Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.07.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nositelje projekta Zagreb Runs with Twins u srijedu, 11. srpnja 2018. godine  u zgradi Gradske uprave primio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Projekt Zagreb Runs with Twins 2018 St. Peterburg je razmjena trkačkih delegacija Zagreba i St. Peterburga koji ove godine obilježavaju 50 godina prijateljstva. Projekt izravno promovira  ova dva prijateljska grada, kao i međunarodnu suradnju, prijateljstvo, trčanje i sport, zdravi način života, turizam te prijateljstvo Hrvatske i Rusije, rekao je pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade Milan Pavelić.Time se spajaju dvije trke, Zagrebački maraton i Maraton Bijele noći, na kojem će ove godine u Rusiji 22. srpnja sudjelovati delegacija od 13 hrvatskih trkača, profesionalaca, ali i amatera, rekao je inicijator projekta Zoran Kalinić.

VRHOVEC – Nakon više od 20 godina iščekivanja stanovnici Vrhovca i Rakovca te obližnjih mjesta dobili su novoasfaltiranu prometnicu u dužini od oko 1.700 metara. Riječ je o novoj cesti između Mlake i Vrhovca koja će povećati kvalitetu života stanovnicima Vrhovca, Negovca, Samoborca, Rakovca, Golog vrha kao i grada Vrbovca, jer skraćuje put do čvora Sveta Helena i autoceste Zagreb – Varaždin za oko 6 kilometara i to u jednom smjeru. Vrijednost radova iznosila je oko 500 tisuća kuna, a većinu financijskih sredstava osigurala je Zagrebačka županija. „Oko tri tisuće žitelja ovog djela županije koristit će svakodnevno ovu prometnicu. Mislim da smo učinili dobar potez te se nadam kako ćemo u budućnosti i dalje moći financirati slične projekte“, istaknuo je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije. Asfaltiranje ceste Mlaka – Vrhovec, dotadašnjeg makadamskog puta, zajednički je projekt Grada Vrbovca, Općine Rakovec te Zagrebačke županije.

KRAPINA – Zemlja partner 26. Zagorskog gospodarskog zbora, koji će se održati u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini od 6. do 8. rujna, ove je godine Republika Austrija, a tim povodom s organizatorima ovog Međunarodnog sajma gospodarstva, predstavnicima Krapinsko-zagorske županije, Grada Krapine, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina i županijske Obrtničke komore te zagorskim gospodarstvenicima susrela se danas, 11. srpnja 2018. godine, u Krapini voditeljica Trgovinskog odjela u austrijskom veleposlanstvu, Sonja Holocher – Ertl. – Krapinsko-zagorska županija već ima čvrstu poveznicu s Republikom Austrijom, kroz četiri naša poduzeća i brojne investicije te suradnju s mnogim hrvatskim poduzećima, no postoje mnoga područja za ostvarenje daljnje suradnje, poput suradnje na području dualnog obrazovanja ili pak jačanja suradnje metaloprerađivača dviju zemalja, istaknula je Holocher – Ertl. Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović je izrazio zadovoljstvo što je upravo Austrija partner ovogodišnjeg ZGZ-a, jer Zagorci najviše izvoze u pravo u Austriju i Sloveniju, koja nam je bila partner prošle godine. – Iz godine u godinu trudimo se dići ovaj Zbor na još višu razinu, jer smatramo da sjeverozapadna Hrvatska zaslužuje jedan veliki i kvalitetan gospodarski zbor, upravo iz razloga što jedna trećina naše domovine govori kajkavski, i ta jedna trećina puni dvije trećine državnog budžeta, naglašava Gregurović. – Nama je Austrija treća zemlja po izvozu, a četvrta po uvozu, austrijski turisti su na petom mjestu po broju dolazaka u našu županiju, a s obzirom na povijesne veze, ima tu još mnogo prostora za napredovanje, zaključio je župan Željko Kolar

LENDAVA – U skladu s promišljanjem o potrebi pomaganja i razvijanja svih krajeva u kojima izvan matice zemlje žive Hrvati, odnosno Međimurci, svečanost potpisivanja Ugovora o donaciji Međimurske županije Hrvatskom kulturnom društvu Pomurje iz Lendave, za obnovu prostora hrvatskog kulturnog centra „Zrinski“, održana je danas, u srijedu 11. srpnja 2018. godine, u Lendavi. Ugovor o donaciji 20 tisuća kuna, potpisali su predsjednik društva Pomurje Đanino Kutnjak i međimurski župan Matija Posavec. Potpisivanju ugovora, prethodio je radni sastanak župana Matije Posavca sa suradnicima i župana Občine Lendava Antona Balažeka. Župan Posavec dao je punu podršku Lendavi u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2025. godine te naglasio značaj daljnjeg širenja kulturne, gospodarske i svake druge suradnje u pograničnom području Hrvatske i Slovenije.

ZAGREB –  Projekt naziva Centar za primijenjenu bioantropologiju – BIOANT predstavljen je u srijedu, 11. srpnja, u prostorijama Instituta za antropologiju. Riječ je o projektu financiranom s oko 26 milijuna kuna iz europskih fondova, a u sklopu kojeg će u Institutu biti izgrađena, uređena i opremljena četiri nova laboratorija i to za molekularnu antropologiju, bioarheologiju, kemijsku analitiku i mikrobnu ekologiju. Time će se omogućiti provođenje znanstvenih istraživanja vrhunske kvalitete na Institutu te bolje povezivanje s međunarodnim institucijama i daljnje prijave značajnih međunarodnih projekata, a sve s ciljem daljnjeg osiguravanja konkurentnost Instituta za antropologiju u europskom istraživačkom prostoru. Osim toga, suradnici na projektu su i Grad Zagreb te Dom zdravlja Zagreb-Centar, s kojima će Institut u sklopu navedenog projekta istražiti čimbenika rizika za razvoj pretilosti te razviti intervencijske i prevencijske programe za poboljšanje zdravstvenog stanja pacijenata. Predviđeno trajanje projekta je do 2022. godine.

ZAGREB – Laureati Godišnje nagrade “Nikola Tesla – Genij za budućnost”, koje su dodijeljene na sinoćnjoj svečnosti, su student Tomislav Pavičić u kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli, u kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagrađen je Boris Perovski  za projekt “Medicinski električni krevet LIFT&GO”, a nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobio je Boris Ukić za projekt “Puntar svjetlo B22-D”. Svečanost je priređena u sklopu trodnevne manifestacije “Tesla&friends” kojom se obilježava 162. godišnjiuica rođenja znanstvenoga genija i humanista Nikole Tesle.

ZAGREB – Izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, zajedno s članovima obitelji Holjevac, jutros je na Gradskom groblju Mirogoj položilo vijence na grobu dugogodišnjeg gradonačelnika Zagreba Većeslava Holjevca, a u povodu 48. obljetnice njegove smrti. Nakon toga, u Aveniji Većeslava Holjevca, izaslanstvo Grada položilo je vijenac i zapaliti svijeću uz spomenik Većeslavu Holjevcu.

ZAGREB – Zagrebačka županija treću je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama. Zagrebačka županija ostvarila  je maksimalan broj bodova i time, uz još 16 županija, zaslužila ovo priznanje. Institut za javne financije u razdoblju od studenog 2017. godine do ožujka 2018. godine analizirao je i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojim su obuhvaćene 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

VARAŽDIN  Sjednica Skupštine Varaždinske županije održana je u srijedu, 11. srpnja 2018. godine. Budući da još uvijek ne postoji model sufinanciranja Eu projekata, Varaždinska će županija, baš kao što je to nedavno učinila i Krapinsko- zagorska kako bi realizirala nekoliko gorućih projekata, ući u kreditne aranžmane. Prijedlog o kreditnom zaduženju prihvaćen je na današnjoj sjednici. Riječ je o ukupno 13 milijuna i 100 tisuća kuna, koliko je potrebno da se započnu projekti obnove Vodotornja u Varaždinu i tri objekta u varaždinskoj općoj bolnici. Vijećnici županijske skupštine danas su, uz ostalo,  prihvatili i o prijedlog odluke o javnim priznanjima Varaždinske županije u 2018. godini.

KRAPINA – Krajem lipnja u evidenciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina registrirano je 2636 osoba. U usporedbi sa svibnjem, broj nezaposlenih smanjio se za 0,6%, a u odnosu na lipanj 2017. godine, broj nezaposlenih manji je za 23,6%. U lipnju je iz evidencije nezaposlenih izašlo 415 osoba, što je 28,9% manje nego u lipnju prošle godine. Istovremeno je u evidenciju nezaposlenih prijavljeno 398 nezaposlenih osoba, što je za 18,3% manje nego u lipnju 2017. godine. Najtraženija zanimanja u lipnju su bila: radnik za pomoć u kući, šivač, konobar, prodavač itd.

KOPRIVNICA – Prijem za župana Županije Baranja iz Mađarske Zoltana Madarasa i direktora Pannon europske grupacije za teritorijalnu suradnju Andrasa Gondoca, upriličio je župan Darko Koren. Župan Koren je istaknuo kako kroz Pannon grupaciju  kojoj je Koprivničko-križevačka županije pristupila u veljači očekuju daljnju suradnju s regijama u Mađarskoj i Sloveniji. Župan Madaras naglasio je kako su otvoreni za povezivanje s hrvatskim krajevima, što se posebno odnosi na gospodarsku suradnju.

loading