Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.-12.11.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Središnji odbor stranke HNS-liberalni demokrati ove je subote, 11. studenog 2017. godine na sjednici održanoj u Zagrebu donio niz odluka. Tako će se Sabor stranke održati 17. prosinca 2017. godine. Uz to, na prijedlog Predsjedništva, Središnji odbor stranke kandidirao je za predsjednika Ivana Vrdoljaka, za potpredsjednike stranke saborsku zastupnicu Mariju Puh i načelnika Pirovca Ivana Gulama, a za zamjenika predsjednika aktualnog v.d predsjednika HNS-a, potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara. Od danas je počeo postupak kandidature za sve funkcije u stranci. Da bi se kandidirali potrebno je prikupiti 10% potpisa delegata Sabora ili biti predložen od stane 6 županijskih organizacija ili 2 regionalna saveza, te predati kandidaturu 72 sata prije Sabora stranke, rekao je Štromar. Zahvalan sam kolegama na kandidaturi i neću se vratiti u Hrvatski Sabor ili Vladu već ću raditi na unapređenju stranke, rekao je Vrdoljak istaknuvši kako vjeruje u svoj predloženi uži tim ljudi.

ZAGREB- Interliber, 40. međunarodni sajam knjiga i učila na Zagrebačkom velesajmu od prošle srijede, 8. studenog do ove nedjelje 12. studenog posjetilo je više od 135 tisuća ljubitelja knjige. Zadovoljni poslovnim rezultatima su i izlagači nakladnici koji su ostvarili 10 do 20% veću prodaju od lani, rekao je voditelj Interlibera Zoran Ušurić. U prijepodnevnim satima Interliber je obišao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.Grad Zagreb prepoznao je poteškoće nakladnika, tako da će, kako je rekao gradonačelnik Bandić, njegov sljedeći prijedlog biti da svi nakladnici koji se bave izdavalaštvom u Gradu Zagrebu, gradski prostor dobiju za 1 kunu. Prilikom obilaska Sajma, zagrebački gradonačelnik prisustvovao je promociji slikovnice o hrvatskoj himni Lijepa naša domovina na 5 svjetskih jezika, koju su predstavile Marijana Pintar, muzikologinja, Marsela Hajdinjak, ilustratorica slikovnice i urednica Emica Calogjera Rogić. Interliber na kojem sudjeluje više od 300 izlagača i nakladnika iz 16 zemalja, uz besplatan ulaz i parking, otvoren je još danas do 20,00 sati.

ZAGREB –  Središnje događanje ovogodišnje humanitarne akcije „Korak u život“ obilježit će klasik baletne umjetnosti, spektakularna predstava „Labuđe jezero“ koja će se održati u nedjelju 12. studenoga 2017. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Sve ulaznice su već rasprodane, a sav prihod od njihove prodaje namijenjen je za stipendiranje mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Humanitarnu akciju Korak u život pokrenuo je Rotary klub Zagreb Kaptol 2008. godine te otada svake godine stipendira mlade koji nakon završetka srednje škole moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu i udomiteljske obitelji. Sredstva za novu generaciju studenata prikupljaju se i dalje i to pozivom na humanitarni broj telefona 060 9002 te izravnim uplatama na žiro račun akcije.

IVANEC – Otvaranju novoasfaltirane ulice Jezerski put u Ivancu prisustvovao je danas, 11. studenoga,  župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Ova je ulica bila među najtrošnijim ivanečkim prometnicama, a za njeno je uređenje Županijska uprava za ceste iz ovogodišnjeg programa modernizacije kolnika izdvojila 160 tisuća kuna. Uz župana Čačića, otvorenju ulice Jezerski put među ostalima su prisustvovali njegova posebna savjetnica Natalija Martinčević te predstavnici Županijske uprave za ceste, ravnatelj Tomislav Osonjački i županijski vijećnik i predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a Nenad Koščak

ZAGREB – Tradicionalna  manifestacija „Martinje v Zagrebu“ održat će se na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića ovog vikenda, 11. i 12. studenog 2017. godine. Otvorenje je u subotu 11. studenog od 11,30 sati, dok će program završnice krštenja mošta u „mlado vino“ biti održan u nedjelju, 12. studenog, uz  15-ak martinjskih biškupa za tu priliku pridošlih iz ostalih vinorodnih krajeva Hrvatske, s početkom u 12,00 sati.

ZAGREB – Zimska služba Grad Zagreba spremna je za snijeg i zimsku sezonu 2017./2018. godinu, jer imamo najbolju opremu i najbolje ljude koji su spremni u roku od 12 sati očistiti 2.589 kilometara prometnica prema prioritetima, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ove subote, 11. studenog 2017. godine, prilikom jutarnje smotre Zimske službe na Žitnjaku. Zagrebačka zimska služba raspolaže s ukupno 264 ekipe, pet više nego prošle sezone, raspoređene u 15 baza, a na skladištu je pohranjeno 19.000 tona soli uz dodatne zalihe koje su u strateškoj pričuvi. Radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti, a u GSP centru glavne baze na Žitnjaku instaliran je sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku, koji putem senzora na 17 odabranih lokacija objavljuje trenutačno stanje kolnika, rekao je voditelja Zagrebačkih cesta Ante Todorić. Ove godine za rad Zimske službe od 15. studenog 2017. do 15. travnja 2018. godine osigurali smo 40 milijuna kuna, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

SVETI MARTIN NA MURI – Martinje, odnosno blagdan svetoga Martina diljem srednje Europe slavi se 11. studenog 2017. godine u skladu s tradicijom i lokalnim običajima. U najsjevernijoj hrvatskoj županiji, na dan sv. Martina njeguje se pučki običaj pretvaranja mošta u mlado vino, tzv. krštenje vina, a tim povodom Općina Sveti Martin na Muri, na dan svojeg zaštitnika, priređuje kulturno-zabavni program uz bogatu ponudu domaćih tradicijskih proizvoda. Središnji dio manifestacije bit će održan ove subote, 11. studenog od 12,00 sati, kada će se ekipe iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske natjecati u kuhanju Martinskog vinskog gulaša.

ZAGREB – Zagrebačka županija poznato je vinorodno područje s nekoliko vinskih cesta među kojima se ističu zelinska, plešivička i samoborska. Stoga je tradicionalno obilježavanje Martinja, blagdana svetog Martina, odnosno krštenja mladog vina, organizirano ovog vikenda, 11. i 12. studenog 2017. godine u brojnim vinogradima i OPG-ima. Detaljan program obilježavanja dostupan je na mrežnoj stranici Turističke zajednice Zagrebačke županije.

KOPRIVNICA – Održan je sastanak projektnog tima za provedbu projekta POZDRAV – Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji. Projektom će se poboljšati uvjeti u županijskom Domu zdravlja i ambulantama koncesionara ulaganjem u opremu i infrastrukturu. Vrijedan je 8,2 milijuna kuna, a EU sufinanciranje je 6,7 milijuna. Uz razgovor o tekućoj problematici u sklopu projekta te pripremi drugog zahtjeva za nadoknadom sredstava, sastanak je bio prigoda za predstavljanje promotivnih materijala izrađenih za potrebe projekta. Također je naglašeno kako su za projekt odobrena sredstva Fonda za sufinanciranje EU projekta na regionalnoj i lokalnoj razini u iznosu od 1,045 milijuna kuna, koja se odnose na vlastito sufinanciranje korisnika i partnera, a uskoro će biti potpisan ugovor o dodjeli sredstava.

ZAGREB – Festival „Zagreb-grad poezije“ održava se osmu godinu za redom ove subote, 11. studenog 2017. godine. U sklopu festivala bit će otvorena, kako kažu organizatori zagrebačka Jadranska magistrala, točnije neka od najdražih mjesta pjesnika Tina Ujevića. Tako će svoja vrata otvoriti šest zagrebačkih lokala, a cilj festivala je, kako naglašava autor festivala Goran Matović afirmirati Ujevičeve ulice i gostionice, njegovo djelo i njegov život. Na festivalu će sudjelovati brojna imena hrvatske glazbe i glumišta predvođena Radom Šerbeđijom i Tonkom Maroevićem. Festival „Zagreb-grad poezije“, tradicionalno podržava i Grad Zagreb pa će u subotu, od 17,00 do 19,00 sati za sav promet biti zatvoren uži dio grada. – To je najmanje što možemo učiniti za ovog velikana – rekao je gradonačelnik Milan Bandić, naglasivši kako će svi oni koji čuvaju ostavštinu naših književnika-kroz ugostiteljske objekte-biti nagrađeni medaljom grada.

ZAGREB – Ovogodišnje, 15. po redu izdanje Zagreb film festivala održat će se od ove subote, 11. do nedjelje, 19. studenog 2017. godine. Na nekoliko zagrebačkih lokacija u natjecateljskom programu bit će prikazano 13 dugometražnih, 10 međunarodnih kratkometražnih i 10 domaćih kratkih filmova u programu Kockice. Petnaesto izdanje ZFF-a službeno će otvoriti “Božanski red”, film koji na zabavan način prikazuje nimalo slavan detalj iz švicarske povijesti, činjenicu da žene nisu imale pravo glasa na izborima sve do 1971. godine. Osim dugometražnih, u utrci za Zlatna kolica, nalaze se i međunarodni kratkometražni filmovi te natjecateljski program hrvatskog kratkog filma, Kockice koji broji 10 ostvarenja, između ostalih i nove filmove Antonete Alamat Kusijanović, Tina Žanića, Jurja Primorca i Judite Gamulin.

VARAŽDIN – Osim iznimno zanimljive izložbe japanskih lutaka, otvorene u palači Herzer, varaždinski gradski muzej organizator je još jedne izložbe postavljene ovih dana u Varaždinu. U Galeriji starih i novih majstora u palači Sermage za razgled je postavljena izložba akademskog slikara Ljubomira Levačića.  Na izložbi koja se može razgledati do 3. prosinca 2017. godine zastupljene su slike, objekti, prostorne instalacije i fotografije javnih plastika, koje ilustriraju umjetnikovo dugogodišnje, kontinuirano i plodno stvaralaštvo od akademskih dana do danas. Uz varaždinski muzej, izložbu organizira i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

ČAKOVEC – „Najbolji prijatelji“ naziv je lutkarske predstave za djecu Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, koja će gostovati ove nedjelje, 12. studenog 2017. godine s početkom u 16,00 sati u čakovečkom Centru za kulturu. Originalnost ove predstave su lutke izrađene od balona, a autori Giulio Settimo i Peđa Gvozdić tijekom predstave animiraju tridesetak likova.

ZAGREB – Akcija „Udomljavanje je fora“ bit će održana na Trgu bana Jelačića ove subote, 11. studenog 2017. godine, od 9,00 do 15,00 sati. Tradicionalna akcija koju Grad Zagreb i Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba organiziraju u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, ovaj put nosi podnaslov „No kill Zagreb, no kill Hrvatska“. Naime, tom se akcijom građane želi upoznati s novim Zakonom o zaštiti životinja.

loading