Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 11.09.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik  Milan Bandić u ranim jutarnjim satima ove srijede, 11. rujna obišao je tri podružnice Zagrebačkog holdinga – Čistoću, Zagrebačke ceste i Gradska groblja, gdje se susreo s djelatnicima zaposlenim u podružnicama koji svakodnevno rade u otežanim uvjetima. – Ja živim istinsku socijaldemokraciju i dok sam na čelu grada razumijem ljude koji rade 365 dana u godini po svim vremenskim uvjetima, pa je za takve djelatnike Holdinga dogovoreno da se poveća plaća- rekao je u krugu Čistoće zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. – Ova privremena mjera trebala bi do kraja godine u kvalitetnom pregovaranju biti ugrađena u Kolektivni ugovor za iduću i daljnje godine-  istaknula je predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban. Isto povećanje plaća, koje će u prosjeku biti između 500 i 800 kuna najavljeno je i djelatnicima Zagrebačkih cesta i Gradskih groblja.

ZAGREB – Park Maksimir ovog vikenda obilježava 225. godina postojanja, a za sve posjetitelje organiziran je bogati prigodnim svečani program. Trodnevna manifestacija počinje u petak 13. rujna projekcijom dječjeg filma na livadi pored Vidikovca te dodjelom medalja i diploma polaznicima novog programa Javne ustanove – Maksimir „Mali maksimirski rendžer“, u subotu je na repertoaru veliki piknik te koncertni spektakl skladatelja i peterostrukog dobitnika Porina Zvjezdana Ružića na drugom jezeru, a u nedjelju tijekom cijelog dana organiziran je besplatni vođeni obilazak parka Maksimir i to svakog punog sata. „Dođite, plešite i pjevajte s nama, opustite se i uživajte u Parku Maksimir ovog vikenda“, rekao je ravnatelj Javne ustanove Maksimir, Luka Čuljak.

ZAGREB – Grad Zagreb ne ide u jednostrano uvođenje naplate parkiranja na području cijelog grada, istaknula je danas zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević dan nakon sastanka gradonačelnika Milana Bandića s predstavnicima Vijeća Gradskih četvrti i Mjesnih odbora na čijem je dnevno redu bio i prijedlog proširenja parkirnih zona na sve dijelove Zagreba. „Neće biti naplate bez jednog ozbiljnog dogovora s građanima kojih se to tiče“, naglasila je Pavičić Vukičević. Prema najavama, ukoliko dođe do naplate parkiranja na području cijelog grada Gradska uprava odabrat će jedan od dva modela koji, u različitim omjerima, predviđaju širenje postojećih zona te uvođenje nove 5. zone.

DONJA STUBICA – Novo sjedište hrvatske farmaceutske tvrtke Salvus, predstavljeno je ove srijede, 11. rujna 2019. godine u Donjoj Stubici, a radi se o prostoru koji se prostire na 4 tisuće četvornih metara. Riječ je o najvećoj privatnoj investiciji u Zagorju  vrijednoj više od 50 milijuna kuna, a njegova je izgradnja sufinancirana sredstvima iz Europskih fondova. Također, u novom prostoru uskoro počinju i sa vlastitom proizvodnjom sa kojom žele izaći na globalno tržište. Predstavljanju je prisustvovalo mnogo uglednih uzvanika među kojima je bio i ministar gospodarstva Darko Horvat, saborski zastupnik Žarko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednica županijske skupštine Vlasta Hubicki te brojni drugi. Inače, Salvus grupa djeluje na šest tržišta te bilježi kontinuirani rast prihoda koji je prošle godine iznosio 138 milijuna kuna, a u novom sjedištu trenutno radi 145 visoko kvalificiranih zaposlenika. – Proširenjem poslovanja želimo osnažiti tvrtku i povećati njezinu konkurentnost, a izabrali smo Donju Stubicu jer ima dugu tradiciju ljekarništva budući da je tu Eugen Feller otvorio svoju prvu ljekarnu – istaknuo je predsjednik Uprave Salvusa Teodor Švaljek.

ČAKOVEC – Donaciju od 15.000 kuna predstavnici udruge Pleter Chapter Croatia, hrvatske udruge motorista i vlasnika Harleyja Davidsona, Zvonimir Strahija, Dušan Kanižaj, Nedeljko Vrbanić i Enver Muminović uručili su danas, 11. rujna 2019. godine, upravitelju Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“ i županu Međimurske županije Matiji Posavcu. Uručenje donacije i prigodna konferencija za medije bili su prilika da se istaknu aktivnosti Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“ koja djeluje već 19 godina i dosada je najpotrebitijima dodijelila 5,4 milijuna kuna pomoći. Tako je samo ove godine odobreno 70 zahtjeva odnosno dodijeljena pomoć u iznosu od 180.000 kuna. U svrhu prikupljanja sredstava održane su tri velike humanitarne akcije: koncert, prodaja katruža te izložba slika likovne udruge donjeg Međimurja. U tom cilju, u organizaciji Radija 1 i same Udruge, u subotu 21. rujna održat će se i tradicionalna akcija Radio gorice za Katružu. Pohod od Čakovca prema Gornjem Međimurju kreće od Gradskih bazena te će se uz druženje s beračima, kroz donaciju grožđa, prikupljati sredstva za Katružu, odnosno za potrebite.

ZAGREB – Startup Factory je višestruko nagrađivani prvi javno financirani predakceleracijski program na području Zagreba i šire. Tijekom posljednja tri ciklusa najboljim zagrebačkim startupovima dodijeljeno je više od 2 milijuna kuna za razvoj proizvoda. Program olakšava poslovanje u fazi razvoja inovativnih proizvoda i širenja na postojeća i nova tržišta. Najboljim timovima Startup Factory ove godine osigurana je i bespovratna financijska potpora iz fonda ukupne vrijednosti od milijun kuna. Pobjednici programa bit će izabrani 27. studenoga na velikoj međunarodnoj startup konferenciji Zagreb Connect, ujedno i finalu Startup Factoryja. Prijaviti se mogu timovi ili startupovi koji razvijaju visokotehnološka rješenja i okupljaju članove komplementarnih znanja. Prijave su otvorene do nedjelje, 15. rujna.

VARAŽDIN – Nastavljaju se investicije u zdravstvo Varaždinske županije vrijedne više od 500 milijuna kuna. Naime, održana je početna konferencija EU projekta „Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin“ vrijednog 19 milijuna i 950 tisuća kuna. Opća bolnica Varaždin napokon će dobiti objedinjeni hitni prijem, nova zgrada objedinjenih funkcija će biti neto površine oko 3.000 četvornih metara, od čega se na objedinjeni hitni prijem odnosi 1.000 četvornih metara. Time će na jednom mjestu biti smješteno šest hitnih prijemnih ambulanti, interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije. U drugoj fazi u planu je izgradnja zgrade centralnog operacijskog bloka s jedinicom intenzivnog liječenja, centralne sterilizacije, transfuzije i RTG-a, koji će spojnim hodnicima biti povezani s okolnim bolničkim zgradama. – Projekt je vrijedan minimalno 300 milijuna kuna, a načelno postoji suglasnost Vlade da u sljedećem budžetu Europske unije omogući izgradnju bolnica – naveo je župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

ZAGREB/KYOTO – Na izborima održanim u Kyotu za predsjednicu INTERCOM-a koji je ICOMOV međunarodni komitet za menedžment, izabrana je  Goranka Horjan, ravnateljica zagrebačkog Etnografskog muzeja. Mandat predsjednice traje tri godine, odnosno do sljedeće generalne konferencije koja će se održati u Pragu 2022. godine.

ČAKOVEC – Bogat program obilježavanja 17. rujna odnosno 28. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja predstavljen je na danas, 11. rujna 2019. godine, održanoj konferenciji za medije u Maloj vijećnici Međimurske županije. Obilježavanje ovog velikog datuma u novijoj međimurskoj povijesti počinje u utorak, 17. rujna, izložbom naoružanja i opreme Hrvatske vojske na Trgu Republike u Čakovcu od 10 do 16 sati. U 17.50 je polaganje vijenaca kod Spomen obilježja Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih, a potom slijedi Sveta misa u Crkvi sv. Nikole biskupa te svečana akademija u Katoličkom domu uz projekciju dokumentarnog filma “Bura duše”, najavio je predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat. Uz Međimursku županiju organizatori obilježavanja su Međimurska županija te sama Udruga dragovoljaca i Grad Čakovec. Zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović pozvao je sve Međimurce da se pridruže proslavi i s ponosom istaknuo kako je, zahvaljujući sjajnoj pripremi, Međimurje oslobođeno bez ljudskih žrtava. I župan Matija Posavec pozvao je sve stanovnike da obilježe taj ponosan dan. Kazao je kako su uključili sve osnovne i srednje škole da dođu i vide naoružanje i da se kasnije na svečanoj akademiji podsjete na doprinos Međimurja u Domovinskom ratu u kojem je poginulo 78 Međimuraca i svoj je izravni doprinos pobjedi dalo više od 8000 stanovnika Međimurja.

KRAPINA – Zvučna imena Hrvatske filmske i kazališne scene sudjelovala su na interpretaciji kajkavskih pjesničkih djela na Recitalu kajkavske poezije koji je, u sklopu Tjedna Kajkavske kulture, održan ove srijede, 11. rujna 2019. godine. Na ovogodišnji natječaj Recitala pristiglo je oko 300 radova, a prosudbeno povjerenstvo odabralo je 76 poetskih uradaka za objavu u zborniku. Radovi su došli od autora iz cijelog kajkavskog govornog područja te je izabranih 37 uradaka interpretiralo deset dramskih umjetnika među kojima su bili i Kristijan Potočki, Filip Vidović kao debitant, Marija Krpan, Ronald Žlabur, Dea Presečki, Mateo Videk i ostali. – Ovo je reprezentativna večer i po zborniku, ali i svemu što ovaj recital donosi sa sobom – istaknuo je predsjednik prosudbenog povjerenstva Radovan Novina.  Amfiteatar krapinske Srednje škole bio je ispunjen do zadnjeg mjesta, a među publikom su bili i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina i ostali.

ZAGREB – Zagrebačka županija osigurala je milijun kuna te uputila javni poziv  gradovima i općinama za prijavu projekata za financiranje izrade nove katastarske izmjere.  Javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenoga. Za projekte jedinica lokalne samouprave  I., II., III. i IV. stupnja razvijenosti Zagrebačka županija može izdvojiti do 100% iznosa vrijednosti projekta, za gradove i općine V. i VI. stupnja razvijenosti maksimalni iznos sufinanciranja iznosi do 80% ukupne vrijednosti, dok one najrazvijenije koje se nalaze VII. i VIII. skupini razvijenosti mogu ostvariti maksimalnu potporu do 60% iznosa vrijednosti. Prijava projekata se obavlja isključivo elektronički, putem sustava ePrijave.

KRAPINA – Potpisan je ugovor za pružanje tehničkih usluga obavljanja katastarske izmjere za područje grada Krapine, odnosno katastarsku općinu Gornja Pačetina i dio katastarske općine Donja Pačetina. Ukupna površina zemljišta obuhvaćenog postupkom katastarske izmjere je 230 hektara, odnosno, 1616 katastarskih čestica.

KOPRIVNICA – Polaznici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce u sklopu aktivnosti „Volonteri u parku“ obilježili su u koprivničkom Gradskom parku Hrvatski olimpijski dan. Valerija Mihac Jertec i Ranko Celiščak za 80 učenika s teškoćama u razvoju i stručne suradnika organizirali su rekreativne i sportske aktivnosti.

BJELOVAR – Komedija fest u Bjelovaru će se održati od 12. do 22. rujna, a tijekom 10 dana zabave, organizatori najavljuju da će u bjelovarskom Domu kulture nastupiti 118 glumaca s izvrsnim predstavama. Festivalom će predsjedati stručno povjerenstvo koje će biti zaduženo za dodjelu nagrada najboljim predstavama i njihovim akterima, a jedna od nagrada pripast će posjetitelju koji tijekom manifestacije pogleda najviše komedija.

loading