Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.09.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Radovi na pet aktualnih gradilišta – na Radničkoj cesti, Trgu žrtava fašizma, Preradovićevoj ulici, Kamenitim vratima i na Mirogoju polako se privode kraju, no građani će morati još malo pričekati njihov završetak, istaknuo je u ponedjeljak, 10. rujna prilikom obilaska gradonačelnik Milan Bandić. Najzahtjevniji radovi su oni u Radničkoj vrijedni oko 200 milijuna kuna koji bi trebali biti završeni do 20. listopada. Preradovićeva ulica trebala bi biti puštena u promet tijekom idućeg tjedna, kada bi trebalo biti završeno i uređenje dijela Mirogoja – od upravne zgrade groblja do Krematorija. Radovi na Kamenitim vratima trebali bi biti završeni do 28. rujna, a na Trgu žrtava fašizma mjesec dana kasnije, do 28. listopada.

KRAPINA – U utorak, 11. rujna 2018. godine u Krapini je održana konferencija za medije na temu natječaja programa „Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1 – „Kreditom do konkurentnosti“. Još 2015. godine potpisani je ugovor  između Ministarstva poduzetništva i obrta, Krapinsko-zagorske županije i 6 poslovnih banaka. Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu Sanje Mihovilić korisnici su imali subvenciju kamate od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta dva posto za prerađivačku industriju, jedan posto za uslužne djelatnosti, dok je KZŽ subvencionirala kamatu jedan posto, tako da je subvencija mogla iznositi do  četiri posto. Interes poduzetnika i obrtnika bio je izrazito visok stoga je Krapinsko-zagorska županija zatražila od Ministarstva gospodarstva da povećaju kreditni potencijal te je ove godine dobivena odluka o povećanju za novih 20 milijuna kuna, rekao je zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek. Od ove godine Županija ima pomoć Poduzetničkog centra KZŽ, a njegov djelokrug predstavila je savjetnica Tea Ban. Inače, zagorskim obrtnicima i poduzetnicima je preko navedenog natječaja odobreno 48 zahtjeva kroz koje je ukupno investirano 132 milijuna kuna, uz planirano zapošljavanje 132 osobe. 94 posto poduzetnika je ovu mjeru iskoristilo u prerađivačkoj industriji, a ostali u uslužnim djelatnostima.

PREGRADA – Tradicionalno, posljednjeg vikenda u rujnu održat će se u Pregradi završnica  manifestacije „Branje grojzdja“. Ove godine manifestacija ima 48. obljetnicu, a trajat će od 22. do 30. rujna 2018. godine. „Branje grojzdja“ je tradicijska manifestacija kojoj je osnovna namjera njegovati običaje Hrvatskog zagorja vezane uz berbu i preradu grožđa te prikazati kulturu ovog kraja. Svaku godinu popraćena je bogatim edukativnim, turističkim, zabavnim, eno-gastronomskim, kulturnim i sportskim sadržajem. Organizatori manifestacije su Grad Pregrada i Turistička zajednica područja Srce Zagorja. Detaljniji program najavljen je u utorak, 11. rujna na konferenciji za medije u Pregradi.

CELJE – Najveće poslovno-sajamsko događanje u Sloveniji, 51. Međunarodni sajam obrtništva i poduzetništva – MOS koji traje do 16. rujna, svečano je otvoren danas, 11. rujna 2018. godine u Celju. Radi se o sajmu koji svake godine generira oko 120 tisuća posjetitelja, a prostire se na 50 tisuća četvornih metara izložbenog prostora. Više od 1400 izlagača iz 30 država svijeta među kojima je i 17 izlagača obrtnika iz Hrvatske, predstavit će svoje proizvode i usluge, a u sklopu sajma bit će održani i takozvani poslovni razgovori. Celjski sajam sastoji se od pet velikih cjelina – Dom, Tour, Tech, Biz i Plus, a ovogodišnja zemlja partner je Republika Srbija. Svečanom otvorenju prisustvovali su  slovenski ministri, izaslanici i veleposlanici brojnih susjednih zemalja, predstavnici obrtničkih komora, a govor svim okupljenima je održao i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor te tako Sajam i svečano otvorio.

LEPOGLAVA- Program predstojećeg 22. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, predstavili su u utorak, 11. rujna, u Lepoglavi organizatori ove manifestacije na čelu s gradonačelnikom Marijanom Škvarićem. Tema festivala koji će se održati od 14. do 16. rujna  je Čipka i dizajn, a zemlja partner ove će godine biti Italija. Festival se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstava kulture, turizma i poljoprivrede te hrvatskog povjerenstva za UNESCO.  Uz mnoštvo izložbi, radionica i predavanja, u vrijeme trajanja festivala bit će priređeno i mnoštvo zanimljivih popratnih kulturno-zabavnih događanja.

ČAKOVEC – Kao najava ovogodišnjeg ” 5. Sajma sigurnosti i prevencije 2018.”, koji će se održati 21. rujna u Graditeljskoj školi u Čakovcu, u prostorijama Policijske uprave međimurske u Čakovcu održana je danas, 11. rujna 2018.godine, konferencija za medije. Na Samu će se, u smislu prevencije kriminaliteta i smanjenja broja kaznenih djela, uz izlaganje opreme, održavanje brojnih radionica i okrugli stolova predstaviti različiti rodovi policije, srodne udruge i društva. S obzirom da su u Međimurju sigurnost i osjećaj sigurnosti dva odvojena pojma, župan Matija Posavec je izrazio nadu kako će sajam posjetiti i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Organizatori 5. Sajma sigurnosti i prevencije, na kojem će se predstaviti 40 izlagača, 70 policijskih službenika i 150 ostalih sudionika, su Vijeće za prevenciju Međimurske Županije, Vijeće za prevenciju Grada Čakovca i Policijske uprave međimurske.

ZAGREB – Čak pet školskih zgrada na području Zagrebačke županije – zgrade srednjih škola u Velikoj Gorici i Vrbovcu, dviju osnovnih škola u Ivanić Gradu i Područne škole Rakov Potok uskoro bi mogle biti energetski obnovljene. Zagrebačka županije je naime na Poziv Europskih i strukturnih i investicijskih fondova vezan uz Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnoga sektora dostavila potrebnu projektnu dokumentaciju. Ukupna vrijednost svih pet projektnih prijedloga iznosi oko 63 milijuna i 400 tisuća kuna, od čega se oko 32 milijuna kuna odnosi na bespovratna sredstva.

ZAGREB – Besplatna Škola nepušenja u Zakladi „Hrvatska kuća disanja“ počinje 24. rujna.  Zahvaljujući interdisciplinarnom i edukativno-psihoterapijskom pristupu, pušači će imati priliku odbaciti cigarete i započeti život bez duhanskog dima. U Hrvatskoj preko 30 posto stanovništva puši, pri čemu su žene na prvom mjestu u Europi, a muškarci na sedmom. Škola nepušenja Zaklade „Hrvatska kuća disanja“ održava se tijekom pet radnih dana od 17,00 do 19,00 sati. Stručni tim sastavljen je od pulmologa, psihologa i psihijatra, a s polaznicima se  teorijski i praktično radi na tome da odbace lošu naviku. Nakon završetka programa polaznike će se kontaktirati prvi put nakon tri mjeseca i drugi put nakon šest mjeseci s ciljem provjere jesu li ostali dosljedni svojoj odluci.

KOPRIVNICA – Vrtiće koji djeluju na području Grada Koprivnice obišli su čelnici Grada predvođeni gradonačelnikom Mišelom Jakšićem. Bila je to prilika za upoznavanje s radom i programom gradskih dječjih vrtića u novoj pedagoškoj godini. Koprivničke dječje vrtiće polazi 1.025 djece. Grad Koprivnica već godinama teži poboljšanju odgojno-obrazovnih standarda i ulozi vrtića u tome, a time i konceptu visoke kvalitete života stanovnika grada Koprivnice.

VARAŽDIN – Gradski muzej Varaždin u projektu “Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – DETOX”, tema je konferencije za novinare koja je u utorak, 11. rujna 2018. godine održana u palači Herzer u Varaždinu. U ovom projektu vezanom uz očuvanje i prezentaciju bogatstva kulturne baštine, uz nekoliko slovenskih općina i institucija,  sudjeluju i Općine Vinica i Donja Voća te Gradski muzej Varaždin. S 908 tisuća eura projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije. Budući da je pred samim završetkom, o njegovim rezultatima  govorili su ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek i kustosica na projektu Nataša Mihinjač.

loading