Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.06.2019.

Posted in Vijesti

NOVI MAROF- Povodom Dana grada, a drugi puta u svom mandatu, Novi Marof  je u utorak, 11¸.lipnja 2019. godine posjetila predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović gdje  joj je domaćin bio gradonačelnik Siniša Jenkač. Uz kratki razgovor sa čelnicima grada te građanima, predsjednica je razgledala izložbu radova novomarofskih predškolaca postavljenu u Kulturnom centru Ivan Rabuzin te nazočila kraćem programu dobrodošlice koji su joj izveli upravo najmlađi stanovnici Novog Marofa.

ZAGREB – Zagrebački vatrogasci dobili su novu opremu u vrijednosti 973 milijuna kuna. Financijska sredstva osigurao je Ured za upravljanje hitnim situacijama, a nova oprema koristit će se osim u svakodnevnom radu vatrogasaca i za obuku te rad Postrojbe civilne zaštite za traganje i spašavanje. „Nabavili smo mobilni generator, opremu za podupiranje u ruševinama, temperaturne rezače, pet prikolica za prijevoz pitke vode kao i vibraskop za traženje u ruševinama“, rekao je Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

SAMOBOR – Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je ključeve devet novih vozila za potrebe patronažne službe Doma zdravlja Zagrebačke županije te novi mamografski uređaj za službu radiologije Ispostave Samobor ovog utorka, 11.lipnja 2019. godine. Od ukupno osam ispostava Doma zdravlja svaka dobiva po jedno vozilo, a dva su za velikogoričku ispostavu koja je i najveća. Vrijednost vozila je 590 tisuća kuna s PDV-om, a najsuvremenijeg mamografa 448 tisuća kuna, te uz još jedan ultrazvučni aparat za ispostavu Vrbovec, županija je ukupno za medicinsko opremanje ove godine izdvojila1, 3 milijuna kuna- istaknuo je župan Kožić.

ZAGREB – Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom uoči manifestacije Tjedan udruga 2019. godine organizira danas, 11. lipnja 2019. godine,  stručni skup pod nazivom „Intersektorskom suradnjom do unapređenja mentalnog zdravlja beskućnika“. Ovim stručnim skupom želi se ukazati na potrebu uspostave bolje suradnje između dionika koji se u svom radu susreću s beskućnicima, te vidjeti, na temelju iskustva izlagača,  koje su mogućnosti za unapređenjem mentalnog zdravlja beskućnika.

IVANEC – Grad Ivanec u suradnji sa Poslovnim dnevnikom i ove je godine organizirao „Poslovni uzlet“ odnosno edukativne radionice za poduzetnike, obrtnike i vlasnike OPG-a koje se ovog utorka, 11. lipnja 2019. godine održavaju u Horvatskom, a sudionici sudjeluju na stručnim radionicama te panel diskusijama o problematici parafiksalnih nameta i E poslovanja. Ove godine bit će održana i prezentacija na temu Brownfield investicija na području Grada Ivanca. – Unatrag nekoliko godina smo redefinirali naše potporne programe za Greenfield i Brownfield investicije, a ove je godine aktualan zapušteni stari pogon Varteksa u Ivancu – rekao je gradonačelnik Milorad Batinić. Uz gradonačelnika okupljenima su se obratili i pomoćnica ministra gospodarstva Ivana Soić te glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević. Po završetku je predviđena radionica i “E Račun – Kako ga uvesti i primjenjivati”, a jedna od tema bit će i digitalizacija.

ČAKOVEC – Bogat program “Antunova na Jugu 2019.” predstavljen je danas, 11. lipnja 2019. godine, na konferenciji za novinare u Župnom uredu župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu. Program su predstavili pomoćnica direktora Turističke zajednice grada Čakovca Boška Ban Vlahek i župnik župe sv. Antuna Padovanskog fra Tomislav Božiček te Željko Pintarić iz Hrvatskog filatelističkog društva “Zrinski” i Varaždinskog kluba kolekcionara. Naime, kako bi se proširila turistička ponuda, a u smislu kulturnog i duhovnog promicanja grada Čakovca, u organizaciji Grada Čakovca i gradske Turističke zajednice, na jugu Čakovca 2014. godine prvi puta se održala manifestacija ‘Antunovsko proštenje’. Manifestacija i danas objedinjuje bogati zabavni program te suvremene i tradicijske običaje, naglasila je Boška Ban Vlahek, a okosnica svega su vjerski sadržaji. Uz duhovne trodnevnice, blagoslov pila sv. Josipa, brojne svete mise te izložbu portreta franjevaca koji su djelovali od samih početaka župe pa sve do danas osobito svečano bit će na blagdan sv. Antuna u četvrtak, 13. kaže fra Tomislav Božiček. Ove godine će se Antunovsko proštenje na jugu Čakovca održati od 14. do 16. lipnja. Na sam blagdan sv. Antuna u pošti Čakovec bit će u upotrebi poseban žig, a uz 20. jubilej tiskana je i posebna razglednica i omotnica s motivima Župe.

KOPRIVNICA – Podravski motivi, 25. izdanje jedne od najvećih kulturnih manifestacija Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije održat će se od petka, 14. do nedjelje, 16. lipnja 2019. godine u koprivničkom Gradskom parku, a program manifestacije predstavljen je danas, u utorak, 11. lipnja 2019. godine u novoobnovljenom gradskom paviljonu. Sve je spremno za tradicionalnu kulturno-turističku manifestaciju izvornih vrijednosti naivnog slikarstva, ističe direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice Renato Labazan te dodaje kako će se u galeriji na otvorenom predstaviti te stvarati djela 30-ak slikara naive te 10-ak starih zanata. Temelj manifestacije je upravo na naivnom slikarstvu, a po Podravskim motivima Koprivnica je nadaleko poznata i prepoznata, dodaje gradonačelnik Mišel Jakšić. Manifestacija će svečano biti otvorena ovog petka, 14. lipnja 2019. godine u 20 sati kada će ključeve grada preuzeti naivni slikari, a tijekom tri dana održavanja, posjetitelje očekuje bogat program s jedinstvenom i velikom galerijom na otvorenom.

ČAKOVEC – Javna tribina na temu „Otvoreni bazeni u Čakovcu“ održat će se u utorak, 11. lipnja 2019. godine, u dvorani Doma sindikata u Čakovcu  s početkom u 19,00 sati. Na njoj će se predstaviti Idejni projekt kompleksa otvorenih bazena, koji se planira graditi uz postojeće Gradske bazene „Marija Ružić“ u Čakovcu. Na tribini će govoriti autori Idejnog projekta otvorenih bazena Mislav Muršić  i Roko Dropulić, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i prostorno uređenje Ninoslav Šipoš, Miodrag Novosel, predsjednik Zajednice sportova Grada Čakovca Bojan Ružić i predsjednik Čakovečkog plivačkog kluba Goran Kolarić.

RADOBOJ – I ove godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije organizira “Noć noćnih leptira”, koja će se održati u srijedu, 12. lipnja 2019. godine od 20,00 do 23,00 sata kraj crkve sv. Jakova u Radoboju. Cilj manifestacije je približiti skroviti svijet noćnih leptira široj javnosti, kao i sakupiti važne podatke o biologiji i ekologiji noćnih leptira. Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina kukaca, a u Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježeno je 1018 vrsta noćnih leptira. Iz Javne ustanove posebno pozivaju mlađe generacije da se pridruže manifestaciji. Imat će prilike promatrati i fotografirati noćne leptire na od šest do dvadeset svjetlosnih šatora piramida, na kojima se ponekad sakupi i do nekoliko tisuća jedinki. Sa sobom je potrebno ponijeti svjetiljku, fotoaparat i prikladnu odjeću i obuću.

loading