Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 11.01.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb podmirio je sva potraživanja Ingre, odnosno njene tvrtki kćeri
Lanište za Arenu Zagreb. Naglasio je to zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na
današnjoj konferenciji za medije koja je sazvana kao odgovor na prozivke čelnih ljudi
Ingre da Grad Zagreb i Vlada RH duguju oko 25 milijuna kuna s uračunatim zateznim
kamatama za nepodmirene rate iz 2011. godini. „Bilo kakav ultimatum i komunikacija
putem medija samo šteti Gradu, Vladi, Ingri i Laništu. Grad Zagreb i Holding nikome
nisu dužni pa ni Ingri. Pozivam sve da kupe karte jer idemo na finale u Areni“, poručio
je gradonačelnik Milan Bandić. A da nema dugovanja poručili su i iz Zagrebačkog
holdinga. „Sve obveze prema Laništu d.o.o. podmirene su na vrijeme, uključujući
zadnji kvartal 2017. te prvi kvartal 2018. godine, naglasila je Marica Dusper,
direktorica službe za financije Zagrebačkog holdinga. Godišnji zakup Arene Zagreb
iznosi 7,2 milijuna eura, a Grad Zagreb i Vlada RH će ga plaćati do 2036, godine.

KOPRIVNIČKI IVANEC – Mjesec i pol dana nakon što je preuzeo dužnost direktora, Mladen Ružman je danas sa suradnicima na konferenciji za medije predstavio aktualno stanje i budućnost projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica. RCGO Piškornica je jedina alternativa odlagalištima neopasnog otpada koji su još uvijek okosnica postojećeg sustava gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, ističe direktor Mladen Ružman te naglašava kako za aplikaciju za sredstva EU, kojima će se Centar graditi, nedostaje studija izvedivosti. Studija bi trebala biti gotova vrlo brzo, a do rujna ove godine trebala bi biti sve spremno za apliciranje projekta, no Ružman dodaje kako je aplikacija realnija krajem godine.

ZAGREB – “Vjeroučitelj Bagarić ukrao je Božić, ministrica Divjak školske praznike” bila je tema današnje konferencije za novinare  BM 365 – stranke rada i solidarnosti. Čelni ljudi stranke osudili su govor vjeroučitelja, ocijenivši ga pojedinačnim incidentom, a ne razlogom za umjetno stvaranje krize i prikupljanje političkih bodova, baš kao što su osudili i mistifikaciju kurikularne reforme. Predsjednik stranke i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je, kako se informatika u škole uvodi bez kvalitetne stručne podrške baš kao što se i oprema nabavlja bez javnog natječaja.   Kurikularna reforma u 21. stoljeću nije zacementirani dokument, treba biti permanentna i kroz analizu stanja i rješenja stručnjaka treba naći odgovore za njenu provedbu u svim predmetima, istaknula je potpredsjednica stranke i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

ZAGREB – Nova turistička mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba vodi  sve zaljubljenike u zagrebačke trgove i ulice u povijesnu šetnju gradom na 10 odabranih lokacija. Aplikacija je besplatna, dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku i  jednostavna za upotrebu te nakon što je korisnik preuzme može odabrati staru ili novu kartu grada i prošetati Zagrebom istražujući deset najljepših lokacija. Pritom se može poslati ili podijeliti čak 50 razglednica s obitelji ili prijateljima. Aplikacija je izrađena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba. Taj jedinstveni kulturni i turistički proizvod povezuje stare karte, razglednice, fotografije i znanje stručnjaka o kulturno-povijesnoj baštini hrvatske metropole.

ZAGREB – Zagrebačka županija je u 2017. zabilježila 154.142 turistička noćenja, što je za 17% više nego u istom razdoblju 2016. Porastao je i broj dolazaka za 16% i to sa 75.046 na 87.035.Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 103.874 noćenja ostvarili su inozemni gosti, a domaći 50.268. Od ukupnog broja dolazaka, 62.487 gostiju bili su inozemni gosti, a preostalih 24.548 domaći gosti. I u 2017. godini Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te Poljske, ali bilo je turista i iz SAD-a, Kine, Australije itd. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica, Samobor te Sveta Nedelja.

KRAPINA – Dodjela zahvalnica i priznanja učenicima, školama i predavačima 23. Zimske škole informatike, održana je jučer, 10. siječnja 2018. godine u Krapini. Zimsku školu organiziraju Srednja škola Krapina, Krapinski informatički klub Krik i Hrvatski savez informatičara, a ove je godine na preko 20 radionica sudjelovalo oko 300 učenika osnovnih i srednjih škola iz Krapinsko-zagorske županije i drugih dijelova Hrvatske. Program škole je bio prilagođen početnicima, ali i onima koji se pripremaju za informatička natjecanja te je kroz radionice ponudila mladim informatičarima aktualne sadržaje koji nisu dio redovnog školovanja poput robotike i web dizajna. – Najpopularnija radionica je definitivno bila robotika – otkrio je predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Alen Spiegel dodavši da je na toj radionici uz učenike prvih razreda bilo i srednjoškolskih profesora. Na dodjeli su bili i ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozjan, predsjednik informatičkog kluba Krik Stjepan Šalković, zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Poruka ove škole je jasna, znanje vam nitko ne može oduzeti – rekao je svim okupljenima župan Kolar.

KOPRIVNICA – Od 14 pametnih gradova u Hrvatskoj, koji nose ovu titulu, Koprivnica zapošljava najviše ljudi, a koprivnički poduzetnici u prosjeku imaju najviše zaposlenih. Dvije velike nacionalne kompanije u Koprivnici zapošljavanju 4.360 zaposlenika, odnosno 50% od ukupnog broja zaposlenih kod koprivničkih poduzetnika koji zapošljavaju  8.722 radnika. Prema ekonomičnosti ukupnog poslovanja poduzetnici sa sjedištem u Koprivnici na četvrtom su mjestu u Hrvatskoj.

VARAŽDIN – Budući da je odlukom Vijeća Turističke zajednice dosadašnja direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec razriješena, na sjednici Vijeća županijske Turističke zajednice raspisan je  natječaj za novog direktora. Očekujemo prijavu stručnih i kvalitetnih kandidata sa znanjem, vizijom i ambicijom razvoja turizma u našoj županiji koja ima veliki potencijal koji do sada nije bio dovoljno iskorišten, ističe posebna savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević. Martinčević dodaje kako će, kao od strane župana imenovana predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije, osobno vrlo aktivno sudjelovati u kreiranju i realizaciji svih programa i projekata vezanih uz turizam. Prijave za radno mjesto direktora Turističkog ureda Turističke zajednice županije, potrebno je do 18. siječnja poštom poslati  na adresu Turističke zajednice Varaždinske županije.

ČAKOVEC – Ugovor o javnoj nabavi radova za projekt rekonstrukcije jedne od zgrada na prostoru bivše vojarne u Čakovcu potpisao je danas u Čakovcu s izvođačima radova međimurski župan Matija Posavec. Radovi će započeti s početkom građevinske sezone, a vrijednost im je oko 3,5 milijuna kuna. Odradit će ih domaća građevinska operativa iz Međimurja, i bit će to tek jedan u ciklusu radova na obnovi tog prostora vrijednog oko 65 milijuna kuna, ponosno ističe međimurski župan Matija Posavec. Konkretno, obnova stražarnice dio je 11 milijuna kuna vrijednog projekta Attractour- Revitalizacija kulturnog nasljeđa u turističke atrakcije na području Međimurske županije i mađarskog grada Letenye, koji se 85 posto financira europskim sredstvima, rekla je direktorica Razvojne agencije Međimurja Sandra Polanec Marinović i pojasnila da će se u prostoru stražarnice u Čakovcu nalaziti nova turistička točka, odnosno tamo će po završetku radova biti smještena TZ Međimurske županije. Osim toga, kroz ovaj prekogranični europski projekt će se urediti i dvorac Szapary u mađarskom gradu Letenye.

KRAPINA – Preko natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, za Mjeru 7.2.2. „Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“, značajna sredstva dobile su i jedinice lokalne samouprave Krapinsko-zagorske županije. Najviše je dobila općina Radoboj, 7 milijuna i 300 tisuća kuna, a među gradovima, najviše je sredstava otišlo u Krapinu, 4 milijuna i 100 tisuća kuna. Iznos od 6,9 milijuna kuna dobila je općina Kumrovec, a sredstva dodijeljena i brojnim drugim zagorskim općinama i gradovima poput Donje Stubice, Pregrade, Zaboka, Desinića i Zlatar Bistrice.

loading