Skip to content

Vijesti Radija Kaj,    11-13.3.2016.

Posted in Vijesti

ZELENJAK – Krapinsko-zagorska županija, danas, 13. ožujka 2016. godine, domaćin je brojnim športskim ribolovcima iz cijele Hrvatske koji su se u Zelenjaku okupili na proglašenju najboljih pojedinaca i ekipa u prošloj natjecateljskoj godini. Okupljene su pozdravili predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. U Hrvatskog sportsko-ribolovnom savezu, najuspješnijim pojedincima i ekipama u kategorijama lova ribe udicom na plovak, lovu pastrve prirodnim mamcima i na jezeru, lovu predatora leptirom, lovu šarana, lovu pastrvskog grgeča, disciplini feeder, lovu pastrve muhom i castingu, uručena su priznanja.hubicki ribičiU prvoj ligi lova ribe udicom na plovak u seniorskoj kategoriji za muškarce, prvo je Športsko-ribolovno društvo Rak iz Rakitja, drugoplasirani je Topfishing iz Zagreba, a trećeplasirana je ekipa Športsko-ribolovnog društva Ilova iz Garešnice. Pojedinačno, najbolji su Ivica Bonino Hasan i Kristijan Kosmačin iz ŠRK Varaždin Interland, te Dejan Vodran iz Bjelka Sunja. U seniorskoj ženskoj kategoriji, najbolji su: klub je Agram iz Zagreba, Klem iz Svete Marije i ŠRK Koprivnica. ribičiPojedinačno, najbolje su: Matea Minanov i Ljiljana Minanov, obje iz zagrebačkog Agrama, te Vesna Radanović iz Ribomanije Turopolje. Nagrade su uručili predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, te predsjednik ŠR saveza Krapinsko-zagorske županije Anđelko Pregiban i predsjednik Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza Vladimir Sever.kolar ribiči

MALA SUBOTICA – Svečanim presijecanjem vrpce, u subotu su u Maloj Subotici pokraj Čakovca otvoreni pogoni 3 i 4 tvrtke Haix Obuća, čime su stvoreni uvjeti za otvaranje novih 170 radnih mjesta i, kako je istaknuto, vraćanje organizacije rada s tri na dvije smjene.  Investicijom vrijednom pet milijuna eura povećana je površina tvornice u Hrvatskoj na 15.200 četvronih metara, a kapacitet proizvodnje s dosadašnjih 6000 na 10.000 pari cipela na dan. Izgradnjom novih pogona HAIX je stvorio uvjete za otvaranje novih 170 radnih mjesta, ali i vraćanje organizacije rada s tri na dvije smjene, unaprijedivši time radne uvjete.  Do sada je HAIX u Hrvatskoj zapošljavao 660 ljudi. „Izgradnjom novih pogona u Maloj Subotici samo smo potvrdili ispravnost odluke o ulaganju u Hrvatskoj“ naglasio je predsjednik Uprave HAIX-a Ewald Haimerl. HAIX je u našoj zemlji prisutan od 1999. preko lohn poslova, a 2004. otvorena je tvrtka kćer. Haimerl je rekao kako se od samih početaka u hrvatsku tvrtku uložilo više od 10 milijuna eura u izgradnju pogona, a 6,5 milijuna eura u opremu i strojeve potrebne za proizvodnju.  Govoreći o vraćanju proizvodnje iz Azije u Europsku uniju kazao je da se za ulaganje u Hrvatsku odlučio iz nekoliko razloga. Prvi je što je u Međimurju postojala kvalificirana obućarska radna snaga dok je u Bavrskoj nije bilo, a drugi brzina birokracije. Iznenadilo ga je kako se sve potrebne dozvole riješe u roku od 4 do 8 tjedana, a ne kao u Njemačkoj gdje bi mu za to trebalo 4 do 8 mjeseci.img_4696-1.jpg

SPLIT – Poslovni dnevnik u suradnji s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom organizira danas, 11. ožujka 2016. godine, besplatne edukacije za poduzetnike, obrtnike i one koji se nalaze u procesu pokretanja vlastitog biznisa, kao i za sve zainteresirane za usvajanje informacija o EU fondovima, brendiranju i projektima ili jednostavno žele naučiti efikasno upotrebljavati nove tehnologije.  Događanje u Splitu izravno prati i s lica mjesta u program izvještava ekipa Radija Kaj, medijskog pokrovitelja projekta Poslovni uzlet.    

ZAGREB – Ugovori iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za sufinanciranje obnove studentskih domova u Zagrebu i Osijeku, vrijedni više od 233 milijuna kuna, potpisani su u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Radi se o ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za rekonstrukciju građevina, infrastrukture i okoliša unutar studentskih naselja Stjepan Radić i Cvjetno naselje Sveučilišta u Zagrebu. Rekonstrukcijom se podiže standard života i smještaja za oko 2709 studenata koji su bili do sada smješteni u naseljima koji bi bez preuređenja bili od nadležnih inspekcija zatvoreni. Tome se još i povećavaju kapaciteti smještaja za osobe s invaliditetom, koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica, za 40 mjesta.

pisanice koprivnicaKOPRIVNICA – Izložba “Pisanica od srca” otvorena je danas na središnjem koprivničkom trgu. Posjetitelji do naredne nedjelje, 20.ožujka, mogu vidjeti pisanice koje će biti postavljene u Munchenu i u Subotici.

Također, jedna velika pisanica bit će izložena na otoku Cresu, a jedna u Lepoglavi. Na posudbu će pisanice u Lendavu, te općine Lekenik i Ivansku. Na izložbi su predstavljene i “Pisanice od srca” nastale proteklih godina, a koje su posuđene za ovu prigodu od općina Hlebine, Molve, Virje i Kalinovac te gradova Đurđevac i Koprivnica, koji je ujedno i suorganizator izložbe Pisanica od srca. Mala pisanica koju su oslikali sudionici kolonije Alpe – Adria srce naive u Hlebinama 2014. godine, poklonjena je gradišćanskim Hrvatima u Austriji, na prigodnoj svečanosti u Beču, a trajno će biti postavljena u mjestu Filež. Tijekom trajanja izložbe najmlađi će moći uživati u vrtuljku, petkom i subotom vidjeti kako nastaju predmeti i figure od gline te se slikati kao uskršnji zečevi. 

ZAGREB – Petnaesti sajam Proizvodi hrvatskog sela otvoren je danas u Boćarskom domu u Zagrebu.  Sajam se održava do 13. ožujka pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Grada Zagreba.  Također, na Zagrebačkom velesajmu u Paviljonu 9, danas je otvoren sajam Dani ljepote & fitnessa, koji traje do 13. ožujka.  Ovogodišnji Sajam okuplja 267 izlagača iz 23 zemlje Europe i svijeta, a namijenjen je širokoj publici kao i profesionalcima kojima je to dobro mjesto za izmjenu iskustva, ostvarenje kontakata i prezentaciju proizvoda i usluga.

KARLOVAC – Karlovačku županiju posjetit će danas veleposlanik Kraljevine Belgije Hrvatskoj Philippe Benoit.   Župan Ivan Vučić upoznat će gosta s osobitostima Karlovačke županije, a predsjednik HGK Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman tom će prigodom održati prezentaciju gospodarskih mogućnosti Karlovačke županije. Predviđen je i posjet Obrtničkom centru u Karlovcu, gdje će veleposlaniku i njegovim suradnicima predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković predstaviti rad obrtništva, a direktor Razvojne agencije KARLA Viktor Šegrt prezentirati njene projekte. Veleposlanik će obići i Regionalnu energetsku agenciju sjeverozapadne Hrvatske.

ČAKOVEC – Projektnu ideju za zapošljavanje slijepih osoba pred predstavnicima Impact Inkubatora, predstavile su predsjednica Udruge Marija Ciglar, voditeljica Institucionalne podrške u Udruzi Maja Baksa i voditeljica programa „Bez većeg napora“ Marina Gašparić. Naime,  Impact Inkubator održat će za odabrane finaliste, među kojima je i Udruga slijepih Međimurske županije, edukativne radionice i mentoriranje za razvoj znanja i vještina za izradu i provedbu projektnih modela usmjerenih pozitivnoj socijalnoj promjeni, odnosno u ovom slučaju zapošljavanju slijepih osoba.

ĐURĐEVAC – Radionica „Izrada prezentacija i Internet komunikacija“ u sklopu projekta „Poduzetnik za pet“ održana je u Strukovnoj školi Đurđevac. Sudjelovali su učenici usmjerenja ekonomist, kozmetičar i pomoćni kuhar, koji su istovremeno i  članovi učeničke zadruge. Znanje i iskustva stečena na radionici omogućit će im da na kvalitetniji i moderniji način prezentiraju proizvode učeničke zadruge. U sklopu projekta „Poduzetnik za pet“ će se iduće subote, 19. ožujka, održati i Sajam učeničkih zadruga u Strukovnoj školi Đurđevac.

KRAPINA – Prema najnovijim podacima Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nezaposlenost na području Krapinsko-zagorske županije smanjena je za 3,8%. Naime, krajem veljače u evidenciji Zavoda registrirano je 6.075 osoba, što je u usporedbi sa mjesecom ranije manje za 3,8% ili 242 osobe, a u odnosu na veljaču 2015. godine broj nezaposlenih manji je za 18,6% ili 1.392 osobe. Poslodavci su u veljači prijavili 551 potrebu za radnicima što je 9,8% više nego u prethodnom mjesecu, te za 52% više u odnosu na isti mjesec 2015. godine. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, javnoj upravi, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi i obrazovanju.

ZAPREŠIĆ – Noć letećih lampiona, koja je zamišljena kao romantični bijeg iz svakodnevice, održat će se sutra u Zaprešiću na Trgu Ivana Pavla II. Prodaja lampiona počinje u 17,00 sati, a grupno puštanje bit će u 18,30 sati kako bi se osvijetlilo nebo iznad Zaprešića. I ove godine pripremljen je glazbeni program koji počinje od 17,00 sati. 

VARAŽDIN – Međunarodno natjecanje pijanista „Memorijal Jurica Murai“ odvija se od danas, do 15. ožujka u velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Sudjeluje 165 pijanista iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Austrije. Osim „Memorijala Jurica Murai“, varaždinska glazbena škola domaćin je još nekoliko međunarodnih natjecanja. Početkom travnja održat će se dvodnevno Međunarodno natjecanje harmonikaša, a nakon toga i Međunarodno natjecanje puhača Varaždin. U Glazbenoj školi Varaždin održat će se i kvalifikacije za najveće svjetsko natjecanje pjevača u srpnju ove godine u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici.

 

loading