Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.12.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 11. prosinca 2018. godine je održana konferencija „Tematska inovacijska vijeća – karika koja nedostaje“, na kojoj su predstavljene aktivnosti vezane uz uspostavu inovacijskog sustava Republike Hrvatske kroz osnovana tematska vijeća. Konferenciju su zajedno organizirali Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatska gospodarska komora, uz pokroviteljstvo HAZU-a, u sklopu provedbe „Strateškog projekta za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi“.

Cilj projekta je stvoriti učinkovit i samoodrživ okvir za podršku i poticanje ulaganja privatnog sektora u istraživanje, razvoj i inovacije, kao i podići svijest o značaju istraživanja, razvoja i inovacija za rast i razvoj hrvatskog gospodarstva temeljenog na znanju i izvrsnosti. Među brojnim uzvanicima, gostima i sudionicima, konferenciji su prisustvovali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, predsjednik saborskog odbora za europske poslove Ivan Domagoj Milošević, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić, te mnogi drugi.

ZAGREB – O najvažnijoj točki dnevnog reda nadolazeće 18. sjednice gradske skupštine, proračunu Grada Zagreba za 2019. godinu teškom rekordnih 10,3 milijardi kuna, danas se oglasio i predsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a, Andrija Mikulić. Iako je raspadom vladajuće tripartitne koalicije koju su činili HDZ, Stranka rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića upitno donošenje proračuna, Mikulić je uvjeren kako će gradski zastupnici u četvrtak usvojiti taj najvažniji politički dokument. „Vjerujte mi prevladat će razum i donijet ćemo proračun za 2019. godinu, jer nitko nije za nove izbore. Bilo bi bolje da umjesto izvanrednih izbora izgradimo dva dječja vrtića“, rekao je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine.

ZAGREB – Novi prijedlog Zakona o udžbenicima bio je tema konferencije za medije Stranke rada i solidarnosti održane u utorak, 11. prosinca u Zagrebu. Iako podržavaju inicijativu Ministarstva obrazovanja da školska torba bude lakša, a udžbenici jeftiniji, u Stranci rada i solidarnosti podnijet će tri amandmana na prijedlog Zakona o udžbenicima. „Neprihvatljivo je da nastavni predmeti poput likovne, glazbene ili tehničke kulture nemaju udžbenike i predlažemo da se to iz prijedloga Zakona izbaci. Nadalje, ne želimo da se Zakonom pogoduje tzv. digitalnim lobijima. Treći amandman odnosi se na točku 14. Zakona u kojoj predlažemo da Vlada financira nabavku udžbenika učenicima osnovnih škola. Predložit ćemo i da Vlada, sukladno mogućnostima, financira nabavku udžbenika učenicima srednjih škola te drugih obrazovnih materijala“, objasnio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. Ukoliko amandmani neće biti usvojeni, Klub Stranke rada i solidarnosti neće podržati prijedlog Zakona o udžbenicima.

ZAGREB – Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Gradskoj skupštini održano je tradicionalno druženje predstavnika udruga osoba s invaliditetom Grada Zagreba s predstavnicima gradske vlasti. Riječ je o tradiciji koja se provodi od 90-ih godina prošlog stoljeća, a cilj je da čelni ljudi Grada iz prve ruke saznaju probleme i poteškoće s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću kako bi što lakše donijeli mjere kojima će se unaprijediti njihova kvaliteta života. Tako je namjera Grada Zagreba u idućoj godini raditi na većoj mobilnosti osoba s invaliditetom. Tako će se u sve niskopodne tramvaje ugraditi rampe kako bi se olakšao ulaz i izlaz osoba s invaliditetom, kao i nabavka dodatnih vozila za prijevoz osoba s invaliditetom.

ZAGREB – U utorak, 11. prosinca 2018. godine u Plavom uredu počela je startup akademija namijenjena osobama koje tek kreću u svijet poduzetništva, ali i onima koji su već dio njega. Program je osmišljen za poduzetnike početnike koji koriste mikrokredite, bespovratne potpore i druge poticaje HAMAG-BICRO-a. Polaznici će u četiri dana biti upoznati s osnovama kako razraditi poslovnu ideju i prodajni plan, koji su zakonodavni okviri u poduzetništvu, kako upravljati s ljudskim potencijalima te kako unaprijediti prodaju i marketing. Uspješnim završetkom programa polaznici dobivaju certifikat o završenoj Start-up akademiji.

ČAKOVEC – Ovogodišnji program Zimskih radionica i sportskih kampova, na konferenciji za medije u čakovečkoj Gradskoj vijećnici, danas, 11. prosinca 2018. godine, predstavili su gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, predstavnici Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca, Zajednice kulture Grada Čakovca, I. osnovne škole, Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec i Udruge međimurski informatički klub. Riječ je o programu koji se već 12 godina provodi u trima čakovečkim gradskim osnovnim školama te u Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić, čiji se program iz godine u godinu upotpunjuje sa sve više novih sadržaja, kako bi djeca mogla kvalitetno provesti zimske školske praznike, rekao je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Svi kampovi su za djecu besplatni budući da ih financira Grad iz svojih proračunskih sredstava, a zahvaljujući kvaliteti od ove godine dijelom i Hrvatski olimpijski odbor. Na Zimskim radionicama i sportskim kampovima u Čakovcu, prema dosadašnjoj praksi, očekuje se sudjelovanje oko 1.000 djece.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je javni natječaj za dodjelu gradskih prostora na korištenje udrugama. Riječ je o 14 gradskih prostora površine od 30 pa sve do 1.500 četvornih metara koji se nalaze diljem grada. Rok za prijavu na natječaj je 9. siječnja 2019. godine, a prijava se podnosi pisanim putem preporučenom  pošiljkom ili neposredno u pisarnici zgrade gradske uprave Grada  Zagreba. Više informacija o gradskim prostorima te uvjetima natječaja za udruge i druge organizacije civilnog društva moguće je pronaći na službenim mrežnim stranicama Grada Zagreba.

ČAKOVEC – U Maloj vijećnici Međimurske županije danas, 11. prosinca 2018. godine, održana je konferencija za novinare, na kojoj su zamjenica župana Sandra Herman, predsjednica Udruge za sindrom Down Međimurske županije Višnja Horvat, pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i šport Branko Sušec, ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Sandra Breka-Ovčar najavili prodaju kalendara “Velike i male zvijezde 2019” na „Sajmu dobrote“, koji će se održati u Gimnaziji Josipa Štolcera Slavensog, 21. prosinca, te na drugim božićnim sajmovima u školama kojima je osnivač Međimurska županija. Dio sredstava od prodaje bit će preusmjeren školama za potrebite učenike.  Zamjenica župana Sandra Herman, uputila je poziv da se u akciju uključe jedinice lokalne samouprave i tvrtke te u ovo božićno vrijeme, kupnjom kalendara, učine dobro djelo. Cijena kalendara je 40 kuna, od čega će 10 kuna ostati u školama, dio novca ide Udruzi Down pod čijim se okriljem vodi briga o rehabilitaciji 34 djece. Jednako tako, poziv je upućen i školama s područja okolnih županija, Varaždinske, Krapinsko- zagorske i Koprivničko- križevačke, da se uključe u ovu akciju.

KOPRIVNICA – Slikovnica „Tko je Nataša“ predstavljena je danas, u utorak, 11. prosinca 2018. godine u Koprivnici. Radi se o prvoj bojanki takve vrste u Hrvatskoj koja sadrži poruke tolerancije prema različitosti, a pisana je na hrvatskom i romsko-bajaškom jeziku. Proizašla je kao rezultat projekta „Tko je Nataša“ Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice u suradnji s Udrugom Roma „Korak po korak“ Koprivničko-križevačke županije, kaže voditeljica projekta i autorica bojanke Adela Jadan i naglašava kako je cilj projekta promicati prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te tolerancije prema različitosti. Projekt je sa sedam tisuća kuna sufinancirao Grad Koprivnica, a zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec ističe kako će se na ovaj način od malih nogu sugrađane učiti da različitost nije nešto što razdvaja, već nešto što spaja. Tiskano je 100 primjeraka bojanke koja je namijenjena polaznicima koprivničkih odgojno-obrazovnih ustanova u dobi od šest do 11 godina.

VELIKA GORICA – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Koordinacija za ljudska prava Zagrebačke županije održava svečanu sjednicu u utorak, 11. prosinca u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Tom prigodom Davor Gjenero, politolog i nezavisni politički konzultant, održat će prezentaciju „Opća deklaracija o pravima čovjeka kao inspiracija za demokratizaciju javnih politika, povećanje participativnosti i jačanje sustava zaštite manjinskih prava“ te će se održati radionice „Aktivna manjinska politika kao razvojna šansa Zagrebačke županije“, „Participativna javna politika kao garancija zaštite kolektivnih ljudskih prava“ i „Ravnopravnost spolova i socijalna sigurnost kao razvojne šanse Zagrebačke županije“.

KOPRIVNICA – Ugovor o javnoj nabavi za obavljanje usluge prijevoza učenika osnovnih škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija za 2019. potpisali su župan Darko Koren i direktor prijevozničke tvrtke Damir Pavlović. Ugovorna cijena za narednu godinu iznosi 7,3 milijuna kuna za 182 nastavna dana, a početak obavljanja usluge je prvi nastavni dan u 2019. dok je završetak usluge zadnji nastavni dan u idućoj godini. Trenutno se prevozi 1.761 učenik, a usluga obuhvaća i prijevoz učenika trećih razreda od matične, odnosno područne škole do koprivničkih bazena na obuku neplivača i to pet puta tijekom godine.

KRAPINA – Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović donio je Odluku o dodjeli poklon bonova umirovljenicima s područja Grada Krapine povodom nadolazećih blagdana. Pravo na poklon bonove ostvaruju umirovljenici čija mirovina iznosi najviše 1600 kuna. Umirovljenici s mirovinom do 1100 kuna ostvaruju pravo na poklon bon u vrijednosti od 250 kuna, a umirovljenici s mirovinom od 1100 do 1600 kuna ostvaruju pravo na poklon bon u vrijednosti od 150 kuna. Bonovi se mogu preuzeti u prostorima Grada Krapine od četvrtka 13. prosinca do ponedjeljka 24. prosinca 2018. godine, radnim danima od 8,00 do 12,00 sati. Umirovljenici koji ostvaruju pravo na poklon bon sa sobom trebaju ponjeti osobnu iskaznicu i odrezak od zadnje mirovine.

PETRIJANEC – Nova stambena zajednica za petero korisnika otvorena je u Petrijancu, zahvaljujući udruzi Zipka i Varaždinskoj županiji koja je uređenje ove kuće pomogla sa 18 tisuća kuna. U Varaždinskoj županiji je 150 udomiteljskih obitelji za djecu i mlade u kojima je smješteno oko 270 djece, odnosno mladih do 21. godine starosti, a veliki problem s kojim se susreću mladi, kada navrše 18 godina, je prepuštenost samima sebi. Tim mladim ljudima treba pomoći da se osamostale i krenu u život i zato je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević pozvala predstavnike udruga koje se bave udomiteljstvom, kao i udomiteljske obitelji da predlože konkretne programe i mjere u koje bi se Varaždinska županija mogla uključiti kroz proračun ili projekte koji se prijavljuju za Fondove Europske unije. Inače, Udruga Zipka prva je u Hrvatskoj osnovala stambenu jedinicu, odnosno organizirano stanovanje kao novi oblik socijalne usluge za korisnike, koji su nakon navršenih 18 godina života prepušteni samima sebi.

 

 

loading