Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.01.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Europsko rukometno prvenstvo za muškarce održat će se u četiri hrvatska grada, Zagrebu, Splitu, Poreču i Varaždinu od danas 12. siječnja do 28. siječnja. Zagreb je u grupnoj  fazi domaćin skupini C, a nakon toga i domaćin u glavnoj fazi natjecanja. Na središnjem Trgu bana Jelačića pripremljen je prostor kao i prigodan program za navijače. U želji da se hrvatska metropola svim domaćim, kao i inozemnim gostima i navijačima koji će za vrijeme prvenstva boraviti u Zagrebu, predstavi u najboljem mogućem svjetlu, osim samog gledanja susreta,  u fan zoni organizirani su i zanimljivi sadržaji za sve navijače i one koji žele biti dijelom najvećeg rukometnog događaja u Europi. Poziv građanima uputio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji uz dobru atmosferu, druženje i uživanje u sportu  vjeruje u pozitivnu energiju što je sport stvara.

ZAGREB – Zagrebačka županija je u 2017. zabilježila 154.142 turističkih noćenja, što je za 17% više nego u istom razdoblju 2016. Porastao je i broj dolazaka za 16% i to sa 75.046 na 87.035. Uz to Županija je poznata kao izletnička destinacija, tako da u ovim brojkama nije uključeno i 800 tisuća izletničkih dolazaka, kaže direktorica županijske Turističke zajednice Ružica Rašperić. I u 2017. godini Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine te Poljske, ali bilo je turista i iz SAD-a, Kine, Australije. I u zadnjem kvartalu zahvaljujući Gradu Zagrebu i poznatom Adventu zabilježen je povećan broj turista u županiji, istaknula je Rašperić. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica, Samobor, Sveta Nedjelja i Ivanić Grad.

ZAGREB – Projekt obnove bivše tvornice Jedinstva u Starom Trnju ulazi u završnu fazu. U suradnji Grada Zagreba i uz podršku Ministarstva kulture izrađen je izvedbeni projekt za uređenje multifunkcijskog regionalnog centra Pogon Jedinstvo u kojem će se nakon obnove stvoriti suvremene infrastruktura za održavanje predavanja, koncerata, predstava, festivala ili izložbI. Projekt će biti kandidiran za financiranje iz europskih fondova.

ZAGREB – Povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, organizira projekt „Upoznaj svoju zemlju“. Radi se o besplatnim turističkim vođenjima koja će se održati u više od 40 hrvatskih gradova i lokacija u kojima djeluju društva turističkih vodiča.  Programi u svim gradovima počinju u isto vrijeme, u nedjelju, 14. siječnja 2018. godine s početkom u 12,00 sati. Među tim gradovima su Zagreb, Karlovac, Varaždin, Varaždinske toplice, Čakovec, Ivanec i  Ludbreg.

ZAGREB – Javni poziv za predlaganje kandidata za članove i zamjenike članova Savjeta mladih Zagrebačke županije objavila je županijska Skupština. Prijedlozi se podnose Odboru za izbor i imenovanja do 15. siječnja. Trinaest članova Savjeta mladih te trinaest zamjenskih članova, bira Skupština Zagrebačke županije na mandat od tri godine. Kandidati za članove Savjeta mladih Zagrebačke županije moraju biti državljani RH-a s prebivalištem ili boravištem na području Zagrebačke županije, u dobi od 15 do navršenih 30 godina života.

KOPRIVNICA – Posljednji je dan Zimske škole hrvatskog folklora koja se od 3. siječnja održava, treću godinu za redom, u Koprivnici. U samoj završnici boravka u Koprivničko-križevačkoj županiji voditelje i predavače Škole primio je župan Darko Koren sa suradnicima. Sudionici su ovoga puta učili pjesme, plesove, nošnje i glazbala hrvatskog alpskog područja koje obuhvaća sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru, podsjeća voditeljica projekta u Hrvatskoj matici iseljenika Snježana Jurišić, a koprivničko-križevački župan Darko Koren naglašava kako će Županija uvijek pružati podršku projektu Zimske škole folklora. Sudionici Zimske škole folklora večeras, u petak, 12. siječnja 2018. godine, će na koncertu u dvorani koprivničkog Domoljuba pokazati što su sve naučili u proteklih 10-ak dana, na završnom koncertu, koji počinje u 20,00 sati.

KRAPINA – Sastanak Nadzornog odbora i projektnog tima projekta Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije održan je u Krapini. Uz dosad provedene aktivnosti te plan za  naredno razdoblje,  raspravljalo se i o pripremi dokumentacije o nabavi za izvođenje radova na izgradnji inkubatora. Nositelj ovog EU projekta vrijednog 29,6 milijuna kuna je Krapinsko-zagorska županija, a partneri na projektu su ZARA, REGEA te Grad Krapina. Do 1. ožujka 2020. godine u Krapini bi trebao biti otvoren Poslovno-tehnološki inkubator  sa prostorima za poduzetnike početnike, podršku njihovom poslovanju, umrežavanje kroz virtualni inkubator i razvoj tehnoloških inovacija u Centru za robotiku. Početak izgradnje očekuje se sredinom ove godine.

LEPOGLAVA – Realizirani i planirani projekti investicijskog održavanja Hrvatskih cesta u razdoblju 2017. – 2021. godine na području grada Lepoglave, bili su tema današnje konferencije za medije u gradskoj vijećnici. Na konferenciji su govorili – član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić, voditelj Poslovne jedinice varaždinske ispostave Hrvatskih cesta Stjepan Marković i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić. Nakon konferencije, uslijedio je obilazak gradilišta na izgradnji javne rasvjete na državnoj cesti D35 na području grada Lepoglave.

KOPRIVNICA – Sastanke s ravnateljima i računovodstvenim djelatnicima osnovnih i srednjih škola s temom financija održali su čelnici Koprivničko-križevačke županije predvođeni županom Darkom Korenom. Koren je naglasio kako školstvo spada u najveći sektor za koji je Županija odgovorna te kako je važno da se ravnateljima i računovodstvenim djelatnicima predstave financijska rješenja koja se planiraju provesti u narednom razdoblju kako bi se i dalje djelovalo uspješno i transparentno. Na sastanku je bilo riječi o financijskom zatvaranju 2017. godine, formiranju riznice te obvezama u projektima „Svi u školi, svi pri stolu 2“ te „Prilika za sve 3“.

DONJA DUBRAVA – Deseti, jubilarni, zimski spust starim tokom rijeke Drave, pod sloganom „Dosta je!“ bit će održan ove subote, 13. siječnja s početkom u 09,00 sati kod doma Međimurska lastavica u Donjoj Dubravi. Spustom u organizaciji Rafting kluba Matis, ekološke udruga ZEUS  i Svjetskog fonda za prirodu WWF Adria želi se poslati poruka za očuvanje i zaštitu rijeke Drave te javno izraziti protivljenje izgradnji hidroelektrana Molve 1 & 2. Sudionici mogu sudjelovati vlastitim plovilima, dok su za sve one koji njima ne raspolažu, organizatori osigurali određeni broj čamaca. Poslije završetka Zimskog spusta, u domu „Lastavica“ uslijedit će kulturni i zabavni program s koncertom, tombolom, umjetničkim instalacijama te izložbom fotografija WWF-ove prošlogodišnje kampanje „Naše rijeke, naše blago- Veslajmo za naše rijeke“.

loading