Skip to content

Vijesti Radija Kaj,  11-13.12.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Betlehemsko svjetlo mira, u nedjelju, 13. prosinca 2015. godine, u Zagrebačku katedralu su iz Beča donijeli aktivisti hrvatskih skauta odnosno članovi Saveza izviđača Hrvatske, izvijestila je ekipa Radija Kaj. betlehemsko svjetlo vlastaSvečanosti se pred katedralom pridružio predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je istakao  da je ono simbol mira i tolerancije te vjere i nade, posebice zato što ga tradicionalno u Hrvatsku donose mladi. betlehemsko svjetlo lekoSavez izviđača Hrvatske, kako je rekao predsjednik Željko Roglić, ovo tradicionalno događanje provodi od 1992. godine. Time su se izviđači pridružili najvećoj međunarodnoj aktivnosti spontanog okupljanja brojnih članova, roditelja, prijatelja i građana. Betlehemsko svjetlo simbol je mira i ljubavi među svim ljudima u blagdansko vrijeme, a izviđači ge raznose diljem Hrvatske sve do Badnjaka.

Inače, i ove godine izviđači su donijeli Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku iz Beča. Betlehemsko svjetlo simbol mira i Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa. Njegovim rođenjem  bio je obećan mir svim ljudima dobre volje. Prvu nedjelju došašća, predstavnik austrijskih izviđača odlazi u Betlehem i pali svjetlo u Spilji Isusova rođenja i donosi ga u Beč. U Beču se okupljaju izviđači iz cijelog Svijeta, prisustvuju na svečanoj misi, a nakon toga svjetlo prenose u svoje prvostolnice u svojim gradovima, ustanove, domove, i tako se svjetlo širi dalje. Paljenje i dijeljenje Betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro, te da je zadatak sviju nas da širimo mir među ljudima.IMG_3865.PNGZAGREB – Grad Zagreb pobjednik je ovogodišnjeg izbora za najbolju božićnu destinaciju u Europi. Ukupno je glasalo 101.703 osobe iz 176 država, od čega je Zagreb dobio gotovo 30.000 glasova. Posebno ponosan na ovu prestižnu titulu među 20 europskih metropola, zahvalivši svim građanima i turističkim djelatnicima je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je i ovaj puta istaknuo toplinu i dobrotu Zagreba i njegovih stanovnika. Prestižna titula najbolje božićne destinacije u Europi rezultat je to rada više od 2.500 djelatnika javnog i privatnog sektora, brojnih suradnika, istaknula je ove subote otvarajući u Atriju Klovićevih dvora manifestaciju „Božić starog Zagreba“ direktorica TZ Grada Zagreba Martina Bienenfeld.VRBOVEC- Mlada studentica Lucija Šember iz malog mjesta Pavlovčana podno Plešivice proglašena je Vinskom kraljicom Zagrebačke županije 2016.  Na svečanosti koja je održana 10. prosinca 2015. godine u Vrbovcu, lentu joj je uručio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.  Lucija Šember, kao 14 vinska kraljica u 2016. svojom će osobnošću i radom promovirati županijsku i hrvatsku vinsku kulturu, vinogradarstvo i vinarstvo.  ZAGREB – Betlehemsko svjetlo ove nedjelje, 13. prosinca u 11,00 sati stiže u Zagrebačku katedralu. Po Betlehemsko svjetlo, kao simbol mira i ljubavi među svim ljudima u blagdansko vrijeme, u Beč su putovali aktivisti hrvatskih skauta.

ZAGREB – Stručna konferencija na temu „Hitne situacije uzrokovane klimatskim promjenama“, koju organizira Ured za upravljanje u hitnim situacijama, održava se danas u staroj gradskoj vijećnici. Cilj je omogućiti što kvalitetniji odgovor sustava civilne zaštite i operativnih snaga koje trebaju biti spremne na optimalni rad i ublažavanje posljedica po stanovništvo, materijalna i kulturna dobra uzrokovano katastrofama sve češćih klimatskih promjena. Grad Zagreb je najorganiziraniji i za sada najopremljeniji te ima dobar sustav specijalističkih snaga civilne zaštite, HGSS-a, Crvenog križa i vatrogasaca. Izradu planove za evakuaciju za svaku javnu ustanovu u Gradu Zagrebu, najavio je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.Uz to,.smatra Kalinić, na državnoj razini trebalo bi osposobiti cjelokupno stanovništvo za opće postrojbe civilne zaštite uvođenjem kratkog obveznog vojnog roka kao što je primjer u Švicarskoj.

KRAPINA – Delegacija od 17 dužnosnika iz Crne Gore posjetila je danas Krapinu gdje im je pobliže predstavljen projekt EE Culture u sklopu kojeg je obnovljena Županijska palača u Krapini. Domaćin im je bio zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, koji je predstavio ovaj projekt prekogranične suradnje zahvaljujući kojem je dobiveno je 85% sredstava, odnosno 200 tisuća eura kojima je po modelu energetske učinkovitosti obnovljena Županijska palača.  Da je ovo primjer dobre prakse potvrdila je crnogorska Ambasadorica, v.d. generalnog direktora za koordiniranje programa pomoći EU, Ana Vukadinović koja se nada suradnji na projektima iz raznih područja, a koja u budućnosti može rezultirati novim vrijednostima kako za Hrvatsku tako i za Crnu goru.

ĐURĐEVAC – Adventski sajam i doček Djeda Mraza organiziran je sutra u Đurđevcu. Sajam počinje u 10 sati na Trgu svetog Jurja kada se očekuje i dolazak Djeda Mraza, a tada će biti održana i predstava Male Drame kazališta Đurđevac i nastup učenika Osnovne škole Grgura Karlovčana te polaznika Dječjeg vrtića Maslačak. Djed Mraz i vilenaci doći će na trg kočijama te djeci do 4. razreda osnovne škole podijeliti prigodne poklone. Djeca i odrasli moći će i jahati na konju te se voziti kočijom. Na Adventskom sajmu sudjelovat će i brojni izlagači koji će predstaviti i prodavati prigodne božićne ukrase, suvenire, slastice i prigodne domaće proizvode.

KRAPINA – Radionica za izradu SWOT analize održva se danas u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini.  Radionicu organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u suradnji sa Ekonomskim institutom, u sklopu procesa izrade Strategije regionalnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje do 2020. godine, a sudjeluje 60-ak predstavnika Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije.  Na osnovi analiza prikupljenih na razini cijele države bit će pripremljena Strategija regionalnog razvoja RH u okviru koje će na nacionalnoj razini biti identificirani ciljevi, prioriteti i mjere te čijom provedbom će se nastojati doprinijeti rješavanju identificiranih problema i potreba na regionalnoj i lokalnoj razini.

KOPRIVNICA – Uređuje se novo dječje igralište na koprivničkom Trgu kralja Zvonimira. Na dosadašnjem igralištu bit će postavljeno kombinirano igralo karanfil, njihalica pčelica i bubamara, ljuljačka sa sigurnosnom sjedalicom, kombinirano višefunkcionalno igralo koje uključuje toranj, dvije ljuljačke, tobogan, mali zid za penjanje, penjalicu i most, vrtuljak te klackalicu za stajanje. Sve je prilagođeno ergonomskim zahtjevima i visokim standardima. Radove na uređenju izvodi tvrtka iz Zagreba, dok je koprivnički Komunalac zadužen za betonske i zemljane radove te koordinaciju radova. Grad Koprivnica za ovu je namjenu osigurao 200 tisuća kuna. Ispod i oko svakog igrala na kojima postoji opasnost od pada postavit će se zaštitna antitraumatska podloga. U proljeće iduće godine krenut će uređenje i dječjeg igrališta na Trgu slobode.

loading