Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb u idućih godinu dana planira velika ulaganja u pješačke pothodnike. Riječ je o obnovi osam podzemnih prolaza vrijednosti 65 milijuna kuna. Prvi pothodnik koji je krenuo u obnovu je ispod križanja Avenije Dubrovnik i Ulice Savezne Republike Njemačke a radovi obuhvaćaju rekonstrukciju stubišta, obnovu zidova, novu rasvjetu kao i ugradnju vertikalno podiznih platformi. Radove, koji bi trebali okončati u proljeće, rano jutros otvorio je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić. „S ovim ćemo konačno riješiti dosadašnje probleme s prijelazom velikih prometnica. Najviše koristi će imati osobe s invaliditetom, trudnice i majke s malom djecom, biciklisti te osobe starije životne dobi“, naglasio je Bandić. Obnova zagrebačkih pothodnika kao i ugradnja dizala aplicirat će se na fondove EU a radovi bi trebali okončati do 2021. godine.

ZAGREB – Povodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael na Hrvatskome katoličkom sveučilištu, u organizaciji Veleposlanstva Države Izrael u suradnji s Apostolskom nuncijaturom u Republici Hrvatskoj i Zagrebačkom nadbiskupijom, započela je konferencija o odnosima, kako duhovnim tako i političkim, između Židova i kršćana. „Uspostavljanje odnosa uvijek poziva na njihovo razvijanje i snažniju suradnju. To je okvir koji omogućuje bolje uzajamno poznavanje i jačanje povjerenja“, rekao je kardinal Josip Bozanić. U sklopu obilježavanja 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Svete Stolice i Države Izraela u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog večeras će u biti održan koncert Zagrebačke filharmonije violinista Itamara Zormana, sopranistica Tanje Ruždjak i Maje Vukoje te Djevojačkog zbora Zvjezdice pod ravnanjem izraelskog dirigenta svjetskog glasa Ariela Zuckermanna.

IVANEC – Svečanost otvaranja energetski obnovljenog društvenog doma Lančić – Knapić upriličena je danas, 11. studenog 2019. godine, u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, koji je objekt i otvorio, te čelnika Grada Ivanca.Energetska obnova doma, izgrađenog 1985. godine, vrijedna više od 1,08 milijuna kuna, sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Na domu su izvedeni razni obrtnički, instalaterski i drugi prateći radovi te je dom dobio novi krov, vanjsku ovojnicu, zamijenjena je stolarija i izvedeno kompletno unutarnje uređenje, a priprema potrošne tople vode osigurat će se preko solarnih kolektora. Sve to rezultirat će uštedama na energentima za oko 53,53%, rekao je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Obnova doma u Lančić Knapiću jedna je od 1 300 investicija energetske obnove raznih školskih, zdravstvenih i društvenih objekata, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar pohvalivši rad lokalnih samouprava na sjeveru zemlje gdje su i sredstva najbolje iskorištena. Po otvorenju doma uslijedio je kratki obilazak Ulice Ljudevita Gaja u centru Ivanca čija je modernizacija u tijeku, a sufinancirana je sredstvima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja

VARAŽDIN – S ciljem poticanja kulture čitanja knjiga, svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica držana je danas u Županijskoj palači u Varaždinu. U nazočnosti savjetnice župana Natalije Martinčević, u sklopu svečanosti proglašeni su najčitači/najčitatelji školskih knjižnica, njih 76 koji su sveukupno pročitali više od 2.250 naslova. Čitanje je temelj obrazovanja, a upravo po iskoracima u obrazovanju, za koje se izdvaja 56% županijskog proračuna, Varaždinska županija je predvodnik u Hrvatskoj, naglasila je Natalija Martinčević. Naime, u Varaždinskoj županiji gotovo 94% djece pohađa nastavu u jednoj smjeni, a srednju školu upisuje gotovo 100% učenika. Osim toga sada je uvedeno i učenje informatike već od 1. razreda osnovne škole, uveden je cjelodnevni boravak djece u školama, a osobito valja izdvojiti rad Centara izvrsnosti u koje je uključeno oko 900 djece, dodala je Martinčević.

BRAČAK – Memorandum o suradnji između REGEA-e i Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Srbije potpisan je u ponedjeljak, 11. studenog 2019. godine u Energetskom centru Bračak, prvom takvom centru Hrvatskoj. Memorandum otvara put da se hrvatsko znanje i iskustvo prenose u susjednu Srbiju koja je u REGEA-i i Krapinsko-zagorskoj županiji prepoznala partnere koji joj mogu pomoći u osnivanju prve energetske agencije. Krapinsko – zagorska županija i ovime potvrđuje, kako se višestruko isplati ulaganje u znanje koje se može plasirati i preko suradnje sa susjednim zemljama. Saša Vasilić, predsjednik Radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost Zlatiborske oblasti i zamjenik predsjednika Općine Priboj je istaknuo, kako ovaj kraj svoj budući razvoj temelji na cirkularnoj ekonomiji i efikasnoj upotrebi energije, kako bi se sačuvali prirodni resursi. Memorandum su potpisali Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Užica i Julije Domac, ravnatelj REGEA-e. – Drago mi je da smo prepoznati kao partner od kojeg se može učiti i vjerujemo da podrškom koju ćemo pružiti u osnivanju energetske agencije kolegama iz Srbije zajedno pridonosimo borbi protiv klimatskih promjena – naglasio je Domac.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u zgradi Gradske uprave, u ponedjeljak, 11. studenog primio je predstavnike Hrvatske taekwondo reprezentacije – sportaše, trenere i čelnike, u povodu sjajnog uspjeha reprezentacije na Europskom kadetskom i juniorskom prvenstvu održanom u listopadu ove godine u Španjolskoj. Oni su osvojili dvije pojedinačne medalje kod kadetkinja i 7 kod juniora, te su ekipno juniorke osvojile drugo mjesto i srebrnu medalju, a juniori broncu.- Zaista je lijepo kada se mladi bave sportom te na najbolji mogući način predstavljaju svoj Grad i državu- rekao je zagrebački gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Za akademsku godinu 2019./2020. studentima s invaliditetom će se dodijeliti najviše 25 gradskih stipendija. Stipendija se dodjeljuje od 1. listopada 2019., za trajanja statusa redovitog studenta, odnosno najduže za 10 mjeseci, odnosno za 5 mjeseci, ako u tom roku prema nastavnom planu i programu studija za koji je stipendija odobrena završava nastavni plan i program korisnika Stipendije. Neto iznos Stipendije utvrđuje se u visini 50% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje siječanj-kolovoz 2019. godine. Kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu Stipendije su: invaliditet i težina oštećenja, uspjeh na studiju, socijalni status i druge socijalne prilike, postignuti i priznati rezultati studenta na jednom području znanosti, umjetnosti ili sporta. Rok za podnošenje prijava je zaključno 5. prosinca 2019.

ČAKOVEC – Na gradnju nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje u Čakovcu čeka se više od 10 godina. Nova zgrada trebala bi se graditi u Martanama i prostirati se na 7.213 metara četvornih. Prema projektu, osim dijela namijenjenog nastavi, u odgojno obrazovnim prostorima predviđeni su i kabineti za edukacijsko rehabilitacijsku potporu i skrb, prostori za usvajanje radnih i cjeloživotnih vještina polaznika, knjižnica te dvorana za edukaciju edukatora i roditelja. Riječ je o investiciji vrijednoj gotovo 70 milijuna kuna. U prijedlogu Državnog proračuna za 2020. godinu planirana su sredstva za početak izgradnje nove zgrade Centra i gradnja bi trebala početi iduće, a trajati dvije godine.

BJELOVAR – Jedan od većih projekata Grada Bjelovara u narednoj godini bit će energetska obnova Doma kulture, vrijedna 11,7 milijuna kuna, uz sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2,1 milijun kuna. Radit će se toplinska izolacija, zamijenit će se stolarija i rasvjeta, a očekuje se ušteda toplinske energije te bi objekt iz D energetskog razreda trebao prijeći u B. Gradonačelnik Dario Hrebak potpisao je ugovor s izvođačem radova, a projekt bi trebao trajati do travnja 2021. Također, napominje gradonačelnik Hrebak, cilj je Dom kulture pretvoriti u kazalište i povećati broj sjedećih mjesta za što će biti potrebno još 2,5 milijuna kuna, a Grad Bjelovar već je projekt prijavio na natječaj Ministarstva kulture te očekuje oko milijun kuna sufinanciranja za nabavu opreme.

KOPRIVNICA – Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren donio je zaključak o rasporedu sredstava proračuna temeljem natječaja za sufinanciranje udruga umirovljenika u ovoj godini. Ukupno je u ovom dijelu natječaja raspoređeno 78.540 kuna: Udruzi umirovljenika deset tisuća kuna, te Udruzi matice umirovljenika Koprivnica za tri programa preostali iznos.

ZAGREB – Zagrebačka županija nastavlja s preventivnim programom ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože. Program provode dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije. Raspored ljekarni u kojima će se obavljati pregled dostupan je na mrežnoj stranici Županije, a obavezna je telefonska rezervacija termina. Tako su pregledi ovog ponedjeljka, 11. studenog u ljekarni u Svetom Ivanu Zelini, a u srijedu, 13. studenog u Velikoj Gorici. Zagrebačka županija za ovaj preventivni program osigurala je 70 tisuća kuna. Prema izvješću Specijalne bolnice Naftalan, u 2018. godini su pregledane 562 osobe s područja Zagrebačke županije, od kojih je na daljnju obradu upućeno njih 76, dok je kod 15 osoba izražena sumnja na karcinom kože.

loading