Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.07.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Ugovor o prijenosu osnivačkih prava nad ustanovom Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina na Republiku Hrvatsku, čime će započeti nova era za zagorske studente i sve one koje žele studirati na krapinskom Veleučilištu, potpisala je u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine, u Krapini, Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak s osnivačima, županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom, gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem, načelnikom Općine Đurmanec Damirom Beloševićem, načelnikom Općine Hum na Sutli Zvonkom Jutrišom, načelnikom Općine Jesenje Andrijom Ranogajcem, načelnikom Općine Petrovsko Ivanom Šanjugom i načelnikom Općine Radoboj Anđelkom Topolovcem. Da je riječ, za Krapinsko-zagorsku županiju, o povijesnom događaju i velikom danu složili su se svi potpisnici i zahvalili ministrici Divjak, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i saborskim zastupnicima Žarku Tušeku i Mariji Puh na angažmanu da se, nakon višegodišnjih nastojanja, ovo pitanje riješi i studenti krapinskog Veleučilišta izjednače s drugima u zemlji. Ovim ugovorom Veleučilište postaje javno, čime je visoko obrazovanje postalo dostupnije, odnosno studiranje mladim Zagorcima besplatno. Već od jeseni studenti, koji imaju još tri dana za prijave, moći će upisati prvu godinu bez plaćanja.

ČAKOVEC – Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je ovog četvrtka, 11. lipnja 2019. godine sporazum o sufinanciranju rada pet braniteljskih udruga sa područja županije. – Ukupna vrijednost sporazuma je 127 tisuća kuna, a na taj način pokazujemo da poštujemo sve ono što su napravili i žrtvovali veterani Domovinskog rata za dobrobit Hrvatske države – istaknuo je župan Posavec. Sredstva koja su dobili, udruge će iskoristiti za realiziranje projekata iz područja obrazovanja, sporta, kulture, ali i za promicanje vrijednosti Domovinskog rata, rečeno je na današnjem potpisivanju. – Osim sufinanciranja rada braniteljskih udruga, županija vodi brigu i o djeci poginulih i nestalih branitelja na način da redovno stipendiramo njihovo školovanje – do sada je bilo 840 stipendija, a nakon dugo vremena revitalizirali smo spomenik poginulim braniteljima u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, a sufinanciramo i sva spomen obilježja diljem Hrvatske – dodao je Posavec. Uz župana, na potpisivanju su bili i njegovi zamjenici Sandra Herman i Josip Grivec.

ZAGREB – Izaslanstvo grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem i članovi obitelji položili su cvijeće i zapalili svijeće na Gradskom groblju Mirogoj povodom 49. obljetnice smrti dugogodišnjeg gradonačelnika Grada Zagreba, Većeslava Holjevca. Za vrijeme Holjevćeva gradonačelničkog mandata od 1952. do 1962. Zagreb je “prešao preko Save”, izgrađene su brojne tvornice i fakulteti, izgrađen je današnji Zagrebački velesajam u Novom Zagrebu te su provedeni brojni drugi urbanistički zahvati koji su glavni grad Hrvatske učinili današnjom metropolom. „Živimo s dijelima koje je napravio, a prvenstveno je to prelazak preko Save mostom Slobode, napravljen je aerodrom koji je tada bio veličine minhenskog, a izgrađena je i današnja Ulica grada Vukovara“, istaknula je Tatjana Holjevac, kćer Većeslava Holjevca i bivša predsjednica Gradske skupštine.

VARAŽDIN – Počast svim žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine odana je danas na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu pod sloganom „Da se ne zaboravi“. Obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici i ove je godine organizirala Bošnjačka nacionalna manjina u Varaždinskoj županiji. Uz Mustafu Tuholjaka, predstavnika Bošnjačke nacionalne manjine, počast žrtvama najstrašnijeg zločina nakon Drugog svjetskog rata odao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić, kao i predstavnici Grada Varaždina Damir Habijan i Zlatan Avar te predstavnici nacionalnih manjina s područja Varaždinske županije. Odjenuli su prigodne majice te na taj način odali pijetet nedužnim žrtvama masakra. Tijekom rata u Bosni i Hercegovini je između 13. i 19. srpnja 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca s područja enklave Srebrenice. Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, Europski parlament i Ured visokog predstavnika za BiH su pokolj u Srebrenici okarakterizirali kao genocid. Europski parlament je u siječnju 2009. godine proglasio 11. srpnja “Danom sjećanja na genocid u Srebrenici”.

ZABOK – U Zaboku je danas boravio Luka Rajčić, pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava koji je s gradonačelnikom Ivanom Hanžekom, razgovarao o provođenju programa zapošljavanja „Zaželi“ kojim se dugotrajno i teško zapošljive žene angažiraju na pomoći u kući starijim osobama. Iskustva o kojima je doznao  više su nego dobra, a da ovako uspješna priča ide dalje, što najviše zanima korisnike programa, potvrdio je pomoćnik ministra Luka Rajčić.  Inače, program Zaželi, vrijednosti od 1 milijardu kuna, omogućio je zapošljavanje oko 7.000 žena u ruralnim krajevima Hrvatske koje brinu o 35.000 starijih osoba i osoba u potrebi. Projekt „Zaželi” je prepoznat i u EU od strane Europske komisije kao i nekoliko zemalja članica, poput Italije i Irske, koje ga žele implementirati.

KOPRIVNICA – Čelnici Koprivničko-križevačke županije, predvođeni županom Darkom Korenom, u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine, obišli su djelatnike i novog voditelja Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslava Blažotića kako bi se upoznali s radom Službe, koja je reorganizacijom državne uprave potpala pod okrilje Ravnateljstva civilne zaštite u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova. Za građane se, ističe voditelj Blažotić, ništa nije mijenjalo, a Služba nastavlja s daljim provođenjem edukacija u cilju jačanja svijesti po pitanju rizika i velikih nesreća te katastrofa. Obilazak je bio prilika da župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren zahvali na dosadašnjoj uspješnoj suradnji svim djelatnicima Službe. U sklopu Službe civilne zaštite Koprivnica, koja organizacijski potpada pod Područni ured civilne zaštite Varaždin, djeluju i Županijski centar 112 te Odjel inspekcije.

ZAGREB – Zagrebačka Gornjogradska dvorišta, njih sedam,  šestu godinu zaredom, na deset dana javnosti otvaraju svoja vrata. Tako će od petka, 12. do nedjelje, 21. srpnja posjetitelji moći zaviriti u prostore zanimljive povijesti, ali i sadašnjosti, koja zahvaljujući današnjim stanovnicima ili institucijama žive i dalje. Za ovu priliku, dvorišta se posebno uređuju, u njima se održavaju prigodni i pažljivo birani koncerti, dodaju im se zabavni sadržaji te ugostiteljska ponuda kako bi posjetitelji mogli uživati u povijesnim prostorima i ambijentu koji je sačuvao svoju autentičnost. Na ulazu u svako dvorište postavljena je informativna ploča s opisom i povijesnim značenjem dvorišta te programom koji goste u njemu očekuje. Ulaz  je besplatan u sva dvorišta, koja su za trajanja manifestacije otvorena od 18,00 do 24,00 sata.

ZAGREB – Prema podacima sustava eVisitor, Zagrebačka županija je tijekom prvih šest mjeseci ove godine zabilježila 54.838 turističkih dolazaka što je za 14% više nego u istom lanjskom  razdoblju. Porastao je i broj noćenja za 12%. Od ukupnog broja noćenja 63.505 ostvarili su stranci, a domaći gosti 25.960 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 40.713 gostiju bili su stranci, a preostalih 14.125 domaći gosti. U prvoj polovici 2019. godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, SAD-a, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a najveći porast dolazaka ponovno su ostvarili gosti iz Azijskih zemalja. Najposjećeniji županijski gradovi bili su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Sveta Nedelja.

KRAPINA – Krajem lipnja u Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina, evidentirano je 2.176 nezaposlenih, što je za 1,5 posto ili 33 osobe više nego u svibnju. U lipnju je novoprijavljeno 340 nezaposlenih, a iz evidentirane nezaposlenosti izašlo je 307 osoba. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je, između ostalog, u prerađivačkoj industriji, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi i građevinarstvu. Također, tijekom mjeseca u programe aktivne politike zapošljavanja u Područnom uredu Krapina uključene su 63 osobe, a  na kraju lipnja evidentirano je 798 aktivnih korisnika mjera HZZ-a.

KOPRIVNICA – Pred vijećnicima koprivničkog Gradskog vijeća, na sjednici koja se održava u četvrtak, 11. srpnja 2019. godine, naći će se 20-ak točaka. Na dnevnom su redu tako izvješća o poslovanju gradskih tvrtki u prošloj godini. kao što su Gradsko komunalno poduzeće Komunalac i Koprivničke vode, a na dnevnom će radu biti i set mjera poticanja poduzetništva. Također, koprivnički bi gradski vijećnici trebali imenovati novog ravnatelje koprivničke Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“. Ako to potvrdi Gradsko vijeće, novim ravnateljem koprivničke Knjižnice trebao bi postati Karlo Galinec koji je dobio potporu svih petero članova Upravnog vijeća. Isto tako koprivnički bi gradski vijećnici trebali na sjednici odobriti i sredstva za kupnju radnih bilježnica za koprivničke osnovnoškolce.

ČAKOVEC – Rebalans proračuna Grada Čakovca za 2019 godinu danas je prihvaćen većinom glasova na 13. sjednici Gradskog vijeća te on sada iznosi 203 milijuna kuna. Naime, Vlada RH je nedavno obećala odobriti nove kapitalne projekte te su upravo zbog tog obećanja oni uvršteni u rebalans poput Centra za odgoj i obrazovanje vrijedan oko 60 milijuna kuna, kaže gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. – Svi smo se složili da je to projekt broj jedan za Čakovec jer tu ne idu samo djeca sa područja grada nego iz cijele županije – istaknuo je Kovač, dodajući da bi Hrvatske ceste trebale preuzeti sanaciju nadvožnjaka, a tu su još i drugi projekti. Također, na današnjoj sjednici donesene su odluke i o dopunama odluke oko financiranja Vijeća romske nacionalne manjine u Čakovcu, a jednoglasno su donesene odluke i o izradi sedme izmjene i dopune GUP-a te izradi Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Čakovca.

VARAŽDIN – Potrošači prirodnog plina iz Varaždinske županije su obaviješteni,  da će zbog radova na prespajanju novoizgrađenog dijela transportnog plinskog sustava Republike Hrvatske, od subote,  13. srpnja od 7,00 sati do nedjelje 14. srpnja u 15,00 sati, biti prekinuta opskrba kompletnog distribucijskog sustava tvrtke Termoplin, osim gradova Ludbreg i Novi Marof. Potrošači se mole za razumijevanje, te da svoju potrošnju ili proizvodne kapacitete prilagode uvjetima unutar spomenutog vremenskog razdoblja. Sve eventualno uočene nedostatke nakon ponovnog puštanja plina mogu prijaviti Termoplinu na telefon 231-444.

loading