Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.11.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Sramotno je višegodišnje loptanje svih dosadašnjih Vlada sa, za državu strateški važnom tvrtkom kao što je Imunološki zavod, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Grad Zagreb cijelo vrijeme želi zajedno s Vladom biti   partner očuvanja rada i proizvodnje Imunološkog zavoda čija je djelatnost izrade krvnih pripravaka i cjepiva  od posebnog značaja za sve građane Hrvatske, istaknuo je Bandić.Što se tiče financiranja,  Imunološki zavod je gospodarska aktivnost, koja nakon nekog vremena donosi zaradu i dobit, rekao je pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić, naglasivši kako Grad uz osigurana proračunska sredstva može eventualni dodatni novac nabaviti kreditom. U očekivanju odgovora od nove Vlade i resornog ministarstva zdravstva, zagrebački gradonačelnik je podsjetio kako  ga je Gradska skupština obvezala na rješavanje problematike Imunološkog zavoda.

ČAKOVEC – Izvedbeni plan Zimske službe za sezonu 2016./ 2017. Uprave za ceste Međimurske županije predstavljen je na današnjem sastanku svih upravitelja i izvođača cesta održanom u sjedištu ŽUC-a u Čakovcu. Naime, ŽUC gospodari s 450 kilometara županijskih i lokalnih cesta, a njihovo zimsko održavanje  službeno započinje 15. studenog. Za održavanje cesta ove je godine predviđeno ukupno tri milijuna kuna, a konačan iznos ovisit će o količini padalina. Predviđena je potrošnja od 1.200 tona silosne i 300 tona skladišne soli, kazala je ravnateljica ŽUC-a Međimurske županije Ljerka Cividini i dodala da će, ovisno o količini padalina, ove zime na terenu biti u pripravnosti i do dvadeset vozila- ralica i posipača soli.

ZAGREB Prijedlog o reformi Mjesne samouprave kojim će se vratiti odgovornost i odlučivanje na najnižu razinu te kojim Vijeća gradskih četvrti i Mjesni odbori suvereno odlučuju o infrastrukturi u svojoj nadležnosti koristeći sredstva koja su njima na raspolaganju  je spreman najavio je gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare u prostorijama Mjesnog odbora Glavničica. Naime, do sada su Vijeća gradskih četvrti raspolagala sa 5% proračunskih sredstava, dok su Mjesni odbori bili u situaciji da za radove šalju molbu u Gradsku upravu. Ovim će prijedlogom Vijeća gradskih četvrti i Mjesni odbori primati po 7,5% Gradskog proračuna, što je ukupnih 15%, te samostalno odlučivati o tome što će raditi i koje projekte financirati u svojim četvrtima.Već 1. prosinca će prijedlog biti predložen Gradskoj skupštini, paralelno s proračunom za 2017.

ZAGREB –  Javni poziv za sufinanciranje izrade Strategije razvoja pametnih gradova na svom području u ovoj godini raspisala je Zagrebačka županija. Otvoren je do 14. studenog. Ovom Strategijom žele se stvoriti bolji preduvjeti za razvoj i ulaganje na području gradova u razdoblju 2014-2020. Također se želi povećati konkurentnost gospodarstva, razvoj poduzetništva, posebice u IKT sektoru, veće korištenje informacijskih i komunikacijskih usluga te podizanje kvalitete života građana kroz unapređenje rada javne uprave korištenjem IK tehnologije. Korisnik bespovratne potpore može biti grad s područja Zagrebačke županije koji ima razrađenu Strategiju ili ugovorenu izradu Strategije do dana podnošenja prijave na ovaj javni poziv. Visina iznosa potpore za gradove dodjeljivat će se sukladno indeksu razvijenosti.

PREGRADA – U modernizaciju prometnica Županijska uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije ove i sljedeće godine uložit će 20 milijuna kuna, osiguranih kreditom, a najavljeni radovi odnose se na presvlačenje postojećih kolnika novim slojem asfalta. Ukupno će na taj način ŽUC urediti 44,5 kilometara cesta na području županije.

VARAŽDIN – Varaždinski regionalni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem je listopada evidentirao 5.268 nezaposlenih osoba. U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih manji je za 1,5% ili za 82 osobe, a u usporedbi listopadom prošle godine godine broj nezaposlenih u Varaždinskoj županiji  manji je za 1.553 osobe, odnosno 22,8%.

KOPRIVNICA – Redovni sastanak s pročelnicima Upravnih odjela Koprivničko-križevačke županije i ravnateljima županijskih ustanova održao je zamjenik župana Darko Sobota, a tema je bila koordinacija projekata, razmjena informacija o projektima u provedbi, javnim pozivima te pozivima u najavi. Tom prilikom predstavljeno je 11 projekata Županije i 26 koliko ih je u fazi ocjenjivanja. Također prezentirani su projekti energetske obnove, vodnokomunalne infrastrukture, zatim iz područja zdravstva i socijalne skrbi, govorilo se i o projektima u najavi, odnosno projektima promicanja održivog korištenja prirodne baštine za što je na raspolaganju 380 milijuna kuna, od čega prijavitelji mogu dobiti od dva do 20 milijuna kuna, a naredne godine ide i novi natječaj za kulturnu baštinu.

ČAKOVEC –  Plan Zimske službe za sezonu 2016./ 2017. Županijske uprave za ceste Međimurske županije za županijske i lokalne ceste bit će predstavljen na današnjem sastanku što će biti održan u sjedištu Uprave u Čakovcu. Uz to, predstavljen će biti i plan održavanja nerazvrstanih cesta na području grada Čakovca.

ZAGREB – Tradicionalnu manifestaciju „Martin je v Zagrebu“ koja se održava na zagrebačkom Trgu bana Jelačića organizirala je Zagrebačka županija u suradnji s Gradom Zagrebom i KUD-om „Prepuštovec“. Središnji  događaj, Obred krštenja vina, održat će se ove subote, 12. studenog  u 12,00 sati, a vodit će ga 10-ak najodanijih Martinjskih biskupa, uz bogat prateći zabavno kulturni sadržaj. U kućicama koje su smještene na Trgu, svakodnevno od 9,00 do 20,00 sati predstavljaju se 24 izlagača iz Zagrebačke županije.

KRAPINA – FIGHT IN THE WEST – ROAD TO PANCRASE, naziv je borilačkog eventa sa MMA borbama koji će se po prvi puta održati u sportskoj dvorani srednje škole Krapina, ove subote, 12. studenog 2016., u organizaciji sportskog centra „4 ALL GYM“ i UFK  – Novi Zagreb. Gledatelji će imati priliku vidjeti 12 borbi u kavezu, a beskompromisni borci odmjerit će snage u različitim kategorijama. Turnir je i kvalifikacijskog karaktera za odlazak u Japan kod organizacije PANCRASE  koja je inače i najstarija MMA organizacija na svijetu. Poseban gost večeri, ujedno i Pancraseov izaslanik za Hrvatsku je Branko Cikatić, legenda borilačkih sportova i osvajač prvog K-1 turnira u Japanu. Borbe počinju u 20 sati.

loading