Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.05.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Projekt Žičara Sljeme, odnosno tijek radova prve dvije faze realizacije projekta koje obuhvaćaju rekonstrukciju pruge Mihaljevac – Dolje te uklanjanje stare žičare i čišćenje koridora za novu žičaru danas je na gornjoj postaji stare žičare Sljeme predstavio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić,. Trenutno se uklanja pogonsko postrojenje i nosive čelične konstrukcije u i oko objekta. Nova žičara, koja bi u cijelosti trebala biti gotova u kolovozu 2018., imat će 84 kabine opremljene najmodernijom tehnologijom, s kapacitetom od 10 osoba, a brzinom kretanja 6 m/s  u sat vremena prevozit će 1.500 osoba na postojećoj trasi stare žičare, koja će biti produljena do polazne postaje na lokaciji Dolje.Natječaj za opremu nove žičare u vrijednosti od 142 milijuna kuna raspisan je 13. ožujka ove godine.

ZAPREŠIĆ – Za sufinanciranje nabavke vozila za hitnu medicinsku pomoć  zaprešićkoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije,  Grad Zaprešić je u ovogodišnjem proračunu u okviru Programa poboljšanja javnih usluga u zdravstvu, predvidio iznos od 250 tisuća kuna. Ugovor o donaciji tih sredstava s ravnateljem Zavoda, Davorinom Gajnikom danas je potpisao gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, koji ističe da je opremanje zdravstvenih ustanova od iznimne važnosti, jer ponekad upravo brzina dolaska hitne do bolesnika može biti od presudne važnosti. Inače, u gradu Zaprešiću je nedavno postavljen defibrilator, a Grad je sufinancirao i nabavu ultrazvuka za glavu i kukove novorođenčadi za svoje pedijatrijske ambulante. Također, kroz nekoliko mjeseci u Zaprešiću će s radom početi i sportska medicina i medicina rada, te do kraja godine i dijagnostika srca.

ZAGREB – Povodom dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je članove Hrvatskog generalskog zbora, predvođene predsjednikom, generalom Pavlom Miljavcem. Tom prigodom Miljavec je istaknuo, kako je Grad Zagreb već nekoliko puta dokazao da je uz generale, a to se najviše očitovalo osiguravanjem prostora u kojem sudionici Domovinskog rata drže edukacije profesorima povijesti. Da je sve to gotovo beznatno u odnosu na ono sto su generali i branitelji dali za, ne samo grad Zagreb nego i za cijelu Hrvatsku, rekao je gradonačelnik Milan Bandić koji je na koncu zaključio da kada to zatrebaju, vrata Gradske uprave i gradskog ureda za branitelje su im otvorena.

IVANIĆ GRAD – Dvodneva  Međužupanijska izložba inovacija u  Ivanić-Gradu okupila je 58 radova inovatora svih dobnih skupina, od osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata do ostalih pojedinaca i tvrtki iz gotovo cijele Hrvatske. Poseban naglasak je stavljen na inovacije i projekte djece i mladih te njihova povezanost i edukacija od starijih kolega, istaknuo je tajnik elektroničkog i računalnog kluba Ivanić Grada Josip Kožar.Uz spomenuti klub međužupanijsku izložbu koja se može posjetiti još danas do 19,00 te sutra od 10,00 do 19,00 sati organiziraju Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije i Udruga inovatora Hrvatske.

OREHOVICA – Tristotinjak učenika OŠ Orehovica u istoimenoj međimurskoj općini od jeseni će krenuti u jednosmjensku nastavu i to zahvaljujući dovršetku kapitalne investicije dogradnje školske sportske dvorane i šest dodatnih učionica. Naime, punih 12 godina od početka te investicije, danas je u toj OŠ potpisan ugovor o javnoj nabavi radova za njezin završetak, a ukupna vrijednost je 6,5 milijuna kuna. Najveći dio troškova snosit će Međimurska županija, a 850 tisuća kuna Ministarstvo regionalnog razvoja, govori potpisnik ovog ugovora, župan Međimurske županije Matija Posavec i dodaje da vijest o nastavku ove kapitalne investicije u škologradnji dolazi u vrijeme kada Općina Orehovica slavi svoju 20. obljetnicu.

KOPRIVNICA – U povodu Međunarodnog dana medicinskih sestara, koji se obilježava 12. svibnja, čelnici Koprivničko-križevačke županije održali su tradicionalan prijem za članice Hrvatske udruge medicinskih sestara Podružnice Koprivničko-križevačke županije. Podružnica Hrvatske udruge medicinskih sestara Koprivničko-križevačke županije proslavila je 50 godina rada, kaže predsjednica Marina Friščić te daje kako broji 220 članova. Sestrinstvo je temelj zdravstvene struke i stoga joj koprivnička bolnica posvećuje veliku pažnju, ističe ravnatelj Mato Devčić, dok koprivničko-križevački župan Darko Koren naglašava kako je zdravstvo izuzetno važno te se iz proračuna županije upravo za ovu djelatnost izdvajaju velika sredstva. U povodu Međunarodnog dana medicinskih sestara sutra u Koprivnici počinje prvi Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije.

RADOBOJ – Općinu Radoboj, na čijem području su u tijeku radovi na asfaltiranju nerazvrstanih cesta i sanaciji klizišta, u sklopu 22,8 milijuna kuna vrijednog investicijskog ciklusa Županijske uprave za ceste, posjetit će danas, 11. svibnja 2017. godine, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Na području Općine Radoboj u tijeku je asfaltiranje ceste  na području naselja Marof u ukupnoj duljini od 1.080 metara i u Radobojskom Orehovcu, duljine 1.250 metara. Vrijednost radova je pola milijuna kuna. Klizište u Radoboju nalazi se na lokaciji Gornja Šemnica. Sanacija je vrijedna 619 tisuća kuna a obuhvaća radove na potpornom zidu od kamena i betona u duljini od 80 metara.

ZAGREB – Tradicinalno, povodom Dana vrtića Grada Zagreba djeca vrtićkog uzrasta danas su se susrela s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem. I ove godine, gradonačelnik je odgovarao na njihova pitanja, ali i primio brojne poklone koje su samostalno izradili. Tom prigodom Bandić je istaknuo kako 38 tisuća djece u više od 115 zagrebačkih vrtića imaju najbolje uvijete u Hrvatskoj, ali i najbolje odgojitelje. Uz to, istaknuo je kako je ulaganje u djecu najbolji put k demografskoj obnovi. Inače Dani vrtića Grada Zagreba održavaju se 21. put za redom, a završit će zajedničkim aktivnostima, sportskim, edukativnim i zabavnim, djece iz svih dječjih vrtića, roditelja i svih djelatnika na Bundeku u nedjelju 14. svibnja od 10,00 do 13,00 sati.

IVANIĆ GRAD – Svečana prezentacija projekta proširenja Specijalne bolnice Naftalan održana je danas u atriju bolnice u  Ivanić Gradu. U tijeku su 43 milijuna kuna vrijedni radovi dogradnje bolnice, čime će se povećati njeni kapaciteti i sadržaji, rekao je ravnatelj bolnice Goran Maričić.Zagrebačka županija već godinama pomaže ovu bolnicu prepoznala je njene potencijale tako da je i nositelj razvoja zdravstvenog turizma županije, naglasio je župan Stjepan Kožić.Inače, SB Naftalan poznata je u svjetskim razmjerima po specifičnim metodama liječenja kroničnih dermatoloških i reumatskih bolesti jedinstvenim naftalanskim uljem.

ZAGREB – Učenici zagrebačke XV. gimnazije, popularno zvane MIOC, samostalno su uredili podrum svoje škole u modernu učionicu. Svaka dva tjedna učenici su se nalazili sa stručnjacima, koji su ih vodili kroz proces dizajniranja, imali su i zajedničke kreativne radionice, no sve su napravili sami. Sada im je u novom prostoru na raspolaganju 10 računala spojenih na internet, prostor za osobne laptope na kojima mogu raditi zadatke i projekte, prostor za učenje, prostor za odmor i druženje.

IVANIĆ GRAD – Svečana prezentacija projekta proširenja Specijalne bolnice Naftalan u Ivanić Gradu održat će se danas u atriju bolnice. Inače, SB Naftalan poznata je u svjetskim razmjerima po specifičnim metodama liječenja kroničnih dermatoloških i reumatskih bolesti jedinstvenim naftalanskim uljem. U tijeku su 43 milijuna kuna vrijedni radovi dogradnje bolnice, čime će se povećati njeni kapaciteti i sadržaji.U ime Zagrebačke županije predstavljanju projekta prisustvovat će župan Stjepan Kožić.

VARAŽDIN – Ravnatelji osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija održat će danas radni sastanak sa županom Predragom Štromarom. U maloj dvorani županijske palače u Varaždinu ,  župan će im tom prilikom  u prisustvu glavne tajnice Instituta za razvoj i inovativnost mladih Rujane Bakić, podijeliti 1.402 mikro-računala BBC micro:bit za sve učenike 5. razreda i njihove nastavnike. Podsjetimo, krajem travnja  župan Predrag Štromar i predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić potpisali su Sporazum o suradnji u provođenju projekta STEM kompetencije kojim će Varaždinska županija učenicima petih razreda osnovnih škola nabaviti najsuvremeniji edukativni alat naročito pogodan za razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti, mikro-računalo BBC micro:bit, dok će Institut za razvoj obaviti inicijalnu edukaciju nastavnika STEM predmeta u osnovnim školama čiji osnivač je Varaždinska županija.

OREHOVICA – U Osnovnoj školi Orehovica danas će biti upriličeno potpisivanje Ugovora o javnoj nabavi radova za nastavak radova na izgradnji sportske dvorane i 6 učionica. Ugovor će potpisati župan Međimurske županije Matija Posavec i lp izvođača radova, uz prisustvo načelnika Općine Orehovica Franje Bukala i ravnatelja Osnovne škole Orehovica Željka Krištofića, kao i suradnika na ovom višegodišnjem projektu.

KOPRIVNICA –  OPG Hrženjak iz Koprivnice predstavljat će Koprivničko-križevačku županiju u projektu „Zlata vrijedan“ Ministarstva poljoprivrede i partnera. OPG Hrženjak tradicionalno sudjeluje na svim županijskim manifestacijama i programima, u svom posjedu ima vinograd i voćnjak te 176 pčelinjih zajednica, a godišnje proizvede četiri tisuće kilograma meda te 200 kilograma medenjaka i slastica od meda. Redovito koristi subvencije i donacije Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice te aktivno sudjeluje u svim događanjima vezanim za pčelarstvo. Nositelj OPG-a Marijan Hrženjak predstavnik je četiri pčelarske udruge s područja Koprivničko-križevačke županije u Upravnom odboru Hrvatskog pčelarskog saveza. Dodjela nagrada natječaja „Zlata vrijedan“ održat će se 8. lipnja u Ivanić Gradu.

KRAPINA – Ove se godine navršava 145 godina od smrti Ljudevita Gaja, a tim povodom Pučko otvoreno učilište Krapina organizira manifestaciju „Dani Ljudevita Gaja i Hrvatskog narodnog preporoda“. Manifestacija počinje danas, 11. i traje do nedjelje, 14. svibnja. Od 10,00 do 13,00 sati u Srednjoj školi krapina danas se organiziraju prigodne radionice, a u 19,00 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta dodjela nagrada za literarni natječaj „Gaj i njegovo doba“ uz prigodni program učenika. U petak, 12. svibnja u Galeriji Grada Krapine otvara se Filatelistička izložba, a sve će kulminirati svečanim  koncertima „Gaju u čast“ koji će se održati u subotu, 13. svibnja u Festivalskoj dvorani u Krapini te u nedjelju 14. svibnja u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Zagrebu. Za vrijeme trajanja manifestacije Gajevi dani, rodna kuća, odnosno Muzej Ljudevita Gaja, bit će otvoren od danas do subote od 17,30 do 20,00 sati te u nedjelju od 16,30 do 19,00 sati.

loading