Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.-12.05.2019.

Posted in Vijesti

GORNJA STUBICA – Susreti za Rudija, 22. po redu, održani u Gornjoj Stubici  u nedjelju, 12. svibnja 2019. godine, protekli su u posebnom ozračju, jer su se poklopili s povratkom MIG-a 21 s kojim je Rudolf Perešin u jeku Domovinskog rata prebjegao s bihaćkog aerodroma, iz tkz. JNA, u Austriju. Nakon svečanosti kod Ministarstva obrane na kojoj je predstavljen avion proslavljenog pilota Rudolfa Perešina koji je zbog svojeg herojskog čina bio nadahnuće hrvatskim braniteljima, svečano je bilo i u Perešinovoj rodnoj Gornjoj Stubici, gdje su u spomen na tog junaka Domovinskog rata položila vijence i zapalila svijeće, uz obitelj,  mnogobrojna izaslanstva, od Gornje Stubice i Krapinsko-zagorske županije do ministarstava obrane i branitelja, a okupljenima u Gornjoj Stubici obratio se, izražavajući duboku zahvalnost i poštovanje prema Rudolfu Perešinu, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević. Krapinsko-zagorska županija neizmjerno je ponosna na Rudolfa Perešina, u čiji spomen sudjeluje i u gradnji njegove Spomen hiže, za čiji su nastavak gradnje sporazum o sufinanciranju za ovu godinu, u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra Damira Krstičevića, Ljerke i Daliborke Perešin, potpisali vlč.Ivan Levak, predsjednik Društva Rudolf Perešin, Jasmin Krizmanić, načelnik općine Gornja Stubica i Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

RADOBOJ – Šesta manifestacija “Dani orhideja” održana je danas, 11. svibnja 2019. godine, u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije i Općine Radoboj. Nakon stručnih predavanja u Centru za prirodu Zagorje i obilaska Muzeja Radboa, dvjestotinjak posjetitelja krenulo je u obilazak oko šest kilometara duge staze Putevima orhideja s radobojske strane Strahinjščice te uživalo u netaknutoj prirodi i vidjelo cvatuće samonikle orhideje i druge vrste koje su u cvatu. Ovaj kraj ima izvanrednu biološku raznolikost, a orhideje su samo dio ljepota koje posjetitelji mogu doživjeti, ističe ravnateljica Javne ustanove Dijana Hršak. Načelnik Radoboja Anđelko Topolovec, ističe koliko je ponosan na ovu manifestaciju, koja na jedinstven način dočarava posebnosti i ljepote ovoga kraja. I ove godine, u manifestaciji je uživala i saborska zastupnica Marija Puh, te istakla zadovoljstvo što broj posjetitelja iz godine u godinu raste. Ove je godine, prvi put, zahvaljujući suradnji s Gradom Zagrebom i zagrebačkom Turističkom zajednicom te HŽ putničkim prijevozom ostvarena odlična suradnja te je iz Zagreba vlakom u Radoboj stigao zavidan broj posjetitelja.

ZAGREB – Zbog zabrinjavajućih brojki da se godišnje u Hrvatskoj obavi gotovo 4.000 amputacija cijele ili dijela noge, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Hrvatska endovaskularna inicijativa organizirali su  ove subote, 11. svibnja 2019. godine, na Cvjetnom trgu javnozdravstveni događaj NOGA GLAVU ČUVA – akcija protiv amputacija. U sklopu akcije organizirano je besplatno mjerenje AB indeksa što je najbrži i najjednostavniji način ranog otkrivanja periferne arterijske bolesti, čije neliječenje dovodi do rizika od amputacije noge. U sklopu programa dijelili suse i promotivno-edukativni materijali . Cilj akcije, čiji je glavni pokrovitelj Grad Zagreb, je naglasiti nužnost uvođenja mjerenja AB indeksa u široku upotrebu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

ZAGREB – U parku iza Centra za kulturu i informacije Maksimir,  tri subote, 11., 18. i 25. svibnja 2019. godine,  održavaju se Tržnice kulture od 10,00 do 13,00 sati. Uz potporu Gradskog ureda za kulturu, u suradnji s Tržnicama grada Zagreba i partnerima Centar za kulturu i informacije Maksimir, napravljena je tržnica kulture – umjetnosti, zdravlja tijela i duha, kao i izložbe starih slika fotografija i filmova, s ciljem upoznavanja lica kvarta.

ZAGREB – Ove godine, sedam zagrebačkih muzeja predstavlja se u tzv. „MIM paviljonu“ – impozantnoj i atraktivnoj instalaciji izgrađenoj od prozračne drvene strukture u obliku velikog gnijezda, u čijem „krilu“ su smješteni muzeji sudionici: Hrvatski prirodoslovni muzej, Arheološki muzej, Muzej za umjetnost i obrt, Muzej suvremene umjetnosti, Tehnički muzej Nikola Tesla, Hrvatski povijesni muzej, Etnografski muzej te Muzejski dokumentacijski centar i gostujući Muzej Radoboja. „Muzeji izlaze naulice, muzeji izlaze u grad i na taj način pozivaju javnost da skrenu
pažnju na njihove prave adrese i njihove zbirke“, rekla je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba. Svaki od muzeja sudionika manifestacije „Muzeji izvan muzeja“ do 17. svibnja na Trgu bana Josipa Jelačića predstavljaju dio svojeg postava, a u sklopu manifestacije bit će održane i brojne radionice i predavanja.

PREGRADA – Događanje kojim je predstavljena još jedna godina uspješne provedbe projekta Baltazar 4, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, Festivalčić, održano je u sportskoj dvorani Osnovne škole u Pregradi, u subotu, 11. svibnja 2019. godine. Festivalčić je zamišljen kao program u kojem su sudjelovali učenici iz osnovnih i srednjih škola partnera u projektu Baltazar 4, koji su svoje škole predstavili putem promotivnog štanda te glazbenim, plesnim i dramsko-scenskim izvedbama. Krapinsko-zagorska županija projektom Baltazar 4 osigurava potrebnu podršku za šezdesetak učenika s teškoćama u razvoju putem zapošljavanja pomoćnika u nastavi. Provedba projekta počela je 2017. godine te će trajati do 2021. godine, a ukupna mu je vrijednost 10 milijuna i 872 tisuće kuna.

VARAŽDIN – European Pub Quiz organizira Varaždinska županija u sklopu Europskog tjedna i Dana otvorenih vrata EU projekata, u atriju Županijske palače, 16. svibnja. Za sudjelovanje je potrebno oformiti tim od maksimalno pet članova i prijaviti se do srijede, 15. svibnja. Maksimalan broj ekipa je, s obzirom na prostorna ograničenja, petnaest. To je samo jedan od niza događanja koje Varaždinska županija organizira u sklopu Europskog tjedna i Dana otvorenih vrata EU projekata.

MURSKO SREDIŠĆE – „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, Sajam cvijeća te postavljanje klupice za dojenje i prematanje manifestacije su koje su u subotu 11. svibnja 2019. godine, na šetnici uz rijeku Muru organizirali Grad Mursko Središće i gradska Turistička zajednica.

NOVSKA – Udruga branitelja 151. samoborske brigade organizira obilazak prve crte obrane Zapadne Slavonije – ratne operacije „Orkan 91“ u nedjelju, 12. svibnja 2019. godine. U sklopu posjeta članovi udruge će obići lokacije prve crte obrane, sudjelovati na sv. Misi ispred kapele u Kozaricama, odati počast kod spomen obilježja na Trokutu te u Novskoj te obići spomen sobu 125. br HV Novske .U ime Zagrebačke županije članovima Udruge pridružit će se pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenija Čuljak.

ZAGREB – Prva mala biciklijada grada Zagreba održana je ove subote, 11. svibnja 2019. godine na Zrinjevcu, a sudjelovali su mališani do  6. godina starosti, sa guralicama, biciklima s pomoćnim kotačićima ili bez, odnosno triciklima.

ZAPREŠIĆ – Dobrovoljno vatrogasno društvo Zaprešić organiziralo je  11. Međunarodni kup DVD-a Zaprešić, koji je  održan u subotu, 11. svibnja 2019. godine na sportskim terenima OŠ Antuna Augustinčića u Zaprešiću.

loading