Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.12.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Humanitarno događanje kojim će se, osim prikupljanja sredstava Zakladi za pomoć djeci Vita, promovirati autohtoni proizvodi varaždinskoga kraja, najavljeno je danas, 11. prosinca 2017. godine u županijskoj palači u Varaždinu. Naime u subotu, 16. prosinca će u atriju županijske palače od 10,00 sati biti moguće po simboličnim cijenama kupiti sarmu pripremljenu od autohtonog Varaždinskog zelja, kao i Varaždinski klipič, također ovdašnji autohtoni proizvod. O ovom humanitarnom događanju kojim će se promovirati Varaždinsko zelje i Varaždinski klipič, a prihodom od kupnje ovih proizvoda pomoći županijskoj Zakladi Vita koja osigurava pomoć roditeljima djece oboljele od malignih i drugih teških bolesti, na konferenciji za novinare danas su govorili posebna savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević i predstavnik Udruge kuhara Varaždinske županije Damir Crleni.

ZAGREB – Bista Ive Lole Ribara, i dalje ostaje na uglu Prilaza baruna Filipovića i Selske ulice. Odlučili su tako, na nastavku šeste sjednice zagrebačke gradske skupštine zastupnici većinom glasova. ZA su bili zastupnici Stranke rada i solidarnosti te neovisni za hrvatsku dok su protiv odnosno suzdržani bili HDZ-ovci, SDP-ovci i Lijevi blok. SDP-ov Rajko Ostojić rekao je kako se u Zagrebu ne zna tko pije, ali zna se jako dobro tko plaća. – Ovaj cirkus plaćaju naši sugrađani – zaključio je Ostojić. O prijedlogu za micanju biste zastupnici bi opet mogli raspravljati i to kroz tri mjeseca rekao je iz neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović. – Imamo neoborive dokaze i činjenice da je kršen zakon i procedura – naglasio je. Da je glasovanje o bisti pokazalo koliko je vladajuća koalicija na klimavim nogama rekla je iz GLASA Anka Mrak Taritaš rekavši kako je pred Zagrebom uzbudljivo proljeće.  Izglasavanjem ove točke i nekolicine pokroviteljstva završila je šesta – maratonska sjednica zagrebačke gradske skupštine.

ZAGREB – Na kraju još jedne godine – a povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, predsjednik zagrebačke gradske skupštine Andrija Mikulić i gradonačelnik Milan Bandić susreli su se s predstavnicima zagrebačkih udruga osoba s invaliditetom. Tom prigodom gradonačelnik Bandić rekao je kako se stečena prava neće dirati, a posao gradske uprave kao i svih  Holdingovih podružnica i dalje ostaje isti – učiniti Zagreb gradom po mjeri svakog čovjeka.  Da se tijekom ove godine doista učinilo puno – ponajprije na infrastrukturi uvjereni su i u udrugama no kako ističe pročelnica gradskog ureda za osobe s invaliditetom Romana Galić – prostora za napredak i dalje ima. Upravo zato resorni ured – u godini koja dolazi će sve aktivnosti koordinirati sa samim udrugama. Tako je pokrenuta inicijativa za osnivanje centra za osobe s invaliditetom koji će otvoriti svoja vrata u Novom Jelkovcu već u ljetnim mjesecima sljedeće godine. Inače, u Hrvatskoj živi oko 490 tisuća osoba s invaliditetom što je 11 % stanovništva od čega najveći broj živi upravo u Zagrebu.

KRAPINA – Nakon što je nedavno prihvaćanjem amandmana na prijedlog državnog proračuna za 2018. godinu saborske zastupnice HNS-a Marije Puh, Zagorju osigurano 7 milijuna kuna za sanaciju klizišta, na press konferenciji, danas, 11. prosinca 2017. godine, u Krapini, zastupnica Puh  izvijestila je da je prihvaćen i amandman HNS-a na Zakon o vodnom gospodarstvu. – To znači da sada, u jednom Zakonu, imamo otvorenu mogućnost da se konačno mogu sanirati klizišta iz sredstava vodnog doprinosa, ističe Marija Puh te naglašava kako prihvaćanje ovog amandmana predstavlja sustavno rješenje problema klizišta, ali i poruku Vlade da je prepoznala problem s kojim se ponajviše bore upravo žitelji Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije. Kao primjer ozbiljnosti ovog problema navela je Krapinsko-zagorsku županiju gdje je trenutno aktivno tristotinjak klizišta, a Županija iz svojih sredstava godišnje ih može sanirati tek tridesetak.

ZABOK – Na temu odnosa Vlade RH prema poduzetnicima i gospodarstvenicima Krapinsko-zagorske županije konferenciju za novinare održali su u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. godine potpredsjednik Hrvatskog sabora, ujedno predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić i SDP-ov saborski zastupnik Marko Vešligaj. – Dubinske, istinske reforme koje je aktualna Vlada najavljivala su izostale, a ništa nije učinjeno ni na stvaranju pozitivnije poslovne  klime – kaže Hajdaš Dončić. Kao ilustraciju tome  Zastupnik Vešligaj navodi primjer područja Pregrade i Klanjca, gdje su poduzetnici i obrtnici zakinuti za usluge Porezne uprave, jer su Uredbom Vlade ukinute ispostave, što umnogome otežava poslovanje. – Na ovim područjima djeluju 307 poduzetnika i 502 obrtnika i nelogično je da nema ispostava Porezne uporave – ističe Vešligaj i dodaje, kako su i Udruženja obrtnika Pregrade i Klanjca poduprla inicijativu da se ispostave vrate.

ZAGREB – U Hrvatskom povijesnom muzeju, na zagrebačkom Gornjem gradu sutra, 12. prosinca 2017. godine u 19,00 sati bit će otvorena izložba Nedostupna baština – čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja koja će posjetiteljima omogućiti uvid u hrvatsku povijesnu baštinu, muzejsku građu koja se do sada čuvala daleko od očiju javnosti, u depoima. – Cilj izložbe je da prezentiramo javnosti ključne predmete, identitete hrvatske baštine prepoznate kroz udžbenike, enciklopedije i knjige –  istaknula je Matea Brstilo Rešetar, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja. Izložbom se želi ukazati na probleme s prostorom te na hitnost rješenja trajnoga smještaja Hrvatskog povijesnog muzeja i cjelokupne muzejske građe koja broji više od 300 tisuća predmeta. Izložba će biti podijeljena u 7 tematskih cjelina: politika, gospodarstvo, svakodnevica, obrazovanje, znanost, kultura i mediji, a za javnost će biti otvorena do 30. rujna 2018. godine.

ZABOK – Ovogodišnja akcija Mir i dobro predstavljena je u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. godine u Policijskoj upravi Krapinsko-zagorskoj, gdje su o preventivnim aktivnostima govorili načelnik Darko Car i Jasna Petek, predsjednica županijskog Vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici koje je suradnik u akciji. – Na sreću, u Krapinsko-zagorskoj županiji lani nije od uporabe pirotehnike stradala nijedna osoba –  sa zadovoljstvom ističe načelnik Car koji apelira na sve Zagorce da se i za predstojećih blagdana odgovorno ponašaju. – Iznimno nam je važno da u blagdanskom vremenu ne dođe do ozljeđivanja, posebno ranjivih skupina, djece i mladih , istaknula je Jasna Petek i dodala kako je uprvo tim skupinama namijenjen kratki film koji su realizirali učenici ŠUDIGA i letak, što će se sve distribuirati do 88 osnovnih i 9 srednjih škola.

ZAGREB – Zgrada na Prisavlju u kojoj su smješteni Ministarstvo turizma i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, popularna Kockica, uskoro ide u obnovu. Za obnovu zgrade koja je izgrađena 1968. godine po projektu Ive Vitića, osigurano je iz državnog proračuna 20 milijuna kuna. Obnova bi trebala početi iduće godine, a obuhvatit će ovojnicu zgrade te sanaciju platoa ispred te asfaltiranje površina oko zgrade.

ZAGREB – Grad Zagreb daje u zakup šest sportskih građevina u svome vlasništvu. Između ostaloga u zakup na pet godina daje se mini sportsko rekreaciji centar na području Maksimira, Gornjeg Stenjevca, Medvedgrada, Požarinja i Tuškanca te zagrebačkog hokejskog centra. Rok za podnošenje prijava je 15 dana, a prijaviti se mogu sportski klubovi i savezi, sportke zajednic i fizičke osobe. Ponude će biti javno otvorene 28. prosinca u 10,00 sati u prostorijama Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

KOPRIVNICA – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od srijede, 13. do petka, 15. prosinca izmjestit će svoj Ured u Koprivničko-križevačku županiju, što je 12. izmještanje Ureda predsjednice izvan Zagreba. Tijekom boravka u Koprivničko-križevačkoj županiji, predsjednica će održati radne sastanke sa čelnicima Županije, zastupnicima u Hrvatskom saboru, gradonačelnicima i načelnicima, prorektorom Sveučilišnog centra Koprivnica i dekanicom Visokog gospodarskog učilišta Križevci te predstavnicima braniteljskih udruga, poduzetnicima i obrtnicima, a posjetit će i Križevce, Đurđevac, Kalinovac i Hlebine te brojne institucije.

ZAGREB – U nastupnom posjetu Zagrebačkoj županiji boravio je veleposlanik Turske u RH Mustafa Babür Hizlan. Susreo se sa županom Stjepanom Kožićem i njegovim zamjenikom Hrvojem Frankićem. Razgovaralo se, uz ostalo, o nastavku suradnje s Turskom razvojnom agencijom TIKA-om, koja je lani donirala sredstva za opremanje dječjeg igrališta, nabavu didaktičke opreme, uređenje kuhinje i administrativnog prostora Dječjeg vrtića Vrbovec te opremu i terensko vozilo Općini Žumberak za provedbu projekta „Pomoć u kući“. Na prijedlog župana dogovoreno je da se buduća suradnja fokusira na moguću pomoć TIKA-e prilikom gradnje i opremanja školskih objekata na prostoru županije.

ČAKOVEC – Javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu županijske nagrade za volontiranje u 2017. godini, koji je raspisala Međimurska županija, otvoren je još do sutra 12. prosinca. Nagradu za volontiranje Županija će dodijeliti za individualni doprinos volontera i organizacija volontiranja kojeg oni daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života na području cijele Županije. Nagrada će u 2017. godini biti dodijeljena jednom volonteru/ki i jednoj organizaciji volontiranja. Nagrada se sastoji od novčane nagrade od  tisuću kuna za najboljeg volontera/ku i dvije tisuće kuna za najbolju organizaciju volontiranja i diplome. Prijave treba dostaviti županijskom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti.

KRAPINA – Prijave za 23. Zimsku školu informatike, manifestaciju koju organiziraju Srednja škola Krapina, Krapinski informatički klub Krik i Hrvatski savez informatičara, su u tijeku. Radionice počinju 4. siječnja 2018. godine u prvom, te 8. siječnja u drugom krugu. Zainteresirani se mogu prijaviti online preko linka na web stranicama kluba Krik i na web stranicama Srednje škole Krapina ili se javiti nastavnicima u školi. Zimska škola informatike razvija STEM kompetencije, pruža sadržaje darovitim učenicima, te aktualne sadržaje koji nisu dio redovnog školovanja. Naglasak je na programiranju, no ima tema i za početnike, tema vezanih uz dizajn, uz web i robotiku.

loading