Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.10.2019.

Posted in Vijesti

PRELOG – Poduzetnički centar u Prelogu, projekt vrijedan više od 16 milijuna kuna, svečano su ovog petka, 11. listopada 2019. godine otvorili ministar gospodarstva Darko Horvat i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Poduzetnički centar će pružati poslovne i savjetodavne usluge poduzetnicima, ali i biti im potpora kod apliciranja na Europske projekte. Radi se o objektu površine oko 2 tisuće metara četvornih u kojem su se smjestila 23 ureda, dvije kongresne dvorane te sobe za sastanke. Njegovom izgradnjom poticat će se inovativnost i kreativnost i olakšati poslovanje poduzetnika iz Grada Preloga, ali i okolnih područja. – Ono što me posebno veseli je to da je u pozivnom natječaju već 14 osoba iskazalo interes te ćemo prve ugovore potpisati već sredinom idućeg tjedna – rekao je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek. – Ove inkubacijske jedinice će pomoći međimurskim poduzetnicima da kroz proces u periodu od 3 do 5 godina stanu na svoje noge i dođu u priliku da izgrade svoj vlastiti prostor – istaknuo je ministar Horvat. Povodom današnjeg boravka u Prelogu, ministar gospodarstva Darko Horvat sudjelovao je i na pokaznoj vježbi postavljanja mobilnih brana u preloškoj Marini te potpisao Ugovor o smještaju, čuvanju, održavanju i korištenju tih mobilnih brana iz strateških robnih zaliha, a u društvu ministrice poljoprivrede Marije Vučković obišao je i gradilište Dječjeg vrtića „Fijolica“.

ZAGREB – Fakultet prometnih zananosti najmlađa je sastavnica 350. godina starog zagrebačkog Sveučilišta i ovog petka, 11. listopada 2019. godine obilježava 35 godina djelovanja. Tom prigodom u prostoru Fakulteta na Znanstveno učilišnog kampusu Borongaj otvoren je i novi analitički centar za promet te je održana svečana sjednica. – Mislim da smo dovoljno avangardni i spremni za sve izazove koje donosi budući rad akademske zajednice i suradnje s javnim institucijama i gospodarstvom- istaknuo je dekan Fakulteta Tomislav Josip Mlinarić. – Grad Zagreb već godinama surađuje s Fakultetom prometnih znanosti na problematici rješavanja prometa u gradu, a s čime će se i nastaviti kako bi se poboljšala sigurnost- rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić. Izuzetna  dobra je suradnja MUP-a i ovog fakulteta na analitici, ali i promjenama te donošenju novih zakonskih regulativa. Ta suradnja temelj je stanja sigurnosti u prometu- naglasio je  ministar MUP-a Davor Božinović.

ZAGREB – U zagrebačkoj Gradskoj  upravi je potpisan Kolektivni ugovor kako bi se za zadnja tri mjeseca ove godine iskoristile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak vezane uz mogućnosti i iznose neoporezivih primitaka. Dogovoreno je da se radnicima zagrebačkih trgovačkih društava – Zagrebački holding, Zagrebački električni tramvaj i Vodoopskrba i odvodnja, umjesto 2.884 kuna božićnice koja je u cijelosti oporeziva i poslodavca bi u prosjeku teretila za 5.600 kuna, iskoristi mogućnost isplate neoporezive nagrade od 3.500 kuna. Pored toga u mjesecima listopadu, studenom i prosincu isplatilo bi se još po 500 kn nagrade mjesečno, pa je ukupan iznos koji bi radnici po toj osnovi dobili 5000 kuna, navodi se u priopćenju. Uz uštede od oko 600 kuna po radniku za poslodavce, radnici će dobiti po 2.116 kuna više. Na ovaj način Grad Zagreb pokazuje da djeluje po principima socijalne ekonomije i promicanja participativnog gospodarstva.

TUHELJSKE TOPLICE – Veliki skup Alumnista Političke akademije u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, već tradicionalno se održava u Tuheljskim Toplicama. U petak i subotu, 11. i 12. listopada 2019. godine, uz goste iz Europske pučke stranke, tamo je i vrh Hrvatske demokratske zajednice s predsjednikom stranke i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem te ministrima Tomislavom Ćorićem, Ivanom Malenicom, Gordanom Grlić Radmanom, Davorom Božinovićem i Marijem Banožićem koji su sudjelovali u panel raspravama. U prijepodnevnim satima, u petak, održana je konferencija na temu Reformski potencijal – okvir za provedbu reformskih politika u Republici Hrvatskoj na kojoj su sudjelovali župani, gradonačelnici i načelnici općina iz redova Hrvatske demokratske zajednice, a navečer  je održana svečana dodjela uvjerenja koje je polaznicima Političke akademije uručio premijer Plenković. – Zahvaljujući obrazovnim programima Zaklade hrvatskog državnog zavjeta ovdje u Tuheljskim Toplicama spojena su dva programa. Jedan je za dužnosnike županija, gradova i općina, a 50 posto u Hrvatskoj ih je iz HDZ-a, s kojima želimo raspraviti sve aktualne teme, zakonske prijedloge, proračunske aspekte i europsku dimenziju realizacije projekata. Istodobno imamo alumniste Političke akademije, nove generacije koje dolaze i stječu znanja potrebna za izazove koje mogu imati na bilo kojoj razini vlasti. O koliko se kvalitetno educiranim i dobro pripremljenim političarima radi, govori podatak da su dvojica  polaznika postali ministri, neki su župani, a jedan je zastupnik u Europskom parlamentu – izjavio je premijer Plenković. Inače, najbolji polaznik 12. generacije alumnista je Tomislav Milunović iz Sv. Križa Začretja.

ZAGREB – Stanari Dumovečkog luga u Dumovcu kroz dvije godine bi trebali dobiti rješenje za problem odvodnje. Naime, jedan posto Zagrepčana još uvijek nije spojen na pročišćivač otpadnih voda u Resniku, a među njima je i Dumovečki lug gdje se iz pojedinih kućanstava kanalizacija, prema zastarjelom modelu, izljeva u potok Črnec. – Ovdje nemamo mogućnosti spajanja na odvodnju dok ne izgradimo transportni kolektor s retencijskim bazenom i crpnom stanicom od Ivanje Reke do transportnog kolektora u Sesvetama, rekao je prilikom današnjeg obilaska gradonačelnik Milan Bandić. U postupku je izrada projektne dokumentacije i radovi na odvodnoj mreži Dumovečkog luga trebala bi započeti kroz 24 mjeseca.

KOPRIVNICA – Okrugli stol „Ostvarivanje prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja – iskustva i izazovi u praksi“ danas, 11. listopada 2019. godine, održan je u Koprivnici u organizaciji križevačke Udruge HERA i Policijske uprave koprivničko-križevačke županije. Voditeljica programa i savjetodavnih aktivnosti u udruzi HERA Marina Švagelj Jažić kaže kako je cilj okruglog stola razmjena iskustva svih sudionika koji pružaju podršku i pomoć žrtvama i svjedocima kaznenih djela kao i jačanje međuresorne suradnje. Bila je to prilika i za statističke podatke s područja Koprivničko-križevačke županije, a kaznena djela i prekršaji nasilja u obitelji svake su godine sva manja, ističe policijska službenica Krim policije Policijske uprave koprivničko-križevačke Kristina Filipović te dodaje kako se godišnje podnese 300-tinjak optužnih prijedloga. Okrugli stol organiziran je u sklopu projekta „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ kojeg provodi Ženska soba u partnerstvu s 10 udruga uz financijsku podršku ministarstva pravosuđa, naglasila je Maida Pamuković iz resornog ministarstva te dodala kako projekt završava 2021. godine, no nastavi će se i dalje.

LJUBLJANA – Nakon Pule i Zagreba, Varaždinska županija predstaviti će se ove subote, 12. listopada u slovenskoj metropoli, Ljubljani. Od ranih jutarnjih sati mnogobrojni OPG-i ponuditi i predstaviti Ljubljančanima te turistima bučino ulje, hajdini gibanek, voćne rakije i likere, med te vino varaždinskog vinogorja. Cjelokupno predstavljanje predviđeno je na Mestnome trgu te u Stritarjevoj ulici. OPG-e će oko 10,30 sati u društvu gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića obići i župan Varaždinske županije Radimir Čačić te predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević.

ZAPREŠIĆ – Udruženje obrtnika Zaprešić i ove godine u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić organizira trodnevni sajam gospodarstva koji je 21. godinu zaredom okupio više od 200 izlagača. Uz raznovrsnu i zanimljivu ponudu, organizatori su i ovoga puta pripremili kulturno-zabavni program. Sajam se može posjetiti svakog dana do 10,00 do 20,00 sati, a ulaz je slobodan. U sklopu manifestacije Dani Jelačića, a povodom Dana grada Zaprešića ove subote, 12. listopada u Vršilnici Novih dvora bit će održana svečana sjednica Gradskog vijeća.

KOPRIVNICA – Župan Koprivničko-križevačka županije Darko Koren donio je odluku o načinu raspodjele sredstava proračuna namijenjenih sufinanciranju programa i projekata udruga od općeg značaja za Koprivničko-križevačku županiju. Osigurana sredstva iznose 70 tisuća kuna i raspodijelit će se udrugama putem pokroviteljstva, financiranja manifestacija i drugih događanja prema mišljenju Povjerenstva za dodjelu sredstava za aktivnosti koje iz opravdanih razloga nisu mogle biti planirane u godišnjem planu udruga. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 500, a najveći pet tisuća kuna.

ZAGREB – Rekonstrukcija vodoopskrbne mreže u naselju Staro Brestje u Sesvetama u punom je jeku. Riječ je o sveobuhvatnom projektu kojim će se u cijelosti zamijeniti stari vodovod novom vodoopskrbnom mrežom. Prva faza radova okončana je u Ulici Ive Dulčića, a na redu su Ulica Vladimira Kirina, Ulica Anke Krizmanić, Badelov breg, Otona Ivekovića i potez kroz Novo Brestje. – S ovime ćemo otkloniti dosadašnje probleme s vodovodom na kojem je tjedno dolazilo do puknuća te dnevnih gubitaka od 1100 kubika pitke vode, rekao je Marin Galijot, direktor Vodoopskrbe i odvodnje

BJELOVAR – U I. osnovnoj školi Bjelovar započeo je s radom novoosnovani školski volonterski klub „Volontiraj u Prvoj“ u sklopu Erasmus+ KA1 projekta „Let’s VolunPeer!“. Održane su i radionice  posvećene vršnjačkoj pomoći u učenju i pisanju domaće zadaće uz pomoć suvremenih web alata, te svemiru. Ovo je jednogodišnji Erasmus+ projekt koji se provodi u dvoje faze, a aktivnosti u volonterskom klubu trajat će cijelu školsku godinu te će se učenici od 1. do 8. razreda moći prijavljivati za razne sekcije prema vlastitim afinitetima.

loading