Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.04.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Edukativno-zabavni program na Zrinjevcu kojim se najavljuje podjela spremnika za odvajanje otpada u obliku životinja zagrebačkim vrtićima, sutra se zbog nepovoljnih vremenskih prilika, neće održati, već je prebačen na utorak, 16. travnja, od 10,00 sati, priopćeno je iz Grada Zagreba. Tako uz glazbu i ples, najmlađe u utorak, očekuju brojne igre, nagrade i zanimljive radionice, pa će tako djeca bojati maske, utrkivati se s metlama, igrati društvene igre Ekodrom i Ekoforija, a održat će se i Eko predstava s maskotom Zgogom.

ZAGREB – Svečanim programom u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest obilježeno je 15. godina osnivanja Osnovne Montessori škole Barunice Dedee Vranyczany. Riječ je o prvoj i jedinoj Montessori školi u Hrvatskoj koja podrazumijeva učenje s pomoću posebno izrađenih didaktičkih materijala za matematiku, jezik i kozmički odgoj odnosno prirodne i humanističke predmete kroz individualni rad što znači da učitelj svakomu djetetu pristupa sukladno njegovu ritmu i mogućnostima. Osnovnu Montessori školu Barunice Dedee Vranyczany trenutno pohađa oko 180 učenika. „Mi omogućavamo humanu akceleraciju, što znači da djeci koja su u nekom području jako dobra pomažemo da napreduju bez obzira na generacijski plan kako bi dosegla svoj maksimum“, naglasila je ravnateljica Narcisa Buczynski.

ZAGREB – Grad Zagreb nastavlja sa sklapanjem ugovora i aneksa ugovora s podnositeljima zahtjeva koji su stekli pravo na novčanu pomoć za umanjenu kakvoću življenja na području mjesnih odbora Jakuševec, Hrelić i Mičevec. Građani ugovore potpisuju u četvrtak, 11. travnja 2019. godine, a  potpisivanju će od 15,50 do 16,30 sati u ova tri mjesna odbora prisustvovati gradonačelnik Milan Bandić.

KRAPINA – Povodom Svjetskog dana zdravlja, patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije organiziraju 13. Sajam zdravlja, u četvrtak 11. travnja 2019. godine u predvorju Pučkog otvorenog učilišta u Krapini. Uz nazočnost gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića i župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, Sajam zdravlja je na svečnosti otvorila zamjenica župana Jasna Petek. Za posjetitelje je organiziran kutak za mame i bebe, dječji kutak, preventivni kutak te kutak za dušu i tijelo, a u Gradskoj knjižnici bit će održani predavanje i radionice s temom nasilja u obitelji i nasilja prema ženama te tolerancije kroz komunikaciju i emocije.

KONJŠČINA – Da općina Konjščina radi samo u interesu svojih građana, naglasio je danas, 11. travnja 2019. godine načelnik općine Mirko Krznar na konferenciji za medije koju je sazvao radi nedavnih prosvjeda mještana povodom izgradnje toplane i energane na komunalni otpad i biomasu u poduzetničkoj zoni Jertovec. Na kritike da su vlasnici zemljišta prevareni te da nisu znali da na njemu privatna tvrtka želi sagraditi toplanu, Krznar ističe da je ugovor u kojem je sve jasno naznačeno potpisan pojedinačno sa svakim vlasnikom. Istaknuo je i da su provedene sve zakonske procedure i savjetovanja sa javnosti , a da je sve transparentno i vidljivo na web stranici općine. – Obišli smo svih 16 mjesnih odbora i svima jasno predstavili ovaj projekt sa kojim želimo općinu podići na razinu Beča koji sav svoj otpad zbrinjava sigurno i efikasno i pri tome ga koristi za energiju – rekao je Krznar dodajući da poziva mještane i širu javnost da se idući tjedan odazovu na dodatne prezentacije o programima i projektima  zbrinjavanja komunalnog otpada koje će voditi eminentni stručnjaci.

ZAGREB – Međunarodna konferencija pod nazivom „Neotkriveni potencijal energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene“ održana je u Zagrebu, gdje su se okupili brojni stručnjaci iz 7 europskih zemalja. Konferencija je dio međunarodnog projekta TOGETHER, u kojem Grad Zagreb sudjeluje protekle tri godine. Kako je istaknuo Toni Biluš, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, kroz energetsku obnovu Grad Zagreb je već obnovio 54 zgrade, a tijekom ove godine nastavlja radove na daljnjih 27. Ukupno je u planu sanacija 136 objekata javne društvene namjene, za što je planirano 805 milijuna kuna. S dobrim gospodarenjem energijom u zgradama, može se postići da se energije troši isključivo onoliko koliko je potrebno, a da se ne ugrozi udobnost korisnika, istaknula je Melita Borić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

KOPRIVNICA – Marija Prodan, profesorica defektologije iz Križevaca dobitnica je Nagrade za životno djelo Koprivničko-križevačke županije dok županijsku nagradu za promicanje ljudskih prava „Mara Matočec“ dobila Radmila Funtek, predsjednica Udruge osoba s multiplom sklerozom. Nagrade su im uručene na danas održanoj svečanoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije u prigodi Dana županije. Na svečanoj su sjednici uručene i po dvije nagrade za iznimno postignuće u protekloj godini te za doprinos ugledu i promociji kao i pet Zahvalnica te tri plakete Župana Koprivničko-križevačke županije.

SAMOBOR – Primopredaji pokretne stomatološke jedinice i dva mobilna UZV aparata, koje će koristiti palijativni timovi Doma zdravlja Zagrebačke županije ovog četvrtka, 11. travnja u prostorijama palijativnog tima u Ispostavi Samobor nazočila je  zamjenica župana Nadica Žužak. – Ovom opremom vrijednosti gotovo 320 tisuća kuna koju je financirala  Zagrebačka županija bit će pružena još bolja medicinska skrb za ovakve bolesnike – istaknula je zamjenica župana Nadica Žužak. Zagrebačka županija ima tri palijativna tima, u Samoboru, Ivanić Gradu i Velikoj Gorici, gdje su zaposlena tri liječnika i šest medicinskih sestara, koji pružaju liječničku skrb za palijativne bolesnike na cijelom području županije.

KRAPINA – U tijeku je drugi ciklus akcija dobrovoljnog davanja krvi, kojeg u 2019. godini provodi Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba. Akcija se održava od ponedjeljka, 08. i završava u petak, 12. travnja, a ovog četvrtka 11. travnja, u krapinskom Pučkom otvorenom učilištu pristupio joj je i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, kojem je ovo 52. darivanje krvi, a akcijama se, kako nam je rekao, odaziva redovno.

VARAŽDIN – Na temu „Disleksija – izazov djetetu, roditelju i školi: kako djelovati?“ stručni skup održava se u četvrtak, 11. travnja 2019. godine  u varaždinskoj Županijskoj palači. Skup je namijenjen učiteljima razredne nastave i odgojiteljima u dječjim vrtićima, a organizator skupa, Varaždinska županija, po prvi je puta okupio domaće stručnjake s dugogodišnjim iskustvom koji će kroz predavanja i diskusiju moći odgovoriti na konkretna pitanja s kojima se odgajatelji i učitelji susreću gotovo svakodnevno. Inače, broj djece s disleksijom i disgrafijom je u stalnom porastu, no vrtićima i školama nedostaje stručnog kadra stoga ne čudi velik interes odgajatelja i učitelja razredne nastave za ovaj skup.

ČAKOVEC – U sklopu priprema za ovogodišnji „BIMEP 2019.- Biciklima međimurskim putevima“ najveću međimursku biciklijadu i sportsko-rekreacijsku manifestaciju u četvrtak, 11. travnja 2019. godine održan je u Čakovcu radni sastanak. Ovogodišnji 14. BIMEP bit će održan 22. travnja, na Uskrsni ponedjeljak od 9 do 18 sati. U manifestaciju se mogu uključiti građani svih dobnih skupina oba spola na jednom od 16 punktova-stajališta gdje dobivaju prigodnu diplomu. Prema svojim psihofizičkim mogućnostima odlučuju koju će dionicu proći. Organizatori biciklijade su Međimurski savez sportske rekreacije “Sport za sve” i Međimurska županija. U provedbu manifestacije uključeni su Turistička zajednica Međimurske županije, gradovi i općine, gdje su postavljeni ulazno/izlazni punktovi, Policijska uprava međimurska, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec.

loading