Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 11.03.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebačka Gradska skupština raspisala je javni poziv na dostavu prijedloga kandidata za ovogodišnju nagradu Luka Ritz – nasilje nije hrabrost koja će biti dodijeljena jednom učeniku od 5. do 8. razreda osnovne škole te jednom učeniku od 1. do 4. razreda srednje škole u Gradu Zagrebu koji je svojim djelovanjem pridonio afirmaciji ljudskih prava, toleranciji te posebno suzbijanju nasilja među vršnjacima. Prijedlozi, odnosno kandidatura, za dodjelu Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost zaprimaju se do 17. travnja. Svečano uručenje priznanja bit će održano 16. studenoga na Međunarodni dan tolerancije.

ZAGREB – Konferencija Nacionalni inovacijski sustav za konkurentniju Hrvatsku u Zagrebu je okupila brojne inovatore, poduzetnike i predstavnike akademske zajednice. Riječ je o skupu u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Hrvatske gospodarske komore koji ima za cilj istaknuti značaj istraživanja, razvoja i inovacija kao pokretača rasta hrvatskog gospodarstva i to kroz stvaranje novih poslovnih prilika, pametnoj specijalizaciji te poticanju inovacija kroz suradnju poslovne i znanstveno-istraživačke zajednice. „Zadatak nam je umrežiti akademsku zajednicu, realni poduzetnički sektor i centralnu državu, napraviti jedan eko sustav koji će biti održiv te uz pomoć financijskih sredstava EU-a ubrzati proces stvaranja inovacijske mreže“, naglasio je ministar gospodarstva, Darko Horvat. Strateškim projektom za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju, Ministarstvo gospodarstva želi stvoriti učinkovit i samoodrživ okvir za podršku i poticanje ulaganja privatnog sektora u istraživanje, razvoj i inovacije. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

ZABOK – Tjedan EU fondova, u sklopu kojeg će biti prezentirane različite mogućnosti financiranja projektnih prijedloga, obilježit će i Krapinsko-zagorska županija, a tim povodom, ovog ponedjeljka 11. ožujka 2019. godine, održano je i svečano otvorenje u Zaboku. Okupljenima su prezentirani i primjeri uspješno provedenih EU projekata poput programa potpora za samozapošljavanje i mrežu mentora koji je financiran programom ENTER, poduzetničko tehnološki inkubator, a predstavljen je i projekt LUMEN za nadarene učenike županijskih osnovnih i srednjih škola. Svečanom otvorenju prisustvovali su i župan Željko Kolar sa zamjenicom Jasnom Petek, ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, V.d. predstojnika Područnog ureda HZZ Krapina Goran Vukmanić i ostali. – U 2017. i 2018. godini povukli smo 1,2 milijarde kuna iz EU fondova, a radi se o ogromnom rastu – rekao je župan Kolar. Inače, Zagorska razvojna agencija je organizator ovog događanja koje se provodi u sklopu projekta Znanjem za europsko zajedništvo uz partnerstvo Krapinsko-zagorske županije, a cilj mu je informirati stanovništvo županije o dostupnosti Europskih strukturnih fondova. Obilježavanje ovog Tjedna traje do 15. ožujka te će predstavljanja poput današnjeg, biti organizirana i u Pregradi te završno u petak, u Krapini.

BEDEKOVČINA – O razlozima zbog kojih Općina Bedekovčina, jedina na području Krapinsko-zagorske županije nije osigurala financiranje rekonstrukcije i nadogradnje Dječjeg vrtića na natječaju iz Programa ruralnog razvoja, na inicijativu roditelja, općinski vijećnici HDZ-a i ZDS-a Marko Ocvirek i Brigita Rogan, te predsjednica Mjesnog odbora Bedekovčina i vijećnica u Županijskoj skupštini Barbara Sente održali su danas, 11. ožujka 2019. godine, u Bedekovčini konferenciju za medije. Na konferenciji su upoznali javnost sa činjenicama vezanim uz natječaj za izgradnju vrtića, upozorili na nepravilnosti u postupcima javne nabave, iskazali razočaranje i nezadovoljstvo načinom vođenja općine, te pozvali općinsko vodstvo na moralnu i političku odgovornost.

ČAKOVEC – Međimurska energetska agencija, zajedno s Gradom Čakovcem, provodi projekt Dynamic Light – Prema dinamičnoj, inteligentnoj i energetski učinkovitoj javnoj rasvjeti. Projekt se provodi sufinanciranjem putem programa Transnacionalne suradnje Središnja Europa do svibnja ove godine. Hrvatski projektni partneri zajedno s vanjskim stručnjacima organiziraju REGIONALNI TRENING SEMINAR, u srijedu, 13. ožujka 2019. godine s početkom u 9,00 sati u Čakovcu.Regionalni trening seminar ponajprije je namijenjen tehničkom i upravnom osoblju jedinica lokalne samouprave, kao i tvrtkama koje se bave održavanjem, proizvodnjom dijelova, projektiranjem i planiranjem javne rasvjete te energetskim i razvojnim agencijama, udrugama i ostaloj zainteresiranoj stručnoj i široj javnosti.

KLANJEC – Radionica „Promocija mog poljoprivrednog proizvoda“ u organizaciji Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije u sklopu projekta PODRŽI, traje ovog ponedjeljka, 11. ožujka 2019. godine u Klanjcu. Radionica okuplja poljoprivrednike i poduzetnike s područja grada Klanjca, ali i šire, a tema radionice je marketing i promocija proizvoda, odnosno koji marketinški alati mogu biti od koristi i korisnicima povećati prodaju. Održana su i individualna savjetovanja prije radionice, a predavanje vodi Ana Marušić Lisac iz Biotehnicon-a. – Najbitnije je da poljoprivrednici vide da svaki proizvod ima dodanu vrijednost, tržište prvenstveno gleda na domaći proizvod – rekao je Savjetnik za ruralni razvoj i turizam Poduzetničkog centra Denis Ranogajec. Inače, radionice će biti održane i sutra u Donjoj Stubici, u srijedu u Zlatar Bistrici, a sve informacije nalaze se na web stranici Poduzetničkog centra.

ZAGREB – Na području Zagrebačke županije u tijeku je provedba projekta zamjene javne rasvjete u 22 jedinice lokalne samouprave, od čega je u šest već obavljena. Za izradu projekta dobiveno je pola milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Radi se o najvećem ovakvom projektu u Hrvatskoj, projektu Newlight, koji je objedinio 57 jedinica lokalne samouprave na području Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije s ciljem modernizacije 35.000 tijela javne rasvjete. Kada projekt bude realiziran u potpunosti do kraja ove godine, očekuju se uštede na godišnjoj razini na javnoj rasvjeti od 14 milijuna kuna. Projektu je dodijeljena Europska nagrada za energetske usluge EESA2019 za rezultate u području energetskih usluga.

NOVI MAROF – Potpisan je ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi objekta Dječjeg vrtića Novi Marof, a vrijednost radova je 2.700.000 kuna. Radi se o prvoj fazi ulaganja u dječje vrtiće, jer slijedi i dogradnja, a sufinanciranje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iznosi 852.000 kune. Energetska obnova Dječjeg vrtića Novi Marof obuhvaća izmjenu stolarije, novu kotlovnicu, novu rasvjeta te kompletno uređenje fasade, solarne panele, kao i izgradnju odnosno proširenje dječjeg igrališta.

ZAGREB – Novo mobilno reciklažno dvorište otvoreno je na Jarunu, u Ulici Marice Barić. Zahvaljujući novoj lokacija za odvojeno prikupljanje otpada, građanima je  olakšan odvoz otpada na recikliranje. Osim na 9 fiksnih i 8 mobilnih reciklažnih dvorišta na području grada Zagreba, papir, staklo, plastična i metalna ambalaža, tekstil i biootpad odvojeno se sakupljaju i u oko 6.000 spremnika smještenih na javnim površinama.

SOKOLOVAC – Ekipa podmlatka Područne škole Hlebine i ekipa koprivničke Srednje škole bile su najuspješnije ekipe natjecanja mladih održanog u Sokolovcu u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Natjecalo se 11 ekipa: devet u kategoriji podmlatka i dvije u kategoriji mladeži. Najuspješnije ekipe tako su se plasirale na međužupanijsko natjecanje koje će se održati 6. travnja u Križevcima, dok je državno natjecanje na rasporedu 11. svibnja u Našicama.

loading