Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.12.2019.

Posted in Vijesti

IVANEC – Kako bi promovirala novi val ulaganja u opremanje srednjih i osnovnih škola na području Hrvatske, ove srijede, 11. prosinca 2019. godine u Ivancu je boravila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je održala kratki sastanak sa gradonačelnikom Miloradom Batinićem i gradskom upravom te obišla tamošnje škole. Naime, 42 milijuna kuna ministarstvo znanosti daje svim školama za opremanje, a ove godine naglasak je na umjetničkim, društveno-humanističkim i prirodoslovnim predmetima. Tako će Srednja škola u Ivancu dobiti 41 tisuću, dok će Osnovna škola dobiti 54 tisuće kuna za opremanje. Također, ministrica Divjak je sa gradonačelnikom Batinićem razgovarala o stanju u obrazovanju te kako vlada može pomoći kod problema dogradnje škole, a raspravljalo se i o poduzetništvu u Ivancu, koje je, kako kaže ministrica Divjak, na visokoj razini i prepoznato u inozemstvu. U obilasku škola, bio je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa zamjenikom Tomislavom Paljkom. – Cilj nam je jednosmjenska nastava i produženi boravak, a želja nam je i da uđemo u program cjelodnevne nastave – istaknuo je gradonačelnik Batinić.

ZAGREB – Radni sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem u Zagrebu su održali župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota. Na sastanku su usuglašeni detalji oko zajedničke sjednice Vlade RH i Hrvatske zajednice županija, odnosno svih hrvatskih župana koji će se održati idućeg ponedjeljka, 16. prosinca 2019. u Koprivnici. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sa suradnicima, osim sastanka, obići će Križevce, Đurđevac i Kalinovac. Posjet će započeti u Križevcima gdje će predati donaciju Križevačkoj eparhiji, potom će na kolodvoru Gradec u Zagrebačkoj županiji, na novootvorenoj pruzi Sveti Ivan Žabno-Gradec, predsjednik Plenković dočekati vlak. Zatim će uslijediti otvorenje Poduzetničkog inkubatora u Đurđevcu, posjet tvrtki komunalne opreme i strojeva u Kalinovcu, sastanak u sjedištu Koprivničko-križevačke županije sa čelnicima Županije i Grada Koprivnice, potpisivanje aglomeracije Koprivnica i Đurđevac, te sastanak Vlade RH sa svim hrvatskim županima. Narednog ponedjeljka, 16. prosinca 2019. u Koprivnici će biti potpisani i sporazumi o preuzimanju poslova ureda državne uprave.

ZAGREB – Zagrebački električni tramvaj nabavio je četiri nova kombi vozila za prijevoz osoba s invaliditetom te osoba s posebnim potrebama. Nova specijalizirana vozila, dva za prijevoz osoba s invaliditetom te dva za prijevoz djece s poteškoćama u razvoju, vrijedna su više 2,1 milijuna kuna. – Želim korisnicima sretnu vožnju, što manje kvarova i da naši sugrađani imaju jednake mogućnosti prijevoza – istaknuo je gradonačelnik, Milan Bandić. Nabavkom novih kombi vozila ZET za prijevoz 1300 osoba s invaliditetom na raspolaganju ima 29 specijaliziranih vozila.

BRUXELLES – Izaslanstvo grada Čakovca, povodom dodjele priznanja Čakovcu kao Europskom gradu sporta za 2020. godinu, ugostila je jučer u Europskom parlamentu zastupnica Sunčana Glavak. Dodjela priznanja organizirana je u sklopu ,”ACES Europe Gala Ceremony 2019″, a u ime grada Čakovca, priznanje je primio gradonačelnik Stjepan Kovač. Čakovec je nagradu dobio kao grad koji kontinuirano ulaže u sportsku infrastrukturu i posvećuje veliku pažnju razvoju sporta djece, mladih i osoba s invaliditetom. Tom prigodom Sunčana Glavak je, uz čestitku Čakovcu na priznanju za Europski grad sporta za 2020. godinu, najavila da će se uključiti u projekte važne za razvoj sporta u Čakovcu te njegovu promociju.

KRAPINA – Sprave za fitness na otvorenom, nakon SRC Podgora i OŠ Augusta Cesarca, postavljene su i kod vanjskog igrališta OŠ Ljudevita Gaja u Krapini. Inicijativa za fitness u središtu grada potekla je od Mjesnog odbora Krapina i vijećnika Peera, a prilikom obilaska gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović je zahvalio ravnateljici Dragici Belošević koja je ustupila prostor za vježbanje građanima, a zanimanje pokazuju i učenici koji već koriste sprave. Ove godine nabavljeno je 20 sprava, 3 su postavljene na SRC Podgora, 2 kod OŠ A. Cesarca, a 15 u središtu grada, za što je grad izdvojio 180.000 kuna, rekao je gradonačelnik Gregurović. Mjesni odbor na ovome neće stati i sljedeće godine planira urediti igralište za odbojku na pijesku, najavio je Branko Kučko.

ZAGREB – Uređenje prostora Laboratorijske jedinice za procjenu biološkog potencijala supstanci iz mora ili slatkih voda – BioPot, u sklopu Centra izvrsnosti za Bioprospekting mora na Institutu Ruđer Bošković ukupne površine od oko 40 četvoran metra sufinancirao je sa 980 tisuća kuna Grad Zagreb. Ukupna vrijednost projekta je oko 1,5 milijuna kuna. Laboratorij će biti korišten za smještanje bioreaktorskih postrojenja koji će služiti za uzgoj mikroalgi s primjenom u gospodarstvu. Naime, mikroalge koje će se uzgajati imaju veliki biološki potencijal od mogućnosti primjene u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji te u energetici.

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija za 2020. godinu ima najveći proračun u svojoj povijesti i iznosi milijardu 118 milijuna kuna, a prihvaćen je na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine i veći je za 50% od proračuna za ovu godinu. Proračun se temelji na tri bitna parametra: kapitalnom projektu izgradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar vrijedan 272 milijuna kuna, pripajanja Ureda državne uprave Bjelovarsko-bilogorske županije te provođenju 50-ak europskih projekata vezanih uz školstvo, zdravstvo, gospodarstvo, promet i socijalnu skrb vrijednih više od 150 milijuna kuna. Iz vlastitih sredstava, u narednoj godini Županija planira izgradnju nove zgrade Glazbene škole u Bjelovaru vrijedne 20 milijuna kuna, te završetak školsko-sportskih dvorana u Velikoj Pisanici i Hercegovcu u vrijednosti 10 milijuna kuna kroz dvije godine.

KRAPINA – Osvrt na prošlotjednu sjednicu Vlade održanu u Krapini, na kojoj su donesene odluke, financijski teške gotovo 3,7 milijardi kuna, a koje će bitno utjecati na razvoj čitave Krapinsko-zagorske županije u narednom razdoblju, bio je tema press konferencije koju su danas, 11. prosinca 2019. godine, održali predsjednik županijske organizacije HDZ-a, saborski zastupnik Žarko Tušek i predsjednik ZDS-a Stanko Belina. Posebno su se osvrnuli na zaključke vezane uz ulaganja u zdravstvene ustanove, a Žarko Tušek zahvalio je ministarstvu zdravstva na čelu sa ministrom Milanom Kujunđićem što su prepoznali inicijativu za nabavu uređaja za magnetsku rezonancu za potrebe Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana te vrijednost projekta osnivanja centra za robotiku u rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici. – U sjeverozapadnoj Hrvatskoj jedino Krapinsko-zagorska županija nema MR uređaja u sustavu javnog zdravstva, a mislim da nije ni potrebno govoriti koliko je taj uređaj bitan u suvremenoj dijagnostici, tako da smo sretni što će zahvaljujući ovoj odluci biti bitno poboljšana kvaliteta zdravstvene usluge na ovom području, naglašava Tušek. Uređaj vrijedan 8 milijuna kuna trebao bi se nabaviti naredne godine.

ZAGREB – Konsolidirani proračun Zagrebačke županije za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde kuna od čega je izvorni 488,5 milijuna kuna s kreditnim zaduženjem od 80 milijuna kuna, većinom glasova prihvatili su na sjednici održanoj ove srijede, 11. prosinca 2019. godine vijećnici Skupštine Zagrebačke županije. Po prvi puta tako veliki iznos proračuna bit će i zbog transfera plaća svih zaposlenih u osnovnim i srednjim školama te zbog preuzimanja djelatnika Državne uprave. Izvorni proračuna za 2020. godinu veći je od ovogodišnjeg za 104 milijuna odnosno 27,26%. Najveći dio sredstava, 171 milijun kuna, i ovoga puta namijenjen je prosvjeti odnosno kapitalnim ulaganjima u obrazovne objekte, a tu su i poljoprivreda 8,8 milijuna,  infrastruktura 5 milijuna, turistički projekti 7,4 milijuna, gospodarstvo 7 milijuna te nova demografska mjera sufinanciranja boravka djece u dječjim vrtićima 3 milijuna kuna kao i nastavak isplate pomoći za novorođenčad s ukupno 3 milijuna kuna. – Riječ je o dobro koncipiranom proračunu koji zadovoljava sve segmente razvoja županije i boljitka života svih građana- istaknuo je župan Stjepan Kožić.

ČAKOVEC – Međimurska županija je pozvala udruge, institucije, poduzeća koji se u svom radu susreću s osobama koji svojim volonterskim angažmanom nesebično doprinose boljitku korisnika volontiranja te ujedno i cjelokupnoj zajednici, da prijave svoje volontere za dodjelu Županijske nagrade za volontiranje u 2019. godini. Nagrada će se dodijeliti jednom najvolonteru/najvolonterki i jednoj organizaciji volontiranja. Prijave se moraju dostaviti najkasnije do 16. prosinca 2019. godine.

TUHELJSKE TOPLICE – Foto-natječaj Bajka na dlanu, kojeg je u svibnju raspisala Krapinsko zagorska županija, ulazi u svoju završnu fazu. Tko je ove godine najbolje uspio fotografijom prikazati Zagorje – Bajku na dlanu kroz sva godišnja doba, te promovirati Zagorje kao turističku destinaciju, saznat će se na svečanosti dodjele nagrada u petak, 13. prosinca 2019. godine u Tuheljskim Toplicama. O tome odlučuje stručni žiri u sastavu Stephan Lupino, Mare Milin i Dragutin Škreblin, a u njihov uži izbor ušle su ukupno 42 fotografije. Fotografije su morale biti snimljene isključivo na području Krapinsko-zagorske županije s njezinim prirodnim ljepotama, tradicijskim objektima, marljivim ljudima, kulturnom i prirodnom baštinom, a moraju ostaviti dojam čarobnog i bajkovitog kraja Krapinsko-zagorske županije, koja ovaj natječaj organizira već šestu godinu za redom.

loading