Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 12.02.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Već dulje vrijeme zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavljuje uvođenje naplate parkinga na cijelom području grada. Nakon analize, te uz pristanak građana, Zagreb bi trebao dobiti više zona naplate parkinga kako bi se ipak, više-manje, izjednačili svih građani, ističe gradonačelnik Bandić uz napomenu kako mu nakana nije kažnjavanje sugrađana, već pravednija raspodjela plaćanja parkinga. Kao primjer gradonačelnik navodi Beč, gdje se parking naplaćuje u svim dijelovima grada.

KRAPINA – Ugovore s predstavnicima udruga iz područja kulture, sporta i tehničke kulture, koje su ostvarile pravo na sredstva iz županijskog proračuna danas, 12. veljače 2018. godine, potpisao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Pravo na potporu u ukupnom iznosu od 1,53 milijuna kuna ostvarilo je šest udruga. Najviše sredstava, 920 tisuća kuna dobila je županijska Sportska zajednica, Školski sportski savez dobio je 200 tisuća kuna, Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih udruga 150 tisuća kuna, Kostelska pištola – Keglevićeva straža 130 tisuća kuna, Kajkaviana 70 tisuća kuna i županijska Zajednica tehničke kulture 66 tisuća kuna.

KRAPINA – Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, obilježava se 11. veljače, a tim povodom  županijski centar 112 Krapina posjetio je danas, 12. veljače 2018. godine, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. U Republici Hrvatskoj, gdje je broj je u operativnu funkciju uveden 11. veljače 2005. godine, djeluje 20 Županijskih centara 112. Putem broja 112 zaprimaju se sve vrste hitnih poziva, a u skladu s utvrđenim procedurama pozivi se prosljeđuju u teritorijalno i strukovno nadležne prijavno-dojavne jedinice hitnih službi. U 2017. godini Županijski centri 112 su zabilježili 436.598 događaja od kojih je 58,1% bilo medicinskih, 30,7% sigurnosnih, 6,0% složenih i 5,2% vatrogasnih. U Krapinsko-zagorskoj županiji zaprimljeno je nešto više od 31 tisuće poziva, što je u prosjeku 80 poziva dnevno, a ljudima je najčešće potrebna liječnička pomoć, vatrogasna ili policijska intervencija.

KOPRIVNICA – Danas je u Koprivnici obilježeno 20 godina rada Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije u kojoj je trenutno 1.250 obrtnika koji zapošlhjavaju 3.500 radnika, kaže predsjednik županijske Obrtničke komore Zvonko Pecikozić. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec ističe kako u Hrvatskoj nema većih poslodavaca od obrtnika. Koprivničko-križevački župan Darko Koren podsjetio je na velik značaj Komore u zajednici u Podravini i Prigorju, a čestitku na 20. obljetnici uputila je pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac. U sklopu svečanosti dodijeljene su Zahvalnice Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i godišnja Priznanja Hrvatske obrtničke komore zaslužnim obrtnicima i pojedincima.

ZAGREB – Budući da je 2018. godina proglašena godinom turizma EU i Kine, od 12. do 16. veljače, u suradnji Grada Zagreba, Veleposlanstva NR Kine i Turističke zajednice grada Zagreba, obilježit će se kineska Nova godina  te istovremeno, projekt EU-China Light Bridge.  Na Trgu bana Jelačića, u ponedjeljak, 12. veljače 2018. godine, s početkom u 13, 00 sati, kineska Nova godina proslavit će se uz tradicionalni ples lavova. Istoga dana od 18,00 sati kinesko Veleposlanstvo održat će Spring Festival Gala za hrvatske goste iz svih životnih sfera koji su posvećeni razvoju kinesko – hrvatskih odnosa, dok će uz Zagrebačke fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice biti postavljeni lampioni, a same fontane svijetlit će tradicionalnom crvenom bojom NR Kine. Na reprezentativnom ulazu u gradsko središte, na taj način će se simbolično povezati Zagreb i Kina, čiji su stanovnici među najbrojnijim posjetiteljima grada. Naime, u 2017. godini u Zagrebu je zabilježen porast od 36% u dolascima kineskih gostiju te od 25% u noćenjima, čime su gosti iz Kine po prvi put ušli u deset najbrojnijih posjetitelja Zagreba.

OROSLAVJE – Svjetski dan bolesnika obilježen je danas, 12. veljače 2018. godine, i u Krapinsko-zagorskoj županiji, posjetom novouređenom Centru za koordinaciju palijativne skrbi u prostoru Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije u Oroslavju te posudionici ortopedskih pomagala koja je dodatno opremljena krajem prošle godine donacijom Krapinsko-zagorske županije u iznosu od 35 tisuća kuna. Centar i posudionicu obišli su zamjenica župana Jasna Petek, predsjednica županijske Skupštine Vlasta Hubicki, gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak i ravnateljica županijskog Doma zdravlja Nada Dogan te su tom prilikom raspravljali o projektu palijativnog tima koji je sada u pilot fazi i čeka na odobrenje ministarstva zdravstva. U Krapinsko-zagorskoj županiji u bazi podataka trenutno je preko 600 palijativnih pacijenata, kojima su raspolaganju tek dva kreveta, na što je upozoreno danas.

ČAKOVEC – Međimurska županija u suradnji s međimurskim gradovima i općinama i ove godine nastavlja financirati stipendije učenicima koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja. Tako će i u ovog školskoj godini osamnaestero učenika s područja Međimurja koji se školuju za zanimanja obućar, krojač, bravar, tokar, autoelektričar, instalater grijanja i klimatizacije, kuhar, slastičar i konobar biti korisnici stipendije Obrtničke komore Međimurja. Stipendija iznosi 600 kuna mjesečno, a učenici ih primaju deset mjeseci, za što samo Županija godišnje u svom proračunu izdvoji oko 72 tisuće kuna. Župan Matija Posavec ističe da je u posljednjih 14 godina, koliko se ove stipendije dodjeljuju, izdvojeno oko dva milijuna i 900 tisuća kuna, s čime je stipendirano do sada 396 učenika.

VARAŽDIN – Posebno dežurstvo u okviru kojeg rade timovi opće odnosno obiteljske medicine Doma zdravlja Varaždinske županije,  od proteklog se vikenda odvija u novouređenom prostoru u krugu Opće bolnice Varaždin u zgradi Logopedije. Ordinacija posebnog dežurstva radi subotom od 12,00 sati do 19,00 sati te nedjeljom i blagdanom od 8,00 do 19,00 sati, a u zgradu Logopedije preseljena je iz zgrade Internističko-pedijatrijskog paviljona kako bi se osigurali adekvatni prostori.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačkoj županiji odobreno je 835.000 kuna za provedbu projekta „Svi u školi, svi pri stolu 2“. Cilj je osigurati školsku prehranu za učenike koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, a polaze osnovne škole kojima je županija osnivač. Projekt se financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.U 18 županijskih osnovnih škola tijekom ove školske godine bit će osigurana prehrana za 822 učenika. Tijekom školske godine biti podijeljeno  ukupno 145.455 obroka.

ČAKOVEC/ MIHOVLJAN – Mjesni odbor Mihovljan, Grad Čakovec, Međimurska županija, Policijska uprava Međimurska, Udruga dobrovoljaca i veterana domovinskog rata RH- Ogranak Mihovljan i DVD Mihovljan i ove godine obilježavaju obljetnicu pogibije Željka Murka. Riječ je o policijskom djelatniku PU međimurske, koji je prije točno petnaest godina izgubio život u potjeri za pljačkašem banke. Dok je prošlog tjedna održan memorijalni malonogometni turnir koji nosi Murkovo ime, a u Gornjem Kuršancu kros utrka, danas će delegacije organizatora položiti vijence na Murkovom grobu na Gradskom groblju Čakovec, a nakon toga će prisustvovati i Komemorativnom skupu u Mihovljanu.

ZAPREŠIĆ – Dom za starije osobe Zaprešić, podružnica Doma za starije osobe Bistra otvoren je u zaprešićkom Velikom Vrhu. Kapacitet doma je 34 kreveta te iako njegova infrastruktura omogućava smještaj pokretnih i nepokretnih osoba, primarno je namijenjen osobama prvog stupnja zdravstvene njege. Smještaj u domu omogućen je u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, a cijena ovisi o individualnim, fizičkim i motoričkim potrebama korisnika. U preuređenje postojeće građevine u moderan dom, na tri etaže, uloženo je oko 11 milijuna kuna.

loading