Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.04.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagreb će dobiti još jedno parkiralište u središtu grada. Radi se o površini od 7 tisuća metara četvornih unutar kruga Tvornice željezničkih vozila Gredelj kojeg je danas, 11. travnja 2018. godine obišao gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima. Završetak uređenja parkirališta, koje će moći primiti oko 500 vozila očekuje se za mjesec dana, a prostor od 14 hektara oko njega  također će se uredit u naredne dvije godine. – Šteta da ova lokacija ostane prazna pa ćemo je staviti u privremenu funkciju dok ne aktiviramo cijelu plohu – rekao je Milan Bandić. U obilasku su bili i direktorica Zagrebparkinga Ana Preost te direktor Zagrebačkih cesta Ante Todorić. – Lokacija je povoljna jer je blizu autobusnog i željezničkog kolodvora, građani će dnevno plaćati 10 a mjesečno 200 kuna, a uredit će se i rasvjeta te izlaz za pješake – istaknula je Preost.

ZAGREB – Vremenske kapsule kao trajno skladište određenog dobra, namijenjene su za komunikaciju i služe kao svojevrsni podsjetnik za buduće generacije. Upravo takva vremenska kapsula iz 19. stoljeća pronađena je prilikom renovacije najstarijeg zagrebačkog hotela Palace prošle godine. Tim povodom, ali i povodom obilježavanja 111 godina ovog hotela, danas, 11. travnja 2018. godine održana je konferencija za novinare. Stakleno-bakrena kapsula sadrži tekst na hrvatskom i njemačkom jeziku, a radi se o  povelji koja svjedoči vladavini cara Franje Josipa i bana Khuena-Hedervaryja.  Pronađene su i izvorne novine “Obzor” i „Agramer zeitung“ iz 1891. godine te krajcari cara Franje Josipa I. – Hotel je izuzetno bitan čimbenik zagrebačkog turizma, a njegovi djelatnici pokazuju kako djeluju istinski profesionalci u turizmu – istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld. Inače, riječ o hotelu koji je svrstan u kategoriju Hotel baština, a u njemu su boravili brojni književnici, redatelji i glumci, poput slavne Sophie Loren.

ZAGREB – Mobilni timovi specijalista za stomatološka područja uskoro će dolaziti do teško pokretnih pacijenata starije životne koji žive na području Zagreba i pružiti im potrebnu stomatološku pomoć, rečeno je danas, 11. travnja 2018. godine na konferencije za medije na kojoj je predstavljen hvalevrijedan projekt „Pokretni geronto-stomatološki specijalistički timovi“. – Jedan je ovo od 30 nadstandarda koji Grad pruža stanovnicima te se nadamo da će se proširiti i po ostatku Hrvatske – rekla je ravnateljica Stomatološke poliklinike Zagreb Petra Nola Fuchs. Inače, Stomatološka poliklinika u partnerstvu s Gradom i financira spomenuti projekt te će tri tima početi s radom za 4 do 6 tjedana. Na predstavljanju su, između ostalih bili i pročelnica gradskog Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

VARAŽDIN – Svjetski dan zdravlja u Varaždinskoj županiji je obilježen  u srijedu, 11. travnja 2018. godine stručnim skupom pod nazivom „Zdravlje za sve – kako reducirati nejednakosti u zdravlju“ koji su  organizirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije , Marin Bosilj, istaknuo je kako je cilj skupa ukazati na činjenicu da je zdravlje stanje potpunog mentalnog, fizičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti. Da na razini Varaždinske županije postoji sinergija obrazovnog i civilnog sektora, a u fokusu im je nacionalni program „Živjeti zdravo“istaknula je Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije dr Irena Stipešević Rakamarić. Skup na kojem je održano nekoliko zanimljivih predavanja pozdravio je i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica potpisao je ugovore s Ministarstvom kulture za investicije u kulturne objekte na području Grada. Dodijeljena sredstva Ministarstva kulture podići će standard kulturne baštine kojom je Koprivnica bogata, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić te naglašava kako je udio Ministarstva 625 tisuća, a Grada Koprivnice 375 tisuća kuna. Sredstva će omogućiti ulaganja u projekte uređenja Židovskog groblja, građevinsku sanaciju Franjevačkog samostana i crkve svetog Antuna Padovanskog, završetak sanacije ulične ograde crkve Svetog Duha, dok dio ide i za obnovu Kuće Malančec te zamjenu stolarije u Knjižnici „Fran Galović“. Nakon potpisivanja ugovora, Grad Koprivnica provest će nabavu za odabir izvođača radova, a svi radovi moraju biti završeni do 31. listopada 2018. godine.

ČAKOVEC – Petsto i deseta obljetnica rođenja velikog renesansnog dubrovačkog književnika Marina Držića obilježena je danas prigodnim programom u auli Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu. U organizaciji Ogranka Matice Hrvatske u Čakovcu i Odjela za književnost Matice Hrvatske, učenicima spomenute škole tom je prigodom prikazan animirano- dokumentarni film „Držić“ iz 2008. godine u režiji Zvonimira Rumboldta i scenaristice i urednice filma Ljubice Benović. Nakon projekcije, učenici su slušali predavanje o tome zašto i kako danas čitati Držića, koje je održala Lahorka Pleić Poje, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Podsjetimo, kapitalna Držićeva djela „Dundo Maroje“, „Skup“ i „Novela od Stanca“ dio su obavezne srednjoškolske literature u Hrvatskoj.

ZAGREB – Obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti pod motom „Život nije siv čak ni s Parkinsonom“ organizirao je u srijedu, 11. travnja Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Udrugom Parkinson i mi.  Na Trgu Petra Preradovića  predstavnici Udruge dijelili su građanima crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti, a putem brošura i letaka informirali ih o samoj bolesti, metodama liječenja i radu Udruge. Na važnost fizičke aktivnosti oboljelih od Parkinsonove bolesti ukazali su partneri iz Hrvatskog stolnoteniskog saveza i plesači zagrebačkog plesnog studija Fredi, a manifestaciju je podržala i višestruka dobitnica Porina – Mia Dimšić.

ZAGREB – Rad udruga i drugih neprofitnih organizacija koje se bave zaštitom okoliša i prirode sa 250.000 kuna ove će godine podržati Zagrebačka županija. Natječaj za prijavu programa i projekata otvoren je do 19. travnja. Najmanji iznos financijske potpore koji se može odobriti po pojedinom projektu je 5.000 kuna, a najveći iznos 40.000 kuna. Prednost kod dobivanja financijske potpore imat će udruge i druge neprofitne organizacije koje će prijaviti programe i projekte usklađene s Programom zaštite okoliša Zagrebačke županije. Prioritet kod dobivanja sredstava imat će programi i projekti koji će provoditi edukacije na temu zaštite okoliša i održivog razvoja te promovirati životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada.

KRAPINA – Natječaj za nabavu radova za izgradnju Poslovno-tehnološkog inkubatora raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Poslovno-tehnološki inkubator, površine 2.040 metara četvornih bit će sagrađen u poslovnoj zoni Krapina Nova-Zapad, imat će 13 inkubacijskih uredskih prostora te 5 proizvodnih prostora namijenjenih poduzetnicima početnicima. Procijenjena vrijednost radova je 29,6 milijuna kuna, a projekt će biti financiran najvećim dijelom  bespovratnim sredstvima u iznosu od 20 milijuna kuna, koja je Krapinsko – zagorska županija osigurala kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“.

ČAKOVEC – Upravni odbor Međimurske zaklade za obrazovanje dr. Vinko Žganec je na svojoj sjednici donio Odluku o dodjeli potpora učenicima srednjih škola i studentima u 2018. godini. Temeljem raspisanog Javnog poziva javilo  se ukupno 166 učenika i studenata, a potporu je dobilo njih 158 u ukupnom iznosu od 80 tisuća kuna. Popis dobitnika potpora nalazi se na web stranicama Međimurske županije.

KOPRIVNICA – Poziv za dostavu projektnih prijedloga  za programsku, stručnu i financijsku potporu obrazovanju djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine predstavljen je predstavnicima dječjih vrtića i osnovnih škola iz Koprivničko-križevačke županije na sastanku koji je održao zamjenik župana Ratimir Ljubić. Cilj je uključiti veći broj učenika romske manjine u kvalitetne programe produženog boravka u školi , a za ostvarenje programa raspoloživo je 15 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.  Na sastanku je dogovoreno kako će ravnatelji županiji dostaviti informacije vezane uz broj uključenih učenika, plana produženog boravka i ostalih aktivnosti.

ZAGREB – Javne tribine po mjesnim odborima s ciljem edukacije građana o promjenama vezanim uz javnu uslugu odlaganja otpada započela je Holdingova podružnica Čistoća. Detaljan raspored dostupan je na mrežnoj stranici podružnice Čistoća i Holdinga.

loading