Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.02.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 obilježen je u ponedjeljak, 11. veljače 2019. godine u županijskom centru u Krapini, a to je bila prilika je za kratki osvrt na rad u 2018. godini. Ovaj integrirani sustav pružanja pomoći građanima Europske unije, u Krapinsko-zagorskoj županiji protekle je godine zaprimio više od 31 tisuću poziva. Centar je opremljen informatičkom te radio-komunikacijskom opremom, proveo je i 4 simulacijsko komunikacijske vježbe, ostvarena je i suradnja sa susjednim ŽC 112, županijskom žurnim službama, a ove godine u planu je i edukacija djelatnika u ECDL modulima i stranim jezicima, daljnje razvijanje međunarodne suradnje te provođenje Nacionalne edukacije djece iz područja Zaštite i spašavanja. Na obilježavanju su bili i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić te predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i GSS-a.

ZAGREB – Natječaj za dodjelu Nagrade Grada Zagreba i Nagradu Zagrepčanka godine zaključen je početkom mjeseca, a za te prestižne nagrade konkurira 114 istaknutih Zagrepčanki i Zagrepčana. Nakon što se razmotre sve pristigle prijave, skupštinski Odbor za javna priznanja predložit će gradskim zastupnicima na jednoj od narednih sjednica Gradske skupštine kandidate za najviša Javna priznanja Grada Zagreba. Kako je istaknuo predsjednik Gradske skupštine i predsjednik Odbora za javna priznanja, Andrija Mikulić, iz godine u godinu za Nagradu Grada Zagreba i Nagradu Zagrepčanka godine prijavljuje se sve više kandidata. „Pred nama je velik posao. Svi kandidati su dobri i kvalitetni i koga god izaberemo zaslužio je nagradu“, rekao je Mikulić. Nagrade Grada Zagreba i Nagrada Zagrepčanka godine bit će uručene na svečanoj sjednici Gradske skupštine povodom Dana Grada Zagreba, koji se slavi 31. svibnja na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je U ponedjeljak, 11. veljače 2019. godine u zgradi Gradske uprave upriličio prijem za predstavnike udruge za sindrom Down. -Razgovaralo se o izuzetno dobroj suradnji Udruge i Grada, dobivamo i novu stolariju na gradskom prostoru koji koristimo, a razgovaralo se i o mogućnosti zapošljavanja osoba s Down sindromom- rekla je predsjednica Udruge, koja ove godine slavi 20 godina rada Natalija Belošević. – Grad Zagreb daje punu podršku radu ove udruge, a najviše smo istaknuli spremnost da se što je moguće više u svijet rada integriraju osobe s sindromom Down, rekla je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić. Inače, Svjetski dan sindroma Down bit će obilježen 21. veljače.

ZAGREB – Počelo se s projektima obnove većine zagrebačkih tržnica. Tijekom iduće, 2020. godine, u tržnicu na Kvaternikovu trgu trebalo bi se uložiti oko 13 milijuna kuna i konačno ju u potpunosti preurediti, saznaje se iz Tržnica Zagreb. Ove će se godine pribaviti sva potrebna dokumentacija i dozvole, a prema ideji projektanata, u prizemlju tržnice svoje će mjesto imati kumice, dok će na se na prvom katu smjestiti galerija sa manjim zatvorenim lokalima i terasama. Ono po čemu će Kvatrić biti poseban su solarne ploče, koje će zauzeti veći dio krova, pa se procjenjuje da će se na struji zaraditi više od tristo tisuća kuna godišnje. Kad radovi na tržnici počnu, s prodajom se neće stati, jer će se zakupce premjestiti, kako bi i dalje mogli Zagrepčane opskrbljivati voćem, povrćem, sirom, vrhnjem i jajima, i to najvjerojatnije na lokaciju s koje su maknuti prije trinaest godina.

KRAPINA – Konferencija za medije, na kojoj su rezultate i provedene aktivnosti Zagorske razvojne agencije u 2018. godini, predstavili ravnateljica ZARE Karolina Barilar i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, održana je danas, 11. veljače 2019. godine, u Krapini. Protekla godina u ZARI je obilježena restrukturiranjem, budući da je podijeljena na dvije ustanove – Poduzetnički centar koji je od svibnja preuzeo poslove vezane uz gospodarstvo, poljoprivredu i obrtništvo, dok je Zagorska razvojna agencija ustrojena kao javna ustanova koja se bavi poslovima od općeg gospodarskog interesa i pruža usluge isključivo za javni sektor. Prema riječima ravnateljice ZARE Karoline Barilar, protekle godine ZARA je u provedbi imala 43 projekta, projekti kojima je bila nositelj i partner vrijedni su 35 milijuna kuna, dok su projekti kojima  agencija prati provedbu vrijedni su 150 milijuna kuna. Djelatnicama ZARE, koje su support svima koji nastoje povući sredstva iz europskih ili nacionalnih fondova, na dobrim je rezultatima čestitao župan Željko Kolar, te se tom prilikom osvrnuo na problem s kojim se suočavaju jedinice regionalne samouprave koje više neće moći osiguravati vlastitu komponentu u realizaciji strateških projekata financiranih sredstvima EU. Župan Kolar stoga je uputio poziv Vladi RH da se dijalog koji je započet na tu temu ubrza te da se dobro pripreme za novu financijsku omotnicu i jasno odrede ciljevi i prioriteti za sve županije, s time da se dio sredstava iz financijske omotnice ostavi na raspolaganju regionalnoj samoupravi.

VARAŽDIN – S predstavnicima pokrajine Štajerske, koji su se zanimali za zdravstveni turizam i lječilišta, razgovarao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji je goste upoznao s  projektima, posebice na području zdravstva. U Varaždinskim Toplicama  počela je energetska obnova Lovrine kupelji, a vrijednost projekta iznosi 8.296.000 kuna, od čega se europskim novcem financira 50 posto. Projekt Minerve iznosi 73,5 milijuna kuna, a iz EU fondova će se financirati s 37.800.000 kuna. Vrijednost obnove Konstantinovog doma, Hidroterapije te Konstantinove kupelji iznosi 42.000.000 kuna, od toga se iz EU fondova izdvaja 21,5 milijun kuna, dok se izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine, tj. Spinalni centar, financira u stopostotnom iznosu od strane EU fondova, rekao je u razgovoru s gostima župan Čačić.

ČAKOVEC – Povodom objave javnih natječaja za financiranje programa i projekata Udruga koji su od interesa za Međimursku županiju, konferencija za medije održana je u ponedjeljak, 11. veljače 2019. godine u Maloj vijećnici Međimurske županije. Više o svakom pojedinačnom natječaju i programskom području koje će biti financirano, govorili su župan Međimurske županije Matija Posavec, njegova zamjenica Sandra Herman, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović.

ZAGREB – Savjet mladih Zagrebačke županije održao je sjednicu na kojoj je predstavljeno Izvješće o radu koje će se uputiti na predstojeću sjednicu Županijske skupštine. Predsjednik Savjeta Mihael Karačić, podsjetio je kako su lani kroz svoj rad pomogli Savjetima mladih na području općina i gradova Zagrebačke županije u stvaranju, provođenju i sufinanciranju njihovih projekata. Uglavnom se radilo o projektima koji su za cilj imali podizanje kvalitete života mladih poput humanitarnog božićnog sajma u Bistri, uređenja edukativnog parka Marije Jurić Zagorke u Vrbovcu, opremanja dječjeg igrališta u Gradecu, zimskih filmskih večeri u Dubravi, festivala „Život i smijeh“ u Jastrebarskom, a Savjet je bio i partner u organizaciji Regionalnog zasjedanja Europskog parlamenta mladih Hrvatske održanog u Samoboru.

KRAPINA – Na području grada Krapine nabavljeni su i postavljeni novi parkirni aparati. U skladu s odlukom krapinskog Gradskog vijeća, postavljen je parkirni aparat kod gradskog groblja, za parkirališne prostore u Ulici Andrije Hebranga i Ulici Miroslava Krleže, gdje se parkiranje naplaćuje od ponedjeljka do petka u vremenu od 7,00 do 14,00 sati. S obzirom da su nabavljeni aparati modernizirani i usklađeni s novom tehnologijom, uskoro će se uvesti i naplata parkiranja platnim karticama na pametnim telefonima.

KOPRIVNICA – Na inicijativu učitelja i profesora njemačkoj jezika u Gradu Koprivnici i okolnim općinama, u koprivničko Osnovnoj školi „Braća Radić“ predstavljen je „Modell Zaprešić“. Riječ je o primjeru uspješno implementiranog sustavnog poučavanja njemačkog jezika u tijek formalnog školovanja u Zaprešiću i to od vrtića do Veleučilišta. Grad Koprivnica će se uz pomoć stručnih službi zalagati da se u skoro vrijeme sličan model uvede i na koprivničko područje.

loading