Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 11.03.2020.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Svečanost dodjele prvih Ugovora o stipendiranju i naukovanju učenicima i obrtnicima s područja Krapinsko-zagorske županije, temeljem provedenih natječaja „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanja“ i „Naukovanje u obrtničkim zanimanjima“ organiziralo je u Krapini, u srijedu, 11. ožujka 2020. godine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Ukupno je 4200 stipendijskih ugovora u čitavoj Hrvatskoj, temeljem kojih će djeca koja se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja svih dvanaest mjeseci u godini primati stipendiju od 1500 kuna mjesečno. U Krapinsko-zagorskoj županiji takvih je stipendista 275, te 34 obrtnika kod kojih se provodi naukovanje, a danas su uručena prva 104 ugovora učenicima te 9 obrtnicima.Svečana dodjela ugovora održana je u Srednjoj školi Krapina, u nazočnosti ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, državnog tajnika u Ministarstvu Dražena Antonića te gostiju, među kojima su bili saborski zastupnik Žarko Tušek, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i njegov potpredsjednik, ujedno predsjednik zagorskog HOK-a Davor Pleško, predsjednik HGK Županijske komore Krapina Josip Grilec i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.- Vrijeme u kojem živimo zahtijeva dodatnu podršku zanimanjima koja su godinama u Hrvatskoj deficitarna i trebaju poticaj, ne samo da bi se održala na tržištu rada, nego kako bi ih još veći broj učenika odabrao kao svoj životni profesionalni izbor,naglasio je ministar Horvat ističući kako vjeruje da će uz niz mjera, ove stipendije, biti dovoljno velik motiv da se osmoškolci odluče za deficitarna strukovna zanimanja.

ZAGREB – U Gradskoj upravi predstavljen je ove srijede, 11. ožujka 2020. godine program javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za SRC Svetice. Riječ je o jednom od zadnjih sastanaka prije raspisivanja natječaja za izradu projektne dokumentacije koja će omogućiti rješavanje pitanja jednog od najvećih sportskih centara u Zagrebu koji već godinama čeka uređenje i zatvoren je za javnost. U sklopu cjelovitog rješenja sportsko-rekreacijskog centra Svetice, povijesno značajne zagrebačke sportske lokacije, koja je od kraja XIX. stoljeća do danas udomljava različite sportsko-rekreacijske sadržaje, planirana je i izgradnja stadiona u Maksimiru. – U planu je novi nogometni stadion kapaciteta 30 tisuća gledatelja, pomoćni nogometni tereni te atletske staze i velika tribina – najavila je Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ove se srijede, 11. ožujka 2020.godine, u zgradi gradske uprave, sastao s predstavnicima Hrvatskog jet ski saveza, na čelu s predsjednikom Davorom Hundićem. Na sastanku je bilo riječi o organizaciji etape regionalnog natjecanja motonautike Alpe Adria Jet Ski Tour  12. i 13.  lipnja na SRC-u  Jarun. – Očekuje se oko 150 prijavljenih vozača iz 20-ak zemlja koji će se natjecati u 10 kategorija, sa 20 vožnji, sjedeći i stajaći te će za publiku biti pripremljen i poseban noći show freestyla – rekao je predsjednik  Hrvatskog jet ski saveza Davor Hundić istaknuvši kako je uz sportski dio ovo i turistička promidžba grada Zagreba.- Sve sportske manifestacije, pa tako i ovo jet ski natjecanje na Jarunu, Grad Zagreb će logistički, ali i na druge načine podržati- istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za sport Milan Pavelić.

KOPRIVNICA – Početna konferencija projekta „Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji“ održana je ove srijede, 11. ožujka 2020. godine u sjedištu Županije u Koprivnici. Njime će se unaprijediti infrastruktura Obrtničke škole Koprivnica te partnerske ustanove Strukovne škole Đurđevac. Ove će se škole rekonstruirati, nadograditi i opremiti specijaliziranom opremom vezanom za sektor elektrotehnike i računalstva, a koprivničko-križevački župan Darko Koren kaže kako će se Centrom u velikoj mjeri utjecati na obrazovanje koje će dobiti potrebne predispozicije te proizvoditi kvalitetne i stručne kadrove koje gospodarstvo treba. Projekt je vrijedan 30,021 milijun kuna: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo je 30 milijuna bespovratnih kuna, a preostali iznos financirat će korisnici, Obrtnička škola Koprivnica, Strukovna škola Đurđevac i Koprivničko-križevačka županija. Viša stručna suradnica u ministarstvu znanosti i obrazovanja Sonja Jeđud Tabula pohvalila je sinergiju dionika u projektu jer je upravo to ono što se željelo postići. Za infrastrukturne radove u koprivničkoj Obrtničkoj školi uložit će se 16,5 milijuna kuna, u đurđevačkoj Strukovnoj školi 6,1 milijuna dok će 5,9 milijuna biti izdvojeno za opremu.

ZAGREB – Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 9. ožujka 2020. donio je preporuke za odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova za događanja u zatvorenom s brojem posjetitelja većim od tisuću. Kako priopćuju iz zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama, potaknuti upitima organizatora događanja, podsjećaju kako ovaj Ured nema ovlasti donositi mjere vezane za odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova. Prema spomenutim preporukama organizatori skupova ili javnih okupljanja prije početka manifestacije moraju osigurati suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite koja će se temeljiti na prethodnom mišljenju nadležnog Zavoda za javno zdravstvo.

ČAKOVEC – Radovi na rekonstrukciji i dogradnji Županijske bolnice Čakovec, Paviljona III privode se kraju. Projekt rekonstrukcije i opremanja poboljšat će učinkovitost i pristup dnevnoj bolnici, Odjelu za fizikalnu terapiju, ali i dnevnoj kirurgiji. To znači kako će rekonstruirani i dograđeni objekt Paviljona III. omogućiti bolje i kvalitetnije uvjete za Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom, Odjel psihijatrije i Psihijatrijsku dnevnu bolnicu koja će biti premještena iz starog bolničkog zdanja izgrađenog davne 1857. godine. Ukupna vrijednost projekta je 64 milijuna kuna, od čega je 50 milijuna kuna financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj i proračuna RH, a preostali dio od 14 milijuna kuna financira Međimurska županija.

ZAGREB – Novo dječje igralište otvoreno je u Odranskom Obrežu u GČ Brezovica. -Ovo je najveće od tri dječja igrališta u naselju i puno znači djeci i njihovim roditeljima, ali i starijim sugrađanima koji imaju prostor za uživanje na otvorenom. Investicija je iznosila oko 900 000 kuna- rekao je predsjednik Mjesnog odbora Odranski Obrež Luka Šokić.

BJELOVAR – Kao pionir uvođenja transparentnosti u gradski proračun, Grad Bjelovar uskoro uvodi i potpunu digitalizaciju pravdanja namjenskih sredstava iz gradskog proračuna u sportu. Time će se javnosti pružiti uvodi u trošenje javnog novca u realnom vremenu, a sportskim klubovima omogućiti, između ostalog, naplata članarina, vođenje evidencija dolazaka na trening i slično. Revolucija za Sportsku zajednicu, kako naglašava gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, od koristi će biti i gradu i samim građanima, koji će moći detaljno vidjeti na što odlazi njihov novac.

SVETI IVAN ZELINA – Početkom travnja kreće izgradnja parkirališta s komunalnom infrastrukturom u sklopu turističko-ugostiteljskog i sportsko-rekreacijskog područja Grada Sveti Ivan Zelina. Vrijednost radova je 3.427.264 kuna.- Buduće parkiralište imati će spoj na odvojak Ulice Vladimira Nazora te na državnu cestu D3. Od komunalne infrastrukture izvest će se kanalizacija za odvodnju oborinskih voda te javna rasvjeta. Izgradnjom će biti osigurana 153 parkirna mjesta za osobne automobile i 3 parkirna mjesta za autobuse- istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Košćec te je napomenuo da će se investicija u većem dijelu financirati iz proračuna grada.

NOVA VES – U cilju veće prepoznatljivosti te isticanja biološke raznolikosti Varaždinske županije u Novoj Vesi Petrijanečkoj otkrivena je dvojezična informativno – edukativna tabla na kojoj se na hrvatskom i engleskom jeziku pružaju osnovne informacije o staroj lipi iz 15. stoljeća koja raste pokraj kapele Sv. Katarine. Udruga „Nova Ves u srcu“, ističe predsjednik Udruge i županijski vijećnik Roman Strelec, inicirala je i provela ovaj projekt koji će se u narednom vremenu vezati i na očuvanje te zaštitu lipe kao vrijednog biološkog, kulturološkog i povijesnog spomenika. U sklopu projekta, uz otkrivanje dvojezične informativne ploče, izdana je i brošura u kojoj se o stablu lipe govori iz povijesnog i drugih aspekata.

KOPRIVNICA – Koprivnička Opća bolnica „Doktor Tomislav Bardek“ i ove godine se pridružila obilježavanju Svjetskog dana glaukoma pa tako cijeli tjedan svi zainteresirani mogu besplatno izmjeriti očni tlak u bolnici. Očna ambulanta u sklopu koprivničke bolnice provodi besplatne preglede do petka, 13. ožujka od 8,00 do 14,00 sati.

loading