Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 11.10.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Prijem za veleposlanicu Republike Slovenije u Hrvatskoj,  Smiljanu Knez,  upriličio je danas, 11. listopada 2017. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Povod prijema i radnog sastanka je jačanje dobrih odnosa između županije i Slovenije, razgovor o slovenskim tvrtkama koje rade na području županije, ali i razgovor o zajedničkim projektima. Također, župan Kolar je veleposlanicu Knez upoznao sa svim projektima koji se odvijaju u županiji te je dogovoreno da se sastanci poput današnjeg organiziraju barem dva puta godišnje. Da joj ovo nije prvi posjet Krapini potvrdila je veleposlanica Knez. – Možemo puno naučiti jedni od drugih – zaključila je. Na prijemu je bio i gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović koji je naglasio da Krapina već niz godina ima dobru suradnju sa općinama ali i brojnim društvima iz susjedne Slovenije.

BRUXELLES – Tjedan europskih regija i gradova u Bruxellesu je donio brojna događanja za oko 6.000 sudionika koji sudjeluju u brojnim panelima i radionicama razmjenjujući iskustva svojih zemalja. Na jednom panelu moglo se učiti od Hrvatske. Iskustva transnacionalnih mreža, kakva je FEDARENE, Europska mreža regija i energetskih agencija, u povezivanju regija i gradova tema su panela na kojem je u srijedu, 11. listopada 2017.godine jedan od govornika dr. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske – REGEA-e i već drugi mandat predsjednik FEDARENE. Da hrvatski predstavnici imaju što reći i svoja iskustva na polju energetske učinkovitosti podijeliti s drugima najbolji primjer je Energetski centar Bračak kod kojega je u definiranju projekta umnogome pomoglo sudjelovanje u FEDARENI, pa danas slobodno možemo reći da se od Hrvatske može učiti, izjavio je Domac. Zadovoljna, što je Krapinsko-zagorska županija na EU tjednu regija i gradova mogla pokazati svoje najuspješnije projekte, od kojih su mnogi realizirani, ili će to biti, u partnerstvu s REGEA-om je zamjenica župana Jasna Petek koja je ovaj panel i druge radionice s kojih se iskustva mogu prenijeti na Zagorje pratila zajedno sa Sanjom Mihovilić, pročelnicom za gospodarstvo i stručnim suradnicama Zagorske razvojne agencije Draženkom Grah i Ivanom Šalković. Događanja u Bruxellesu prati glavna urednica Radija Kaj Biserka Jakšić.

ZAGREB – Ugovor o sufinanciranju i dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda za financiranje provedbe investicijskih projekata vodno-komunalne infrastrukture za Dugo Selo-Rugvica i Jastrebarsko potpisan je danas Hrvatskim vodama. Sredstva se dodjeljuju i za financiranje projekata Donja Dubrava, Mursko Središće, Varaždin i Varaždinske toplice. Ukupna vrijednost dodijeljenih bespovratnih EU sredstava za ovih 6 projekata iznosi više od 1 milijarde kuna, dok je prihvatljiva vrijednost projekata procijenjena na više od 1,4 milijarde kuna. Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Međimurske županije Matija Posavec te gradonačelnik Varaždina, Ivan Čehok.

ZAGREB – Sajam zimnice i autohtonih proizvoda bit će održan od 13. do 15. listopada 2017. godine na Trgu bana Jelačića. Cilj manifestacije je okupiti proizvođače iz svih hrvatskih županija koji proizvode poljoprivredne i prehrambene proizvode vezane uz “zimnicu” te im omogućuje prodaju i direktno povezivanje s potrošačima. Između ostaloga na Jelačić placu moći će se kupiti voće i orašasti plodovi, pekmezi, kompoti, ušećereno voće, ajvar, ukiseljeno povrće, riba, med i razna ulja. Ukupno, sajam će okupiti 120 izlagača, a posebna pažnja bit će posvećena autohtonim proizvodima čiji je naziv zaštićen oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog porijekla. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda otvoren je u petak i subotu od 08,00 do 20,00 i u nedjelju od 08,00 do 18,00.

ZAGREB – Gradonačelnik Milana, Giuseppe Sala, u službenom je posjetu Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu. Cilj posjeta je dogovor o podršci prilikom kandidature Milana i Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove koja se u bliskoj budućnosti seli iz Londona. Osim dogovora o obostranoj potpori, gradonačelnik Milana, Giuseppe Sala i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u palači Dverce dogovorili su nastavak suradnje između dvije metropole. – Operacionalizaciju našeg sporazuma o prijateljstvu i suradnji intenzivirat ćemo iza Nove godine na području turizma, prometa, sveučilišta i obrazovanja te kulture i ekologije“, najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Novi zagrebački putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman, koji su projektirali akademik Branko Kincl, potpredsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt i prof. Jure Radić dobio je nagradu American Architecture Prize za 2017. kao jedno od najboljih svjetskih ostvarenja u arhitektonskom projektiranju u domeni prometa u ovoj godini.

KRAPINA – Natječaj za dodjelu stipendija redovitim učenicima srednjih škola s područja županije za školsku godinu 2017./2018. raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Natječaj se raspisuje u tri kategorije:  za nadarene učenike, za učenike po socijalnom kriteriju i za učenike koji su školske godine 2017./18. upisali prvi razred nekog od deficitarnih zanimanja. Stipendije za sve tri kategorije iznose 400 kuna, a rok za podnošenje zahtjeva istječe 23. listopada. Zahtjevi se dostavljaju Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu u  Krapini.

ZAGREB – Ambienta, 44. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije otvoren je danas, 11. listopada 2017. godine, na Zagrebačkom velesajmu. Do nedjelje, 15. listopada ove će se godine predstaviti više od 300 izlagača iz 23 zemlje na 20 tisuća četvornih metara izložbenog prostora u šest paviljona. Salon je prezentiran kroz 4 tematske cjeline ambiDOM- sve vrste namještaja, parketi, vrata, prozori, dekori, ambiDESIGN- ultimativna dizajnerska dostignuća domaće industrije namještaja, ambiPro- materijali, oprema, strojevi te ambiENERGO. Suorganizator Ambiente  je Grad Zagreb, a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede.

KOPRIVNICA – PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja kao regionalni koordinator za Koprivničko-križevačku županiju potpisala je Sporazum o suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU putem kojeg će sudjelovati u izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. kao i na provedbi Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Sporazum je vrijedan milijun kuna, a cilj mu je osnažiti ulogu regionalnih koordinatora u provođenju politika regionalnog razvoja, ojačati partnerstvo institucija, te što bolju pripremu za naredno financijskog razdoblje i decentralizaciju sustava upravljanja i kontrole korištenja ESI fondova.

ČAKOVEC – Svečani prijem za 193 mentorica i mentora, čiji su učenici osvojili prva mjesta na županijskim i državnim natjecanjima, smotrama i susretima održanim u prošloj školskoj godini sinoć je u Centru za kulturu Čakovec upriličio župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojim zamjenicima. Bila je to prilika da im na cjeloživotnom obavljanju jednog od najodgovornijih i najtežih poslova, edukaciji djece, ali i mentoriranju u onome u čemu su njihovi učenici najbolji u Hrvatskoj i šire, čestita župan Posavec.

VARAŽDIN – U Varaždinskoj je županiji kroz prošli mjesec dodatno smanjen broj nezaposlenih. Varaždinski  Regionalni ured zavoda za zapošljavanje  evidentirao je 3.775 nezaposlenih, što je u odnosu na prethodni mjesec manje za 5,6 posto, a u usporedbi s  rujnom prošle  taj broj manji je za 29, 4 posto odnosno  1.575 osoba. Istovremeno, poslodavci su u rujnu na području Varaždinske županije prijavili 1313 slobodnih radnih mjesta.

loading