Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 11.-12.2.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Prvo službeno skijaško natjecanje za Hrvatski pokal formata Ski cross – sprint kroz poligon  održano je ove nedjelje, 12. veljače, na popularnom zagrebačkom Cmroku nakon više od 100 godina, a odličja najboljima uručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.Odaziv je bio izuzetan i sudjelovalo je 139 natjecatelja iz cijele Hrvatske, od Oroslavja, Zagreba, Gorskog kotar i Like do Rijeke. Zanimljivo je što je ovo relativno nova skijaška disciplina, koja je na Cmroku održana zahvaljujući umjetnom snijegu, a kombinacija je alpskog i nordijskog skijanja, rekao je u ime organizatora glavni tajnik Skijaškog kluba Sljeme zagreb Gordan Mlinarić. Kako je zaključio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić snijeg bi na Cmroku mogao potrajati još nekih 10-ak dana kako bi Zagrepčani mogli uživati u zimskim sportovima i sanjkanju.

ZAGREB – Svečanom Akademijom i promocijom monografije obilježena je,  u zagrebačkoj starogradskoj vijećnici,  50. obljetnica djelovanja Hrvatske lige protiv raka. Uručena je i donacija od 203 tisuće kuna prikupljena na lanjskoj utrci Terry Fox Ran za nastavak istraživanja mladih znanstvenika Instituta Ruđer Bošković. Velika je i značajna uloga Lige u osnivanju i razvoju onkologije i onkološke struke u Hrvatskoj, rekao je predsjednik Lige Damir Eljuga. Ciljevi i strategija sprječavanja oboljelih od zloćudnih tumora je jasna, promocija zdravog načina života, preventivni rani pregledi i razvijanje znanstvenih istraživanja, medicinske opreme i pametnih lijekova, naglasio je ovom prilikom ministar zdravstva Milan Kujundžić. Grad Zagreb desetljećima podupire rad Lige, kao i svih ostalih udruga u borbi protiv zloćudnih bolesti, istaknuo je  za Radio Kaj zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Dodijeljena su priznanja i zahvalnice svima koji su pomogli rad Hrvatske lige protiv raka.

ZAGREB- Druženje s građanima, nastavila je ove subote, 11. veljače, na tržnici Jarun, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek. Švaljek je obišla tržnicu u kvartu u kojem je provela četiri lijepe godine života te pozdravila ljude s kojima se rado susretala. Brojni su problemi ove GČ Trešnjevka jug, baš kao i svake zagrebačke gradske četvrti, od prometa u mirovanju, kvalitetnih sportskih i rekreacijskih sadržaja za sve dobne skupine, vrtići, škole i sve ostalo, rekla je Švaljek naglasivši kako u gradskom proračunu sredstva ima. Plansko planiranje i razvoj mjesnih odbora na način koji građani žele, odgovor je razvoja grada Zagreba i u gospodarskom smislu, poručila je Švaljek.

ZAGREB- Kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba Anka Mrak-Taritaš, ove subote i nedjelje, 11. i 12. veljače, u sklopu pretkampanje za lokalne izbore obilazi zagrebačke gradske četvrti na kojima se druži s građanima. Ove subote obilazi okretište Črnomerec, tržnice Jarun i Trešnjevka, Cvjetni trg te klub starijih osoba Vrapče.Za rješavanje kvartovskih problema Zagrepčana, predlažem decentralizaciju, ali ne ovakvu kakvu imamo danas da svaki problem rješava gradonačelnik rekla je Anka Mrak Taritaš za radio Kaj. Problemi građana za svaki kvart su posebni te se trebaju rješavati tamo gdje i nastaju znači kroz mjesne odbore i gradske četvrti, ističe Mrak Taritaš, koja će u nedjelju prijepodne obići tržnice Špansko i Gajnice gdje će podijeliti promidžbene materijale koji se odnose na do sada objavljene programske sadržaje.

VARAŽDIN – Vozni park Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, bogatiji je za četiri nova vozila opremljena najsuvremenijom opremom. Vozila vrijedna milijun i 280 tisuća kuna će se koristiti za timove T-1 Hitne medicinske pomoći u Varaždinu, Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu te tako pokriti čitavo područje Varaždinske županije. Uz pet vozila nabavljenih u 2016. godini, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije trenutno ima jako dobro opremljen vozni park te garantira vrlo visoki stupanj dostupnosti njihovih intervencija na cijelom području županije i u svim meteorološkim uvjetima.

KOPRIVNICA – Obuku neplivača i u ovoj školskoj godini financirat će Koprivničko-križevačka županija. Ugovor o tome je potpisao župan Darko Koren s Udrugom kineziologa grada Koprivnice. Obuka neplivača provodit će se na koprivničkim gradskim bazenima i trajat će 20 sati po učeniku uz nadzor učitelja plivanja. Županija financira rad stručnih osoba sa po 163 kune po učeniku, a prijevoz učenika Koprivničko-križevačka županije osigurala je u sklopu ugovora o prijevozu učenika osnovnih škola.

ZAGREB - Muzej grada Zagreba organizira besplatne likovno-kreativne radionice za izradu fašničkih maski. Radionice su namijenjene osnovnoškolskom uzrastu, a tema je poznata zagrebačka maskota Zagi, a povodom tridesete godišnjice od zagrebačke Univerzijade. Cilj je potaknuti kreativnost, slobodu likovnog izražavanja i interpretacije, te upoznati mlađe generacije s prošlošću grada u kojem žive. U prvom krugu, radionica se održava još ove subote, 11. veljače 2017. godine, te ponovno od 15. do 17. veljače od 11,00 do 13,00 sati.

ČAKOVEC – Međimurska udruga Zora je započela s provedbom novog projekta “Aktivno (su)djelovanje mladih za bolju lokalnu zajednicu”. Cilj je zadovoljavanje potreba mladih te podizanje kvalitete njihova života, ali i života zajednice kroz aktivizam u lokalnoj zajednici, te organiziranje volonterskih akcija. Udruga će organizirati studijski posjet Udruzi mladih “Mladi u EU” u Šibenik, provesti edukaciju izrade radio emisija, Kino na otvorenom, javne i volonterske akcije te Festival “Aktivno sudjelujem” koji će podići razinu informiranosti mladih o programima i uslugama koje im se nude u lokalnoj zajednici. Iz Udruge stoga pozivaju sve udruge mladih da se prijave za sudjelovanje u edukacijsko-mentorskom programu “Od ideje do akcije”, na kojem će na interaktivan način učiti o sudjelovanju, organiziranju kampanja i akcija i suradnji u lokalnoj zajednici.

ZAGREB – Humanitarnu noćnu utrku „Skijaj za skijaše“, ove subote, 11. veljače 2017. godine na Sljemenu organizira Rotaract klub Zagreb Zrinjevac kako bi pomogli Skijaški klub za osobe s invaliditetom “Sljeme”. Do sada su organizirali pet velikih humanitarnih akcija, a 25 aktivnih članova u proteklih godinu dana pripremali su ovu humanitarnu akciju za pomoć skijašima s invaliditetom. Skijaški klub za osobe s invaliditetom “Sljeme” ove godine obilježava 10. godišnjicu, a trenutno broji 40-ak aktivnih članova, kojima je oprema prijeko potrebna. Prijave i podjela startnih brojeva počinje u subotu od 16,30 sati, a utrka je na rasporedu u 19,00 sati.

ZAGREB – U dane vikenda, od 10. do 12. veljače na području PU zagrebačke provode se akcije „Alkohol i droge“ te „Brzina“. S ciljem povećanja razine sigurnosti u prometu i sprječavanja činjenja najtežih prometnih prekršaja, prvenstveno prekoračenje dopuštene brzine vožnja, vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga pojačano se nadzire promet te se alkotestiraju svi zaustavljeni vozači. Iz PU zagrebačke poručuju da će posebno sankcionirati i nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisnog pretjecanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, kao i nepropisne uporabe mobitela u vožnji.

loading