Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.11.2015.

Posted in Vijesti

VIRJE – Svečano je otvoren dječji vrtić s jaslicama i pomoćnim prostorijama u Virju. Vrtić je površine 1180 metara četvornih, a ukupna vrijednost investicije je oko 7,5 milijuna kuna. Financiran je većim dijelom vlastitim sredstvima Općine Virje te uz pomoć Koprivničko-križevačke županije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Novi vrtić u Virju suvremeno je opremljen, klimatiziran s podnim i radijatorskim grijanjem. Primjer je kako bi se u budućnosti trebali graditi objekti predškolskog odgoja, kaže župan Darko Koren. Općina Virje ima vrtić, no prostor je star i nije primjeren predškolskom odgoju i bilo je potrebno izgraditi novi, kaže načelnik Mirko Perok te dodaje kako vrtić može primiti 110 djece. Mališani će u novom prostoru boraviti od 1. prosinca.

ZAGREB – Nakon što je 2007. godine Grad Zagreb kao prva lokalna zajednica sustavno započeo financiranje pomoćnika u nastavi iz proračuna, ove je godine drugi put aplicirao na europski socijalni fond te za provedbu projekta dobio 4,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.I z godine u godinu broj pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama se povećava, a danas se tako uz europske potpore i sredstva iz proračuna financira ukupno 373 pomoćnika u nastavi za potrebe 471 učenika u 105 osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba. Cilj je projekta povećanje socijalne uključivosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama.

ZAGREB Noć kazališta 2015. bit će održana u subotu, 21. studenog pod sloganom „Bit(n)i ili ne bit(n)i“. Već sedmu godinu za redom, Noć kazališta okuplja brojne ljubitelje ove umjetnosti te će ove godine sudjelovati 85 institucija u 42 mjesta u Hrvatskoj, a moći će se pogledati 125 predstava i 80-ak popratnih programa. Noć kazališta 2015. ima tri premijere i to u zagrebačkom i varaždinskom HNK te u RI teatru iz Rijeke, a po prvi puta u Noći sudjeluje i Hrvatsko zagorje, gdje će u krapinskoj velikoj dvorani POU biti održana pretpremijera predstave Loptice. Cijeli program može se naći na web adresi www. noć-kazaliste.com.

VARAŽDIN – Svečanost u povodu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica priređena je danas u skupštinskoj dvorani županijske palače u Varaždinu.  Drugu godinu zaredom, Varaždinska županija je izabrala i nagradila najbolje čitače u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije. Danas je tu nagradu primilo 33 učenika osnovnih i 11 učenika srednjih škola, ali i najstarija čitateljica Varaždinske županije,  90- godišnja Dorotea Maltar iz Remetinca. Svima njima je čestitao i nagrade uručio župan Varaždinske županije Predrag Štromar, koji ističe da je cilj obilježavanja ovog dana popularizacija knjige i prakse kontinuiranog čitanja. Spomenimo i to da su se ove godine akciji pridružile sve gradske knjižnice iz Varaždinske županije- iz Varaždina, Ludbrega, Ivanca, Novog Marofa i Lepoglave.

ZAGREB – Grad Zagreb ove je godine za internacionalizaciju poslovanja obrtnika i malih poduzetnika u proračunu osigurao 10 milijuna kuna. Sredstava su namijenjena za savjetodavne usluge, za odlazak na sajmove, marketing, istraživanje vanjskog tržišta te pripremu proizvoda za strano tržište Na natječaj je pristiglo 74 zahtjeva koji se obrađuju, a visina pojedinačnih potpora kreće se od 150 do 750 tisuća kuna.

ZAGREB – Inicijativu da se Željeznički most nazove po Jimiju Hendrixu podržat će i Hrvatske željeznice. Inicijativa je već na društvenim mrežama skupila gotovo pet tisuća ljudi, a na Hendrixov rođendan, 27. studenog, Gradu Zagrebu predat će se peticija sa zahtjevom. Podsjetimo, prvi natpis “Hendrix” pojavio se 1994. godine, dok je posljednji put glazbenikovo ime, nakon nekoliko brisanja grafita, na mostu “osvanulo” prije nekoliko dana. Željeznički most, inače, spomenik je kulture te na njemu ne bi smjelo biti nikakvih obilježja.

MURSKO SREDIŠĆE – Treća faza adaptacije Centra za kulturu u Murskom Središću počela je početkom listopada , a obuhvatit će rekonstrukciju prizemnog dijela zgrade, rušenje postojećeg prizemnog dijela, gradnju novog i dogradnju gornje etaže te natkriveni trijem i vanjske stube s ogradom za gornju etažu. Adaptacijom vrijednom više od 990 tisuća kuna završava se cjelokupno vanjsko uređenje zgrade Centra za kulturu, gdje je od strane Ministarstva kulture u iznosu od 200 tisuća kuna odrađena druga faza, dok je četvrta faza već kandidirana u program Izgradnja, održavanje i opremanje ustanova kulture za 2016. godinu, ističe zamjenik ministra kulture Alen Kajmović.

ZAGREB – Sredstva kapitalne pomoći u iznosu od 4 milijuna i 420 tisuća kuna za sufinanciranje izgradnje i održavanja objekata te uređaja komunalne infrastrukture gradovima i općinama na svom području dodijelila je Zagrebačka županija. Sredstva su dodijeljena gradovima Velika Gorica, Dugo Selo, Zaprešić, Vrbovec i Sveta Nedelja te općinama Brckovljani, Kloštar Ivanić, Pisarovina, Bedenica, Kravarsko, Preseka, Bistra, Luka i Pušća. Jedinicama lokalne samouprave na raspolaganju je još milijun 380 tisuća od ukupno osiguranih 5,8 milijuna kuna. Zagrebačka županija sudjelovat će u sufinanciranju prijavljenog programa do 90% iznosa za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a najviše do 250 tisuća kuna te do 80% iznosa za izgradnju, adaptaciju i/ili sanaciju i nabavku opreme, najviše do milijun kuna.

KRAPINA – U evidenciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina krajem listopada registrirano je 6.457 osoba. U usporedbi sa rujnom, broj nezaposlenih povećao se za 2,1%, a u odnosu na listopad 2014. godine broj nezaposlenih manji je za 11,5%. Iz evidencije nezaposlenih u listopadu je izašlo 679 osoba, što je 13,9% manje nego u listopadu prošle godine. Zaposleno je 428 osoba i to najviše u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, trgovini, pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane te obrazovanju.

KOPRIVNICA – LIFE FUTURE novi je projekt financiran iz Europske unije u kojem sudjeluje Grad Koprivnica. Početna konferencija održana je u španjolskom gradu Valenciji, a šest partnera projekta predstavilo je svoje područje djelovanja i aktivnostiu sklopu projekta . Cilj je razviti alat koji će omogućiti precizne i jednostavne analize okoliša te olakšati primjenu regulativa vezanih uz zelenu javnu nabavu, a projekt traje 30 mjeseci i vrijedan je 605 tisuća eura. Uz grad Koprivnicu, partneri su Udruga gradova i regija za recikliranje i održivo upravljanje resursima iz Belgije, Istraživački centar Valencija, Sveučilište Jaume Španjolska i InnDEA Valencija. Zadaća Koprivnice je pratiti promjene u zakonodavstvu Europske unije vezane uz zelenu nabavu, testirati alat za provođenje postupaka zelene nabave koji će kreirati projektni partneri te promovirati projektne rezultate i načela zelene nabave među ostalim dionicima u Hrvatskoj.

LUDBREG – Mjesec hrvatske knjige i ove je godine u Osnovnoj školi  Ludbreg obilježio  projekt Knjiga – moj prijatelj. Učitelji i učiteljice razredne i predmetne nastave dvaput tjedno odvojili su  do deset minuta svoga prvog nastavnog sata, a razrednici dio sata razrednika kako bi učenicima  naglas čitali cjelovite tekstove, ulomke iz književnih djela ili neknjiževne tekstove primjerene njihovu uzrastu. Cilj je projekta poticanje učenika na čitanje te upoznavanje s knjigama koje nisu na popisu lektire. Projekt je pokrenula i osmislila učiteljica hrvatskoga jezika Nataša Sedlar, a ove godine proveden je u suradnji s učiteljicama razredne nastave Zdenkom Moslavac i Dragicom Miklošić, učiteljicom povijesti Marinom Busija te knjižničarom Kamijem Othmanom.

PRETETINEC – Asfaltiranje ulice iza Područne škole Dunjkovec u međimurskom naselju Pretetinec u dužini od 218 i širini od 5 metara u tijeku je ovih dana. Radi se o jedinoj ulici bez asfalta u Pretetincu, a riječ je o prometnici kojom prolaze djeca na putu prema Područnoj školi u Dunjkovcu. Na tom mjestu se nalazi i autobusno stajalište za djecu koja odlaze u Osnovnu školu u Nedelišću. Vrijednost radova iznosi nešto manje od 200 tisuća kuna. Nakon toga, radovi se sele u Ulicu Ivana Gorana Kovačića, gdje će se dovršiti asfaltiranje u dužini od 258 metara i širini od 5 metara, a vrijednost radova procijenjena je na 263 i pol tisuće kuna.

loading