Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.04.2017.

Posted in Vijesti

BRAČAK – Potpisivanju ugovora britanske grupacije Operations Abroad Worldwide i Specijalne bolnice Sv. Katarina, na Bračku kod Zaboka, čime se pokreće značajno pozicioniranje Hrvatske u području medicinskog turizma prisustvovao je danas i ministar turizma Gari Cappelli. Ova britanska grupacija godišnje ugovori preko 12000 zdravstvenih tretmana za svoje žitelje u inozemstvu i surađuje sa 40 bolnica, a u Specijalnoj bolnici Sveta Katarina vidi odličnog partnera za područje ortopedije i neurokirurgije. Ovo je velik iskorak za Hrvatsku u području medicinskog turizma, grane o kojoj se sve češće raspravlja u kontekstu golemog gospodarskog potencijala, ističe predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina Dragan Primorac. U današnjem potpisivanju ugovora ministar Gari Cappelli vidi početak pokretanja sustavnih promjena, te najavljuje da će se ove godine po prvi puta izdvojiti dva milijuna kuna za zdravstveni turizam, a ide se i s izmjenama dva zakona kako bi se konačno moglo krenuti sa paket aranžmanima zdravstvenog turizma. – U narednih godinu do dvije na području zdravstvenog turizma očekuju se investicije od oko 350 milijuna eura, čime će se otvoriti oko 1500 novih radnih mjesta i stvoriti pretpostavka da turizma u Hrvatskoj traje čitavu godinu, a ne samo nekoliko ljetnih mjeseci, ističe ministar Gari Cappelli.

KRIŽEVCI – Svečano predstavljanje pisanice obučene u križevačku čunčanu čipku održano je danas na Strossmayerovom trgu. Današnja svečanost bila je i prilika da se križevačkim čipkaricama zahvali na iznimnom doprinosu promociji čunčane čipke i turističke ponude grada. U suradnji s čipkaricama na ideju direktorice Turističke zajednice Grada Križevaca Olinke Gjigaš ostvareno je najljepše uskršnje iznenađenje za sve građane i posjetitelje. Jaje postavljeno na Strossmayerovom trgu obučeno je u čunčanu čipku, naglašava autorica ideje Olinka Gjigaš. Križevačka čunčana čipka prepoznata je nadaleko kao i jaje postavljeno na Strossmayerovom trgu koje je do sada putem društvenih mreža podijeljeno u gotovo svakom kutku Europe, ali i šire. Na rad križevačkih čipkarica ponosan je i gradonačelnik Branko Hrg. 18 čipkarica gotovo mjesec dana čunčalo je motive kojima su oblačile jaje na križevačkom trgu za što je utrošeno oko 1.200 metara užadi.

ČAKOVEC – Nakon devet godina prekida, Međimurje će opet ove godine biti poprište organizacije aeromitinga u Pribislavcu. Radi se o manifestaciji koja će biti održana prve nedjelje u mjesecu lipnju, a dan prije, 3. lipnja, biti će organiziran i dan otvorenih vrata povodom 70 godina postojanja i djelovanja Aerokluba Međimurje. Očekujemo da će ove godine međimurski aeromiting okupiti oko 20 tisuća posjetitelja, kazali su organizatori na današnjoj konferenciji za medije u Čakovcu, a na tu temu razgovaralo se i na danas održanoj sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika općina Međimurske županije, ujedno i posljednjoj u ovom sazivu. Uz to, bilo je riječi i o organizaciji predstojećih lokalnih izbora u svibnju, za što će najveći trošak snositi Međimurska županija, koja je u svom proračunu za tu namjenu osigurala tri milijuna kuna.

KOPRIVNICA – Učenici polaznici Centra izvrsnosti Koprivnica sudjelovali su na matematičkoj konferenciji euroMath 2017. u Bukureštu te su čelnici Koprivnice za njih danas održali prijem na kojem su im čestitali na osvajanju po jednog drugog, trećeg te četvrtog mjesta. Grad Koprivnica i dalje će poticati matematičku izvrsnost, kaže zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić, a voditeljica Centra izvrsnosti Mara Grašić naglašava kako je na konferenciji euroMath 2017. sudjelovalo 15 polaznika Centra i troje mentora. Na konferenciju, na kojoj je bilo više od 1.000 sudionika iz 50-ak zemalja, sudjelovali su učenici od devet do 18 godina, a svoja znanja i vještine na temu matematike iz svakodnevnog života pokazali su u raznim predavanjima i radionicama.

ZAGREB – Zagrebački kvart Maksimir kroz dvije godine dobit će novu vizuru. U ljetnim mjesecima trebala bi započeti gradnja hotela od 2.800 metara četvornih na šest katova, odmah uz Maksimirsku cestu. Riječ je o investiciji od 40 milijuna kuna, a kada bude gotov hotel će imati četiri zvjezdice, pedeset soba i konferencijsku dvoranu. Na križanju Kraljevićeve i Božidarevićeve bit će izgrađena četiri nebodera u kojima će biti smještena 92 stana dok će krajem travnja započeti radovi na megarotoru na križanju Petrove i i Bukovačke. Vrijednost rotora koji će uvelike smanjiti svakodnevne gužve prema KBC-u Zagreb je 1,8 milijuna kuna.

KRAPINA – U evidenciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina krajem ožujka 2017. godine registrirano je 4.105 osoba. U usporedbi s veljačom broj nezaposlenih smanjio se za 4,5% ili 195 osoba, a u odnosu na ožujak 2016. godine broj nezaposlenih manji je za 29,2% ili 1.693 osobe. Poslodavci su prijavili 973 potrebe za radnicima što je za 70,1% više nego u prethodnom mjesecu, te za 75,9% više u odnosu na isti mjesec 2016. godine. Iz HZZ-a ističu kako je ovo najveći zabilježeni mjesečni broj traženih radnika od kada prate prijavljene potrebe za radnicima. Najtraženija zanimanja u ožujku 2017. godine bila su: vrtlarski radnici, konobarice, radnici na održavanju, monteri građevinskih elemenata, šivačice i fizioterapeuti, elektroinstalateri, vozači kamiona, prodavači, bravari.

ZAGREB – Grad Zagreb naručio je 60 tisuća dječjih polo majica, 22 tisuće papuča  te 20 tisuća jakni za školarce. Svaki učenik tako će dobiti dvije polo majice kratkih rukava, jednu majicu dugačkih rukava te jednu dječju jaknu i jedne papuče. Sve majice i hudice imat će logotip škola, bit će pamučne te će ih izrađivati gospodarski subjekti koji promiču integraciju osoba s invaliditetom. Za sve to grad će izdvojiti 10,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Programu razvoja cikloturizma za koje je  Ministarstvo turizma osiguralo 5 milijuna kuna pristupit će i Zagrebačka županija. Prema riječima direktorice Turističke zajednice zagrebačke županije Ružice Rašperić, planira se izrada Operativnog plana koji bi pokazao postojeće stanje na terenu, to jest stanje biciklističkih staza. Naime, neke od biciklističkih staza su neoznačene i u lošem stanju. Prijavom na program obvezujemo se stalno raditi na uređenju i održavanju staza te na njihovom unaprjeđenju, istaknula je Rašperić. Naime, Turistička zajednica Zagrebačke županije do sada je izdala 13 karata biciklističkih staza u ukupnoj dužini od 1.317 kilometara. Također, napravljena je i biciklistička aplikacija „Zagrebačka županija bike“ u koju je uključena cikloturistička Savska ruta, Ruta slapova i Zagrebačka ruta.

VARAŽDIN – Novouređene prostorije Strojarsko-prometne škole Varaždin otvorene su danas Dio prostora u potkrovlju zgrade ove škole u Hallerovoj aleji prenamijenjen  je u školsku knjižnicu, multimedijsku učionicu, kabinete i sanitarni čvor. Radove je financirala Varaždinska županija i Škola iz vlastitih prihoda. Na otvorenju su bili župan Varaždinske županije Predrag Štromar, njegov zamjenik Alen Kišić te pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

KARLOVAC – Dan županije prigodnim će svečanostima u srijedu, 12. travnja i četvrtak, 13. travnja obilježiti Karlovačka županija. Tako će u srijedu, 12. travnja, u 9,00 sati, u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu biti služena Sveta misa povodom Dana županije. U četvrtak, 13. travnja, u 10,00 sati, izaslanstvo Karlovačke županije, predvođeno županom Ivanom Vučićem i predsjednikom Županijske skupštine Željkom Bokulićem, položit će vijenac i upaliti svijeće pred središnjim križem groblja Jamadol u Karlovcu. Središnji događaj bit će svečana sjednica Županijske skupštine, koje se u Gradskom kazalištu Zorin dom održava s početkom u 11,00 sati.

KRIŽEVCI – Na Uskrsni ponedjeljak u Križevcima će se održati 7. Moto i biciklističko druženje, a ove godine vozi se ruta Križevci-Sveta Helena-Glogovnica-Vojakovački Osijek. Tajnik Auto moto kluba Križevci Stjepan Peršin kaže kako će okupljanje biciklista i motociklista biti od 9 sati na križevačkom Strossmayerovom trgu, u 10 će se dijeliti nagrade i priznanja najboljim biciklistima i motociklistima uz prigodni program, a potom će biti položeni vijenci poginulim braniteljima na Trgu Svetog Florijana u Perivoju ratnila. Nakon polaganja, kreće se prema Glogovnici gdje će ispred Župne crkve Blažene Djevice Marije biti blagoslov biciklista i motociklista te se nastavlja prema krajnjem cilju, Vojakovačkom Osijeku. Pokrovitelj tradicionalnog druženja je Grad Križevci.

loading