Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.01.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija u prošloj je godini ostvarila odlične rezultate u turizmu. U odnosu na godinu prije, evidentiran je rast broja dolazaka turista za 13 %, a noćenja za 8 %. S ovim rezultatima Krapinsko-zagorska županija se nalazi na visokom drugom mjestu u konkurenciji dvanaest županija kontinentalne Hrvatske, odmah iza Karlovačke županije, na čijem su području Plitvička jezera. Turističke rezultate u prošloj i planove za ovu godinu na konferenciji za novinare u uredu Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije u Krapini predstavili su danas župan Željko Kolar i voditeljica Ureda Ksenija Tomić. – Uspjeli smo u promociji Zagorja kao destinacije – ističe ponosan župan Željko Kolar te najavljuje planove za naredno razdoblje koji bi trebali doprinijeti ostvarenju cilja, a to je milijun noćenja godišnje do 2025. godine. Ove godine na području županije počinje izgradnja barem tri nova hotela, a ova će destinacija u dogledno vrijeme dobiti i golf teren, zabavni park te autokampove, naglašava župan te ističe da se već radi i na osmišljavanju novih manifestacija i atraktivnih turističkih sadržaja.

ČAKOVEC – Početak korištenja novoizgrađenih pješačkih staza u ulicama Franje Punčeca i Ivana pl. Zajca u Čakovcu, danas je prijepodne simbolično označio gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Čakovec je tako bogatiji za 374 metara novih pješačkih staza i nove katadioptere, odnosno usporivače prometa koji su postavljeni u Zrinsko- frankopanskoj i Vukovarskoj ulici. Sve to zbog sigurnosti svih dionika u prometu, a naročito djece, ističe Kovač. Nogostupi i katadiopteri su sa 326 tisuća kuna financirani iz Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa.

ZAGREB – Zbog nastavka školske godine u prometu su od danas i posebne autobusne linije koje dnevno prevezu oko 3.500 školaraca nižih razreda osnovnih škola kojima je prebivalište udaljeno do tri kilometra od obrazovne institucije, odnosno više od pet kilometara za učenike viših razreda. Sve tramvajske i autobusne linije ZET-a, čiji je broj polazaka bio smanjen za vrijeme školskih praznika, radnim danom ponovno prometuju prema uobičajenom rasporedu. Sve sudionike u prometu poziva se na pojačan oprez i poštivanje prometnih propisa i znakova.

ZAGREB – Gradski stanovi i poslovni prostori na prodaju će od travnja ove godine – najavio je to gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Grad je stanove, kao što je poznato već dvaput pokušao prodati, međutim, procijenjena vrijednost stanova nije odgovarala stvarnom stanju na tržištu. Stoga će se do proljeća na skupštinskim klupama naći gradonačelnikov prijedlog za prodaju gradskih stanova i poslovnih prostora s realno procijenjenim vrijednostima.

ZAGREB – U ovogodišnjem proračunu Zagrebačke županije značajna sredstva kroz Upravni odjel za gospodarstvo osigurana su za poticanje daljnjeg razvoja poduzetništva. Od ukupno 22 milijuna 77 tisuća kuna, veći dio tih sredstava namijenjen je daljnjem poticanju razvoja poduzetništva kroz nekoliko većih potprograma, kaže pročelnik Damir Fašaić. Nastavit će se i s dodjelom bespovratnih potpora malim i srednjim poduzetnicima do 100 tisuća kuna, ulaganja za poduzetnike početnike, žene poduzetnice, zatim edukacija, savjetovanja, usavršavanja te razni turistički razvojni projekti kao što su Greenway i slično.

VARAŽDIN – Novi prostor za  svoje djelovanje dobit će uskoro  udruge mladih u Varaždinu. O novom prostoru u   Preradovićevoj ulici  govorit će danas prijepodne u varaždinskoj gradskoj vijećnici  gradonačelnik Goran Habuš i njegovi suradnici te Vanja Horvat, predsjednica Savjeta mladih Grada Varaždina. Centar  za mlade preselit će iz prostora Doma željezničara u objekt u Preradovićevoj ulici uz varaždinsku gradsku tržnicu.

ČAKOVEC – Da se i u ovoj godini nastavlja sa sufinanciranjem prijevoza učenika srednjih škola u Međimurju, potvrdili su iz Međimurske županije nakon mnogobrojnih upita građana. Sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca u Međimurju se provodi već 10. godinu, država daje 75% sredstava, a ostatak Međimurska županija. Potvrđeno je da će država i ove godine sa 100% iznosa financirati prijevoz redovitih učenika članova kućanstva koja su korisnici zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje. Podsjetimo, u Međimurju vlakom putuje 565, a autobusom 2430 učenika.

KOPRIVNICA – Iz  Koprivničkog poduzetnika pozvali su  sve koji imaju profitabilnu  ideju  i žele ju razraditi na pravi način da im se jave. Osim što će im pomoći u razradi ideje, Koprivnički poduzetnik organizira natjecanje, kroz koje će izabrati najbolje sudionike i voditi ih na SHIFT konferenciju u Splitu. Kako bi svojom idejom mogli sudjelovati u natjecanju, zainteresirani trebaju sastaviti peteročlani tim. Natjecatelji će naučiti kako predstaviti razrađenu ideju pred zahtjevnim žirijem. Prijave su otvorene do posljednjeg dana siječnja, a natjecanje se provodi u sklopu projekta „Ready, Steady, Go!“.

KRAPINA – U Krapinsko-zagorskoj županiji djeluje 2450 obrta, s oko 6500 zaposlenika, što je gotovo jedna trećina ukupno zaposlenih. Protekla 2015. godina za njih je bila bolja u odnosu na nekoliko godina ranije – smatra predsjednik županijske Obrtničke komore Davor Pleško. Stabilizira se tržište, pa obrtnici imaju više posla, što se vidi iz podataka da je dosta obrta otvoreno, a zaposleno je i nešto više radnika nego prijašnjih godina – navodi Pleško. Iako se još uvijek više obrta zatvara nego otvara, situacija je ipak bolja no prijašnjih godina pa je primjerice 2015. godine zatvoreno 50-tak obrta, što je pola manje u odnosu na prijašnje godine kada ih se godišnje zatvaralo stotinjak.

loading