Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.10.2018.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – U 2019. godini kreće izgradnja ceste od Križevaca do Koprivnice i to u prvoj fazi koja će obuhvatiti izgradnju ceste u jednom profilu do Kloštra Vojakovačkog, za što će se izdvojiti oko 160 milijuna kuna, izjavio je danas, 11. studenoga 2018. godine u Koprivnici ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nakon radnog sastanka sa čelnicima Koprivničko-križevačke županije predvođene županom Darkom Korenom te gradonačelnicima i saborskim zastupnicima iz Koprivničko-križevačke županije. Kompletna dokumentacija ceste završit će se, nakon usklađenja prostornih planova, tijekom naredne godine, kako bi sve bilo spremno za nastavak u 2020. godini, pojašnjava ministar Butković. Da je danas održan dobar i kvalitetan radni sastanak s konkretnim aktivnostima koje se tiču prometne infrastrukture u Koprivničko-križevačkoj županiji, naglašava i župan Darko Koren, koji vjeruje kako će se sve dogovoreno, prema rokovima, krenuti i raditi.

ZAGREB – Odbor za sigurnost i prevenciju urbanih rizika u četvrtak, 11. listopada održao je prvu sjednicu. Riječ je o Odboru koji razmatra prijedloge odluka i druga pitanja koja se odnose na sustav civilne zaštite, zaštite od požara, elementarnih nepogoda, vatrogastvo i druge moguće ugroze u urbanim sredinama, te razmatra godišnja izvješća o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja na području Grada Zagreba, objasnila je predsjednica Odbora Irena Cajner Mraović.Članovi Odbora jednoglasno su prihvatili prijedloge polugodišnjeg izvještaja o izvršenju te o izmjenama i dopunama proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu, kao i izvješća o provedbi aktivnosti i mjera akcijskog plana za prevenciju i suzbijanju opojnih droga te štetne uporabe alkohola.

ZAGREB – Uoči 17. sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja će biti održana u utorak 30. listopada o predloženom dnevnom redu, na kojem se nalazi polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna za 2018. godinu kao i rebalans proračuna, počela su raspravljati radna tijela Skupštine. U prvih šest mjeseci 2018. godine izvršeno je 3,7 milijardi kuna što je 48,5 posto od planiranog godišnjeg proračuna Grada Zagreba koji za ovu godinu, bez proračunskih korisnika, iznosi 7,67 milijardi kuna. Kako ističu iz gradskog ureda za financije, realizacija proračuna na očekivanim je razinama uz izvanredan priljev s prihodovne strane stoga je predložen i rebalans od 335 milijuna kuna kojim bi se proračun trebao povećati na 8,05 milijardi kuna.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je natječaj za dodjelu učeničkih stipendija za deficitarna zanimanja za školsku godinu 2018./2019. tako će biti dodijeljeno do 150 stipendija učenicima koji su upisani u prvi razred trogodišnjih programa strukovnih škola Grada Zagreba. Pravo sudjelovanja na natječaju za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva imaju redovni učenici prvog razreda u trogodišnjim programima obrazovanja strukovnih škola Grada Zagreba; neprekidno prebivalište na području Grada Zagreba najmanje jednu godinu prije objave natječaja; nisu, osim iz opravdanih razloga, ponavljali razred u osnovnoj školi, odnosno da ne ponavljaju prvi razred srednje škole; te da su državljani Republike Hrvatske. Stipendija iznosi 1.000 kuna mjesečno.

ZAGREB  Prijedlog izmjena i dopuna Mreže hitne medicine na području Zagrebačke županije kojim se traži 60 T1 timova, 5 T2 timova, 5 timova za Prijavno-dojavnu jedinicu, ustroj Ispostave Sveta Nedelja s 5 T1 timova, financiranje u potpunosti T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje dodatnih doktora medicine uz T1 timove koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza kao i otvorena vrata hitne medicine 24 sata jednoglasno su prihvatili županijski vijećnici. Prema trenutno važećoj Mreži hitne medicine Zagrebačka županija ima 45 timova T1, 5 timova T2, te 5 timova prijavno dojavne jedinice u Velikoj Gorici.

ČAKOVEC – Početna konferencija projekta „Živi dvorci“ održana je danas, 11. listopada 2018. godine, u Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, koje je i vodeći partner projekta uz Dvorac Rakičan i Znanstveno istraživački centar Ptuj te Razvojnu agenciju Savinjske iz Slovenije, Gradski muzej Varaždin, Muzej Međimurja Čakovec, Proteus te Muzeje Hrvatskog zagorja. Riječ je o projektu koji ima za cilj očuvanje i održivo korištenje prirodnih i kulturnih resursa kroz aktivnu zaštitu baštine održivim turizmom, naglasila je dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu Nevenka Breslauer. Naime, projektom je povezano 7 dvoraca, s područja Hrvatske i Slovenije, koji će, nakon temeljitog istraživanja, putem priča, legendi i atraktivnih detalja na tehnološko visokoj razini biti dodatno približeni posjetiteljima. Osim toga, bit će izdan i katalog te knjiga u cilju dodatne popularizacije povijesnog i kulturnog nasljeđa obuhvaćenog projektom. Upravo, aktualni trendovi u turizmu naglasak stavljaju na kulturne vrednote, mišljenja je međimurski župan Matija Posavec te napominje kako je fokus ovog projekta na tržištu Austrije, Slovenije i Mađarske. Trajanje projekta Živi dvorci, vrijednog više od 1,4 milijuna eura, je 30 mjeseci.

VARAŽDIN Na internetskim stranicama Varaždinske županije objavljen je Natječaj za dodjelu stipendija za tekuću akademsku godinu. Ukupno će biti dodijeljeno 65 stipendija. Stipendije će se dodjeljivati studentima koji se školuju za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju: magistar elektrotehnike, magistar strojarstva, magistar građevinarstva, magistar matematike, magistar fizike, magistar engleskog jezika i doktor medicine, nadarenim studentima te za učenike i studente loših socio – ekonomskih prilika. Mjesečni iznos stipendija je za učenike 300 kuna, a za studente 700 kuna. Rok za podnošenje prijave je 24. listopada 2018. godine.

KRAPINA – Sve manje zaposlenih slijepih osoba te neprihvaćanje okoline, žalosne su činjenice na koje su danas, 11. listopada 2018. godine upozorili članovi Udruge slijepih Krapinsko-zagorske županije povodom obilježavanja  Međunarodnog dana bijelog štapa. Članovi ove dugovječne udruge koja je osnovana 1955 godine te se bavi integriranjem slijepih u normalan život, okupili su se danas u Krapini te održali tribinu „Specifične potrebe slijepih“ kako bi upozorili na spomenute probleme, ali i na poteškoće u financiranju. – Želimo da društvo prepozna slijepe osobe, da nas ne izbjegava i da nam pomogne koliko je to moguće – istaknuo je predsjednik Udruge Zlatko Deveničar. Tribini je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina koji svake godine sudjeluje sa članovima na obilježavanju. – Potrebne su promjene u zakonu kako bi gradovi mogli efikasnije financirati udruge poput ove, tada bi im lakše mogli osigurati prijeko potrebna sredstva – rekao je zamjenik Kozina, dodajući da je Grad Krapina u proračunu za ovu godinu osigurao 5 tisuća kuna za potrebe Udruge. Predsjednik Udruge Zlatko Deveničar upoznao je prisutne i sa time da je Hrvatski savez slijepih izradio prijedlog o Zakona o Brailleevom pismu koji će slijepim osobama osigurati pristupačne udžbenike i druge publikacije, kako bi bili ravnopravni građani i imali jednake mogućnosti pristupa obrazovanju, zapošljavanju i drugim aspektima društva.

ČAKOVECDavanje Suglasnosti Međimurskim vodama kako bi se javile na natječaj unutar mjere „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske bila je jedina točka dnevnog reda 7. sjednice Gradskog vijeća Grada Čakovca, sazvane po hitnom postupku, i održane jučer poslijepodne. Naime, ovom suglasnošću omogućeno je podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava Međimurskim vodama kako bi se izveli radovi na izgradnji vodovodne mreže i mješovite i sanitarne kanalizacijske mreže u zoni „Brezje“ u Mihovljanu u vrijednosti od 3,2 milijuna kuna.

 

loading