Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Manifestaciju “Dojdi osmaš, Zagreb te zove!”, tijekom koje srednje škole Grada Zagreba predstavljaju svoje obrazovne programe učenicima osmih razreda osnovnih škola kako bi im odluku o izboru primjerene škole i nastavku obrazovanja učinile što lakšom, već petnaestu godinu zaredom organizira Gradski ured za obrazovanje, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. U Parku Zrinjevac predstavljanje programa 80-ak zagrebačkih srednjih škola održava se ovog petka, 11. svibnja do 16,00 sati.

ZAGREB – U znak zahvale, danas, 11. svibnja 2018. godine, u Starogradskoj vijećnici održana je svečanost povodom prvog darivanja krvi učenika zagrebačkih srednjih škola. Ove školske godine putem Crvenog križa grada Zagreba više od tisuću učenika zagrebačkih srednjih škola odlučilo se po prvi put dati krv i tim humanim činom uči u veliku obitelj onih koji pomažu u spašavanju života. – Cjeloživotnim učenjem nastojimo kod najmlađih sugrađana osvijestiti potrebu za pomoći onima koji ju trebaju, kazao je Petar Penava, ravnatelj zagrebačkog Crvenog križa. Inače, ove godine bit će obilježena 65. obljetnica organiziranog darivanja krvi u Gradu Zagrebu kao i 140 godina aktivnosti Crvenog križa u Hrvatskoj.

KOPRIVNICA – Tradicionalno u povodu Međunarodnog dana sestrinstva, koji se obilježava 12. svibnja, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima u petak, 11. svibnja 2018. godine upriličio je prijem za predstavnike županijske Podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara. Podružnica Hrvatske udruge medicinskih sestara Koprivničko-križevačke županije jedna je od najstarijih i najaktivnijih, podsjeća predsjednica Podružnice Marina Friščić. Ukazavši na važnost i ulogu medicinskih sestara i tehničara na svim zdravstvenim razinama, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren čestitao im je Međunarodni dan sestrinstva. Danas, petak, 11. svibnja 2018. godine počeo je te sutra, u subotu, 12. svibnja 2018. godine cijeli dan traje i drugi Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije „Kompetencije kao smjernice prema konceptu moderne prakse“.

ZAGREB – “Susreti za Rudija” po 21. puta održat će se u Gornjoj Stubici ove nedjelje, 13. svibnja pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Rudolf Perešin, kao heroj Domovinskog rata, proglašen je počasnim građaninom Grada Zagreba, a manifestacija njemu u čast privlači brojne posjetitelje, uz kostalo i atraktivnim aeromitingom.  Grad Zagreb je osigurao prijevoz  iz Zagreba u Gornju Stubicu autobusima ZET-a koji  polaze s južnog parkirališta Gradske uprave od 9,00 do 16,00 sati. Uz to, osiguran je i besplatan prijevoz vlakom.

KUMROVEC/ZELENJAK – Jedinstven srebrnjak posvećen spomeniku Lijepoj Našoj pod nazivom SPOMENIK HIMNI predstavljen je danas, 11.svibnja 2018. godine u velikoj vijećnici u Kumrovcu, a potom i pored spomenutog spomenika u Zelenjaku. Spomenik Lijepoj Našoj, jednako kao i srebrnjak, jedinstven je u svijetu te je potaknuo tvrtku Elementum Hrvatska na izdavanje srebrnjaka te promoviranje Zagorja. Prva serija srebrnjaka, koji će služiti za poklone diplomatima i visokim dužnosnicima, ali i svima onima koji će htjeti ovu unikatnu vrijednost, izdana je u nakladi od 1.000 komada. Na predstavljanju su bili saborska zastupnica Marija Puh, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, počasni konzul RH u Mariboru Šime Ivanjko, načelnik Kumrovca Robert Šplajt, direktor tvrtke Elementum Dominik Crkvenčić, brojni načelnici te ostali gosti. – Mi ćemo otkupiti prvih sto srebrnjaka koje ćemo imati svugdje gdje prezentiramo županiju u Hrvatskoj, ali i inozemstvu – istaknuo je župan Kolar. U dogovoru s izrađivačima srebrnjaka te načelnikom Kumrovca Robertom Šplajtom, srebrnjak pod brojem 1. dobit će predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, drugi će pripasti predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću, a treći premijeru Andreju Plenkoviću dodao je župan Kolar.

NOVI MAROF – Predstavljanjem projekta izgradnje spojnog objekta između drugog i trećeg odjela i opremanja Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu, Opća se bolnica Varaždin uključila u obilježavanje „Dana otvorenih vrata Eu projekata u Hrvatskoj“. Dan otvorenih vrata održava se danas u zgradi dvorca Erdӧdy. Manifestacija, uz predstavljanje projekta, uključuje nekoliko zanimljivih predavanja, projekciju filma o udruzi za palijativnu pomoć „Srce“, te radionicu studenata Sveučilišta Sjever i udruge „Srce“. Sudionike događanja su pozdravili zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin,  gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

ČAKOVEC – Prema Izvješću o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama, u kojem se analizira njegova provedba u jedinicama lokalne samouprave u protekloj godini, Grad Čakovec je jedini u Hrvatskoj u potpunosti ispunio obvezu javnosti rada. Riječ je o mogućnosti građana da prisustvuju sjednicama Gradskog vijeća te da informacije o radu Gradske uprave budu dostupne na internetskim stranicama. Kako stoji u Izvješću, 35 posto tijela javne vlasti u Hrvatskoj objavljuje samo dnevne redove zasjedanja ili sjednica te vrijeme njihova održavanja, a samo 18 posto omogućuje neposredni uvid u svoj rad. Istraživanje stoga pokazuje visoku razinu transparentnosti rada čakovečke Gradske uprave.

KOPRIVNICA – TEDxKoprivnicaLibrary konferencija je koja inspirira i motivira već pet godina tijekom kojih je publika upoznala više od 50 govornika koji su nesebično i strastveno dijelili svoje ideje, iskustva i spoznaje. 10. TEDxKoprivnicaLibrary konferencija održava se u subotu, 12. svibnja 2018. godine u koprivničkoj Knjižnici „Fran Galović“, a za peti rođendan, posjetitelje očekuje pet govornika dok će u fokusu biti tri teme: igre, knjige i mediji. Sudjelovat će koprivnički novinar i profesor Željko Krušelj, iz Zagreba dolaze Albert Vučinović i Matija Mihoković, te Diana Bekavac,  te Anne Beate Hovind iz Osla.

ZABOK – Kako se miješaju najbolji kokteli te ostale gastronomske vještine pokazali su danas, 11. svibnja 2018. godine, u Zaboku učenici ugostiteljskih i turističkih škola Sjeverozapadne Hrvatske na tradicionalnoj manifestaciji Mali Gastro. Zainteresirani posjetitelji i brojni prolaznici na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog mogli su vidjeti i utrku konobara u kojoj sudjeluje desetak učenika,  a nastupili su i mališani iz dječjeg vrtića Zipkica. – Ovo je izuzetno vrijedna manifestacije na kojoj učenici izmjenjuju iskustva i znanja te pokazuju javnosti što i kako mogu, a županija je na njih veoma ponosna – istaknula je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. Podršku učenicima pružio je i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek. Sav prihod ove manifestacije koju organiziraju Srednja škola Zabok i Udruga za borbu protiv raka Zlatno srce namijenjen je nabavi opreme za Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana na Bračku.

loading