Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 11.01.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Da će 2019. godina u Krapinsko-zagorskoj županiji biti izuzetno dinamična po ulaganjima u društvene djelatnosti, potvrđuje 137 i pol milijuna kuna osiguranih u proračunu, 25 milijuna više nego u 2018. godini, rečeno je danas, 11. siječnja 2019. godine na press konferenciju u Krapini koju su održali župan Željko Kolar i zamjenica Jasna Petek. Ove godine krenut će druga faza energetske obnove 6 škola, a od velikog značaja su i projekti koji se provode kroz županijske ustanove. Radi se o dogradnji specijalnih bolnica u Krapinskim i Stubičkim Toplicama, Centru kompetencije u Zaboku te Znanstveno edukacijsko zabavnom centru u dvorcu Novi Golubovec, investicijama ukupne vrijednosti pola milijarde kuna. – Sa provedbom ovih projekata u potpunosti ćemo promijeniti sliku županije kao kulturno, obrazovne i znanstvene destinacije sa ciljem stvaranja što boljih uvjeta rada i života na ovom području – istaknuo je župan Kolar.

VARAŽDIN – Na tragu bogate tradicije balovanja, po čemu je „mali Beč“ u skladu sa svojim austro-ugarskim nasljeđem bio poznat, 1. veljače 2019. godine u obnovljenog Koncertnoj dvorani varaždinskog HNK održat će se Svečani bal Varaždinske županije čiji su program, na konferenciji za medije u varaždinskoj Županijskoj palači danas, 11.siječnja, predstavili članovi organizacijskog odbora predvođeni savjetnicom župana i predsjednicom TZ Varaždinske županije Natalijom Martinčević. Na balu će biti predstavljeno sve najbolje iz Varaždinske županije počevši od glazbe, preko modne revije šest varaždinskih dizajnerica, gastronomije do varaždinskog pjenušca, naglasila je Natalija Martinčević. Glazbeni dio programa zajednički organiziraju Koncertni ured Varaždin, Glazbena škola Varaždin i Varaždinske barokne večeri, čiji je ravnatelj Davor Bobić napisao i valcer koji će premijerno izvesti Ruta Bobić i Monika Zlatarek. Bal ima humanitarni karakter, a prikupljena sredstva bit će usmjerena za školovanje mladih varaždinskih glazbenika. Predstavljanje Svečanog bala Varaždinske županije održat će se i u Beču 19. siječnja ove godine.

ZAGREB – Više od 2.500 odgojno-obrazovnih radnika sudjeluje na dvodnevnoj konferenciji Kreativnost i inovativnost u nastavi koju je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje. Cilj konferencije, koja je u Zagrebu 10. i 11. siječnja 2019. godine okupila učitelje i profesore osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, je odgojiti učenike koji će znati važnost divergentnog mišljenja i eksperimentiranja u nastavi, te generiranja ideja. „Danas još ne znamo kakva će sve biti zanimanja tijekom našeg stoljeća i zato trebamo djecu pripremati na sve te nepredviđene situacije koje će ih u životu čekati“, istaknula je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika koji je i pokrovitelj ove konferencije. Zbog iznimno velikog interesa odgojno-obrazovnih radnika iz svih dijelova Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje planira uskoro na istu temu – Kreativnost i inovativnost u nastavi održati još nekoliko konferencija.

ZAGREB – Grad Zagreb poništio je natječaj za gradnju Spomenika domovini, koji bi trebao biti smješten između zagrebačke Gradske uprave i Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”, jer se ne može napraviti za 21 milijun kuna. Na natječaj je stigla samo jedna ponuda još početkom studenog koju je dala zajednica ponuditelja Tigra i Vodotehnika, koje su navele cijenu od 27,4 milijuna kuna (bez PDV-a), što je za gotovo šest milijuna kuna više od procjene Grada. Nakon višemjesečne analize Grad je odlučio poništiti natječaj i planira raspisati novi u veljači. Spomenik domovini trebao bi prema najavama biti izgrađen najkasnije na proljeće 2020., te preuzeti komemorativnu funkciju Oltara domovine na Medvedgradu.

KRAPINA – Nezaposlenost u Krapinsko-zagorskoj županiji krajem prošle godine manja je za 28 posto. U evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina registrirane su 2.463 osobe, što je u usporedbi sa studenim 2018.  za 1,4% ili 36 osoba manje. a u odnosu na prosinac 2017. godine broj nezaposlenih manji je za 28,2% ili 967 osoba. U prosincu 2018. godine iz evidencije nezaposlenih izašlo je 325 osoba, a od toga zaposleno je 206 osoba, najviše u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi te prerađivačkoj industriji i trgovini na veliko i malo.

KRAPINA – S ciljem upoznavanja investicijskih potencijala Krapinsko-zagorske županije, danas, 11. studenog 2019. godine, u službenom posjetu Krapini bio je japanski veleposlanik Keiji Takiguchi i  glavni direktor JETRO ureda u Beču Satoshi Abe. Od posebnog interesa je turizam, ali i prehrambena industrija te je japanska delegacija imala prilike upoznati zagorske tvrtke koje imaju interes za poslovanje na japanskom tržištu. Ovaj posjet organizirali su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Grad Krapina, a veleposlanika Takiguchija i direktora Abe ugostili su saborski zastupnik Žarko Tušek, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Mario Antonić, predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

ČAKOVEC – U tijeku je Javni poziv za sufinanciranje projekata i programa za zadovoljavanje potreba u društvenim djelatnostima Grada Čakovca i mjesne samouprave. Udruge, sukladno pozivu, mogu prijaviti projekte za sljedeća prioritetna područja: kultura, tehnička kultura, odgoj i obrazovanje, udruge proizašle iz Domovinskog rata, udruge osoba s invaliditetom, humanitarne udruge, vjerske zajednice, udruge mladih, socijalna skrb, zdravstvo, zaštita potrošača, razvoj i demokratizacija društva, razvoj mjesne samouprave, razvoj turizma, poljoprivrede i ruralnog razvoja te ostala područja djelovanja. Javni poziv iznosi ukupno  9,5 milijuna kuna, što je povećanje za milijun i pol kuna u odnosu na prošlu godinu, a otvoren je do 21. siječnja ove godine.

ZAGREB – Poštari Hrvatske pošte u Zagrebu i okolici očitavaju stanje potrošnje na plinskim brojilima u kućanstvima i poslovnim subjektima. Očitanje plinskih brojila u kućanstvima poštari provode do 15. siječnja 2019.  Planira se očitati stanje potrošnje na oko 220.000 plinskih brojila u Zagrebu, Velikoj Gorici i Zaprešiću te u općinama Brdovec, Marija Gorica, Dubravica i Pušća. Svi poštari su opremljeni pametnim telefonima i prijenosnim pisačima koje mogu koristiti i za očitanje plinskih brojila. Gradska plinara Zagreb poziva građane da poštarima Hrvatske pošte omoguće ulazak u prostor u kojem se nalazi plinsko brojilo. te da im osiguraju neometan prilaz brojilu.

KOPRIVNICA – Zimska škola hrvatskog folklora, koja se od prošlog tjedna održava u Koprivnici, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika te u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom i Gradom Koprivnicom, polako ide svome kraju. U subotu, 12. siječnja će se održati veliki završni i slavljenički koncert na kojem će polaznici Zimske škole hrvatskog folklora pokazati što su naučili tijekom proteklih 10-ak dana. Ovoga puta podučavale su se nošnje, pjesme i glazbala hrvatskog jadranskog područja. Koncert, kojim će ujedno biti obilježeno 55 godina od kako je doktor Ivan Ivančan osmislio i postavio Školu hrvatskog folklora, te 25 godina kako se škola održava u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, počinje u 20,00 sati u dvorani koprivničkog Doma mladih, uz besplatan ulaz.

loading