Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.-12.01.2020.

Posted in Vijesti

ANDRAŠEVEC – Na požarište Staračkog doma u Andraševcu gdje je u subotu ujutro, 11. siječnja 2020. godine  smrtno stradalo šest osoba, došli su i premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Premijer je izrazio sućut obitelji stradalih u toj tragediji, potvrdivši da je u tijeku očevid. Požar u Domu za starije i nemoćne osobe “Zelena oaza” u Andraševcu, kod Oroslavlja izbio je jutros iza 5 sati, a vatrogasci su odmah izašli na teren. Izgorjela je pomoćna zgrada Doma za starije i nemoćne osobe. Prema dosadašnjima informacijama, u požaru je smrtno stradalo šest osoba.
“Nažalost, prema prvim informacijama koje smo dobili smrtno je stradalo šest osoba. U tijeku je očevid”, izjavio je novinarima premijer Plenković, koji je u došao u Andraševac s ministrom Božinovićem. “U ovom trenutku osim izražavanja najdublje sućuti obiteljima smrtno stradalih osoba, ne mogu reći ništa više. Pričekat ćemo da nadležne službe obave svoj posao”, kazao je premijer. Upitan bi li zbog ovog slučaja trebalo postrožiti inspekcijski nadzor u domovima za starije i nemoćne, Plenković je rekao: “Ovdje će se uključiti svi – i županijska tijela i nadležno Ministarstvo. Da vidimo treba li taj sustav kontrola činiti redovitijim i češćim”. U Andraševac su stigli i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak. U jutrošnjem gašenju požara sudjelovali su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a Oroslavje s ukupno četiri vozila i 20 vatrogasaca. Vatra je ugašena oko 6,30 sati, a vatrogasci su nastavili radili na hlađenju objekta kako bi policija mogla uči i provesti očevid.

ZAGREB – Od subote, 11. siječnja 2020. godine za građane je otvoreno Skijalište na Zagrebačkoj gori. Crveni spust i Bijela livada otvoreni su od 9,00 do 16,00 sati, dok noćnog skijanja do daljnjeg nema. Kako upozoravaju iz Skijališta Sljeme, Crveni spust je nakon utrka Svjetskog kupa jako tvrd te je potrebno na stazu doći sa servisiranim skijama i opremom.

ZAGREB – Povodom Dana Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu u subotu, 11. siječnja 2020. godine u 19,30 sati u koncertnoj dvorani Blagoja Berse održan je već tradicionalni Koncert na dar na kojem su nastupili studenti Muzičke akademije kao solisti i u ansamblu uz Zagrebačke soliste. Na programu su bila djela Bacha, Paganinija, Papandopula i Beethovena, a kao solistice su nastupile pijanistica Barbara Cvitanović, violončelistica Lucija Pejković i udaraljkašica Suzana Komazin. Ulaz na koncert je slobodan.

KOPRIVNICA – U Koprivnici je održana Zimska škola folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika koja je ove godine okupila 150 sudionika, stručnjaka za područje hrvatske tradicijske umjetnosti, članove KUD-ova iz Hrvatske te predstavnika hrvatske zajednice iz EU i svijeta, kao i predstavnika hrvatskih nacionalnih manjina iz okolnih zemalja. Ovoga puta polaznici su učili o plesovima, narodnim nošnjama, pjesmama i proučavaju glazbala hrvatskog Panonskog područja, dok je od teorijskih predavanja na programu bila kinetografija i osnove notnog pisma. Stečeno znanje i umijeće polaznici su pokazali na završnom svečanom koncertu, u nedjelju, 12. siječnja 2020. godine u dvorani koprivničkog Domoljuba.

ZAGREB – Zagrebačka Čistoća i ovog vikenda, 11. i 12. siječnja 2020. godine nastavila je s edukacijama pod sloganom „Odvojeno skupljanje otpada – Mijenjamo navike!” koje se provode u najvećim trgovačkim centrima na području grada. Cilj edukacija je informiranje i educiranje građana o sprečavanju nastanka otpada, odvojenom skupljanju otpada i odgovornom postupanju s otpadom. U toj maloj školi razvrstavanja otpada i educiranju građani imaju priliku kroz praktične primjere naučiti kako koristiti dodijeljene spremnike, koju vrstu otpada odložiti u koji spremnik, kada i koga zvati kada su spremnici puni te dobiti odgovore na sva ostala pitanja.

KRAPINA – Pučko otvoreno učilište Krapina, Galerija grada Krapine i Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Zagreb organizatori su izložbe 15. bjelovarskog salona fotografije “Šuma okom šumara” koja se može razgledati u Galeriji grada Krapine. Posjetitelje očekuje oko 500 fotografija nastalih u šumama diljem Hrvatske, a autori su fotografi amateri, šumarski djelatnici.

VARAŽDIN – U Noć muzeja, koja je ove godine u petak, 31. siječnja, uključit će se i varaždinski muzeji. U Muzeju hrvatskog vatrogastva koji će svoja vrata posjetiteljima otvoriti od 18,00 do 23,00 sata središnje događanje biti će otvaranje izložbe “Što ostaje kad intervencija završi?”. Kroz oštećenu opremu i priče o teškim intervencijama, građanima će približiti opasnosti s kojima se vatrogasci svakodnevno susreću. Bit će organizirano predavanje i radionica crtanja za najmlađe. Gradski muzej Varaždin bit će otvoren od 18,00 do 24,00 sata, a posjetitelji će moći posjetiti postave u Starom gradu, Palači Herzer i Palači Sermage.

ČAKOVEC – Otvorenje izložbe slika i radova učenika OŠ Goričan održano je u čakovečkoj dvorani Scheier u subotu, 11. siječnja 2019. godine.

JASTREBARSKO – Prvi ovogodišnji sajam darova zemlje, vrta i polja, “Plac Mljac” održan je u subotu, 11. siječnja podno Župne crkve Sv. Nikole u Jastrebarskom. Na sajmu je izlagalo dvadesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su svoju bogatu i raznovrsnu ponudu predstavili Jaskancima koji su pak pokazali kako je Plac Mljac postao neizostavno mjesto za nabavku kvalitetnih domaćih proizvoda.

BJELOVAR – Mlade rukometašice ŽRK Bjelovar, u subotu, 11. siječnja 2020. godine, odigrale su u Dvorani Europskih prvaka prijateljsku utakmicu sa Sveučilišnom selekcijom Narodne Republike Kine, koja ovu studijsku godinu boravi u Hrvatskoj.

loading