Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.07.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Županijska skupština Međimurske županije konstiturana je u utorak 11. srpnja 2017. godine u Čakovcu i to iz drugog pokušaja.  Nakon niza pregovora, većinu u Županijskoj skupštini oformile su stranke HNS, HSLS, Reformisti, SDP, HSS, HSU, MDS i Laburisti, a vijećnici su većinom glasova od 39- ero prisutnih vijećnika, za predsjednika Županijske skupštine izabrali dosadašnjeg SDP-ovog Mladena Novaka te HSLS-ovog Franju Makovca i HNS-ovog Dragutina Glavinu za njegove zamjenike. Da priželjkuje zajedništvo u donošenju odluka važnih za Međimurje i u naredne četiri godine, istaknuo je novi- stari predsjednik Mladen Novak, dok je predsjednik međimurskog HNS-a, župan Međimurske županije Matija Posavec pozvao na zajedništvo u donošenju oduka, lišenog političkog prepucavanja. Vijećnici su odmah potom prionuli na posao, pa su tako već danas usvojili prijedlog kojim će Županija i u idućoj školskoj godini sa milijun kuna sufinancirati udžbenike osnovnoškolcima.

ZAGREB – Povodom obilježavanja 47. obljetnice smrti Većeslava Holjevca, zagrebačkog gradonačelnika od 1952. do 1962., političara i pisca, delegacija Grada Zagreba na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Jelenom Pavičić Vukičević položila je vijenac uz njegov spomenik. Tom prigodom Pavičić Vukičević istaknula je, kako su velikani poput Holjevca zadužili sve buduće generacije te je najmanje što se može učiniti za njih prisjetiti se važnih obljetnica. U mandatu Većeslava Holjevca Zagreb je postao veliki europski grad i “prešao preko Save”. I dok se danas obilježava 47. obljetnica smrti, u kolovozu će biti obilježena stota obljetnica rođenja zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca.  Vijenac su položili i članovi njegove obitelji kao i njegovi poznanici i kolege.

VARAŽDIN – Povodom raspisivanja trinaest javnih natječaja za dodjelu sredstava iz varaždinskog gradskog proračuna udrugama građana, danas je u Gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare. Ukupni fond sredstava namijenjenih udrugama je oko milijun i 800 tisuća kuna, a izdvajanja će biti povećana za udruge iz područja zdravstva i socijalne skrbi. Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica je poziva udruge, da prijavom na natječaj osiguraju novac za svoje djelovanje, odnosno projekte i napominje da izvan tih natječaja Grad Varaždin neće moći dodjeljivati financijska sredstva udrugama. Natječaji su otvoreni do kraja ove godine.

ZAGREB – U zagrebačkom kinu Europa najavljen je program 5. festivala svjetske književnosti. Kao i prethodnih godina, Festival će okupiti najbolje europske i svjetske pisce i staviti ih u dijalog s ponajboljim hrvatskim piscima, kako u razgovorima tako i na okruglim stolovima. Ove godine u fokusu festivala, koji će biti održan od 3. do 9. rujna, bit će književnost i kultura njemačkoga govornog područja. Ulaz na sve programe festivala, koji će biti, osim Zagreba, održan i u Splitu, je besplatan.

ZAGREB – Zagrebački velesajam od sada će blisko surađivati sa Ptak expo – sličnom institucijom u Varšavi – dogovoreno je to i potpisanno u Memorandumu o razumijevanju između ove dvije institucije, a  u okviru Inicijative Tri mora. Kako je rekla voditeljica ove holdinogove podružnice Dina Tomšić, ovaj događaj je od velike gospodarske važnosti za Zagrebački velesajam, Zagrebački holding, Grad Zagreb i gospodarstvo u cjelini budući je ulazak na poljsko tržište, zbog obima i raznovrsnosti industrija, izuzetno značajno hrvatskim gospodarstvenicima.

ZAGREB – Pokretni centar Zagrebačkog holdinga u kojem korisnici mogu ugovoriti sve usluge, dobiti potrebne informacije ili izvršiti uplate bez naknade sutra će u biti u obilasku Podsuseda te Belovara. Kako iz Zagrebačkog holdinga najavljuju, pokretni ured će od 8,00 do 10,00 sati biti u Varaždinskoj ulica kod kućnog broja 47 u Belovaru, a od 18,30 do 20,00 sati bit će na Podsusedskom trgu 3 kod Mjesnog odbora Podsused.

ZAGREB – Strateška studija utjecaja Županijske razvojne strategije Zagrebačke županije do 2020. na okoliš i Nacrt prijedloga Županijske razvojne strategije Zagrebačke županije do 2020. upućeni su od sutra, 12. srpnja 2017. godine  na javnu raspravu u trajanju od 30 dana. Studija i nacrt tada će biti izloženi radnim danom od 9,00 do 11,00 sati u prostorijama županije u Ulici grada Vukovara u  Zagrebu  te na web stranici Zagrebačke županije. U istom prostoru bit će 18. srpnja u 9,00 sati održano i javno izlaganje. Županijska razvojna strategija temeljni je strateški planski dokument, kojim se određuju ciljevi i prioriteti razvoja u svrhu jačanja razvojnih potencijala s posebnim naglaskom na ulogu velikih gradova i gradova sjedišta županija u poticanju razvoja te na razvoj slabije razvijenih područja.

KOPRIVNICA –  Održan je koordinacijski sastanak gradonačelnika i općinskih načelnika iz Koprivničko-križevačke županije s ciljem pravovremenog informiranja o mogućnostima financiranja projekata iz fondova EU i nacionalnih izvora te pripreme projekata. Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić naglasio je kako je cilj povući što više sredstava i realizirati što više projekata, a podravsko-prigorskim općinama i gradovima na raspolaganju je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Na sastanku je predstavljena i Županijska razvojna strategija od 2014. do 2020. godine, kao najvažniji županijski strateški dokument te preduvjet za povlačenje sredstava iz EU fondova.

VARAŽDIN – Povodom raspisivanja trinaest javnih natječaja za dodjelu sredstava iz varaždinskog gradskog proračuna udrugama građana koje djeluju u Varaždinu, danas je u Gradskoj vijećnici održana konferencija za medije. Na konferenciji je zamjenica gradonačelnika  Sandra Malenica zajedno s nadležnim pročelnicima objasnila na koji način udruge mogu osigurati novac za svoje djelovanje, odnosno za svoje projekte. U proračunu za varaždinske udruge u ovoj godini osigurano je oko milijun i 800 tisuća kuna.

KRAPINSKE TOPLICE – U Krapinskim Toplicama održana je u utorak, 11. srpnja 2017. godine  osnivačka skupština Klastera zdravstvenog turizma Krapinsko-zagorske županije, za čijeg je predsjednika izabran dr. Davor Gredičak, ravnatelj Specijalne bolnice Stubičke Toplice. Uz tu i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice te Specijalne bolnice Akromion, Magdalena i Sv. Katarina, klaster će umnogome pomoći pozicioniranju Krapinsko-zagorske županije na karti zdravstvenog turizma, izjavio je nakon skupa župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

PREGRADA – Kulturno umjetničko društvo Pregrada, Turistička zajednica i Grad Pregrada raspisali su natječaj za festival “Vinske popevke i napitnice”, koji će se održati 22. rujna u sklopu manifestacije “Branje grojzdja”.  Izvođači na natječaj mogu poslati skladbe koje mogu biti popularne, tradicijske i etno skladbe s kajkavskog govornog područja te moraju spominjati trsje, vino, klet i sl.  Zadovoljstvo ovim novitetom iskazao je i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj i dodao da će posjetitelji osim zabavnog programa, imati priliku degustirati vina iz vinarija Krapinsko – zagorske županije. Vjerujem da ćemo na taj način započeti još jednu novu tradiciju i dati „Berbi grojzdja“ dodatni sadržaj kakav jedna takva manifestacija zaslužuje, istaknuo je gradonačelnik Vešligaj.

loading