Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 11.07.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Prvi Sporazum o suradnji u sklopu projekta HOK zna na području Krapinsko-zagorske županije potpisan je danas u Krapini. Temeljem projekta zajedničke nabave potpisali su ga potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško i predstavnik Auto kuće Kozina Ivan Kozina. Na ovaj se način članovima Komore osiguravaju posebni uvjeti za nabavu novih osobnih i lakoteretnih vozila te njihovo održavanje, ističe Davor Pleško.

ZAGREB – Novi natpis na pročelju zagrebačkog Tehničkog muzeja Nikola Tesla predstavljen je danas povodom obilježavanja 160. obljetnice rođenja velikana Nikole Tesle. Uz natpis  Tehnički muzej dodan je  u svjetlećoj formi potpis Nikole Tesle kojim je i on svojedobno potpisivao svoje mnogobrojne patente. U sklopu novog vizualnog identiteta Muzeja, ovaj natpis je kombinacija, dugogodišnje muzejske tradicije, i suvremenih trendova, istaknula je ravnateljica Muzeja Markita Franulić. U Kabinetu Nikole Tesle predstavljena je i interaktivna aplikacija za posjetitelje „Tesla lab“, koju je razvio student FER-a Tomislav Hren pod mentorstvom docenta Marina Vukovića. Aplikacija  posjetiteljima muzeja prikazuje informacije o Nikoli Tesli, njegovom životu, pokusima, nacrtima i izumima.

KOPRIVNICA – Koprivničke obrtnike, Mariju Posavec i Darka Frankola, dobitnike vrijednih nagrada Ministarstva poduzetništva i obrta „Šegrt Hlapić“, odnosno Hrvatske obrtničke komore „Zlatne ruke“ danas je primio koprivničko-križevački župan Darko Koren. Koprivničko-križevačka županija, istaknuto je na prijemu, je i obrtnička županija. Ove nagrade kruna su obrtničke karijere, ističe koprivničko-križevački župan Darko Koren te dodaje kako će u Koprivničko-križevačkoj županiji uvijek imati vjernog partnera. Koprivnička obrtnica, majstor frizerka, Marija Posavec, dobila je nagradu „Šegrt Hlapić“ Ministarstva poduzetništva i obrta za najbolju mentoricu, a koprivnički obrtnik, majstor obućar Darko Frankol, priznanje Hrvatske obrtničke komore Statuu Zlatne ruke, za dugogodišnji doprinos obrtništvu, posebice onom tradicijskom.

ČAKOVEC – O mjerama zaštite od požara tijekom ljetnih mjeseci, kada na poljoprivrednim površinama traju žetveni radovi, danas je na konferenciji za medije u PU međimurskoj govorila voditeljica Inspektorata unutarnjih poslova Policijske uprave Tatjana Babić. Naime, u Međimurju je u razdoblju od 2. svibnja do 3. listopada na snazi odluka kojom je spaljivanje poljoprivrednog i šumskog otpada zabranjeno te su Odlukom o posebnim mjerama zaštite od požara određeni uvjeti u kojima se spaljivanje smije obavljati, napominje Tatjana Babić i dodaje, da je na području Međimurja tijekom posljednjih pet godina zabilježen pad broja požara na otvorenim prostorima, kao i pad požara na poljoprivrednim strojevima.

ZAGREB – Uoči svečanog otvorenja Europskih sveučilišnih igara Zagreb – Rijeka 2016, danas će biti upaljeno   Svjetlo hrvatskog sporta u prostoru Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović, povodom obilježavanja desetogodišnjice djelovanja Muzeja. Radi se o svjetlosnoj instalaciji kojom je revitaliziran autentični dio plamenika s Univerzijade ’87 koji je zapalio upravo Dražen Petrović na stadionu Maksimir prilikom otvaranja igara, a koja će na simboličan način povezati tadašnje studentske igre s ovogodišnjima te ostati trajni simbol hrvatskog sporta i sportskog uspjeha. Projekt je potaknut od strane Zaklade Dražen Petrović i Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović, a realiziran je zahvaljujući podršci Grada Zagreba. Početak je u 19,00 sati.

ZAGREB – Novi natpis na pročelju zagrebačkog Tehničkog muzeja, koji je preimenovan u Tehnički muzej Nikola Tesla bit će predstavljen danas. Time će se  obilježiti  160. obljetnica rođenja velikana Nikole Tesle. Uz natpis  Tehnički muzej dodat će se  u svjetlećoj formi potpis Nikole Tesle kojim je on svojedobno potpisivao svoje mnogobrojne patente.  U Kabinetu Nikole Tesle bit će predstavljena interaktivna aplikacija za posjetitelje „Tesla lab“, koju je razvio student Tomislav Hren pod mentorstvom doktora znanosti  Marina Vukovića. Aplikacija  posjetiteljima muzeja prikazuje informacije o Nikoli Tesli, njegovom životu, pokusima, nacrtima i izumima. Uz to organizirano je i besplatno prigodno predavanje kustosa Renata Filipina uz pokuse Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet.

VARAŽDIN – Krajem lipnja na području Varaždinske županije, varaždinski je regionalni ured Zavoda za zapošljavanje evidentirao  5.533 nezaposlena radnika. U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih  smanjen je za 93 osobe, a u usporedbi s istim mjesecom prošle godine taj broj manji je za 1.523 osobe, odnosno 21,6 posto. Tijekom lipnja na području Varaždinske županije  prijavljena su 973 slobodna radna mjesta.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačkoj županiji odobreno je financiranje projekta „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu Osnovne škole profesora Franje Viktora Šignjara Virje“. Projektom će se financirati izrada glavnog projekta energetske obnove školske zgrade, što je temelj za apliciranje na kasnije natječaje za izvođenje radova energetske obnove. Vrijednost projekta je 164 tisuće kuna, a 85% financira Europski fond za regionalni razvoj te 15% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva u Fondu za zaštitu okoliša potpisao je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

ČAKOVEC – Sukladno Odluci o stipendiranju studenata, studenti koji u tekućoj akademskoj godini primaju stipendiju Grada Čakovca, a bili su polaznici posljednje godine preddiplomskog studija te u narednoj akademskoj 2016./2017. godini upisuju diplomski studij, ostvaruju pravo na nastavak primanja stipendije. Ukoliko su zadovoljeni ti uvjeti i ukoliko budu osigurana sredstva u proračunu Grada Čakovca, moguće je potpisati Aneks Ugovora o korištenju stipendije za nastavak obrazovanja, koje je planirano za mjesec studeni ove godine. Sve dodatne informacije o ovoj Odluci, studenti mogu dobiti u Upravnom odjelu za društvene, protokolarne i europske poslove Grada.

JESENJE – Strategiju LAG-a „Zeleni bregi“ na Mjeru 19.2. „Provedba operacija unutar CLLD strategije“ iz Programa ruralnog razvoja RH, prijavila je Lokalna akcijska grupa „Zeleni bregi“. Po odobrenju strategije kreće se u njenu realizaciju te će se iz iste financirati projekti koji su u skladu sa Lokalnom razvojnom strategijom. LAG će provođenjem strategije, odnosno financirajući usklađene projekte krajnjih korisnika, doprinositi razvoju svog područja u civilnom, privatnom i javnom sektoru. Radi što boljeg odaziva, a time i iskoristivosti dostupnih sredstava iz lokalne razvojne strategije, Lokalna akcijska grupa „Zeleni bregi“ održat će nekoliko ciklusa radionica i savjetovanja za potencijalne korisnike i zainteresirane dionike. Prva radionica održat će se sutra, 12. srpnja, u općini Jesenje, od 19,00 do 20,00 sati.

ZAGREB – Besplatni pregledi mobilnim mamografom nastavljaju se u Zagrebačkoj županiji. Dom zdravlja Zagrebačke županije provodi Nacionali program ranog otkrivanja raka dojke po gradovima i općinama s ciljem osiguranja dostupnosti ovog segmenta zdravstvene zaštite svim ženama. Snimanja se obavljaju ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9,00 do 12,00, a utorkom i četvrtkom od 14,00 do 17,00 sati. Ovog tjedna, od danas do petka, 15. srpnja pregledi se mogu obavljati u Svetom Ivanu Zelini, Bocakova 5. Zagrebačka županija je za provođenje programa ove godine osigurala 100 tisuća kuna.

loading