Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.10.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Drugu godinu za redom u Zagrebu je održana konferencija „Pametni gradovi“  u sklopu koje su dodijeljene nagrade za najinovativnije projekte ovog područja u Hrvatskoj. Od oko 150 gradova u Hrvatskoj na natječaj se javilo njih 35 koji primjenjuju tzv. pametne tehnologije. Glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović ističe kako pametni gradovi na najbolji mogući način koriste svoje resurse, a konačni cilj je zadovoljstvo građana što je imperativ današnjice. Svjesni su toga i čelni ljudi Zagreba, Pule, Umaga, Labina i Ivanca koji su ove godine nagađani za pametna rješenja u području obrazovanja, turizma, energetike, okoliša i uprave. Kako bi u Hrvatskoj se što više gradova odlučilo za smart rješenja – njihovu primjenu podržava i Udruga gradova.

LEPOGLAVA – Gradilište energetske obnove kompleksa zgrada Kaznionice u Lepoglavi, vrijedno oko 41 milijun kuna, obišao je danas ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Lovro Kuščević. – Obnova Opće bolnice Varaždin, zgrade Sveučilišta Sjever te Kaznionice u Lepoglavi tri su najveća projekta energetske obnove na području Varaždinske županije, naglašava vrlo zadovoljan viđenim u Lepoglavi ministar Kuščević. Izvode se radovi zamjene pokrova, izolacije krovova, postavljanja termoizolacijske fasade, mijenjanja stolarije, pri grijanju se s plina prelazi na drvenu sječku, a Kaznionica će dobiti i LED rasvjetu što će rezultirati značajnim uštedama jer se za energente trenutno mjesečno izdvaja oko 400 tisuća kuna. – Ovaj bi primjer trebali slijediti i ostali čelnici lokalne samouprave osobito u skorije vrijeme kada će za obnovu javnih zgrada biti na raspolaganju oko 311 milijuna eura, zaključio je danas u Lepoglavi ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Lovro Kuščević.

ZAGREB – Projekt Zagreb – poduzetan i odgovoran grad – koji je još 2005. godine pokrenuo Grad Zagreb kako bi omogućilo nezaposlenim braniteljima i drugim građanima da sudjeluju u javnim akcijama – jedan je od boljih u Europi. Točnije ovaj projekt ušao je u uži izbor u kategoriji Odgovorno i uključivo poduzetništvo. Hoće li na koncu ovaj projekt biti proglašen najboljim bit će poznato 23. studenog kada će se održati ceremonija dodjele EEPA nagrade koja se već deset godina, dodjeljuje inicijativama koji potiču poduzetništvo i razvoj malog gospodarstva.

ČAKOVEC – Početna konferencija projekta pod nazivom „Osiguravanje pomoćnika učenika s teškoćama u osnovnim školama Grada Čakovca III“ je održana danas u čakovečkoj Gradskoj vijećnici. Grad Čakovec je u partnerstvu sa još šest osnovnih škola i s Razvojnom agencijom Čakra, treću godinu za redom prijavio taj projekt vrijedan oko dva milijuna i 120 tisuća kuna Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Ugovor s Ministarstvom potpisan je krajem kolovoza, a od prvog dana školske godine zaposlena su 44 pomoćnika za 50 učenika osnovnih škola kojima je Grad Čakovec osnivač. Projekt je iz Gradskog proračuna sufinanciran sa oko 318 tisuća kuna, govori čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač i dodaje da se u proračunu izdvaja i dodatnih sto tisuća kuna za 17-ero pomoćnika djeci predškolske dobi.

KRIŽEVCI – Na nedavno održanoj sjednici križevačkog Gradskog vijeća ponovno je aktualizirana problematika dječjih igrališta u Križevcima. Križevci imaju 10-ak dječjih igrališta, a najveći problem, odnosno najviše je primjedbi na igralište u Tomislavovoj ulici za koje kažu kako nije sigurno za djecu, te da se tim igralištem kreću i psi. Križevački gradonačelnik Branko Hrg ističe da se u Gradu među ostalim razmišlja i o posebnom igralištu za kućne ljubimce, posebno za pse upravo iz razloga kako ih vlasnici više ne bi puštali po dječjim igralištima.

ZAGREB – Ambienta, 43. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije bit će na Zagrebačkom velesajmu održan od 13. do 16. listopada uz potporu Grada Zagreba, kao projekt od nacionalne važnosti za gospodarstvo Grada i Republike Hrvatske. Na 20.000 četvornih metara, u sedam paviljona predstavit će se 323 izlagača iz 25 zemalja svijeta. Ambienta će ove godine biti prezentirana u redizajniranom obliku i to kroz četiri tematske cjeline. Sajam će za posjetitelje biti otvoren u četvrtak od 10,00 do 19,00 sati te petak i subotu od 10,00 do 20,00 sati.

ZAGREB – U sklopu 14. izložbeno prodajne manifestacije Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba izabrana je i Najuzornija seoska žena Zagrebačke županija. Ovu laskavu titulu za 2016. godinu ponijela je Marina Dobošić. Inače, prve tri izabrane uzorne seoske žene Zagrebačke županije predstojećeg  vikenda, 15. i 16. listopada u Kutjevu će sudjelovati na Izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

loading