Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 11.05.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagreb nikad nije bio sigurniji grad, barem ako je suditi po statistici. U posljednjih pet godina broj počinjenih kaznenih djela u gradu gotovo je prepolovljen. Prema podacima Policijske uprave zagrebačke smanjen je broj ubojstava, provala i pljački, a sve više se krši javni red i mir. Najopasnija četvrt je Donji grad gdje je lani prijavljeno 1400 kaznenih djela, dok je najsigurnija četvrt Brezovica gdje je prijavljeno tek 30 kaznenih djela.

ZAGREB – Imunološki zavod od sada će voditi Lea Lupret Prugovečki – koja je imenovana za v.d. ravnateljice. Kako je najavila, uskoro će biti ponovno pokrenuta proizvodnja u Zavodu, i to prvenstveno krvnih derivata i virusnih cjepiva. Uz to, kako je Zavodu 21. siječnja blokiran račun, 19. svibnja Zavod bi mogao završiti u stečaju, što znači da bi ga vodio stečajni upravitelj te bi svi vjerovnici trebali biti namireni iz imovine, uključujući i male dioničare.

BJELOVAR – Projekt gradnje nove Opće bolnice Bjelovar ovog trenutka najvrjedniji je projekt gradnje bolnica u zdravstvu Republike Hrvatske. Za isti taj projekt ishođena je sva potrebna dokumentacija i zatvorena financijska konstrukcija. Naime, od 160 milijuna kuna na koliko je procijenjena gradnja nove bolnice u gradu Bjelovaru, utvrđeno je da bi 85 milijuna kuna financirala Europska unija, 15 milijuna kuna financiralo bi se iz državnog proračuna, a preostalih 60 milijuna kuna na sebe je preuzela Bjelovarsko-bilogorska županija. Stopiranje  projekta od strane ministarstva zdravlja izazvano je negodovanje u županiji, a o daljnjim koracima vezanim uz ovaj projekt u utorak 17. svibnja razgovarat će župan Damir Bajs i ministar Darijo Nakić.

ĐURĐEVAC – Potpisan je ugovor o izgradnji i rekonstrukciji 22 kilometra vodovoda u Aglomeraciji Đurđevac. Gotovo 30 milijuna kuna vrijedne radove sufinanciraju Kohezijski fond EU u iznosu od 19 milijuna kuna, Hrvatske vode 7 milijuna te Grad Đurđevac i njihova komunalna tvrtka Komunalije s gotovo 3 milijuna kuna. Gradit će se glavni dovodni vodoopskrbni cjevovod u Đurđevcu, magistralni cjevovod od vodocrpilišta Đurđevac – Virje, zatim cjevovod do vodospreme Čepelovecm, zamijenit će se dio mreže u Đurđevcu i Budrovcu te će se rekonstruirati vodovod u ulici Grgura Karlovčana, ističe gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković. Radovi na cijelom projektu trebaju biti završeni do 31. prosinca ove godine.

ČAKOVEC – Predstavnici Udruge slijepih Međimurske županije nabavili su zvučne knjige koje su danas donirali Dječjem odjelu knjižnice i čitaonice Nikola Zrinski u Čakovcu. Knjige su kupljene sredstvima iz programa Bez većeg napora, kojeg provodi Udruga, a podržava  Ministarstvo socijalne politike i mladih, govori predsjednica Udruge Marija Ciglar i dodaje da se radi o deset knjiga suvremene dječje književnosti koje su namijenjene razonodi djece i nisu u sastavu lektire. Inače, Udruga je bogatija i za novi tandem bicikl, koji će biti na raspolaganju slijepoj djeci, članovima Udruge slijepih.

KOPRIVNICA – Bliži se kraj srednjoškolskih dana za još jednu generaciju, a završetak tradicionalno prate norijade koje će biti u svim gradovima, pa tako i u Koprivnici. Kao i svih dosadašnjih godina, gradonačelnica Vesna Želježnjak s maturantima gimnazije Fran Galović te Srednje i Obrtničke škole održala je sastanak u središnjem koprivničkom parku gdje će se maturanti družiti u petak i subotu, te ponedjeljak i utorak. Gradonačelnica Želježnjak poželjela im je puno uspjeha u budućem školovanju i radu te kazala kako vjeruje da će i ova norijada proći bez problema. Maturantima je grad osigurao razglas za puštanje glazbe i zaštitare, a uz njih će biti i nekoliko policajaca, kaže načelnik koprivničke Policijske postaje Mišel Kiš.

VARAŽDIN –  O  završetku projekta postavljanja ormarića za sve učenike osnovnih škola u Varaždinu, govorio je danas u 3. osnovnoj školi Varaždin u Biškupcu gradonačelnik Goran Habuš.  Prema neslužbenim podacima, Varaždin je jedini grad u Hrvatskoj koji je svim učenicima osnovnih škola osigurao ormariće. Projekt je pokrenut na prijedlog dječjeg Gradskog vijeća i dječjih foruma osnovnih škola.

KOPRIVNICA – Ugovor o radovima na rekonstrukciji kotlovnice Osnovne škole „Profesor Blaž Mađer“ u Novigradu Podravskom potpisan je u Koprivnici. Radove vrijedne milijun kuna izvodit će zajednica ponuditelja zagrebačko-legradskih tvrtki. Postojeća plinska kotlovnica u novigradskoj školi zamijenit će se kotlom na biomasu, a uz rekonstrukciju, planirana je izgradnja podzemnog toplovoda kojom kotlovnica škole grije i školsku-sportsku dvoranu i dječji vrtić. Cilj ovih radova je primjena obnovljivih izvora energije, ukupno smanjenje troškova za toplinsku energiju i  smanjenje onečišćenja atmosfere.

KRIŽEVCI – Prijem za djelatnike, aktiviste i volontere Gradskog društva Crvenog križa održao je križevački gradonačelnik Branko Hrg u povodu obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa. Hrg je čestitajući im, pohvalio angažman društva koje je unatrag nekoliko godina napravilo značajan iskorak u osmišljavanju i organizaciji brojnih programa i aktivnosti usmjerenih na dobrobit sugrađana. Ravnateljica križevačkog Crvenog križa Đurđica Trbus upoznala je gradonačelnika s brojnim aktivnostima koje Gradsko društvo provodi, financiranju EU sredstvima te natječajima ministarstava na koje se društvo uspješno javlja. Gradonačelnik Hrg tom je prilikom kao zahvalu dobio uramljenu čunčanu čipku koju su izradile članice Dnevnog boravka gradskog društva Crvenog križa „Križevačke čipkarice“.

ZAGREB – Javna priznanja pojedincima i pravnim osobama, ustanovama i udrugama i ove će godine biti dodijeljena uz Dan Zagrebačke županije. Natječaj za dodjelu javnih priznanja otvoren je do 31. svibnja. Potencijalni kandidati mogu biti pojedinci ili pravne osobe koji su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom dali trajan doprinos i postigli izuzetne rezultate na unaprjeđenju stanja i razvitka pojedinih djelatnosti te njenoj međunarodnoj promidžbi. Također, budući dobitnik javnog priznanja treba u svojoj sredini uživati ugled uzorna djelatnika i stručnjaka. Kao jedan od kriterija je i ostvaren rezultat u ukupnom gospodarskom ili društvenom razvitku županije.

ČAKOVEC – U izložbenom salonu Muzeja Međimurja u Čakovcu postavljena je dokumentarna izložba pod nazivom „Vrag vas skeljil, moji Međimurci, idemo pljesat!“ koja će biti otvorena večeras od 19,00 sati. Naslov je nastao prema poštapalici kojom se od milja poznati skladatelj Josip Štolcer Slavenski obraćao svojim Međimurcima unutar vokalno- plesne skupine kojoj je bio umjetnički voditelj, a koja je djelovala u sklopu Hrvatskog prosvjetnog društva Međimuraca u Beogradu. Izložba daje presjek njegovog životnog i stvaralačkog puta kao umjetnika. Autorica izložbe je viša kustosica u Muzeju Maša Hrustek Sobočan.

RADOBOJ – U tijeku je tradicionalna manifestacija „Dani orhideja“ koju zajednički organiziraju Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije i Općina Radoboj na čijem je području jedinstveno stanište čak 30-ak različitih vrsta orhideja. „Dani orhideja“ organiziraju se s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode te važnosti suživota čovjeka i prirode. Program se sastoji od niza zanimljivih predavanja i radionica, škole u prirodi za učenike osnovnih škola te obilaska planinarsko-poučne staze „Putevima orhideja“, a završava 14. svibnja.

loading