Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.09.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svečanost obilježavanja inicijalnog Nacionalnog dana ambliopije, radi preveniranja gubitka vida, održana je danas u zagrebačkom Dječjem vrtiću Trnsko, područni objekt Kajzerica, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović te supokroviteljstvom ministra zdravlja Siniše Varge i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Naime, Grad Zagreb od 2011. zajedno s KB Sveti Duh provodi projekt ranog otkrivanja ambliopije u vrtićke djece, a tim je projektom dosad pregledano 16.000 djece te je utvrđeno da slabovidne djece ima čak oko 8 posto. Važnost projekta prepoznata je i na nacionalnoj razini pa tako sva djeca od lipnja ove godine prilikom primarnog pregleda već s tri godine dobivaju uputnicu za pregled oftamologa.
VARAŽDIN – Varaždinska županija i Grad Varaždin uključit će se  u Nacionalni program „Živjeti zdravo“ Ministarstva zdravlja, čiji je cilj promocija zdravog stila života, pravilne prehrane i fizičke aktivnosti sa svrhom prevencije najčešćih kroničnih bolesti, poglavito kardiovaskularnih. Aktivnosti, među kojima je javnozdravstvena sportsko–rekreativna akcija „Hodanjem do zdravlja“ ,te konferencija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, na kojoj će sudjelovati i ministar zdravlja Siniša Varga, danas su u prostorijama Varaždinske županije najavili zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Dražen Jagić te županijska koordinatorica za nacionalni program „Živjeti zdravo“  dr Irena Stipešević Rakamarić. Javnozdravstvena sportsko–rekreativna akcija „Hodanjem do zdravlja“ započet će u subotu 19. rujna u 9,00 sati na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu.

ZAGREB Sljemenska žičara i denivelacija rotora dva su najvažnija projekta s kojima će, kako je rekao gradonačelnik Milan Bandić, završiti ovaj i ući u sljedeći mandat. Riječ je projektima, kako je naglasio, koji nisu bitni samo njemu, nego i svim ostalim građanima Zagreba. Sljemenska će žičara tako u realizaciju krajem iduće godine. Osim toga intenzivno se radi na imovinskopravnih pitanja kako bi se nastavili radovi na Branimirovoj.

KOPRIVNICA – Ministarstvo kulture i ove je godine odobrilo financijska sredstva za očuvanje koprivničkih kulturnih dobara. Za izradu projektne dokumentacije za židovsko groblje odobreno je 50 tisuća kuna, a za istu namjenu, 75 tisuća je odobreno za tvornicu kemijske industrije i spomen područje Danica, stambene radničke zgrade na Đelekovečkoj cesti u Koprivnici. Za građevinske radove na pravoslavnoj Svete trojice Ministarstvo kulture predvidjelo je 60 tisuća kuna, dok je 125 tisuća odobreno za konstruktivnu sanaciju stropa crkve Svetog Antuna Padovanskog.

VARAŽDIN – Delegaciju srednje škole  iz Poljskog grada Wieluna koja boravi u uzvratnom posjetu 6. osnovnoj školi u Varaždinu danas je u varaždinskoj gradskoj vijećnici primio gradonačelnik Varaždina Goran Habuš. Uzajamnim posjetima škole iz Varaždina i Wieluna  su prije dvije godine  počele razmjenu iskustava i upoznavanje različitih sustava obrazovanja. Do danas je upriličeno nekoliko međusobnih posjeta. U Varaždinu i Hrvatskoj je proteklih dana boravila delegacija od devetoro učitelja srednje škole iz Wieluna.

ZAGREB – MARIJA BISTRICA – Tradicionalno 284. Zavjetno hodočašće grada Zagreba u nacionalno marijansko svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici održat će se ove nedjelje, 13. rujna. Hodočašću će i ove godine prisustvovati oko 1500 članova zagrebačkih kulturno-umjetničkih i lovačkih društava te vatrogasaca koji bogatim narodnim nošnjama i uniformama u procesiji i na misnome slavlju svjedoče o raskošnoj zagrebačkoj i hrvatskoj kulturnoj tradiciji. Svi oni će se zajedno s gradonačelnikom pridružiti Zavjetnoj procesiji koja u 11,00 sati kreće od kapele Ave Maria prema otvorenom prostoru, gdje će u 11,30 sati početi misno slavlje što će ga predvoditi uzoriti kardinal Josip Bozanić. Svrha je hodočašća duhovna obnova svakoga pojedinoga hodočasnika te osobne molitve koje će oni za sebe, svoje obitelji, za Zagreb i Hrvatsku taj dan povjeriti zagovoru Majke Božje Bistričke.

ČAKOVEC – Ocjenjivačka komisija projekta Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, započela je ovog tjedna  s radom u Međimurskoj županiji. U pratnji voditelja ureda Turističke zajednice međimurske županije Rudia Grule, komisija je obišla četiri međimurska  obiteljska poljoprivredna  gospodarstva. Suncokret ruralnog turizma Hrvatske jedinstveni je godišnji nacionalni projekt ocjenjivanja turističkih seljačkih obiteljskih gospodarstava, poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija, te tradicijske gastronomije ruralnih područja Hrvatske. I ove godine, za nagradu „Suncokret ruralnog turizma“, koju organizira udruga „Klub članova Selo“ i tvrtka „HF Eko Etno Grupa“,  prijavljeni su  brojni projekti ruralnog turizma iz gotovo svih hrvatskih županija.

loading