuna kuna. „Nakon pregovora dobili smo fiksnu kamatnu stopu od 2,75 posto godišnje i to u kunama s rokom povrata od 15 godina“, istaknula je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo. Zaduženje ZET-a od više od pola milijarde kuna kojem Grad Zagreb daje jamstvo za pokriće od 80% obveza po ovom kreditu nije našlo na odobravanje u redovima skupštinske oporbe. „Više od 110 milijun kuna otići će samo na kamate. To je ono što nam je neprihvatljivo. Nismo protiv žičare, ali dio financijskih sredstava morao je biti osiguran u proračunu“, rekao je Matej Mišić, gradski zastupnik SDP-a. Prva faza izgradnje žičare započela je 25. siječnja 2019 i obuhvatila je izgradnju garaže i svih temelja duž koridora dok druga faza, koja će trajat 10 mjeseci, obuhvaća montažu, ispitivanje i puštanje u eksploataciju sustava žičare.

KRAPINA – Proračun Krapinsko-zagorske županije u visini od 246 milijuna i 801 tisuća kuna, usvojen je u utorak, 10. prosinca 2019. godine većinom glasova na sjednici Županijske skupštine. Od toga će 75 i pol milijuna biti izdvojeno za školstvo, na zdravstvo 25 milijuna i 754 tisuće kuna, a za kapitalne projekte poput energetske obnove 6 škola, sanacije 2 odlagališta, završetak izgradnje i opremanja Poslovno tehnološkog inkubatora u Krapini, bit će izdvojeno 55 milijuna kuna. Amandman na proračun, koji nije prihvaćen, dao je vijećnik HSP- a Ante Starčević Stjepan Ranogajec te tražio povećanje od 400 tisuća kuna za sport, obrazloživši da su cijene visoke te da sportaši trebaju potpore od županije. – Pet milijuna kuna je predviđeno za kulturu, smatram da onda veći iznos od milijun i 400 kuna trebao dobiti i sportski segment – rekao je Ranogajec. Nakon osvrta župana Kolara na proračun, na raspravi je pitanje postavio i HDZ-ov vijećnik Daniel Vnuk dodajući da unutar proračuna ne postoji niti jedno ulaganje u infrastrukturu te da u županiji neće biti otvoreno novo gradilište. – Ne možemo otvarati nove projekte dok ne završimo stare, treba biti realan, a smatram da je visina proračuna za iduću godinu krajnji maksimum u kojem smo pazili da ne ugrozimo niti jednu skupinu – rekao je župan Kolar.

VARAŽDIN – Rekordni prijedlog Proračuna Varaždinske županije za 2020. godinu, utvrđen u iznosu od 284. 323 milijuna kuna, prihvaćen je u utorak, 10. prosinca 2019. godine, na sjednici Skupštine Varaždinske županije. Glavni razlog za značajno povećanje proračuna, u odnosu na prethodna razdoblja, proizlazi iz preuzimanja poslova državne uprave i osiguravanja sredstava pomoći iz državnog proračuna od 13, 8 milijuna kuna. Povećanju pridonosi i realizacija planiranih novih investicija iz kreditnog zaduženja od 10, 6 milijuna kuna i to za izgradnju Osnovne škole Martijanec, izgradnju i opremanje Respiracijskog centra Klenovnik te kupnju nekretnine Varteksa pojasnio je varaždinski župan Radimir Čačić. Jednako tako u narednoj godini planirano je i pokriće prenesenog manjka iz prethodnog razdoblja u visini od 3, 5 milijuna kuna.

ZAGREB – Nastavljeno je sklapanje dodataka ugovorima Grada Zagreba s podnositeljima zahtjeva koji su stekli pravo na novčanu naknadu za umanjenu kakvoću življenja. Tako su sklopljeni dodaci ugovoru za isplatu drugog dijela naknade za 2019. godinu u iznosu od 2.000 kuna, a sa stanovnicima Jakuševca, Hrelića i Mićevca potpisano je 2.069 ugovora.

ZAGREB – Poziv Zagrepčanima, da aktivno sudjeluju u prepoznatljivosti adventskog ruha grada i njegove čistoće, uputio je gradonačelnik Milan Bandić. – Da bi i dalje ostali najbolji, trebamo i vašu pomoć. Vaše primjedbe, pritužbe, zapažanja vezana za rad komunalnih službi, za urednost i čistoću adventskih lokacija, vaši prijedlozi o svemu što može pomoći da naš advent bude još bolji, bit će nam dragocjeni- navodi u priopćenju zagrebački gradonačelnik. Tako je za primjedbe otvorena besplatna telefonska linija 0800 88 05, a može se pisati i na advent@zagreb.hr.

VARAŽDIN – U osnovnim i srednjim školama čiji osnivač je Varaždinska županija, nadoknada nastave zbog štrajka ove godine će se održati 23. prosinca, a u 2020. godini za vrijeme zimskih praznika te će školska godina 2019./2020. biti produžena. Prijedlog je to sa sastanka zamjenika župana Tomislava Paljaka i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslava Huđeka s ravnateljima osnovnih i srednjih škola u ponedjeljak, 9. prosinca. Nadoknada se može organizirati 23. prosinca, od 24. do 28. veljače kada je trebao biti drugi dio zimskih praznika, zatim u četvrtak, 9. travnja, u subotu, 18. travnja, te od 18. do 26. lipnja, do kada će biti produžena školska godina.

ČAKOVEC – Niz turističkih nagrada, koje je Međimurje dobilo u posljednje vrijeme, bogata UNESCO-va baština i kontinuirani rast broja turista samo su neki od razloga zašto je prvi radni sastanak, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Međimurske županije, održan u utorak, 10. prosinca 2019. godine upravo u Međimurskoj županiji. Sastanku su, uz direktora Hrvatske turističke zajednice Kristijana Stančića i župana Međimurske županije Matiju Posavca, prisustvovali voditelji turističkih zajednica s područja Međimurske županije. Da pozitivni trendovi u Međimurju nisu plod slučajnosti potvrđuje i podatak kao će se u narednoj godini čak 14 % izvornih prihoda županije biti usmjereno za turizam, naglasio je međimurski župan Matija Posavec. Čestitavši na svim dosadašnjim uspjesima u turizmu, direktor HTZ-a Kristijan Staničić je sudionike sastanka upoznao s predstojećim zakonskim promjenama.

KOPRIVNICA – Oko dva tjedna dijeli nas od božićnih blagdana i doba godine kada je dopuštena uporaba pirotehnike. I ove će godine Ministarstvo unutarnjih poslova provoditi diljem zemlje akciju „Mir i dobro“, najavljeno je na danas, u utorak, 10. prosinca 2019. godine, održanoj konferenciji za medije u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj. Preventivnu akciju „Mir i dobro“ MUP provodi od 1993. godine, podsjeća voditelj Službe policije Policijske uprave koprivničko-križevačke Damir Jančijev i ističe kako je svrha akcije sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstva. Ove godine akcija počinje 13. prosinca 2019. godine i trajat će sve do 8. siječnja naredne godine, napominje Jančijev te objašnjava kako će se tijekom tog razdoblja pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. Pirotehnika se bez obzira na mogućnost prodaje od 15. prosinca 2019. godine, može koristiti od 27. prosinca 2019. godine do 1. siječnja naredne godine, no u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj napominju kako prilikom korištenja valja biti oprezan jer se bezazlena igra lako pretvori u tragediju.

ZAGREB – Dvije osnovne škole iz Zagrebačke županije dobitnice su priznanja u sklopu ekološko-edukativnog projekta „Najljepši školski vrtovi“ u 2019. godini. Osnovna škola Slavka Kolara iz Kravarskog osvojila je 2. mjesto u kategoriji očuvanja tradicijskog uzgoja, dok je ona Josipa Zorića iz Dugog Sela dobitnica 3. mjesta u kategoriji zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Dugoselskoj školi ovo nije prvo priznanje, a 2016. godine nagrađeni su Zlatnom poveljom za Najljepši školski vrt kontinentalne Hrvatske. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote prirode i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

KOPRIVNICA – U tijeku je podjela božićnica u iznosu od 200 kuna koprivničkim umirovljenicima. Pravo na božićnicu ostvaruju umirovljenici čija mirovina, tuzemna i inozemna, za listopad zajedno s dodacima ne prelazi dvije tisuće kuna. Prve božićnice umirovljenicima uručile su zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec. U koprivničkoj Gradskoj upravi očekuju kako će ove godine božićnice podići između 1.300 i 1.400 umirovljenika. Božićnice se na temelju predočene osobne iskaznice i dokaza o visini mirovine za listopad mogu do petka 13. prosinca od 9,00 do 13,00 sati podići u prostorima koprivničke Vjenčaone, a nakon toga do 20. prosinca na blagajni Grada Koprivnice.

loading