Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.01.2017.

Posted in Vijesti

KRIŽEVCI – Svećenici i časne sestre iz križevačkih i susjednih županija, zajedno s vladikom grkokatoličke Križevačke eparhije Nikolom Kekićem, okupili su se na tradicionalnom prijemu u gradskoj upravi. Bila je to  prilika da se zahvali na dobroj suradnji crkvene zajednice i križevačke uprave u godini za nama, u kojoj je mnogo toga dobroga napravljeno, na dobrobit svih stanovnika Križevaca i okolice kaže župnik župe Svete Ane Križevci, velečasni Stjepan Soviček. Vladika Nikola Kekić je najavio, kako će se od lipnja početi s bogatim programom proslave 260 godina postojanja Križevačke eparhije, a programi će se održavati velikim dijelom i u Križevcima. Zajedno se može puno, ističe križevački gradonačelnik Branko Hrg, što je dokazano mnogo puna te dodaje kako su u 2016. za uređenje i obnovu sakralnih objekata na križevačkom području od Ministarstva kulture dobili 1,1 milijun kuna, a tim dobrim brojkama nadaju se i u ovoj godini.

ČAKOVEC – Zimske radionice iz tehničke kulture i informatike, koje i ovih školskih praznika pohađaju djeca s područja grada Čakovca u tamošnjoj 1. osnovnoj školi obišli su danas zamjenici gradonačelnika Čakovca Mario Medved i Romano Bogdan. Podsjetimo, radionice iz strojarstva, elektronike, avio-raketnog modelarstva, radiogoniometrije, animacije i oslikavanja treću je godinu zaredom organizirao Grad Čakovec u suradnji s Društvom pedagoga tehničke kulture. Da se radi o korisnim radionicama za koje vlada velik interes učenika, uvjerio se i sam zamjenik Romano Bogdan, pritom ističući važnost poznavanja spomenutog STEM područja i prilikom budućeg obrazovanja, ali i radi lakšeg zapošljavanja mladih na tržištu rada.

ZAGREB – Kazališna predstava „Nikad nije prekasno“ autora Ladislava Prežigala dirljiva je i komična priča o ljubavi dvoje beskućnika, koja je praizvedena krajem prosinca, a pred Zagrebačkom će se publikom ponovno naći na pozornici Kazališta lutaka. Predstava govori o padu na društveno dno junaka ove priče, a razlozi se mogu pronaći u tranzicijskoj svakodnevici, ali i u nesretnim ljubavima iz prošlih vremena. Autor predstave Ladislav Prežigalo, kaže kako je predstava drama, satira i komedija u jednom, koja izaziva oduševljenje publike. Predstava će se moći pogledati u ponedjeljak 23. siječnja u 20,00 sati.

ZAGREB – Moderna dnevna bolnica za rutinske zahvate koja će biti opremljena najnovijom opremom, ali i javna garaža sa gotovo 500 mjesta bit će izgrađeni na sjevernoj strani Kliničke bolnice Sveti Duh. Radovi na novoj bolnici trebali bi početi već u ožujku, a novi centar trebao bi prema najavama biti izgrađen kroz 2 godine. Ukupna vrijednost projekta je oko 200 milijuna kuna, dok će se za opremu izdvojiti 50 milijuna kuna, a ta sredstva osigurana su iz EU fondova.

ZAGREB – U projekt „Jedna hrvatska županija – jedna obnovljena kuća u Bosni i Hercegovini“,  u rujnu 2016. godine uključila se Zagrebačka županija donirajući 120 tisuća  kuna za obnovu jedne kuće. Zahvaljujući ovoj donaciji obnova kuće je dovršena te je spremna za useljenje. Prikupljenim donacijama Zagrebačke županije i još šest hrvatskih županija, koje su sudjelovale u ovom projektu u suradnji sa Savezom za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine, omogućeno je da sedam hrvatskih obitelji u Bosni i Hercegovini dobije krov nad glavom. Ukupno je prikupljeno 720.000 kuna.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica i Regionalna energetska agencija Sjever sudjeluju u trogodišnjem projektu PROMINENT MED sa sedam partnera iz Francuske, Italije, Portugala i Španjolske. Projekt je krenuo u studenom prošle godine, vrijedan je 20,2 milijuna kuna, dok je proračun Koprivnice 2,5 milijuna, a Regionalne agencije Sjever 1,1 milijun kuna. Glavni fokus projekta je javna nabava inovacija što predstavlja veliki izazov s obzirom da je to posve nova tematika u Hrvatskoj, ali i u velikom dijelu Europe. U sklopu projektnog proračuna Koprivnice osigurano je 1,5 milijuna kuna za investiciju u inovativno rješenje s područja energetski učinkovitih materijala u zgradarstvu, a u narednom razdoblju odredit će se objekt u vlasništvu Grada Koprivnice na kojem će se realizirati investicija, započeti analiza tržišta i trenutno dostupnih tehnologija. Ovakav projekt do sada u Hrvatskoj nitko nije proveo i Koprivnica još jednom dokazuje kako je grad koji redovito pokreće inovativne procese i usvaja nova znanja, kaže zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić.

KARLOVAC – ,Svečanost povodom obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, u organizaciji Karlovačke županije, Grada Karlovca i Dokumentacijsko-memorijalnog centra hrvatskih branitelja Karlovačke županije, održat će se sutra, 13. siječnja, u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu. U nazočnosti ministra branitelja Republike Hrvatske Tome Medveda i brojnih drugih gostiju svečanost će se održati s početkom u 19 sati.

VARAŽDIN – U svim je krajevima Hrvatske zabilježen povećan broj oboljelih od gripe. Tako je  i u Varaždinskoj županiji gdje je prvi slučaj zabilježen početkom prosinca prošle godine,  do kraja godine bilo ih je 160, no taj se broj iz dana u dan povećava, pa je prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije do 8. siječnja na području županije registrirano 217 oboljelih.   Što se cijepljenja kao specifične zaštite od gripe tiče, u epidemiološkim ambulantama Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije još uvijek ima cjepiva pa sve osobe koje se žele cijepiti mogu to učiniti. Prema predviđanjima epidemiologa, epidemija gripe  mogla bi potrajati do kraja ožujka.

ČAKOVEC – Međimurska udruga „Biovrt- u skladu s prirodom“ kreće s organizacijom proljetnih predavanja u ovoj godini. Udruga je ovih dana uputila poziv mogućim organizatorima predavanja- udrugama, knjižnicama i  drugim institucijama za sva mjesta, odnosno gradove u Hrvatskoj u kojima je moguće organizirati predavanja. Radi se o besplatnim predavanjima na temu uzgoja zdrave hrane, koja će se održavati tijekom mjeseca veljače i ožujka. Poziv za organizaciju je otvoren do kraja ovog mjeseca, a svi detalji prijave nalaze se na mrežnim stranicama Udruge Biovrt.

ZAGREB – Hvalevrijedna akcija prikupljanja zimskih jakni za ljude kojima su one potrebne u organizaciji Portala Dobrote naišla je na neočekivani odaziv i solidarnost Zagrepčana. Naime, u samo nekoliko sati u Tkalčićevoj ulici, ispod znaka ‘imaš jaknu ostavi, treba ti jakna uzmi’, prikupljeno je više od 500 jakni i kaputa, a akcija se proširila po cijeloj Hrvatskoj.

loading