Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 11.09.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Slabovidnost, odnosno ambliopija, kod djece je izlječiva u više od 90% slučajeva ako se rano otkrije i liječi, pa je važno da se roditelji i djeca odazovu na prvi pregled vida koji se preporučuje s navršene četiri godine, istaknuto je u ponedjeljak, 11. rujna 2017. godine, na obilježavanju Nacionalnog dana ambliopije. Naime u Hrvatskoj je od lipnja 2015. godine uveden obvezni probir djece na ambliopiju, a od siječnja 2016. Hrvatska ima i Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti, kao prva zemlja u svijetu. Ambliopija se javlja kod 3200 od oko 40.000 novorođene djece godišnje. Upravo zato ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio je kako će zahvaljujući Nacionalnom programu sva djeca s ambliopijom biti registrirana i liječena, a većina će biti izliječena te će imati normalan vid cijeli život. Nacionalni program probira izrastao je iz projekta “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba”, u sklopu kojeg je od 2011. do 2014. godine u zagrebačkim vrtićima pregledano oko 16.000 četverogodišnjaka, a ambliopija je utvrđena kod 8% djece.

ZAGREB – Godišnja nagrada najuspješnijim mladim hrvatskim sportašima, ekipama i posadama Nagrada “Dražen Petrović” dodijeljena je danas u Muzejsko-memorijalnom centru “Dražen Petrović”. Prema odluci Odbora za Nagradu na čijem je čelu srebrni olimpijac Damir Martin, ujedno i dopredsjednik HOO-a, najuspješnijima u pojedinačnoj konkurenciji proglašeni su Helena Vuković, svjetska kadetska prvakinja u judu i Miran Maričić, svjetski juniorski prvak u disciplini zračna puška 10 metara. Najuspješnija ženska ekipa je kuglačka reprezentacija U18. Najuspješnija muška ekipa je vaterpolska reprezentacija U18, koja je na Svjetskom prvenstvu u Podgorici osvojila zlato. Nagradu Dražen Petrović za najbolji par, štafetu ili posadu dobile su članice ženskog juniorskog veslačkog četverca koje su svjetske i europske juniorske prvakinje. Najvećom nadom hrvatskog sporta u ženskoj konkurenciji proglašena je karatistica Lea Vukoja, europska kadetska prvakinja.

ZAGREB – Završili su radovi na sanaciji školske sportske dvorane u jednoj od najvećih i najstarijih zagrebačkih osnovnih škola – OŠ Marije Jurić Zagorske u Donjoj Dubravi. Puna četiri mjeseca radilo se na sanaciji dvorane, svlačionica, sanitarnih čvorova i hodnika koji su izgrađeni prije 53 godine. Dio je to dizanja standarda u osnovnoškolskim ustanovama grada Zagreba rekao je gradonačelnik Milan Bandić naglasivši kako se neprekidno ulaže u školsku infrastrukturu. Uz to Bandić je dodao kako će kroz sljedeće četiri godine biti izgrađeno 10 škola, 10 vrtića i 10 dvorana. Kojim tempom, bit će poznato krajem godine kada će biti predstavljen novi prijedlog proračuna, a jedna od škola gradit će se na području Trnava. Predsjednik vijeća gradske četvrti Donja Dubrava, Milan Draženović naglasio je kako se trenutno radi parcelacijski elaborat te bi radovi trebali početi kroz godinu dana. Izgradnjom novih i obnovom starih škola želi se omogućiti nastava u jednoj smjeni.

ZAGREB – Radovi na izgradnji javnog kanala u djelu Ulice Resnički put u dužini od 698 metara započeli su u ponedjeljak 11. rujna 2017. Kako je rekla voditeljica Vodoopskrbe i odvodnje Štefica Mihalic – radit će se vodonepropusna kanalizacija kako ne bi došlo do zagađenja tla te će kanal biti mješovitog karaktera i kao takav omogućit će priključenje interne kanalizacije objekata te prikupljanje oborinskih voda s prometnica. Stanovnici Resnika jedni su od rijetkih u Zagrebu koji nemaju odvodnju. Kako je rekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić manje od jedan posto zagrepčana nema vodu,  a oko 5 posto ljudi nema odvodnju. Te brojke će, prema planu, kroz četiri godine biti svedene na minimalnu moguću razinu, zaključio je Bandić. Radovi na javnom kanalu u Resniku bit će gotovi kroz 3 mjeseca no to nije kraj radovima u gradskoj četvrti Donja Dubrava. Predsjednik vijeća Gradske četvrti Donja Dubrava, Milan Draženović istaknuo je kako gotova projektna dokumentacija za plinsku mrežu čime bi se završila infrastruktura na ovom području. Vrijednost radova na javnom kanala u Resničkom putu je 2 milijuna i 800 tisuća kuna.

ZAGREB – Elementarnu nepogodu uslijed suše na području gradova Ivanić-Grada, Jastrebarskog, Samobora, Svete Nedelje i Velike Gorice te na području općina Brckovljani, Brdovec, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka i Pokupsko, gdje su nanesene štete na poljoprivrednim kulturama proglasio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Nakon županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda dužna su odmah, a najkasnije u roku od 8 dana od proglašenja elementarne nepogode, izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, gradovi i općine dužni su unijeti procijenjene štete u Registar šteta.

LONDON – Europsku agenciju za lijekove (EMA) u Londonu posjetili su ministar zdravstva Milan Kujundžić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Cilj posjeta bilo je dodatno predstavljanje prednosti Republike Hrvatske, odnosno Zagreba,  u odnosu na druge države kandidatkinje za sjedište Europske agencije za lijekove. U konkurenciji je 19 ponuda, među kojima i ponuda Grada Zagreba. Hrvatsko izaslanstvo susrelo se s izvršnim direktorom Guidom Rasijem. Istaknuto je kako Republika Hrvatska i Grad Zagreb ispunjavaju sve kriterije od osiguranja 27.000 četvornih metara s visokim standardima i infrastrukturom za više od 900 zaposlenika do snažne tradicije javnog zdravstva koja je jedna od naših najvećih aduta. Osim što Hrvatska ispunjava sve uvjete, dodatna prednost je i činjenica što zasad niti jedna europska agencija nema sjedište u Hrvatskoj.

VARAŽDIN – Grad Varaždin pobjednik je kategoriji najbolje destinacije kontinentalne Hrvatske 2017 godine po ocjenama Turističke patrole Večernjeg lista. Tu prestižnu nagradu, varaždinski će gradonačelnik Ivan Čehok primiti na svečanosti dodjela nagrada koja će pod pokroviteljstvom Ministarstva Turizma RH biti održana sutra, 12. rujna u Zadru. Kako se najavljuje, nagradu će mu uručiti Gari Cappelli, ministar turizma Republike Hrvatske.

NOVI GOLUBOVE/BEDEKOVČINA – Obnovljeno vanjsko sportsko igralište kod područne škole Novi Golubovec početnim udarcem otvorio je jutros, 11. rujna 2017. godine, na Hrvatski olimpijski dan, kada se u toj školi održavaju sportske igre  učenika, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Igralište je presvučeno novim slojem asfalta, a radove vrijedne 80 tisuća kuna financirala je Krapinsko-zagorska županija. Također, danas poslijepodne župan Željko Kolar otvorio je novouređenu športsku dvoranu OŠ Bedekovčina. U dvorani je zamijenjena dotrajala sportska podloga, a radovi su vrijedni 240 tisuća kuna.

ZAGREB – Nakon završetka radova na sanaciji dvorane, rano jutros OŠ Marije Jurić Zagorke obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nakon toga, gradonačelnik Bandić, prisustvovao je početku radova na izgradnji javnog kanala u dijelu Ulice Resnički put, u dužini od 698 metara. Kanali će omogućiti priključenje interne kanalizacije objekata te prikupljanje oborinskih voda s prometnih površina.

ČAKOVEC – Čakovečke predškolske i školske ustanove danas, 11. rujna 2017. godine obilježavaju Hrvatski olimpijski dan. U I. Osnovnoj školi Čakovec, učenici ga obilježavaju pješačenjem i sportskim igrama, u II. Osnovnoj školi  Čakovec djeca igraju košarku, nogomet, graničare i štafetne igre, a u III. Osnovnoj školi učenici odrađuju pripremne vježbe kako bi naglasili važnost svakodnevnog vježbanja. U sat vremena tjelovježbe povodom olimpijskog dana, danas su bila uključena i djeca iz Dječjeg vrtića Cipelica s područnim odjelima Mrav, Zvjezdice, Cvrčak, Pirgo i Vjeverica. Djecu koja su vježbala zajedno s trenerima Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan, danas je posjetio i najbolji hrvatski gimnastičar Filip Ude, kao i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač. Obojica su naglasila važnost ovog dana jer se njegovim obilježavanjem naglašava važnost vježbanja već od najranije životne dobi.

ČAKOVEC – U Maloj vijećnici Međimurske županije održan je radni sastanak s predstavnicima Međimurske županije i slovenskim partnerima na projektu uvođenja slovenskog jezika u osnovne i srednje škole Međimurske županje. Dogovoreno je uvođenje učenja slovenskog u četiri osnovne škole uz granicu, u Štrigovu,  Selnicu, Sveti Martin na Muri i Mursko Središće, dok se za srednje škole planira napraviti centar u jednoj od škola, u kojoj bi se odvijala nastava za sve zainteresirane srednjoškolce. U prvoj bi se godini učenje jezika provodilo kao izvannastavna aktivnost, a s izvođenjem nastave  krenulo bi se tijekom listopada.   Slovenska je strana raspisala natječaj i odabrala učiteljicu, osigurala sredstva za plaću kao i udžbenike za naše učenike, a  Međimurska županija je stvorila prostorne uvjete za izvođenje nastave.

KOPRIVNICA – Zbog dugotrajne suše, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren proglasio je elementarnu nepogodu za Grad Križevce i 11 podravsko-prigorskih općina. Elementarna nepogoda odnosi se na razdoblje od 1. lipnja do 7. rujna, a u tom je razdoblju nanesena velika materijalna šteta na poljoprivredi. Gradska i Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u roku od osam dana Županijskom povjerenstvu dostavit će procjene ukupne štete. Ovo je drugo proglašenje elementarne nepogode od suše u Koprivničko-križevačkoj županiji. Prva je proglašena sredinom kolovoza za Grad Đurđevac i devet podravskog-prigorskih općina.

loading